"Greek National Pride" blog

Με όνομα και ιστορία! Philoctetes: Το τεθωρακισμένο που θα υπηρετήσει τον Ελληνικό Στρατό


Η Nexter και η Hellenic Defense Systems υπογράφουν στρατηγική συνεργασία για τον εκσυγχρονισμό του στόλου οχημάτων μάχης πεζικού του Ελληνικού Στρατού.

Μετά τις φρεγάτες άμυνας επέμβασης και τα Rafales, η Ελλάδα θα στραφεί ξανά στη Γαλλία για να εκσυγχρονίσει το μηχανοποιημένο πεζικό της, το οποίο σήμερα βασίζεται σε πολλά μοντέλα τεθωρακισμένων οχημάτων παλαιάς σχεδίασης . Σε κάθε περίπτωση, η Nexter Systems προετοιμάζεται για αυτό.

Και αυτό πολύ περισσότερο αφού ο ελληνικός στρατός, δεν πρέπει να καθυστερήσει πολύ στην ανανέωση των πόρων του. «Σήμερα φτάσαμε στα μεγάλα προβλήματα γήρανσης και λειτουργικής υποτίμησης που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά τεθωρακισμένα. Δυστυχώς, οι αποτυχίες, οι παραλείψεις και οι χαμένες ευκαιρίες του παρελθόντος σημαίνουν ότι, οι μηχανοποιημένες και τεθωρακισμένες δυνάμεις στερούνται ένα σύγχρονο τεθωρακισμένο όχημα ευέλικτο και με μεγάλη δύναμη πυρός», σημείωσε το 2019 το  site Defense Review.

Η Nexter υπέγραψε στρατηγική συνεργασία με τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (HDS), για την κάλυψη της απαίτησης του Ελληνικού Στρατού για εκσυγχρονισμένα οχήματα μάχης πεζικού με το PHILOCTETES.
Ενώνοντας τις δυνάμεις της με την HDS, μια κρατική εταιρεία που ειδικεύεται στον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την παραγωγή οπλικών και πυραυλικών συστημάτων και πυρομαχικών, η Nexter προσφέρει ένα σύστημα μάχης που πληροί τα υψηλότερα πρότυπα ποιότητας και του οποίου η επιτυχία θα ωφελήσει την ελληνική βιομηχανία.

Αυτή η συνεργασία, συμβάλλει πλήρως στην ενίσχυση της γαλλοελληνικής σχέσης στον τομέα της Άμυνας. Ονομάστηκε PHILOCTETES σε σχέση με τον μυθολογικό ήρωα του Τρωικού Πολέμου, αυτό το σύστημα μάχης πεζικού είναι ένα VBCI MkII, στην έκδοση του οχήματος μάχης πεζικού, εξοπλισμένο με πυργίσκο T40.

Σημείο αναφοράς στον τομέα του, το VBCI είναι ένα όχημα 8×8, 32 τόνων που είναι εξαιρετικά αρθρωτό χάρη στις διάφορες εκδόσεις του (τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού, θέση διοίκησης, όλμος 120 mm, medevac και ανάκτηση οχημάτων), ικανό να μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο 13 τόνων και συμμετείχε σε όλα τα μεγάλα θέατρα επιχειρήσεων του γαλλικού στρατού.

Κατά τη διάρκεια αυτών των εμπλοκών, η Nexter έχει λάβει σημαντικά σχόλια και ομόφωνες απόψεις από τους στρατιώτες που έχουν πάει στη μάχη, υπό τη βέλτιστη προστασία του θωρακισμένου σώματος του.

Επιπλέον, το PHILOCTETES διαθέτει ενισχυμένο μηχανισμό χάρη στον νέο κινητήρα 600 ίππων που εξασφαλίζει πολύ υψηλή τακτική, στρατηγική και επιχειρησιακή κινητικότητα. Εκτός από αυτές τις ιδιότητες, μπορεί να προστεθεί η δύναμη πυρός του πυργίσκου T40.

Ο πυργίσκος χειρίζεται εξ αποστάσεως και είναι εξοπλισμένος με το πυροβόλο όπλο CTA των 40 mm και έναν εκτοξευτή πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς MBDA (MMP). Το 40 CTA, το οποίο οπλίζει ήδη τον πύργο JAGUAR EBRC του Γαλλικού Στρατού, εκτοξεύει τα διάφορα τηλεσκοπικά πυρομαχικά των 40 χιλιοστών που αντιπροσωπεύουν το μέλλον των πυρομαχικών μεσαίου διαμετρήματος: υψηλής εκρηκτικής ικανότητας, αεροδιάσπασης και βλήματα βελών ικανά να τρυπήσουν έως και 140 χιλιοστά θωρακισμένο χάλυβα.

Ως αποτέλεσμα, τα τελευταίας γενιάς όπλα του πυργίσκου T40 προσφέρουν στο PHILOCTETES ικανότητα απόκρισης, σε όλες τις σύγχρονες χερσαίες απειλές στο πεδίο της μάχης. Έτσι, το PHILOCTETES ανταποκρίνεται άψογα στις απαιτήσεις του Ελληνικού Στρατού για κινητικότητα, προστασία, αρθρωτή και ισχύ πυρός.

Τον Ιούλιο του 2021, η Nexter εκμεταλλεύτηκε την πρώτη έκδοση της έκθεσης DEFEA, που διοργανώθηκε στην Αθήνα, για να σηκώσει το «πέπλο» σε μια νέα έκδοση του Armored Infantry Combat Vehicle (VBCI), που ονομάζεται «PHILOCTETE», που πήρε το όνομά του από τον ήρωα του Τρωικού Πολέμου. Διασφάλιζε επίσης ότι, αυτό το τεθωρακισμένο όχημα θα ανταποκρινόταν στις «απαιτήσεις του ελληνικού στρατού σε ότι αφορά την κινητικότητα, την προστασία, τη σπονδυλωτότητα και την ισχύ πυρός».

Αλλά για να βάλει περισσότερη τύχη με το μέρος της για να δελεάσει το ελληνικό γενικό επιτελείο, (ιδίως ενάντια στη γερμανική Rheinmetall, η οποία κοιτάζει αυτήν την πιθανή αγορά με το KF-41 Lynx της), η Nexter μόλις συνήψε στρατηγική συνεργασία με την Hellenic Defense Systems (HDS ), μια ελληνική δημόσια εταιρεία που ειδικεύεται στον σχεδιασμό και την παραγωγή συστημάτων όπλων, πυραύλων και πυρομαχικών. Η ανακοίνωση έγινε στις 5 Απριλίου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s