"Greek National Pride" blog

Επικέντρωση του ΓΕΣ σε τροχοφόρα Stryker ICV και φορτηγά από ΗΠΑ-Τελικά δεν πήραμε τίποτα σοβαρό ως αντάλλαγμα από τους Αμερικανούς;


Οφείλουμε να πράξουμε ότι είναι δυνατό ώστε να προμηθευτούμε σοβαρά οπλικά συστήματα από τα πλεονάζοντα του αμερικανικού στρατού ειδικά αυτήν την δύσκολη και επικίνδυνη περίοδο

Οι προσπάθειες του ελληνικού γενικού επιτελείου για την απόκτηση πλεονάζοντος αμερικανικού υλικού από τα αποθέματα των ΗΠΑ, επικεντρώνεται, σύμφωνα με την ιστοσελίδα doureios.com, σε οχήματα μεταφορών διαφόρων τύπων Μ977, Μ978 και Μ985 HEMTT

Η επόμενη αφορά σε τροχοφόρα οχήματα Μεταφοράς Πεζικού Stryker (8×8).

«Σε  επιστολή της 21ης Δεκεμβρίου 2021 η Αμερικανίδα υφυπουργός αρμόδια για Διεθνείς Εξαγωγές και Συνεργασία Elizabeth Wilson απάντησε μόνο για τα οχήματα μεταφορών, απαιτείται η υποβολή νέου αιτήματος για την δέσμευση οχημάτων το συντομότερο δυνατό.

Για τα Stryker (8×8), η απάντηση ήταν αρνητική ως προς την διάθεση τους δωρεάν, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο πώλησης τους με μικρό κόστος», αναφέρει η ιστοσελίδα.

Πρόκειται για δύο περιπτώσεις που αφορούν άμεσα τον ελληνικό στρατό, τόσο όσον αφορά στα οχήματα μεταφορών γενικής χρήσης, όσο και στα τροχοφόρα Stryker (8×8), τα οποία θα μπορούσαν να καλύψουν μεγάλες ανάγκες ειδικά σε νησιά, αλλά και στον Έβρο.   

Το πρόβλημα για το Γενικό Επιτελείο Στρατού, το οποίο έχει κάνει πολλές ενέργειες για την απόκτηση μεταχειρισμένου υλικού από τα αμερικανικά αποθέματα εδώ και μεγάλο διάστημα, είναι η Ουκρανία και οι ανάγκες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, αλλά και οι ανάγκες άλλων χωρών, ειδικά στα Βαλκάνια, όπως η Αλβανία, η Κροατία κά.

Το ζήτημα όμως είναι ότι οι ΗΠΑ, αναμέναμε να μας δώσουν πιο σοβαρά ανταλλάγματα, μετά την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για την παραχώρηση βάσεων στην ελληνική επικράτεια , με παραχώρηση πολεμικών πλοίων και όχι φυσικά με περιπολικά πλοία κλάσης «Island».

Υπενθυμίζουμε ότι στο παρελθόν οι ΗΠΑ, μας είχαν παραχωρήσει αρκετά πολεμικά πλοία είτε με την μορφή δωρεάν παραχώρησης, είτε με leasing.    

Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς παίχθηκε πριν την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδος-ΗΠΑ, αλλά οφείλαμε να ήμασταν πιο πιεστικοί προς τους συμμάχους μας, με τον σαφή καθορισμό των ανταλλαγμάτων, τα οποία ούτε στον τομέα ασφαλείας στο Αιγαίο, αλλά ούτε στον τομέα του στρατιωτικού υλικού μπορούν να κριθούν πλέον ως “ ικανοποιητικά”, ειδικά μετά το βέτο των ΗΠΑ στον αγωγό φυσικού αερίου East Med.

Μια παρτίδα από 2-4 αντιτορπιλικά Arleigh Burke,μαζί με 90-100 άρματα μάχης M1 Abrams Α2,  συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών MLRS, ελικόπτερα UH-60 Black Hawk, θα αποτελούσαν ένα αξιοπρεπές “πακέτο” βοήθειας των ΗΠΑ στην χώρα μας, για όλες τις διευκολύνσεις που τους παρέχουμε.

Δεν γίνεται μόνο με τα τροχοφόρα οχήματα Μ-1117 και τα μικρά ελικόπτερα Kaiowa, να την βγάλουν οι ΗΠΑ, σε μια τέτοια παραχώρηση από μέρους της χώρας μας, που αφορά μεγάλο μέρος των λιμένων, των αεροδρομίων μας, την επέκταση της βάσης στην Σούδα με παράλληλη χρήση του αεροδρομίου του Καστελίου, και των βάσεων σε Στεφανοβίκειο, Λάρισα και Αλεξανδρούπολη.

Ο τουρκικός κίνδυνος είναι υπαρκτός και οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις μετά από χρόνια απραξίας, λόγω της οικονομικής κρίσης, έχουν ανάγκη προμήθειας σοβαρού υλικού, ώστε να ανταπεξέλθουν των προκλήσεων στην περιοχή, τόσο στον τομέα των ελληνικών συμφερόντων, όσο και στον τομέα των αποστολών της συμμαχίας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s