"Greek National Pride" blog

Τρίβει τα χέρια της! Η Τουρκία θα είναι ο μόνος κερδισμένος των κυρώσεων κατά της Ρωσίας;


Η αντίθεση της Τουρκίας στις ρωσικές κυρώσεις προκαλεί υποψίες για κατάρρευση των κυρώσεων- Ένα σημαντικό ερώτημα είναι αν αυτή η κρίση μπορεί να φέρει πιο κοντά την Τουρκία και τη Δύση

Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση, επιβάλλουν ισχυρές οικονομικές και εμπορικές κυρώσεις στη Μόσχα και κλείνουν τον εναέριο χώρο τους στα ρωσικά αεροπλάνα, η Τουρκία αντιτίθεται σθεναρά σε τέτοια μέτρα, υποστηρίζοντας ότι είναι αντιπαραγωγικά

Ως αποτέλεσμα, αυξάνονται οι ανησυχίες ότι η Τουρκία βοηθά τους Ρώσους να παρακάμψουν τις κυρώσεις, δήλωσε ο Timothy Ash, αναλυτής αναδυόμενων αγορών της Bluebay Asset Management με έδρα το Λονδίνο.

«Υπήρξε κάποια εστίαση στην επανασήμανση των ρωσικών αεροσκαφών ως τουρκικών. Υπάρχουν ισχυρές εμπορικές και τραπεζικές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας. Υπήρξε κάποια εστίαση των μέσων ενημέρωσης, σε πολλούς Ρώσους που προσπαθούν να δημιουργήσουν νέους τραπεζικούς λογαριασμούς στην Τουρκία, πιθανώς για να προσπαθήσουν να ξεπεράσουν ορισμένα από τα προβλήματα που πιθανώς αντιμετωπίζουν. Υπήρξε επίσης ανησυχία ότι οι ρωσικές εταιρείες, οντότητες που προσπαθούν να εξάγουν ή να εμπορεύονται με τη Ρωσία, επανασυσκευάζονται ως τουρκικές οντότητες», αναφέρει ο Timothy Ash.

Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, που είχαν πρωτοσέλιδο τις εμπορικές σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία, η οποία ήταν εκτεθειμένη σε βαριές κυρώσεις από τις δυτικές χώρες λόγω του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, τόνισαν ότι ο μόνος νικητής των κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα είναι η Τουρκία.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, πολλές χώρες, ιδιαίτερα η Αμερική και η Ευρώπη, αποφάσισαν να επιβάλουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Για να σταματήσει η Ρωσία, ελήφθησαν βαριές αποφάσεις κυρώσεων σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών, της ενέργειας, των μεταφορών, της τεχνολογίας και του αθλητισμού.

Ενώ η Amazon σταμάτησε τις νέες εγγραφές της, η αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας Microsoft ανέστειλε επίσης τις πωλήσεις της. Το Netflix τερμάτισε τα έργα του. Η νέα επιτυχημένη ταινία της Warner Bros, ανέστειλε την προβολή του Batman. Ο σουηδικός γίγαντας μόδας H&M διέκοψε τις δραστηριότητές του στη Ρωσία.

Ο αμερικανικός κολοσσός  Coca-Cola ανέστειλε τις δραστηριότητές του, ενώ ο κολοσσός του φαστ φουντ McDonald’s έκλεισε τα εστιατόριά του στη Ρωσία. Η απόσυρση παγκοσμίου φήμης εμπορικών σημάτων από τη Ρωσία, έκανε τις τουρκικές εταιρείες να στραφούν στη Ρωσία.

Η Άγκυρα επιμένει ότι τηρεί τις διεθνείς νομικές της ευθύνες. Ωστόσο, ο αναλυτής Atilla Yesilada της Global Source Partners, είπε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία είναι ύποπτη για άρση διεθνών κυρώσεων.

«Πολλοί άνθρωποι ήλπιζαν ότι η Τουρκία θα γινόταν χρηματοοικονομικό κέντρο πληρεξούσιου ή ενδιάμεσος για τη Ρωσία», είπε ο Yesilada. «Δεν θα άφηνα πέρα ​​από το τρέχον καθεστώς να προσπαθήσει να επαναλάβει το περιστατικό του Reza Zarrab ( ξέπλυμα 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων χρήματα  για το Ιράν)».

Να  υπενθυμίσουμε ότι ο Reza Zarrab, είναι ένας Τουρκο-Ιρανός επιχειρηματίας που ομολόγησε την ενοχή του το 2017 σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης για τεράστιες κατηγορίες για παραβίαση κυρώσεων κατά του Ιράν. Επίσης, ένα ακόμη υψηλό στέλεχος της τουρκικής κρατικής Halkbank καταδικάστηκε . Η ίδια η Halkbank, αντιμετωπίζει δίκη στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας.

Οι τουρκικές ιδιωτικές και κρατικές τράπεζες, είναι επίσης πιθανό να αντιμετωπίσουν έλεγχο και αυστηρές κυρώσεις για παραβίαση των ρωσικών κυρώσεων, δήλωσε ο αναλυτής Yesilada. Προειδοποίησε ότι η κατάργηση των κυρώσεων είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, ειδικά καθώς τυχόν κυρώσεις ( εις βάρος της Τουρκίας ) θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ικανότητα της Τουρκίας να δανείζεται από τις διεθνείς αγορές.

«Τους επόμενους 12 μήνες, συμπεριλαμβανομένου του εκτιμώμενου ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, η Τουρκία θα πρέπει να ξεπεράσει το χρέος των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και οποιοσδήποτε λόγος για την κατάσχεσή τους θα προκαλέσει τεράστιο πόνο όχι μόνο στις τράπεζες αλλά και στην αγορά συναλλαγματικών ισοτιμιών και αναπόφευκτα στην τουρκική οικονομία», είπε ο Yesilada.

Ωστόσο, η ισχυρή στρατιωτική υποστήριξη της Άγκυρας στο Κίεβο, έχει δημιουργήσει διεθνή καλή θέληση και αναγνώριση του υψηλού οικονομικού τιμήματος που πληρώνει η Τουρκία, είπε ο Ash.

«Είναι καρότο και μαστίγιο, σωστά;» είπε ο Ash. Το μαστίγιο είναι η τιμωρία για την αγνόηση του αιτήματος των δυτικών κυβερνήσεων για κυρώσεις κατά της Ρωσίας, «αλλά την ίδια στιγμή, νομίζω ότι θα υπάρξει μια προσπάθεια να βοηθηθούν οι Τούρκοι και να τους ενθαρρύνουμε,  ίσως οικονομικά με περισσότερη βοήθεια, ίσως για να βεβαιωθούν ότι συμμορφώνονται με το καθεστώς ως έχει».

Με πολλά από τα οικονομικά δεινά της Τουρκίας να αποδίδονται στις ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές του Προέδρου Ρετζέπ  Ερντογάν, ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν, ότι οποιαδήποτε διεθνής βοήθεια μπορεί κάλλιστα να συνδέεται με αλλαγές στην πολιτική.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s