"Greek National Pride" blog

Ανασκόπηση εβδομάδας


Διατηρείται η σοβαρή πιθανότητα πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, καθώς συνεχίζεται η συσσώρευση ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα, με μεταφορές μονάδων από την κεντρική και ανατολική Ρωσία προς τη δύση. Σύμφωνα με αμερικανικές εκτιμήσεις, η Ρωσία διαθέτει πλέον στην περιοχή το 70% των δυνάμεων που θα απαιτούνταν για μια εισβολή πλήρους κλίμακας, με τον αριθμό των ρωσικών τακτικών συγκροτημάτων τάγματος (BTG) στα σύνορα να έχει αυξηθεί σε 83 έναντι 60 πριν 2 εβδομάδες, ενώ άλλα 14 είναι καθ’ οδόν. Ως τα μέσα Φεβρουαρίου η Ρωσία αναμένεται να έχει μεταφέρει άνω του 50% των χερσαίων της δυνάμεων απέναντι από την Ουκρανία, ενώ την ίδια περίοδο αναμένεται να έχει στερεοποιηθεί πλήρως το έδαφος στην περιοχή λόγω παγετού, διευκολύνοντας επιχειρήσεις τεθωρακισμένων. 
Την 1η Φεβρουαρίου ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Χαρδαλιάς ενημέρωσε τα μέλη της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής των Ελλήνων, για δύο θέματα προμήθειας στρατιωτικού εξοπλισμού επ’ ωφελεία του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού, που έλαβαν θετική γνωμοδότηση. Τα προγράμματα αφορούν την προμήθεια πυρομαχικών ασκήσεων αρμάτων μάχης των 120 χιλ και κρυπτογραφικών συσκευών για το Πολεμικό Ναυτικό. Στη συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής συμμετείχαν ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος, ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χ. Λαλούσης, ο Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Σ. Πετράκης ΠΝ, καθώς και οι Γενικοί Διευθυντές Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων Αντιναύαρχος (Μ) ε.α. Α. Αλεξόπουλος ΠΝ και Οικονομικού Σχεδιασμού & Υποστήριξης Υποναύαρχος (Ο) Δ. Ρυζιώτης ΠΝ.

ΥΕΘΑ/ΓΕΕΘΑ
Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 04 Φεβρουαρίου 2022 η διασυμμαχική δραστηριότητα με την επωνυμία «NEPTUNE STRIKE – 22», που πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου, με την συμμετοχή Ναυτικών και Αεροπορικών Μονάδων του ΝΑΤΟ υπό την Διοίκηση και τον Έλεγχο της Συμμαχικής Διοίκησης Νάπολης (Joint Force Command Naples), της Ναυτικής Δύναμης Κρούσης και Υποστήριξης του ΝΑΤΟ (Naval Striking and Support Forces NATO – STRIKFORNATO) και του 6ου Στόλου (6th FLEET) των ΗΠΑ. Η δραστηριότητα, η οποία εκτελέσθηκε από την Δευτέρα 24 Ιανουαρίου έως την Παρασκευή 04 Φεβρουαρίου 2022, αποσκοπούσε στην ομαλή ενσωμάτωση του Αεροπλανοφόρου USS HARRY S. TRUMAN και των συνοδών πλοίων αυτού (Carrier Strike Group 8 – CSG-8) στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην Μεσόγειο. Στην «NEPTUNE STRIKE – 22» οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με το υποβρύχιο ΚΑΤΣΩΝΗΣ, 1 ΑΦΝΕ P-3B ORION, 7 μαχητικά αεροσκάφη F-16, 2 μαχητικά αεροσκάφη F-4, 1 ΑΣΕΠΕ EMB-145Η, ενώ διατέθηκε και το 2ο ΑΚΕ (Αεροπορικός Έλεγχος Μέσων Αεράμυνας – Κέντρο Σύνθεσης και Παραγωγής Αεροπορικής Εικόνας) στην Πάρνηθα.
Πολεμικό Ναυτικό
Την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022, η φρεγάτα «ΑΔΡΙΑΣ» εντάχθηκε στην «Δύναμη Κρούσης Αεροπλανοφόρου» (Carrier Strike Group – CSG) του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού, στο Στενό Σαρδηνίας – Κορσικής. Η ανωτέρω Ναυτική Δύναμη συνοδεύει το Γαλλικό Αεροπλανοφόρο CHARLES DE GAULLE, το οποίο αποτελεί και το Πλοίο Διοικήσεώς της. Η φρεγάτα «ΑΔΡΙΑΣ» συμμετέχει από την Τετάρτη 02 έως την Τετάρτη 09 Φεβρουαρίου 2022 στην Επιχείρηση «CLEMENCEAU 22» η οποία πραγματοποιείται στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Μεσογείου, διεξάγοντας προκεχωρημένες δραστηριότητες επιχειρησιακής εκπαίδευσης, με σκοπό την αναβάθμιση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των μονάδων που συμμετέχουν σε αυτήν και την επαύξηση της μαχητικής ικανότητας του CSG και με τη συμμετοχή γαλλικών πλοίων, καθώς και ναυτικών μονάδων του Βελγίου, της Γερμανίας, των ΗΠΑ, της Ισπανίας, της Ιταλίας και του Μαρόκου.

Τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022, διεξήχθη συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) της φρεγάτας ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ (F465) με την γαλλική φρεγάτα FS PROVENCE (D652), στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Μυρτώου Πελάγους και του Στενού Κυθήρων. Κατά την διάρκεια της συνεκπαίδευσης, πραγματοποιήθηκαν πυρά επιφανείας κατά βραχονησίδας, εκτελέστηκαν αντικείμενα σύνθεσης και ανταλλαγής τακτικής εικόνας, ναυτικής αποτροπής (Maritime Interdiction Operations – MIO), επικοινωνιών, προχωρητικών ελιγμών και αντιαεροπορικού πολέμου (Air Defence Exercise – ADEX) με συμμετοχή συνολικά 6 μαχητικών αεροσκαφών, 2 F-16 από την 116 Πτέρυγα Μάχης (ΠΜ) και 4 F-4 από την 117

Πολεμική Αεροπορία

Στο πλαίσιο της άσκησης “Neptune Strike”, μαχητικά αεροσκάφη F-16 από την 116 ΠΜ διεξήγαγαν εκπαιδεύσεις εναέριας μάχης με F/A-18E του αεροπλανοφόρου Harry S. Truman.

Στις 10 Φεβρουαρίου θα γίνει η τελετή παράδοσης των πρώτων έργων υποδομής του Διεθνούς Κέντρου Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην έδρα της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος.

Σύμφωνα με συνέντευξη του πρέσβη των ΗΠΑ J. Pyatt που δημοσιεύεται στο τεύχος Φεβρουαρίου του περιοδικού “Πτήση & Διάστημα”, βρίσκeται σε διαδικασία υλοποίησης μέσω του προγράμματος EDA (Excess Defense Articles) η παραχώρηση 20 κινητήρων J79 για αεροσκάφη F-4, που έχει ζητήσει η Ελλάδα. Στην ίδια συνέντευξη ο πρέσβης των ΗΠΑ ανέφερε ότι ομάδα της USAF από το γραφείο προγράμματος του αεροσκάφους F-35 θα επισκεφθεί την Αθήνα τον επόμενο μήνα για να ενημερώσει την ελληνική κυβέρνηση για τις προϋποθέσεις του προγράμματος F-35.
Την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022 πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Ικάρων στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας στο Τατόι η τελετή παράδοσης – παραλαβής των καθηκόντων του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), από τον Πτέραρχο Γ. Μπλιούμη στον Αντιπτέραρχο (Ι) Θ. Μπουρολιά. Ακολούθως, την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022 πραγματοποιήθηκε στην 110 Πτέρυγα Μάχης, στην Αεροπορική Βάση Λάρισας η τελετή παράδοσης – παραλαβής των καθηκόντων του Αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας, από τον Αντιπτέραρχο (Ι) Θ. Μπουρολιά στον Αντιπτέραρχο (Ι) Γ. Φασούλα

Σε υψηλά επίπεδα κινήθηκε και αυτή την εβδομάδα η παραβατικότητα της τουρκικής αεροπορίας, με 71 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου (έναντι 107 την προηγούμενη εβδομάδα), 1 εμπλοκή με ελληνικά αεροσκάφη αναχαίτισης (έναντι 2 την προηγούμενη εβδομάδα) και 4 υπερπτήσεις ελληνικού εδάφους (έναντι 7 την προηγούμενη εβδομάδα).

Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία

Στις 3 Φεβρουαρίου παραδόθηκε το πρώτο εργοσύνολο του πίσω μέρους της ατράκτου (aft fuselage) του αεροσκάφους F-16 από την ΕΑΒ, η οποία είναι ο μοναδικός υποκατασκευαστής και τροφοδοτεί ολόκληρη την τελική γραμμή παραγωγής του αεροσκάφους στις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin στο Greenville.

Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ενέκριναν την συνεργασία με ευρωπαϊκή εταιρεία κατασκευής πυρομαχικών προκειμένου να υλοποιηθεί πλήρως η σύμβαση προμήθειας πυρομαχικών 105mm ύψους €2,9 εκατ. με την Αίγυπτο, τον πρώτο διεθνή διαγωνισμό που κέρδισαν τα ΕΑΣ την τελευταία δεκαετία.

Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ενέκριναν την συνεργασία με ευρωπαϊκή εταιρεία κατασκευής πυρομαχικών προκειμένου να υλοποιηθεί πλήρως η σύμβαση προμήθειας πυρομαχικών 105mm ύψους €2,9 εκατ. με την Αίγυπτο, τον πρώτο διεθνή διαγωνισμό που κέρδισαν τα ΕΑΣ την τελευταία δεκαετία.

Κύπρος

Την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022 οι μονάδες της 6ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού πραγματοποίησαν, στο Πεδίο Βολής Καλού Χωριού, βολές πολυβόλων MG3 – 7,62 χιλ, πολυβόλων 12,7 χιλ. επί οχήματος MILOSH, αντιαρματικών RPG, πολυβόλων 0,50΄΄ επί ΤΟΜΠ ΛΕΩΝΙΔΑΣ, πολυβομβιδοβόλων 40 χιλ. και αντιαρματικών κατευθυνόμενων βλημάτων επί οχήματος VAΒ. Οι βολές αποτελούν μέρος της επιχειρησιακής εκπαίδευσης των χειριστών και σκοπό έχουν την εξοικείωση του προσωπικού με τη λειτουργία των οπλικών συστημάτων, αναδεικνύοντας το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και ετοιμότητας του.

Επίσης στις 3 Φεβρουαρίου, ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης προήδρευσε ευρείας σύσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο, για την πορεία υλοποίησης των έργων υποδομής για εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Στις 31 Ιανουαρίου και 1 Φεβρουαρίου διεξήχθη η ΤΑΜΣ ΔΕΛΦΙΝΙ-01/2022 με συμμετοχή του συνόλου των Πολεμικών Πλοίων της Διοίκησης Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς. Εκτελέστηκαν πυρά επιφανείας, συνεργασία-ανταλλαγή πληροφοριών με τα Ναυτικά Παρατηρητήρια, τεχνικές ασκήσεις και συνεργασία με Ε/Π AW-139 της 460 ΜΕΔ.

Από 2 έως 4 Φεβρουαρίου ο υπουργός Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Νουρής συμμετείχε στο άτυπο Συμβούλιο Εσωτερικών υποθέσεων της ΕΕ που διοργανώθηκε από τη γαλλική προεδρία στη Λιλ της Γαλλίας. Ο Κύπριος υπουργός ζήτησε την επιβολή κυρώσεων σε όλες τις τουρκικές αεροπορικές εταιρίες για τη συστηματική μεταφορά παράνομων μεταναστών στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, όπως συνέβη στην περίπτωση της Λιθουανίας.

Ανατολικός Παρατηρητής

Συνεχίζονται στις ΗΠΑ οι αντιδράσεις για την προοπτική πώλησης νέων F-16 και κιτ αναβάθμισης των παλιότερων στην Τουρκία. Στις 4 Φεβρουαρίου, γερουσιαστές και από τα δύο κόμματα, με επικεφαλής τους  Frank Pallone και Gus Bilirakis, έστειλαν επιστολή στο State Department και στο υπουργείο Άμυνας, με το οποίο ζητούν να απορριφθεί το τουρικό αίτημα.

Στις 2 Φεβρουαρίου, μονάδα των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων (πιθανότατα η Delta) υποστηριζόμενη από 7 ελικόπτερα πραγματοποίησε επιδρομή στην περιοχή του χωριού Atimah της ΒΔ Συρίας, στην οποία σκοτώθηκε ο ηγέτης του ISIS Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi, χωρίς αμερικανικές απώλειες. Ένα από τα ελικόπτερα Blackhawk που συμμετείχαν στην επιχείρηση παρουσίασε βλάβη, εγκαταλείφθηκε και καταστράφηκε στη συνέχεια με αεροπορικό πλήγμα. Το κρησφύγετο του ηγέτη του ISIS βρισκόταν πολύ κοντά στα τουρκοσυριακά σύνορα (σε απόσταση 2 χλμ από τουρκικό συνοριακό φυλάκιο), γεγονός που έχει προκαλέσει συνειρμούς και σχόλια στα διεθνή ΜΜΕ, δεδομένου ότι δεν είναι η πρώτη φορά που κρησφύγετο υψηλόβαθμου στελέχους του ISIS εντοπίζεται σε μικρή απόσταση από τα τουρκοσυριακά σύνορα: στις 26-27 Οκτωβρίου 2019 ο τότε ηγέτης του ISIS Abu Bakr al-Baghdadi είχε επίσης εντοπιστεί σε κρησφύγετο στην περιοχή Barisha του Idlib…

Τις νυχτερινές ώρες της 1ης Φεβρουαρίου η τουρκική αεροπορία διεξήγαγε αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη βόρειο Συρία (υποσταθμός διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην al-Malikiyah, σε βάθος 9χλμ από τα σύνορα) και στο βόρειο Ιράκ (περιοχές Sinjar και Στρατοπέδου Προσφύγων Makhmour, 85 και 165χλμ αντίστοιχα). Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, στην επονομαζόμενη Επιχείρηση KIS KARTALI (ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΣ ΑΕΤΟΣ) συμμετείχαν συνολικά 60 μαχητικά F-16, ΑΣΕΠΕ E-7T, αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού KC-135R, καθώς και ΜΕΑ οπλισμένα και μη, για τη νυχτερινή προσβολή «σχεδόν 80 στόχων».

Θετικός βρέθηκε στον COVID-19 ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρ.Τ.Ερντογάν, όπως ανακοίνωσε χθες (5.2.2022) μέσω Twitter. Ο Τούρκος πρόεδρος ευχαρίστησε όσους του ευχήθηκαν, συμπεριλαμβανομένων ξένων και πολιτικών αντιπάλων (Kilicdaroglu, Aksener, Babacan, Davutoglu κλπ), εκτόςτον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Ekrem Imamoglu.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s