"Greek National Pride" blog

Μετά τα τουρκικά drones έρχεται το KORAL! Απειλή για ελληνικά πλοία και χερσαίους στόχους στο Αιγαίο


Σε νέο επίπεδο θα ανέλθουν οι τουρκικές προκλήσεις μετά τις υπερπτήσεις τουρκικών drone πάνω από τα νησιά μας από την τουρκική Φρεγάτα που θα απειλεί ραντάρ και στόχους σε απόσταση 200 χλμ στο Αιγαίο

Τουρκικά ΜΜΕ, αναφέρουν ότι η Φρεγάτα TCG Ufuk θα ενισχυθεί με ναυτική έκδοση του γνωστού συστήματος Koral, με την ονομασία Karakulak, με σκοπό να διεξάγει “περιπολίες σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο για την…τουρκική εθνική ασφάλεια”.

Για πρώτη φορά η Τουρκία αποκτά  ένα ολοκληρωμένο  σύστημα ηλεκτρονικών πληροφοριών ( εντοπισμού , καταγραφής , ραδιοσυχνοτήτων)  SIGINT, καθώς και ένα σύστημα ηλεκτρονικών παρεμβολών μεγάλης εμβέλειας , εναντίον της χώρας μας, μέσω ενός πολεμικού πλοίου πληροφοριών.

Πρόκειται σύμφωνα με τις ίδιες τουρκικές πηγές για έναν “ αόρατο τρομερό κυνηγό του Αιγαίου και της Μεσογείου, ο οποίος, ακούει και παρακολουθεί τα πάντα, και δεν  χάνει τη λεία του σαν φάντασμα του πλοίου πληροφοριών στη Μεσόγειο”.

Εξοπλισμένο με κρίσιμη τεχνολογία ηλεκτρονικού πολέμου, το Karakulak θα  έχει κύρια αποστολή να “τυφλώνει τα συστήματα ραντάρ των εχθρικών ( ελληνικών) δυνάμεων, ενώ παράλληλα με το σύστημα SIGINT, που διαθέτει θα συλλέγει παντός είδους πληροφορίες».

Ο ηλεκτρονικός πόλεμος (EW) είναι ένας πόλεμος μεταξύ χωρών για την απόκτηση του ελέγχου του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, το οποίο είναι κρίσιμο σύμφωνα με την τεχνολογία και τις πληροφορίες πληροφοριών που διαθέτουν οι χώρες.

Το KORAL, ένα τουρκικό σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου που αναπτύχθηκε από την ASELSAN, και διαθέτει ένα σύστημα ραντάρ που είναι ενσωματωμένο σε στρατιωτικά οχήματα και μπορεί να λειτουργεί σε μια ευρεία ζώνη συχνοτήτων.

Κύρια αποστολή του Koral είναι να τυφλώνει τα εχθρικά ραντάρ, να διακόπτει την επικοινωνία και να θέτει  άλλα ηλεκτρονικά συστήματα εκτός λειτουργίας.

Αναφέρεται ότι η εμβέλεια του συστήματος είναι περίπου 200 χιλιόμετρα. Το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα περιέχει πολλές τακτικές και στρατηγικές πληροφορίες για το πεδίο της μάχης.

Το Koral είναι ένα σύστημα ραντάρ που είναι ενσωματωμένο σε στρατιωτικά οχήματα στην ξηρά, στον αέρα και τώρα και στη θάλασσα, λειτουργώντας σε μια ευρεία ζώνη συχνοτήτων.

Το Koral (Land based Radar Electronic Warfare System) είναι «οπλικό σύστημα διεξαγωγής ηλεκτρονικού πολέμου». Κατασκευάστρια εταιρεία είναι η Asselsan, έχει βεληνεκές 200 χιλιόμετρα και λειτουργεί σε θερμοκρασίες από -30 έως 50 βαθμούς Κελσίου και υγρασία έως 95%.

Αποτελείται από 2 οχήματα 8χ8. Το ένα φέρει το Electronic Radar Support (ES) και το άλλο το Multi Radar Electronic Attack (EA).

Ουσιαστικά μιλάμε για ένα ηλεκτρονικό σύστημα άμυνας και επίθεσης ταυτόχρονα. Σχεδιάστηκε για να εντοπίζει-ανιχνεύει, αναλύει αυτόματα, δημιουργώντας τράπεζα πληροφοριών και να μπλοκάρει-παρεμβάλει άμεσα τα σήματα των εχθρικών ραντάρ εδάφους-αέρος-θαλάσσης.

(1) Στο Idlib ο Συριακός στρατός είχε παραλάβει το Almar-Antey IL271 Aistynok ραντάρ αντιπυροβολικού το οποίο λειτουργεί στην Χ-Band μεταξύ 8.5-10.68 GHZ. Αυτό το φάσμα συχνοτήτων ήταν εντός των δυνατοτήτων παρεμβολής του Koral και έτσι οι Τούρκοι κατάφεραν να το παρεμβάλουν. Αποτέλεσμα το συριακό πυροβολικό να αδυνατεί να εντοπίσει με το παραπάνω ραντάρ τις θέσεις του τουρκικού πυροβολικού και να βάλλει εναντίον του βολές αντιπυροβολικού.

(2) Πραγματοποίησε εντοπισμό και παρεμβολές στα συριακά ραντάρ παρεμποδίζοντας την ανίχνευση και τον εντοπισμό των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, τα οποία εκτόξευαν ανενόχλητα τους πυραύλους αέρος-εδάφους εναντίον συριακών στόχων.

(3) Εντοπισμό και παρεμβολή σε σήματα wi-fi, Bluetooth,ασύρματα τηλέφωνα. Το Koral έχει επιπλέον τη δυνατότητα εντοπισμού και παρεμβολής καλύπτοντας στην S band φάσμα μεταξύ 2.3 GHZ έως 2.5 GHZ και μεταξύ 2.7 GHZ έως 3.7 GHZ και στην Ka band φάσμα μεταξύ 33.4 GHZ έως 36 GHZ.

Σημειωτέον ότι η S band καλύπτει φάσμα συχνοτήτων μεταξύ 2-4 GHZ. Το συμβατικό όριο μεταξύ UHF και SHF είναι τα 3 GHZ. Η μπάντα S χρησιμοποιείται από ραντάρ ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, ραντάρ καιρού, ραντάρ πλοίων, δορυφορικές επικοινωνίες.

Επιπλέον η S band εμπεριέχει την ISM band μεταξύ 2.4-2,483 GHZ που χρησιμοποιείται ευρέως στα wi-fi Bluetooth,ασύρματα τηλέφωνα, γι αυτό και το Koral όπως προανέφερα μπορεί να τα εντοπίσει και να τα παρεμβάλει.

Τέλος η Ka band καλύπτει φάσμα μεταξύ 26.5 -40 GHZ , ενώ εντός αυτού του φάσματος εκπέμπουν τα ραντάρ των μαχητικών αεροσκαφών.

Εκτιμήσεις αμυντικών αναλυτών θεωρούν ότι παράλληλα με την υλοποίηση στοχευμένων αγορών υπερσύγχρονων αναλόγων συστημάτων από τον ελληνικό στρατό, απαιτείται σχέδιο έρευνας, σε συνεργασία με ελληνικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, για την προσπάθεια δημιουργία οπλικών συστημάτων, τα οποία μπορούμε ως χώρα να κατασκευάσουμε με απείρως λιγότερα χρήματα από μια πιθανή αγορά τους.

Διαθέτουμε σπουδαίους επιστήμονες και έχουμε σημαντικά πανεπιστημιακά ιδρύματα που μπορούν να σηκώσουν το “βάρος” τέτοιων προγραμμάτων, ενώ οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε και τα κονδύλια της ΕΕ, για τον σκοπό αυτόν.

Ελληνοτουρκικά 19.02.2022 – 18:50

One thought on “Μετά τα τουρκικά drones έρχεται το KORAL! Απειλή για ελληνικά πλοία και χερσαίους στόχους στο Αιγαίο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s