"Greek National Pride" blog

Πολεμικό Ναυτικό: Μαραθώνιος απόκτησης 15 νέων πλοίων έως το 2026


Του Βασίλη Νέδου από την “Καθημερινη” 
Μια συνολική στρατηγική εμβάθυνσης και διεύρυνσης του ελληνικού διπλωματικού αποτυπώματος στην ευρύτερη περιοχή επιχειρεί η Αθήνα, σε μια περίοδο κατά την οποία σαφέστατα ασκούνται ταυτοχρόνως πολλές και διαφορετικές πιέσεις με στόχο τη μείωση μετώπων με την Άγκυρα, αλλά και την ελαχιστοποίηση της έκθεσης στην ευρισκόμενη σε παρατεταμένη κρίση τουρκική οικονομία.
Παράλληλα, στην Αθήνα αρχίζει ένας μαραθώνιος –ο οποίος θα διαρκέσει για τα επόμενα περίπου πέντε χρόνια– με στόχο την αύξηση της ελληνικής ισχύος στο πεδίο όπου κρίνονται τα περισσότερα στοιχήματα στην περιοχή, δηλαδή στη θάλασσα. Η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.), με την πλήρη στήριξη του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και του Μεγάρου Μαξίμου, εξετάζει μια σειρά από λύσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν το 2025-26 σε έναν σχεδόν εξ ολοκλήρου νέο στόλο.

Συγκεκριμένα, σε δύο ταξίδια τα οποία πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αποτυπώθηκε η συγκεκριμένη προσπάθεια. Στην περίπτωση της Ρωσίας με το να υπάρξει μια κάποια επανεκκίνηση σε μια περίοδο γενικότερα δύσκολων σχέσεων της Μόσχας με τη Δύση.

Μάλιστα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ», ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε στον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι η Ελλάδα παραμένει δεσμευμένη σε μια πολιτική διπλής τροχιάς («dual track approach»). Αφενός δεσμεύεται από τις συλλογικές αποφάσεις και τη συμμετοχή της στις ευρωατλαντικές δομές, αφετέρου, ωστόσο, τάσσεται και υπέρ της διατήρησης ανοιχτών και διαρκών διαύλων με τη Μόσχα, ώστε να προωθείται –όπου είναι εφικτό– η συνεργασία αλλά, κυρίως, να αποφεύγονται παρεξηγήσεις και επικίνδυνες παρανοήσεις. Τον όρο «dual track approach» είχε συνειδητά χρησιμοποιήσει στις αρχές Νοεμβρίου, στο Ταλίν, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.Ενεργειακές συμμαχίες

Στην επίσκεψη στο Ισραήλ ουσιαστικά επιβεβαιώθηκε ο συμπαγής στρατηγικός χαρακτήρας των ενεργειακών σχεδιασμών, που έχουν ως κόμβο την Αίγυπτο. Η στήριξη των Ισραηλινών, όπως επισημάνθηκε από την «Κ» την Παρασκευή, προς το σύνολο των σχεδίων που αφορούν την ενεργειακή διασύνδεση Ευρώπης και Αφρικής μέσω Αιγύπτου και Ελλάδας, αποτελεί μια πολύ ουσιαστική εξέλιξη, που έχει την πλήρη υποστήριξη της Ουάσιγκτον

Η επιβεβαίωση του στρατηγικού χαρακτήρα της σχέσης Ελλάδας και Ισραήλ, ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ναφτάλι Μπένετ στην Ιερουσαλήμ ανακούφισε πολλούς στην Αθήνα. Επιπλέον, στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη σχεδιάζουν το επόμενο βήμα στην προσπάθεια για ενίσχυση των περιφερειακών σχημάτων συνεργασίας, που είναι η επιτάχυνση των σχέσεων συνεργασίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ). Είναι απολύτως σαφές προς άπαντες, εντός και εκτός Αθηνών, ότι με την παρότρυνση της Ουάσιγκτον το Αμπου Ντάμπι έχει αποδυθεί σε έναν αγώνα διάνοιξης διαύλων επικοινωνίας με την Αγκυρα, με βαθύτερο σκοπό την άμβλυνση της έντασης, όχι μόνο στις διμερείς σχέσεις ΗΑΕ και Τουρκίας, αλλά ευρύτερα. Προς μια τέτοια κατεύθυνση συνεννόησης με την Τουρκία κινείται ξεκάθαρα και το Ισραήλ.

Σε Αφρική και Ασία

Στον τομέα διεύρυνσης του πεδίου διπλωματικής δράσης, οι πρωτοβουλίες του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Αφρική, αλλά και ο σχεδιασμός ανοίγματος πλέον και προς την Κεντρική Ασία και τον Καύκασο ευρύτερα –και όχι μόνο στην παραδοσιακή ζώνη άνεσης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής– αποτελούν πλέον μια σταθερά. Πέρα πάντως από αυτά τα ανοίγματα, ο κ. Δένδιας σχεδιάζει ταχέως και μια συνάντηση με τη Γερμανίδα νέα ομόλογό του, Αναλένα Μπέρμποκ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s