"Greek National Pride" blog

Καλομελέτα κι έρχονται τα τρία πρώτα MH-60R Seahawk μέσω FMS στο ελληνικό πολεμικό Ναυτικό αλλάζοντας τα πάντα στο Αιγαίο


Με αυτά θα εντοπίζουμε σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο όλων των τύπων τα τουρκικά πολεμικά υποβρύχια

Από τις 10 Δεκεμβρίου 2021 εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο οι πρώτες φωτογραφίες ενός MH-60R Seahawk του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, με σειριακό αριθμό PN75, το οποίο είναι ένα από τα Τρία πρώτα Seahawks που προορίζονταν αρχικά για το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, αλλά θα καταλήξουν μέσω FMS στην Ελλάδα, αναφέρει ξένη πηγή.

Τον Ιούλιο του 2019, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την πώληση συνολικά επτά ελικοπτέρων MH-60R στο Ελληνικό Ναυτικό, συμπεριλαμβανομένων ανταλλακτικών, όπλων, εκπαίδευσης και υποστήριξης, αξίας περίπου 600 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Από αυτά τα επτά ελικόπτερα, η προμήθεια των πρώτων τεσσάρων είχε ανακοινωθεί αρχικά από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ (DoD) στις 26 Οκτωβρίου 2020, αλλά μετά την συμφωνία με την Ελλάδα, αυτά θα δοθούν στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Τον Ιούλιο του 2021, η αμερικανική Διοίκηση Ναυτικών Συστημάτων Αεροπορίας ανέθεσε στη Lockheed Martin, την τροποποίηση σύμβασης 129 εκατομμυρίων δολαρίων για την παραγωγή και παράδοση τριών ελικοπτέρων MH-60R Seahawk για την αναπλήρωση του αποθέματος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Τα ελικόπτερα MH-60R θα δώσουν, σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, τεράστια ώθηση στις δυνατότητες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, αφού θα είναι εφοδιασμένα με συστήματα πολυφασματικής στόχευσης AN/AAS-44C(V), ενσωματωμένο παγκόσμιο σύστημα εντοπισμού, συστήματα αδρανειακής πλοήγησης με επιλεκτική διαθεσιμότητα,γυαλιά νυχτερινής όρασης AN/AVS-9. και 1.000 ηχοσημαδούρες AN/SSQ-36/53/62.

Στον οπλισμό περιλαμβάνονται 100 κατευθυνόμενοι πύραυλοι της BAE Systems με δυνατότητες Advanced Precision Kill Weapons System (APKWS), 30 τορπίλες Mk 54 καθώς και M240 και GAU-21.

Η συμφωνία με τις ΗΠΑ, περιλαμβάνει και τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών ελικοπτέρων Aegean Hawk που θα υλοποιηθεί σε ελληνικά εργοστάσια από την αμερικανική εταιρεία, ενώ “τρέχει” και το πρόγραμμα αναβάθμισης Φρεγατών ΜΕΚΟ το οποίο είναι κομβικό για το ελληνικό πολεμικό ναυτικό, καθώς και εδώ έχουμε αμερικανική πρόταση η οποία εξετάζεται.

Τα συγκεκριμένα ελικόπτερα Romeo θεωρούνται «πολυεργαλεία μάχης», ενώ διαθέτουν υψηλού επιπέδου τεχνολογικά συστήματα, ειδικεύονται στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, έχουν δυνατότητες και κατά στόχων επιφανείας, ενώ μπορούν να εκτελέσουν και δευτερεύουσες αποστολές, όπως έρευνας και διάσωσης, διοικητικής μέριμνας, μεταφοράς και εκκένωσης προσωπικού.

Τα ΜΗ-60 RΟΜΕΟ, που θα αντικαταστήσουν τα παλαιά και παρωχημένης τεχνολογίας ελικόπτερα ΑΒ-212 του ΠΝ, αναμένεται να αυξήσουν αισθητά την αποτρεπτική ισχύ των ναυτικών μας δυνάμεων, καθώς είναι εξοπλισμένα με υπερσύγχρονα συστήματα ανθυποβρυχιακού, ηλεκτρονικού πολέμου και πολέμου επιφανείας.

Η ελληνική έκδοση MH-60R θα είναι εξοπλισμένη με πυραύλους Hellfire, κατευθυνόμενους πυραύλους και σύγχρονες τορπίλες Mk.54, οι οποίες θα πρέπει να αποτελέσουν αιτία ανησυχίας για το τουρκικό ναυτικό, αναφέρουν ξένα αμυντικά πρακτορεία ειδήσεων με σαφή γνώση στο θέμα.

Σε συνδυασμό με την γαλλικές φρεγάτες και τα υπόλοιπα οπλικά συστήματα, είναι σχεδόν σίγουρο ότι το ελληνικό Αρχιπέλαγος, μετατρέπεται σε μια τεράστια “παγίδα’ για το τουρκικό πολεμικό ναυτικό και το σχέδιο της “Γαλάζιας Πατρίδας” ακυρώνεται πλέον στην πράξη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s