"Greek National Pride" blog

Άσχημα τα μηνύματα από την Ουκρανία για τον ρωσικό Στρατό… προβλήματα


Εδώ και μια δεκαετία ο ρωσικός στρατός υποτίθεται ότι εκσυγχρονίζεται σε βαθμό που ο δυτικός Τύπος να προβληθεί από υστερία. Όλα αυτά όμως φαίνεται πως αλλάζουν μετά την πρώτη ανάλυση των εξελίξεων στην Ουκρανία. Φαίνεται πως ο ρωσικός στρατός είναι ανίκανος να επιτύχει συνδυασμό όπλων προς επίτευξη των στόχων του Κρεμλίνου. Ο ρωσικός στρατός δείχνει να απέχει δεκαετίες από τους δυτικούς ομολόγους του και ειδικά από αυτόν των ΗΠΑ. Η σύγκρουση στην Ουκρανία αποκαλύπτει μια αλήθεια καθόλου κολακευτική από άποψη διοίκησης, εκπαίδευσης, υλικού αλλά και ηθικού, σύμφωνα με δυτικούς αναλυτές.

Η αεροαποβατική επιχείρηση στο Χοστομέλ
Οι Ρώσοι στις 24 Φεβρουαρίου εξαπέλυσαν αεροαποβατική επιχείρηση εν πλήρη ημέρα με στόχο την κατάληψη του αεροδρομίου του Χοστομέλ κοντά στο Κίεβο. Περίπου 20 ελικόπτερα Mi-8, υποστηριζόμενα από επιθετικά ελικόπτερα KA-52 εκτέλεσαν την επιχείρηση. Στόχος του πρώτου κύματος ήταν η εξασφάλιση ζώνης ασφαλείας για το επόμενο κύμα που το μετέφεραν περί τα 20 μεταγωγικά Il-76. Η επιχείρηση εξελίχθηκε σε φιάσκο. Καταρρίφθηκαν τουλάχιστον 2 ΚΑ-52 και 5-6 Mi-8, έκαστο των οποίων μετέφερε περί τους 24 αλεξιπτωτιστές.

Έτσι χάθηκε το 25% της επιτιθέμενης δύναμης σε λίγα λεπτά. Οι Ουκρανοί στο μεταξύ είχαν καταστρέψει τον διάδρομο προσγείωσης ώστε να μην μπορούν να προσγειωθούν εκεί μεγάλα μεταγωγικά αεροσκάφη. Οι Ρώσοι υποχρεώθηκαν να σταματήσουν την επιχείρηση καθώς τα μεταγωγικά τους δεν καλύπτονταν και από μαχητικά και μάλιστα λέγεται ότι κάποια καταρρίφθηκαν. Οι αποκομμένοι Ρώσοι αλεξιπτωτιστές στο αεροδρόμιο υποχρεώθηκαν σε αναδίπλωση.

Οι Ρώσοι είναι οπλισμένοι με παλαιά όπλα
Το 2019 είχε ανακοινωθεί ότι ο ρωσικός στρατός θα εξοπλιστεί με τα νέα τυφέκια ΑΚ-12 KAI ΑΚ-15. Ωστόσο στην Ουκρανία Ρώσοι στρατιώτες εθεάθησαν να μάχονται με τρεις διαφορετικούς τύπους τυφεκίων, μεταξύ των οποίων και παλαιά ΑΚ-74. Το γεγονός αυτό από μόνο του θα είχε ίσως μικρή σημασία εάν δεν επιβάρυνε την επιμελητεία που υποχρεούται να τροφοδοτεί τα μαχόμενα τμήματα με διαφορετικού διαμετρήματος πυρομαχικά. Επίσης φαίνεται πως ο ρωσικός στρατός έχει πρόβλημα με τα οπτικά βοηθήματα καθώς στις περισσότερες εικόνες δεν φαίνεται να έχουν χρησιμοποιηθεί.

Τρόφιμα – άρματα
Οι Ρώσοι στρατιώτες στάλθηκαν, όπως όλα δείχνουν, στη μάχη με λίγα τρόφιμα μερικά εκ των οποίων είχαν ημερομηνία λήξης το 2015! Αυτό λέει πολλά καθώς οι Ρώσοι είχαν αναπτύξει τις δυνάμεις τους, εν όψει της εισβολής, μήνες σχεδόν πριν και είχαν όλο τον χρόνο να προετοιμαστούν κατάλληλα, κάτι που όμως δεν φαίνεται να έπραξαν.

Πέραν αυτού ένα σημαντικό δεδομένο είναι η παντελής έλλειψη από το πεδίο των αρμάτων Τ-90 των καλύτερων, εν υπηρεσία, αρμάτων του ρωσικού στρατού. Τα περισσότερα άρματα είναι Τ-72 και Τ-80. Το 2015 οι Ρώσοι παρουσίασαν το νέο τους άρμα Τ-14 Armata. Η Μόσχα τότε ανέφερε ότι θα κατασκευάσει 2.300 από αυτά προς αντικατάσταση των παλαιών Τ-72 και Τ-80. Γιατί οι Ρώσοι δεν χρησιμοποίησαν τα νεότερά τους άρματα; Διότι τα Τ-14 δεν τα έχουν ακόμα εντάξει επιχειρησιακά και υπάρχουν μόνο λίγα, τα δε Τ-90Μ για να μην τα χάσουν διότι δεν έχουν άλλα καλύτερα διαθέσιμα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s