"Greek National Pride" blog

Να μένουν ανοιχτοί δίαυλοι παρά τις διαφωνίες συμφώνησαν Μητσοτάκης-Ερντογάν- Τι είπαν για Ουκρανία (Εικόνες- Βίντεο) 


Ερντογάν: «Οι δύο γειτονικές χώρες θα πρέπει πάντα να συμμετέχουν σε διάλογο, και όχι μόνο σε περιόδους κρίσης»

Νεώτερη ενημέρωση

Ερντογάν και Μητσοτάκης σε συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη αποφάσισαν να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ανέφερε το γραφείο του Προέδρου της Τουρκίας.

«Κατά τη συνάντηση, διαπιστώθηκε ότι η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν ιδιαίτερη ευθύνη στην αλλαγή της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας λόγω της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία. Στο επίκεντρο ήταν επίσης τα αμοιβαία και περιφερειακά οφέλη από την αυξημένη συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και εστίαση σε θετική ατζέντα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Ερντογάν.

Ισραήλ – »Μαζί με την Ελλάδα θα κυριαρχήσουμε στην Μεσόγειο

02:34PreviousPauseNext

02:00 / 06:18UnmuteFullscreen

Copy video url

Play / Pause

Mute / Unmute

Report a problem

Language

Mox Player

Ερντογάν και Μητσοτάκης αποφάσισαν να κρατήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας παρά τις διαφορές.

«Παρά τις διαφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, στη συνάντηση αποφασίστηκε να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις. Ο Πρόεδρος Ερντογάν αναφέρθηκε στα βήματα που έκανε η Τουρκία για να ανοίξει μια νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις [με την Ελλάδα]. στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της παράνομης μετανάστευσης, καθώς και στην ανύψωση των σχέσεων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Τούρκου Προέδρου.

Επιπλέον, ο Ερντογάν είπε ότι «τα προβλήματα μπορούν να λυθούν μέσω ειλικρινούς διαλόγου». «Οι δύο γειτονικές χώρες θα πρέπει πάντα να συμμετέχουν σε διάλογο, και όχι μόνο σε περιόδους κρίσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το ανακοινωθέν της Τουρκικής προεδρίας καταλήγει θέτοντας τα ζητήματα που βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας που συμφώνησαν οι δύο ηγέτες. Έτσι, αυτά απαριθμούνται ως εξής:

  1. Αύξηση όγκου στο διμερές εμπόριο με πρώτο στόχο τα 10 δισ,
  2. Πρόοδος στα θέματα του Αιγαίου
  3. την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και
  4. την παράνομη μετανάστευση

Προηγούμενη ενημέρωση

Ολοκληρώθηκε το γεύμα ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με την ΕΡΤ, στην προεδρική κατοικία Βαχντετίν, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Ο κ. Μητσοτάκης αναχώρησε από την προεδρική κατοικία και μεταβαίνει στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, όπου θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Η συνάντηση των δύο ηγετών διήρκησε πάνω από μία ώρα.

Στις πρώτες δηλώσεις τους στις κάμερες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “με όλα αυτά που συμβαίνουν έχουμε πολλά να συζητήσουμε για την περιοχή μας”, με τον Ερντογάν να απαντά: “θα τα συζητήσουμε όλα”.

Αρχικό κείμενο 

Ο διάλογος Μητσοτάκη-Ερντογάν πριν από το γεύμα στην Κωνσταντινούπολη

Πριν από το γεύμα, οι δύο άντρες, είχαν έναν μικρό διάλογο, με θέα τον Βόσπορο. 

Ο Τούρκος πρόεδρος ρώτησε τον Έλληνα πρωθυπουργό αν έχει επισκεφθεί ξανά την Κωνσταντινούπολη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά ότι έχει πάει πολλές φορές και του αρέσει η πόλη. 

Μάλιστα, ο Ερντογάν του έδειξε τις γέφυρες του Βόσπορου και του εξήγησε για το υποθαλάσσιο τούνελ που έχει κατασκευάσει. 

Αμέσως μετά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον ευχαρίστησε για το πλούσιο μενού που έχει προβλεφθεί για το γεύμα τους, ενώ τον ρώτησε για τις διαπραγματεύσεις Ουκρανίας και Ρωσίας στην Αττάλεια. 

Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι είναι αρκετά ευχαριστημένος από τα αποτελέσματα σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες. 

Στο σημείο αυτό, ο πρωθυπουργός παρενέβη τονίζοντας ότι συμβαίνουν πολλά κρίσιμα γεγονότα στην περιοχή μας. «Έχουμε να συζητήσουμε πολλά σε αυτή τη συνάντησή μας», δήλωσε χαρακτηριστικά κι αμέσως μετά πήγαν για το γεύμα. 

Σημειώνεται ότι η πρώτη συνάντηση έγινε σε πολύ καλό και χαλαρό κλίμα. Ενδεικτικό του κλίματος είναι το γεγονός ότι οι δύο ηγέτες δε φορούσαν γραβάτες. 


Ξεκίνησε προ ολίγου το γεύμα ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Κυριακο Μητσοτακη και τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην προεδρική κατοικία Βαχντετίν, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Η συνάντηση των δύο ανδρών θα διαρκέσει περίπου δύο ώρες.

Ο πρωθυπουργός προηγουμένως περέστη στη Θεία Λειτουργία του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Κυριακή της Ορθοδοξίας, ενώ στις 16:15 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με την ΑΘΠ τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στο Σισμανόγλειο Μέγαρο. 

Όσον αφορά το τετ α τετ με τον Τούρκο πρόεδρο, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν νωρίτερα ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει αλλάξει δραματικά την ασφάλεια στην Ευρώπη, ενώ έχει ταυτόχρονα διατρανώσει την απερίφραστη καταδίκη της διεθνούς κοινότητας σε κάθε μορφή επεκτατισμού και αναθεωρητισμού. Τονίζουν, δε, ότι στο σημερινό τοπίο ασφαλείας, η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν ιδιαίτερη ευθύνη για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Πληροφορίες του ΣΚΑΪ αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει ζήτημα συνεργασίας με την Άγκυρα στο ενεργειακό πεδίο, είτε μέσω μιας «αναβίωσης» του East Med με τουρκική συμμετοχή, είτε μέσω κάποιας άλλης μορφής συνεργασίας, είτε μέσω μιας αμοιβαίας μεταφοράς φορτίου υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), προκειμένου να υπάρξει μεγιστοποίηση της ενεργειακής ασφάλειας.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ οι δυο πλευρές θα ανταλλάξουν απόψεις για τη μεταφορά του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ενώ αναμένεται να συζητήσουν για την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. 

Η σημερινή συνάντηση κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία έχει αλλάξει δραματικά την ασφάλεια στην Ευρώπη. Πηγές κοντά στο Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν ότι στο σημερινό τοπίο ασφαλείας, η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν ιδιαίτερη ευθύνη για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Σε ό,τι αφορά στα ελληνοτουρκικά, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επισημάνει τα προηγούμενα 24ωρα ότι έχει «ρεαλιστικές και μετρημένες προσδοκίες από τη σημερινή συνάντηση» και αυτό γιατί, όπως έχει σημειώσει δεν υπάρχει προσδοκία ότι οι διαφωνίες με την Τουρκία, θα ξεπεραστούν. Η Αθήνα επαναλαμβάνει ότι οι τουρκικές αιτιάσεις για μία σειρά θεμάτων είναι γνωστές και ότι η Ελλάδα τις απορρίπτει και τις αντικρούει σε όλα τα επίπεδα και με κάθε ευκαιρία. Όπως γνωστές είναι και οι ελληνικές θέσεις, δηλώνουν οι ίδιες πηγές και συνεχίζουν: «όμως το ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συζητάμε. Οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να παραμείνουν ανοικτοί σε όλα τα επίπεδα και να αποκλιμακωθεί η ένταση».

Ο πρωθυπουργός προηγουμένως παρέστη στη Θεία Λειτουργία του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Κυριακή της Ορθοδοξίας, ενώ στις 16:15 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με την ΑΘΠ τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στο Σισμανόγλειο Μέγαρο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s