"Greek National Pride" blog

Δεν θα χρησιμοποιηθούν τα Rafale για αναχαιτίσεις στο Αιγαίο, η Αθήνα τα θεωρεί στρατηγικό όπλο


Εκνευρισμός αλλά και επιμονή στον αναθεωρητισμό στην Άγκυρα

Μόνο ήρεμα δεν φαίνεται να πήραν στην Άγκυρα και συγκεκριμένα στην τουρκική πολεμική αεροπορία την προσγείωση των πρώτων έξι από τα συνολικά 24 μαχητικά Rafale στην 332 Μοίρα Παντός Καιρού της 114 Πτέρυγας Μάχης στην Τανάγρα.

Δεν υπήρξε βέβαια κάτι έξαλλο ωστόσο η αποστολή και μόνο εννέα μαχητικών F-16 και ενός αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας και συλλογής πληροφοριών ATR-72 στο βορειοανατολικό Αιγαίο και στην περιοχή του Καστελορίζου με αποτέλεσμα μία αερομαχία δείχνει πως η Τουρκία θέλει να δείξει προς τα έξω ότι δεν την ανησυχεί το γεγονός των ελληνικών πλέον «ριπών του ανέμου».

Η δήλωση δε κυβερνητικού στελέχους πως τα Rafale δεν θα χρησιμοποιηθούν για αερομαχίες στο Αιγαίο, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, καθώς η Αθήνα τα θεωρεί εν πολλοίς στρατηγικά όπλα, φαίνεται στην παρούσα τουλάχιστον φάση να καθυσηχάζει την Άγκυρα μιας και θα μπορέσει έτσι να συνεχίσει το επικοινωνιακό της παιχνίδι των παραβιάσεων και των αερομαχιών χωρίς να υπάρχει ο φόβος ενός…«γαλλικού φιλιού» από τις «ριπές του ανέμου» της Dassault.

https://imasdk.googleapis.com/js/core/bridge3.495.1_en.html#goog_275403460

https://imasdk.googleapis.com/js/core/bridge3.495.1_en.html#goog_275403464

Στον ίδιο άξονα η Άγκυρα με σχετική παράνομη NAVTEX θα προχωρήσει σήμερα σε άσκηση Έρευνας και Διάσωσης νοτίως του Καστελορίζου. Μια κίνηση που δείχνει ξεκάθαρα πως η Άγκυρα δεν πρόκειται να πάψει να αμφισβητεί θέματα κυριαρχίας ή κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Πάντως ούτε και η Ελλάδα πρόκειται να χαριστεί σε κανέναν συνεχίζοντας την ενδυνάμωση των συμμαχιών της αλλά και των εξοπλισμών της. Σε αυτό το πλαίσιο ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος αναχώρησε για επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ.

Από την 114 Πτέρυγα Μάχης και μετά από επιμονή των δημοσιογράφων καθώς δεν ήταν προγραμματισμένη ομιλία του μετά του πρωθυπουργού, του Γάλλου πρέσβη, του εκπροσώπου της κατασκευάστριας εταιρείας και του διοικητή της 332 ΜΠΚ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ιστορική μεγάλη μέρα για τις Ένοπλες Δυνάμεις, για την Πολεμική Αεροπορία αλλά για την 114 Πτέρυγα Μάχης, εδώ στην Τανάγρα. Πριν από λίγο είχαμε τη χαρά, την υπερηφάνεια, τη συγκίνηση να παρακολουθήσουμε την προσγείωση των έξι πρώτων Αεροσκαφών «Rafale» που προμηθεύτηκε η χώρα μας από τη Γαλλία.

Έναν χρόνο περίπου μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, τα πρώτα έξι «Rafale» με τα ελληνικά χρώματα στα φτερά τους και Έλληνες χειριστές στα πιλοτήρια ήρθαν να εγκατασταθούν εδώ, στην 114 Πτέρυγα Μάχης, που για δεκαετίες ήταν θα έλεγα  ιστορική έδρα των «Mirage» τα οποία επιχειρούσαν κι ακόμα επιχειρούν στις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας, για να προστεθούν και τα έξι πρώτα από τα 24 συνολικά «Rafale»  που θα προμηθευτούμε στο δυναμικό της Πολεμικής Αεροπορίας και να κάνουν αυτό που τόνισε και ο Διευθύνων Σύμβουλος της «Dassault» ο οποίος ήταν παρών σήμερα στην τελετή, τη διαφορά στους συσχετισμούς ισχύος στους ουρανούς.

Είναι πραγματικά μία μέρα που δικαιούμαι κι εγώ να αισθάνομαι και υπερήφανος, και συγκινημένος, αλλά όχι ικανοποιημένος γιατί ακόμα πρέπει να γίνουν και άλλα. Η προσπάθεια να θωρακιστεί η Ελλάδα μέσω της ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων συνεχίζεται και δεν υπάρχουν καθόλου περιθώρια για να επαναπαύεται κάνεις.

Θέλω όμως να συγχαρώ όλους αυτούς που συνετέλεσαν σε αυτό το θαυμάσιο εγχείρημα να προμηθευτεί η Ελλάδα ένα νέου τύπου υπερσύγχρονο αεροσκάφος, με φοβερές δυνατότητες,  σε τόσο γρήγορους χρόνους. Τους πολλούς που δούλεψαν σκληρά και σε ασυνήθιστες ταχύτητες κάτω από αντίξοες θα έλεγα συνθήκες εδώ και ένα χρόνο και κάτι παραπάνω περίπου και από την Ελληνική, αλλά και από τη Γαλλική πλευρά. Πολιτικές Ηγεσίες Υπουργείων, Στρατιωτικές Ηγεσίες, Επιτελεία, ανθρώπους που εργάστηκαν ώστε να έχουμε αυτό το τελικό αποτέλεσμα τόσο γρήγορα.

Σήμερα εδώ στην Τανάγρα εκτός από τα έξι αεροσκάφη είναι πλέον σε ανάπτυξη και επιχειρησιακή, λειτουργική ετοιμότητα και όλο αυτό το πλέγμα της επίγειας υποστήριξης, με τις υποδομές και το προσωπικό, τους τεχνικούς εδάφους που χρειάζεται, έτσι ώστε τα «Rafale» πλέον να ενταχθούν πλήρως στις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας και από σήμερα και πέρα να είναι σε θέση και αυτά να σκεπάζουν την Ελλάδα, την επικράτεια, το Αιγαίο, τον εναέριο χώρο, με τα όπλα τους και τα φτερά τους. Συγχαρητήρια σε όλους!». 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s