"Greek National Pride" blog

Πάρε-δώσε! To ΓΕΕΘΑ εισηγείται αγορά 3 αμερικανικών UAV με κόστος 320 εκατομμύρια


Σενάριο αγοράς αμερικανικών UAV MQ-9 Guardian από την Ελλάδα-Η χώρα μας χρειάζεται εξοπλισμένα drone

Σενάριο αγοράς αμερικανικών UAV MQ-9 Guardian από την Ελλάδα-Η χώρα μας χρειάζεται εξοπλισμένα drone, το υπουργείο άμυνας εξετάζει την περίπτωση απόκτησης από τις ΗΠΑ του drone MQ-9 Guardian, από την εταιρεία General Atomics Aeronautical Systems.

Έρχονται επικίνδυνες και δύσκολες εποχές, ειδικά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και ο εξοπλισμός των ενόπλων μας δυνάμεων είναι μονόδρομος.

Σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, η Ελλάδα εξετάζει την προμήθεια τριών μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων MQ-9 Reaper.

Tελικά σύμφωνα με πληροφορίες που φτάνουν στα δημοσιογραφικά γραφεία τo ΓΕΕΘΑ εισηγείται αγορά 3 αμερικανικών UAV με κόστος 320 εκατομμύρια.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι, έξι MQ-9 Reaper σταθμεύουν στην 110 Πτέρυγα Μάχης της Αεροπορικής Βάσης της Λάρισας και χρησιμοποιούνται για αναγνώριση και παρακολούθηση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Μαύρης Θάλασσας.

Το όλο θέμα έχει πάει τον δρόμο του για την ενίσχυση των ελληνικών δυνατοτήτων, στον τομέα της κάλυψης του Αιγαίου και των ελληνικών νησιών μας, η οποία είναι αναγκαία.

Τα MQ-9 Reaper έχουν αυτονομία 30 ωρών πτήσης, όταν χρησιμοποιούνται για παρακολούθηση και συλλογή πληροφοριών (Intelligence, Surveillance and Reconnaissance – ISR), ενώ μπορούν να φέρουν οπλικό φορτίο ( με πυραύλους βάρους 1.700 κιλών). Ο κινητήρας τους έχει ισχύ 950 ίππων και η ταχύτητά τους μπορεί να φθάσει ως και τα 480 χιλιόμετρα/ώρα.

Λόγω του γνωστού τουρκικού προγράμματος κατασκευής UAV και UCAV, είναι επιτακτική ανάγκη αυτά τα αμερικανικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, να είναι οπλισμένα με πυραύλους, βάζοντας την χώρα μας στο κλαμπ των αντίστοιχων χωρών.

Δεν είναι μεγάλος ο αριθμός τους, αλλά η εμπειρία που θα αποκτηθεί σε συνδυασμό με την παρουσίαση νέων ελληνικών UAV, ( τα οποία θα μπορούν να εξοπλιστούν με πυραύλους με κάποιες μετατροπές), θα δώσουν μια διέξοδο στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις σε σχέση με το τουρκικό οπλοστάσιο μελλοντικά.     

Σε συνδυασμό δε με συστήματα αντι-drone, τα οποία θα αποκτήσει η χώρα μας, σε εύλογο μελλοντικό χρονικό διάστημα θα είμαστε ικανοί να στήνουμε “ ξόβεργες” στο Αιγαίο, για να πιάνουμε τουρκικά drone -UAV , αφού το πρώτο ελληνικό ραντάρ ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ, εντοπίζει από μικρά drone ως εξοπλισμένα UAV με εμβέλεια 20 χλμ. θα τεθεί σύντομα σε ισχύ.

Το τελευταίο διάστημα η παρουσία τουρκικών drones πάνω από το Αιγαίο είναι καθημερινό φαινόμενο.

Η τουρκική πλευρά δείχνει έτοιμη, να αναβαθμίσει την δράση της με τη χρήση προηγμένης τεχνολογίας μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Η Τουρκία έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων και πραγματοποιεί συνεχώς επιδείξεις ισχύος σε Έβρο και Αιγαίο, ωστόσο και η Ελλάδα, έχει επίσης μπει στο «παιχνίδι» των UAV, με τις πρώτες ενισχύσεις του οπλοστασίου να έρχονται από το Ισραήλ.

Η χρήση UAV σε περιοχές όπως το Αιγαίο και η ανατολική Μεσόγειος, μπορεί να αυξήσει δραματικά την στρατηγική ισχύ της χώρας μας απέναντι στην Τουρκία, με μειωμένο κόστος και χωρίς ρίσκο απώλειας ανθρώπινης ζωής

.

Αυτή η εξέλιξη  οδήγησε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και την Πολεμική Αεροπορία, να εξετάσουν ακόμη πιο προσεκτικά το  MQ-9 Reaper, ένα εναέριο όχημα που είχε έρθει στην Ελλάδα και ειδικά στην 110 Πτέρυγα Μάχης της Λάρισας.

Σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ, για την προμήθεια συστημάτων αντιμετώπισης και κατάρριψης drones και UAV.

Αυτές αφορούν κύρια σε δύο συστήματα: Τα Skylock και Skylord. Πρόκειται για συστήματα που έχουν ως στόχο, την ηλεκτρονική εξουδετέρωση των εχθρικών drones και όχι την κατάρριψή τους.

Υπάρχει επίσης το σχέδιο που αφορά την εντατικοποίηση των διαδικασιών, που αφορούν το ελληνικό  drone ΑΡΧΥΤΑΣ, στο οποίο εισερχόμαστε σε φάση σχεδιασμού  προγράμματος παραγωγής μη επανδρωμένου εναερίου οχήματος, στο οποίο στην συνέχεια θα ενσωματώσουμε τεχνολογίες που θα αφορούν παρατήρηση και δυνατότητα εκτόξευσης πυρών είτε με διαμόρφωση που θα μπορεί να φέρει πολυβόλο, ή μικρούς πυραύλους.

Oι εξελίξεις πάντως το επόμενο διάστημα αναμένονται ραγδαίες σε όλους τους τομείς και αυτό είναι το πιο σημαντικό από όλα!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s