"Greek National Pride" blog

“Πολεμικές” προετοιμασίες-Οι Τούρκοι τοποθετούν πύραυλο ATMACA (220 χλμ,) σε όλες τις μονάδες επιφανείας τους


Πρώτος στόχος τέσσερις Φρεγάτες με σαφή στόχευση να προλάβουν πριν παραλάβουμε την πρώτη Φρεγάτα Belhara το 2025 ενώ δεύτερος να ετοιμαστούν νωρίτερα για όλα τα ενδεχόμενα σε Αιγαίο-Α.Μεσόγειο

Κινήσεις που προσδίδουν ειδικού τύπου “ πολεμικές” προετοιμασίες του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού με πιθανό στόχο το Αιγαίο, αφορά  η απόφαση για τοποθέτηση πυραύλων ATMACA  σε όλες τις μονάδες επιφανείας που διαθέτει η Άγκυρα, και μπορούν να εξοπλιστούν με τον εν λόγω πυραυλικό σύστημα.

Αυτή η απόφαση περιλαμβάνει Δεκαεννιά (19) Φρεγάτες όλων των τύπων, αλλά και Έξι Κορβέτες κλάσης MILGEM κά.Επίσης, από τις 23 Ιανουαρίου, η Τουρκία ξεκίνησε την κατασκευή της πρώτης φρεγάτας πολλαπλού ρόλου με το όνομα TCG Istanbul.

«Οι φρεγάτες ‘κλάσης I’ θα διαθέτουν οπλικά συστήματα, όπως σύστημα 16 κυψελών κάθετης εκτόξευσης MDAS με 16 πυραύλους επιφανείας-επιφανείας ATMACA.

Σύμφωνα με το τουρκικό γενικό επιτελείο, αποφασίστηκε να ενσωματωθεί ο αντιπλοϊκός πύραυλος ATMACA που κατασκευάζεται από τη Roketsan σε όλες μονάδες επιφανείας του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι διαθέσιμοι πύραυλοι Harpoon θα χρησιμοποιηθούν σε ασκήσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Η πρώτη ναυτική πλατφόρμα στην οποία τοποθετήθηκε ο πύραυλος ATMACA ήταν η Κορβέτα MİLGEM ADA Class TCG KINALIADA (F-514

Πηγές του τουρκικού γενικού επιτελείου τονίζουν ότι πύραυλοι ATMACA, θα τοποθετηθούν αρχικά στις φρεγάτες MİLGEM TCG BURGAZADA (F-513), TCG BÜYÜKADA (F-512) και TCG HEYBELİADA (F-511) και BARBAROS.

Ο πύραυλος ATMACA έχει προηγμένα χαρακτηριστικά από τον αμερικανικής κατασκευής πύραυλο Harpoon.

Αντιπλοϊκός πύραυλος ATMACA

Ο ATMACA Guided Missile G/M Project ξεκίνησε το 2009 με σκοπό να καλύψει τις ανάγκες αντιπλοϊκών πυραύλων της Διοίκησης Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο αντιπλοϊκός πύραυλος ATMACA βεληνεκούς 220+ χιλιομέτρων με Active Radar Seeker Head, που αναπτύχθηκε υπό τον κύριο ανάδοχο Roketsan, δοκιμάστηκε για πρώτη φορά από την Κορβέτα CG KINALIADA (F-514)τον Νοέμβριο του 2019, μετά εκτεταμένες δοκιμαστικές δραστηριότητες.

Κατά τη διάρκεια αυτής της δοκιμαστικής βολής, ο πύραυλος ATMACA χτύπησε με επιτυχία σταθερό στόχο στην επιφάνεια της θάλασσας, ενώ είχαμε και δεύτερη δοκιμαστική βολή στις 18 Ιουνίου 2021, κατά την οποία χτυπήθηκε για πρώτη φορά  πλοίο-στόχος το οποίο βυθίστηκε.

Ο αντιπλοϊκός πύραυλος ATMACA, ο οποίος θα αντικαταστήσει τους αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon (ΗΠΑ) με βεληνεκές  140 χιλιομέτρων, έχει βεληνεκές 220+ χιλιομέτρων, διαθέτει  χαμηλή περιοχή διατομής ραντάρ, με διαμόρφωση πορείας πυραύλου Super Sea Skimming, δηλαδή ο πύραυλος μπορεί να πετάξει κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας, και για αυτό μπορεί να εντοπιστεί μόνο όταν φτάσει 18-20 χιλιόμετρα μακριά από το εχθρικό πλοίο, αναφέρει το τουρκικό δημοσίευμα, αγνοώντας ότι οι ελληνικές Belhara θα εντοπίζουν τα πάντα.

Η ταχύτητα του ATMACA φτάνει τα 0,85 Mach, και αυτό δίνει στο πλήρωμα του οποιουδήποτε πλοίου περιορισμένο χρόνο αντίδρασης, λένε φυσικά οι Τούρκοι.

Η πορεία του πυραύλου (Super Sea Skimming), του δίνει την δυνατότητα να διέλθει χερσαίους όγκους, όπως νησάκια κά,  που θα βρίσκονται μπροστά από την εχθρική μονάδα επιφανείας-στόχο, καταστρέφοντας τον στην συνέχεια.

Ελληνική απάντηση σε αυτά τα σχέδια με τις Belhara

Επισήμως, οι ελληνικές φρεγάτες Belharra, θα διαθέτουν  πλήρες ψηφιακό ραντάρ Sea Fire που “επικοινωνεί με το σύστημα μάχης των φρεγατών FDI.

Το σύστημα αυτό συνδυάζεται με τους υπερσύγχρονους  πυραύλους πυραύλους  Exocet MM 40 Block3, με εμβέλεια 200 χλμ.

Ο συνδυασμός SeaFire/ASTER 30 θα προσφέρει επίσης αεράμυνα περιοχής στις μονάδες του στόλου μας, σε αποστάσεις που υπερβαίνουν τα 100 χιλιόμετρα, ενώ ταυτόχρονα θα διαθέτει και Αντιβαλλιστικές Ικανότητες.

Σε κάθε περίπτωση οι ελληνικές Φρεγάτες εκ Γαλλίας, έχουν χαλάσει στην κυριολεξία όλα τα σχέδια της Τουρκίας για ναυτική κυριαρχία στο Αιγαίο, η οποία σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα ελληνικά εμπειρότατα πληρώματα των υποβρυχίων μας, αποτελεί πορεία «αυτοκτονίας» στο Αιγαίο, για κάθε τουρκικό πολεμικό πλοίο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s