"Greek National Pride" blog

Gowind HN, οι Γάλλοι προτείνουν την “απόλυτη” ανθυποβρυχιακή κορβέτα για το Ναυτικό μας


Η σελίδας μας, από την πρώτη στιγμή “φώναζε” πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το Πολεμικό μας Ναυτικό, είναι ο τουρκικός υποβρύχιος στόλος. Θεωρούμε αδύνατο, πέρα από τη σφαίρα του εφικτού, o τουρκικός στόλος επιφανείας να καταφέρει να νικήσει το ΠΝ μας, ακόμη κι αν αυτό φτάσει να επιχειρεί με τις φρεγάτες S εν έτει 2040.

Οι καλοί μας γείτονες το ξέρουν αυτό, γιαυτό και ο τελευταίος ναύαρχος που τιμούν είναι ο πειρατής (και σφαγέας αμάχων) Μπαρμπαρόσα. Ναύαρχο που να έχει κερδίσει κάποιον Έλληνα, δεν έχουν. Και η μόνη “νίκη” του τουρκικού ναυτικού είναι η κατάρριψη μερικών δικών τους F-100 στην εισβολή στην Κύπρο, λίγο πριν βυθίσουν ένα τουρκικό αντιτορπιλικό, και καταστραφούν άλλα δυο. Εντάξει, από το ολότελα…

Έτσι, οι Τούρκοι στράφηκαν -από την πρώτη στιγμή που το ΠΝ απέκτησε σύγχρονα υποβρύχια- στη δημιουργία ενός μεγάλου στόλου υποβρυχίων. Το ίδιο δηλαδή που έκανε και η ναζιστική Γερμανία, ότι διαπίστωσε πως δεν μπορούσε ούτε για αστείο να αντιπαρατεθεί με το βρετανικό Royal Navy. Έτσι σήμερα η γειτονική μας χώρα έχει τον μεγαλύτερο στόλο γερμανικών υποβρυχίων, και σκοπεύει να τον μεγαλώσει ακόμη περισσότερο.

Ουσιαστικά, το σχέδιο των Τούρκων για έξοδο του Στόλου τους στο Αιγαίο, είναι η πρόκληση ελληνικών απωλειών από την τουρκική αεροπορία και τα υποβρύχια, πριν αποφασίσουν να λύσουν κάβους. Το τουρκικό ναυτικό, αυτή τη στιγμή έχει ρόλο κυρίως σαν επίδειξη ισχύος σε περιόδους έντασης, αλλά θεωρούμε δεδομένο πως αν υπάρξει κάποια “σπίθα”, ξέρουν πως αν δεν “μαζευτούν” σε προστατευμένες περιοχές, θα αρχίσει το πάρτι για το ΠΝ μας.

Βέβαια, στην κρίση του 2020, τα τουρκικά υποβρύχια και τα πληρώματά τους, εντοπίστηκαν όλα από το ΠΝ μας. Το πως έγινε αυτό το μαγικό, δεν το ξέρουμε, σίγουρα το ξέρει το ΠΝ μας. Αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία, πως για κάθε τουρκικό υποβρύχιο υπήρχε και μια τορπίλη Mk46 έτοιμη να πάει να το συναντήσει. Την ίδια στιγμή, τα ελληνικά υποβρύχια, ακόμη και τα γερασμένα (τι γερασμένα, γερόντια!) 209/1100 εξαφανίστηκαν στα νερά της Μεσογείου, και οι Τούρκοι ποτέ δεν έμαθαν που ήταν. Θα το μάθαιναν, βλέποντας τους αφρούς από τις SUT…

Έως εδώ καλή η λυρική περιγραφή της ΠΤΗΣΗΣ, αλλά τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά. Ούτε ο εχθρός είναι “άβγαλτος”, ούτε έχει αφήσει τα πάντα στην τύχη. Το αντίθετο θα λέγαμε. Οι Τούρκοι έχουν νεότερα υποβρύχια από εμάς (κατά μέσο όρο ζωής), έχουν καλύτερες τορπίλες (μέχρι να έρθουν οι SeaHake), έχουν ίσως και καλύτερα υποβρύχια (από τη στιγμή που θα παραλάβουν τα Type 214).

Το έχουμε γράψει και το έχουμε ξαναγράψει. Η αγορά των MH-60R δεν ήταν το “κάρο πριν από το άλογο”, ήταν μια κίνηση επαναφοράς της ισορροπίας από πλευράς ΠΝ. Η αγορά 7 υπερσύγχρονων ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων είναι η ελληνική απάντηση στην αγορά των 6 τουρκικών υποβρυχίων Type 214TN. Τα υποβρύχια αυτά μπορούν να είναι τελείως αθόρυβα, και να προκαλέσουν τρομερά προβλήματα στο ΠΝ. Η Ελλάδα είναι χρήστης των 214ΗΝ και στο ΠΝ γνωρίζουν πολύ καλά το εύρος της απειλής.

Γιατί κάναμε όλη αυτή την αναφορά στον ανθυποβρυχιακό αγώνα, σε άρθρο για τις Gowind HN; Θα απαντήσουμε ξεκάθαρα. Οι Γάλλοι, έχουν “διαβάσει” τις ανάγκες του ΠΝ. Κι αυτό το συνειδητοποιήσαμε στην πρόσφατη επίσκεψή μας στη Λοριάν, και στις παρουσιάσεις που μας έγιναν εκεί. Αλλά και στις πληροφορίες που μας γίνονται διαθέσιμες, καθώς όπως είναι φυσικό, οτοδήποτε έχει να κάνει με το ΠΝ, είναι διαβαθμισμένο. Οι αναγνώστες μας είδαν ένα κομμάτι της πρώτης FDI FR, δεν είδαν τα υπόλοιπα που βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο.

Το εσωτερικό ενός πλοίου, ακόμη και σε φωτογραφίες από modules, είναι απόρρητο. Οι Γάλλοι έδειξαν ότι έπρεπε να δείξουν, ή ακόμη καλύτερα, έδειξαν όσα χρειάζονταν να δείξουν. Η πρώτη γαλλική FDI είναι σχεδόν έτοιμη, τα modules θα συναρμολογηθούν μέσα στο 2022, και το 2023 το πλοίο θα πέσει στο νερό και θα ξεκινήσει τις -εξαντλητικές ελπίζουμε- δοκιμές του. Έτσι, πολλά δεδομένα γίνονται κάπως καθυστερημένα διαθέσιμα. Πάμε πάλι στις κορβέτες Gowind.

Η FDI σε ελληνική έκδοση έχει ιδιαίτερες δυνατότητες στην αντιαεροπορική αεράμυνα περιοχής. Επίσης δεν υστερεί στις ASW επιχειρήσεις, αλλά σίγουρα δεν είναι ούτε SIGMA 11515 ούτε Bergamini ή FREMM-FR, που έχουν ηλεκτρική πρόωση. Το CAPTAS-4 είναι φυσικά το “απόλυτο” σε ότι αφορά τα σόναρ VDS, αλλά… Εκεί λοιπόν έρχεται η Naval Group, να συνδυάσει τις FDI HN με τις Gowind HN δηλαδή την προτεινόμενη έκδοση τους για την Ελλάδα. Η διαφορά εδώ πως η Gowind HN θα είναι εστιασμένη στις ASW επιχειρήσεις. Που το βασίζουμε αυτό; Η Gowind HN θα έχει ηλεκτρική πρόωση!

Σύμφωνα με ενημέρωση της Naval Group, η Gowind HN δεν θα έχει πρόωση CODAD αλλά CODLOD (COmbined Diesel-eLectric Or Diesel), με κινητήρες diesel αλλά και ηλεκτροκινητήρα, που θα γίνεται χρήση όταν το πλοίο κυνηγά υποβρύχια. Δεν πρέπει να υποτιμούμε και το CAPTAS-2, είναι ένα εξαιρετικό VDS με όλες τις λειτουργίες του CAPTAS-4, ενώ φυσικά το πλοίο φέρει και σόναρ τρόπιδας. Το πλήγμα στα υποβρύχια θα έρθει με τορπίλες MU90, που είναι ανώτερες σε επιδόσεις από τις αμερικανικές Mk54.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s