
Ο καθηγητής διεθνών σχέσεων Κώστας Υφαντής ανέφερε ότι η Ευρώπη δεν ήταν έτοιμη να διαχειριστεί το ενδεχόμενο ενός διακρατικού πολέμου στην Ήπειρο μας. «Είχαμε πιστέψει ότι όλα αυτά ήταν πίσω μας μετά από δυο παγκοσμίους πολέμους», ανέφερε ο καθηγητής και συνέχισε: «Ο στόχος της Ρωσίας είναι ο έλεγχος της Ουκρανίας. Ο πρόεδρος Πούτιν θα επιδιώξει μέσα στα επόμενα δυο η τρία 24ωρα να ολοκληρώσει την επιχείρηση. Να ελέγξει την χώρα και να ρίξει την κυβέρνηση και τότε θα διαπραγματευτεί».
Ο κ. Υφαντής εξήγησε ότι η διάθεση του Πούτιν για διαπραγμάτευση είναι εντελώς προσχηματική. «Το μόνο που είναι διατιθεμένη να διαπραγματευτεί η Μόσχα είναι η παράδοση τη Ουκρανίας και τίποτα άλλο. Αν δεν τελειώσουν γρήγορα τότε υπάρχει ο κίνδυνος κατακόρυφης αύξησης βίας με πολλούς βομβαρδισμούς. Υπάρχει κίνδυνος να δούμε αύξηση της βίας σε επίπεδα που δεν μπορούμε να τα φανταστούμε γιατί ο χρόνος δεν είναι με το μέρος του Πούτιν».
Από την πλευρά του ο διεθνολόγος Αθανάσιος Δρούγος, ανέφερε ότι η πολεμική επιχείρηση της Ρωσίας ίσως πάρει μεγάλο χρονικό διάστημα, τονίζοντας ότι ο Πούτιν έχει έμμονες ιδέες με την Ουκρανία. «Έχει με την Ουκρανία μια κοσμοθεωρία με την οποία θεωρεί στην ουσία ότι δεν υπάρχει αυτή η χώρα. Είτε θα καταλάβει το Κίεβο γρήγορα ή άμα κρατήσει αυτό, οι μάχες που αναμένεται να γίνουν θα είναι σκληρές, ο αστικός πόλεμος είναι ο χειρότερος.
«Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι σε κάθε μικρή η μεγάλη γεωπολιτική κρίση στην περιοχή μας (στην Ευρώπη), η ενέργεια είναι στο επίκεντρο, είναι στον πυρήνα των συγκρούσεων και γεωπολιτικών ανακατατάξεων», ανέφερε με την σειρά του ο Καθηγητής Δικαίου της Ενέργειας Νικόλαος Φαραντούρης
«Η ρωσό-ουκρανική σύρραξη είναι μια κατάσταση κλιμάκωσης των τελευταίων ετών που υπάρχει μια γεωπολιτική ενεργειακή διάσταση. Υπάρχει προσπάθεια της Ρωσίας να παρακάμψει την Ουκρανία. Η Ρωσία πασχίζει να διαφοροποιήσει τις οδούς προμήθειας φυσικού αερίου στην Ευρώπη», ανέφερε ο καθηγητής.