"Greek National Pride" blog


Επειδή ο Τούρκος μας δείχνει μέσω της «Γαλάζιας Πατρίδας», ότι το πιθανότερο θέατρο επιχειρήσεων θα είναι η περιοχή Δωδεκανήσων-ΝΑ Μεσόγειος-Λιβυκό Πέλαγος, είναι αναγκαιότητα η επέκταση των ήδη υπαρχουσών  εγκαταστάσεων, προκειμένου εφόσον απαιτηθεί έγκαιρα να φιλοξενηθεί μεγάλο μέρος του στόλου μας

Η Ελλάδα επεκτείνει τη βάση της στην Κρήτη», είναι ο τίτλος άρθρου  Τουρκικού ΜΜΕ , του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

«Πατήθηκε το κουμπί για 13 έργα αξίας 800 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία προβλέπουν την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων, τον εκσυγχρονισμό και την αγορά πυρομαχικών στις ελληνικές ναυτικές και χερσαίες δυνάμεις.

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος έλαβε έγκριση από την κοινοβουλευτική επιτροπή εξοπλισμών και συμβάσεων για 7 έργα για το ναυτικό και 6 για τις χερσαίες δυνάμεις. Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική ναυτική βάση που βρίσκεται στη Σούδα της Κρήτης θα επεκταθεί με δαπάνες 190 εκατ. ευρώ και με την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων.

Κατά Tουρκίας

Στόχος είναι το μνημόνιο συνεννόησης για τα σύνορα θαλάσσιας δικαιοδοσίας που υπογράφηκε μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης το 2019 και η ναυτική βάση στην Κρήτη, η οποία έχει αποκτήσει σημαντική θέση μετά την κρίση Oruç Reis στην Ανατολική Μεσόγειο το 2020, προκειμένου να  φιλοξενήσει το μισό ελληνικό ναυτικό .

Δεύτερη μεγάλη βάση

Τα ελληνικά επιτελεία δήλωσαν ότι η δεύτερη μεγαλύτερη ναυτική βάση της χώρας θα βρίσκεται στην Κρήτη, μετά το νησί της Σαλαμίνας, κοντά στην Αθήνα. Υπάρχει μια ελληνική ναυτική βάση στο ένα άκρο του κόλπου της Σούδας στο νησί της Κρήτης και μια ναυτική βάση των ΗΠΑ στο άλλο άκρο.

Άλλα εγκεκριμένα έργα είναι:

160 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των ελικοπτέρων τύπου S-70 Aegean Hawk.

90 εκατομμύρια ευρώ για τον εκσυγχρονισμό συστημάτων πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων τύπου RM-70.

80-90 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό πυραυλικών συστημάτων 122 χλστ

150 εκατ. ευρώ για την αγορά 30 χιλιάδων βλημάτων αρμάτων μάχης 122 χλστ.

20 εκατ. ευρώ για την αγορά πυραύλων τύπου Hellfire που χρησιμοποιούνται σε ελικόπτερα τύπου Απάτσι.»

Διαπιστώσεις -Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω φαίνεται ότι οι Τούρκοι έχουν μεγάλη πρεμούρα γαι τη Σούδα και τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας μας που τρέχουν

Σε πρόσφατο άρθρο μας με τίτλο «Εκτόξευση! Πώς αναβαθμίζεται κατακόρυφα η Άμυνα της Ελλάδας με τα 13 εξοπλιστικά προγράμματα Στρατού και Πολεμικού Ναυτικού» , αναφερθήκαμε αναλυτικά για  ένα προς ένα  στα εν λόγω προγράμματα

Ιδιαίτερα επισημαίνουμε  ότι με την προμήθεια πυραύλων τύπου Hellfire αναβαθμίζεται η αντιαρματική και αντιαβακική ικανότητα σε Έβρο και νησιά για τα 2 ΤΕΕΠ (Τάγματα Επιθετικών Ελικοπτέρων). 

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το κάθε AH-64A+ Apache  μπορεί να φέρει έως 16 πυραύλους Hellfire, ενώ τα ποσοστά ευστοχίας του είναι άνω του 90%

Αν αναλογιστούμε ότι στον Έβρο  μια Μηχανοκίνητη ή Τεθωρακισμένη τουρκική Ταξιαρχία έχει 2 ΕΜΑ (Επιλαρχίες μέσων αρμάτων), δηλαδή περίπου 105 άρματα συνολικά, τότε αν θεωρήσουμε ότι 14 από τους 16 πύραυλους μας πλήτουν επιτυχώς το στόχο  τους, τότε αρκούν 3-4 AH-64A+ Apache, προκειμένου να καταστρέψουν το 50% των αρμάτων καθενός τουρκικού Σχηματισμού , θέτοντας τον ουσιαστικά εκτός μάχης και χωρίς να προσμετρήσουμε τα όσα τουρκικά άρματα θα καταστραφούν από τα φίλια άρματα, το πυροβολικό και τα  αντιαρματικά του στρατού μας. 

Τα ποσοστά απωλειών ενδεχομένως να είναι ακόμη μεγαλύτερα για τα τουρκικά άρματα, αν λάβουμε υπόψιν το κώλυμα που λέγεται Έβρος ποταμός, αλλά και την αντιαρματική τάφρο που συνεχίζεται πίσω από αυτόν εντός ελληνικού εδάφους, αφού αυτά θα έχουν ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση της κίνησης των αρμάτων και συνεπώς της ευκολότερης στοχοποίσης τους. 

Τέλος παρόμοια τύχη θα έχει η Ταξιαρχία πεζοναυτών των Τούρκων και οι ακολουθούσες…αν φθάσουν ποτέ στην ακτή τεθωρακισμένες δυνάμεις των Τούρκων

Το αυτό και οι αεροκίνητες δυνάμεις των Τούρκων, οι οποίες θα γνωρίσουν από κοντά την ισχύ των AH-64A+ Apache και όχι των βαρελιών στόχων ………..που έπλητταν  ανεμπόδιστα στην EFES-2022. 

Η περίπτωση της Κρήτης

Η Κρήτη μας είναι το αβύθιστο αεροπλανοφόρο στο Νότιο Αιγαίο και τη ΝΑ Μεσόγειο, για αυτό και ορθότατα συντηρούνται, αναβαθμίζονται οι υποδομές του. 

Τέλος επειδή ο Τούρκος μας δείχνει μέσω της «Γαλάζιας Πατρίδας», ότι το πιθανότερο θέατρο επιχειρήσεων θα είναι η περιοχή Δωδεκανήσων-ΝΑ Μεσόγειος-Λιβυκό Πέλαγος, είναι αναγκαιότητα η επέκταση των ήδη υπαρχουσών  εγκαταστάσεων, προκειμένου εφόσον απαιτηθεί έγκαιρα να φιλοξενηθεί μεγάλο μέρος του στόλου μας. 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s