"Greek National Pride" blog

Σε «συναγερμό» ο Έβρος, ο στρατός «σφραγίζει» όλη την περιοχή με ΝΟΤΑΜ


Κλειστός για όλα τα στρατιωτικά αεροσκάφη θα είναι από σήμερα ο εναέριος χώρος στην περιοχή του νομού Έβρου

Κλειστός για όλα τα στρατιωτικά αεροσκάφη θα είναι από σήμερα ο εναέριος χώρος στην περιοχή του νομού Έβρου, με αφορμή την εισβολή και τον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία.

Είχαμε γράψει πρόσφατα σε άρθρο μας  πως, αναλυτές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο η Τουρκία να αποτολμήσει θερμό επεισόδιο εκμεταλλευόμενη το γεγονός πως η προσοχή όλων είναι στραμμένη στο Ουκρανικό.  Και πως το ΓΕΕΘΑ σε συνεργασία ως επί το πλείστων με το ΓΕΣ θα προχωρήσει σε μια σειρά ασκήσεων μικρής κλίμακας σχεδόν σε όλο το εύρος του νομού Έβρου και Ροδόπης. Μπορεί εκ πρώτης όψεως να δείχνει ως κάτι ασήμαντο ωστόσο πρόκειται ουσιαστικά για μια κατάσταση συναγερμού καθώς όλες οι μονάδες της περιοχής και όχι μόνο θα συμμετέχουν.

Επιβεβαιωνόμαστε λοιπόν σήμερα, με το ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και απαγορεύει από την 1η έως και την 28η Μαρτίου όλες τις στρατιωτικές πτήσεις πάνω από τον νομό Έβρου, σύμφωνα με την ιστοσελίδα evros-news.gr, με εξαίρεση μόνο για τα αεροσκάφη τα οποία έχουν νωρίτερα καταθέσει και λάβει ειδική άδεια προκειμένου είτε να διέλθουν από τον εναέριο χώρο της περιοχής, είτε να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απαγόρευση στρατιωτικών πτήσεων πάνω από την ελληνική ακριτική περιοχή πραγματοποιήθηκε κατόπιν σχετικού αμερικανικού αιτήματος και στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), καθώς υπάρχει η ανησυχία ότι η Μόσχα ή… σύμμαχες χώρες που διατηρούν δεσμούς με τη Ρωσία (π.χ. Τουρκία) θα μπορούσαν κάνοντας χρήση εναέριων μέσων να παρακολουθήσουν τη δραστηριότητα του αμερικανικού στρατού στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο αποτελεί πλέον βασική πύλη ανεφοδιασμού των βάσεων που διατηρούν οι ΗΠΑ σε Βουλγαρία και Ρουμανία.

Η Ρωσία απειλεί ευθέως την Ελλάδα

Σε συνδυασμό με τις απειλές που εξαπέλυσε εχθές ο Ρώσος Πρόεδρος ευθέως στην Ελλάδα και όσες χώρες έστειλαν όπλα στην Ουκρανία, όπως είχαμε αναφέρει σε άρθρο μας 

Συγκεκριμένα, Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση για τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κατάσταση κρίσης στην Ουκρανία. Το ρωσικό διπλωματικό τμήμα πιστεύει ότι η ΕΕ, υπό το πρόσχημα του «ειρηνοποιού», χρηματοδότησε γενναιόδωρα για πολλά χρόνια το καθεστώς του Κιέβου, το οποίο εγκαθιδρύθηκε στο έδαφος της Ουκρανίας ως αποτέλεσμα πραξικοπήματος, και μάλιστα ανενεργή, παρακολούθησε την εξόντωση των πολιτών του Ντονμπάς και «τον στραγγαλισμό ρωσόφωνων στην Ουκρανία».

Παράλληλα,  μέχρι τις 18 του μήνα το σύνολο σχεδόν των δυνάμεων του Ελληνικού Στρατού στον Έβρο ξεκινά τη διεξαγωγή ευρείας κλίμακας ασκήσεων με τη συμμετοχή του Πεζικού, αλλά και των μηχανοκίνητων μονάδων του Δ’ Σώματος Στρατού. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, τα σενάρια των ασκήσεων είναι αυστηρά διαβαθμισμένα και σε ανώτατο βαθμό, κάτι το οποίο συμβαίνει συνήθως μόνο κατά τη διάρκεια της διακλαδικής άσκησης «Παρμενίων», της σημαντικότερης και μεγαλύτερης άσκησης των Ενόπλων Δυνάμεων. Όπως σημειώνουν πάντως οι ίδιες πηγές, ένα από τα βασικά σενάρια των ασκήσεων προβλέπει την προσομοίωση προάσπισης της Αλεξανδρούπολης από τυχόν συμβατική ή ασύμμετρη απειλή άλλης χώρας.

Να σημειώσουμε ότι στο Πεντάγωνο παρατηρούν με μεγάλη προσοχή τις κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Θράκης, καθώς η ελληνική πλευρά αξιολογεί ως πολύ πιθανή την εκδήλωση μιας ασύμμετρης απειλής στον Έβρο. Η συγκεκριμένη απειλή θα μπορούσε να εξελιχθεί είτε στην ξηρά, μέσω της αύξησης των κατευθυνόμενων μεταναστευτικών ροών στα πρότυπα του Μαρτίου του 2020, είτε στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του νομού, όπου η Άγκυρα θα επεδίωκε να προκαλέσει κάποιο επεισόδιο στέλνοντας τουρκικά αλιευτικά να ψαρέψουν παράνομα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, όπως συνέβη το απόγευμα της περασμένης Τρίτης στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Χίο και τις Οινούσσες.

Αυξημένη επαγρύπνηση- Αεροναυτική “μάχη της Κρήτης” ανάμεσα σε ΝΑΤΟ-Ρωσία- Δεκάδες ρωσικά πλοία-υποβρύχια μπλόκαραν την Ουκρανία


Την ίδια στιγμή αυξημένη είναι η επαγρύπνηση που υπάρχει και στο Πολεμικό Ναυτικό, όπως γράψαμε σε προηγούμενο άρθρο μας,   καθώς στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου πλέει ένας σημαντικός αριθμός πολεμικών πλοίων του αμερικανικού και του ρωσικού στόλου. Πιο συγκεκριμένα, περισσότερα από 30 πλοία του ρωσικού στόλου εμφανίζονται να έχουν απλωθεί σε μια τεράστια θαλάσσια έκταση που ξεκινά από τη νοτιοδυτική Κρήτη (όπου πλέει ανελλιπώς τις τελευταίες ημέρες και συνοδεία πλοίων η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μεσογείου, το καταδρομικό «Ustinov») και φτάνει μέχρι τη νότια Κύπρο και τα ανοιχτά της Συρίας, όπου και βρίσκεται ο κύριος όγκος τους.

Στην Μαύρη θάλασσα, ο στόλος των ρωσικών πολεμικών πλοίων έχει δημιουργήσει ένα “τείχος” που εκτείνεται ως τα ανοιχτά της Ρουμανίας και ανατολικά της Βουλγαρίας.

Πρόκειται σαφώς, για ρωσική επιχείρηση αποκλεισμού της Ουκρανίας από την θάλασσα, για να μην επιτραπεί σε πολεμικό πλοίο του ΝΑΤΟ να πλησιάσει προς τις ακτές της Ουκρανίας.

Η παρουσία του ρωσικού στόλου στην περιοχή και οι απαγορεύσεις της Ουκρανικά για τα λιμάνια της, έχουν  εγκλωβίσει εμπορικά πλοία, ενώ δεν έχουμε εμπορική δραστηριότητα στην περιοχή της Μαύρης θάλασσας.

Πάντως και ο ρωσικός Στόλος της Μ. Θάλασσας βρίσκεται σε επιφυλακή και παρακολουθεί κάθε κίνηση που λαμβάνει χώρα στη περιοχή. 

Από την Κύπρο και τις ακτές της Συρίας, κοντά στην βάση  Ταρτούς, είναι αναπτυγμένη μια δύναμη περίπου 20 ρωσικών πολεμικών πλοίων, τα οποία απειλούν, κατά το ΝΑΤΟ, την Α.Μεσόγειο.

Είναι γνωστό ότι το ΝΑΤΟ έδωσε μεγάλη προσοχή στην κίνηση των έξι ρωσικών αποβατικών πλοίων, που κατευθύνονταν προς τη Μαύρη Θάλασσα.

Η εμφάνιση τριών ακόμη ρωσικών πολεμικών πλοίων, έχει σημάνει συναγερμό στο ΝΑΤΟ, δεδομένης του εξοπλισμού τους, ειδικά του πυραυλοφόρου καταδρομικό Varyag.

Ανοιχτά της Κύπρου πλέει το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» με ακόμη 5-6 πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν. Επί του παρόντος, οι γαλλικές ναυτικές δυνάμεις τηρούν στάση ύψιστης ετοιμότητας.+

Αντίστοιχα ισχυρή πάντως είναι και η δύναμη πυρός που διαθέτουν στο οπλοστάσιό τους και οι μονάδες του Συμμαχικού Στόλου. Ενδεικτικά να σημειώσουμε ότι το αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «Harry S. Truman», το οποίο συνοδεύεται επίσης από τα αντιτορπιλικά «USS Bainbridge», «USS Gravely», «USS Ross» και «USS Roosevelt», μεταφέρει περισσότερα από 70 σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη, αλλά και έναν σημαντικό αριθμό πυραύλων Κρουζ, εντός του βεληνεκούς των οποίων βρίσκεται και η ουκρανική επικράτεια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s