"Greek National Pride" blog

Το μέλλον των Ναυπηγείων Ελευσίνας και της ΕΑΒ


Στην τελική ευθεία εισέρχεται το σχέδιο εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Όπως αναφέρει ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης στο powergame.gr, την ερχόμενη Πέμπτη 10 Νοεμβρίου, ελληνικό Δημόσιο, τράπεζες και εργαζόμενοι, δηλαδή σχεδόν το σύνολο των πιστωτών θα υπογράψουν την αίτηση εξυγίανσης της Onex με στόχο η δικαιοσύνη να δώσει το πράσινο φως ώστε να εισέλθει στα ναυπηγεία ο νέος ιδιώτης επενδυτής. Παράλληλα, όπως σημειώνει ο κ. Γεωργιάδης, είναι κοντά η ημέρα που η ΕΑΒ θα περάσει σε νέο, μεγάλο στρατηγικό επενδυτή.

Σε ό,τι αφορά στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, ο υπουργός Ανάπτυξης έχει καλέσει στο γραφείο του το σύνολο των πιστωτών για την πανηγυρική υπογραφή της αιτήσεως που θα υποβληθεί προς το δικαστήριο, βάσει του νόμου για την εξυγίανση. Την αίτηση θα την υπογράψουν ο ίδιος ο υπουργός Ανάπτυξης, ως εκπρόσωπος του ελληνικού Δημοσίου, εκπρόσωπος των τραπεζών Alpha Bank, Cepal και Εμπορικής Διαχείρισης & Ρευστοποίησης ΑΕ και φυσικά εκπρόσωπος των εργαζομένων. Επίσης στην πανηγυρική υπογραφή έχουν κληθεί οι υπουργοί Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ιδιαίτερα ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα αυτό, ο υπουργός Ανάπτυξης εμμένει στην υπογραφή των εργαζομένων. «Θέλω να αναφέρω ένα στοιχείο που έχει κάποιο ενδιαφέρον: την αίτηση (εξυγίανσης) την υπέγραψε το 100% των εργαζομένων. Υπέγραψαν κι εκείνοι οι εργαζόμενοι που ήταν αντίθετοι στο νόμο», λέει χαρακτηριστικά, αντιδιαστέλλοντας την τακτική αυτή με την στάση του ΠΑΣΟΚ. «Το λέω γιατί κάποια κόμματα στην Βουλή δυστυχώς», προσθέτει ο κ. Γεωργιάδης, «δεν στήριξαν την προσπάθεια, παρασυρόμενα από κάποιες υπερβολές».

Παράλληλα ο υπουργός Ανάπτυξης υπογραμμίζει και τη στάση της Onex, να δώσει σε όλους τους εργαζόμενους Δώρο Χριστουγέννων, πριν ακόμη εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου σχετικά με το σχέδιο εξυγίανσης. «Η Onex δίνει δώρο Χριστουγέννων, πριν εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου, για να δείξει πόσο πιστεύει στο σχέδιο αυτό. Έτσι οι εργαζόμενοι στο Ναυπηγείο θα λάβουν για πρώτη φορά δώρο Χριστουγέννων, μετά από μια σχεδόν δεκαετία».

Και προσθέτει: «Πιστεύω ότι στις αρχές του 2023 το δικαστήριο θα εκδώσει την απόφαση, ευελπιστώ ότι θα είναι θετική, παρόλο που δεν μπορώ να προκαταλάβω μια απόφαση δικαστηρίου. Θεωρώ ωστόσο ότι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις του νόμου να γίνει αποδεκτή. Από εκεί και πέρα το ναυπηγείο θα περάσει στα χέρια της Onex και με τα κεφάλαια της DFC θα καταστεί ένα σύγχρονο ναυπηγείο».

Για τη συμμετοχή της αμερικανικής αναπτυξιακής τράπεζας DFC, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρει ότι παραμένει ένθερμος υποστηρικτής του σχεδίου. Σημειώνει ότι όταν ψηφίστηκε ο νόμος για την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας στην Βουλή, η κυβέρνηση το μόνο που είχε ήταν η επιστολή προσθέσεων της αμερικανικής αναπτυξιακής τράπεζας, να επενδυθούν 102 εκατ. δολ. ΗΠΑ στον εκσυγχρονισμού του ναυπηγείου.

Ωστόσο ο αμερικανικός οργανισμός είχε εξηγήσει στην ελληνική πλευρά, ότι μετά την επιστολή προθέσεων υπήρχαν τρεις αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν. Η πρώτη από την Νομική Επιτροπή (Legal Committee) της DFC, ότι η επένδυση είναι σύννομη, η δεύτερη από την Επενδυτική Επιτροπή (Investment Committee) που θα εξέταζε αν η επένδυση ήταν συμφέρουσα, και τέλος από το Δ.Σ. της DFC.

«Σήμερα», αναφέρει ο κ. Γεωργιάδης, «είμαστε στην ευχάριστη θέση ότι η απόφαση αυτή πέρασε τόσο από την Νομική Επιτροπή, αλλά και την Επενδυτική Επιτροπή. Απομένει μόνον η απόφαση του Δ.Σ. της DFC που θεωρούμε ότι θα ληφθεί στο τέλος του μήνα ή τις αρχές Δεκεμβρίου. Προχωράμε πάρα πολύ καλά». Προσθέτει ακόμη ότι οι δύο πρώτες αποφάσεις είχαν οικονομτεχνικό χαρακτήρα και η τελευταία, δηλαδή του Δ.Σ., είναι περισσότερο πολιτική απόφαση.

Ο υπουργός Ανάπτυξης ενημερώνεται τακτικά για το θέμα από τον Αμερικανό Πρέσβη στην Ελλάδα Γιώργο Τσούνη με τον οποίο βρίσκεται σε στενή επαφή για το συγκεκριμένο θέμα (και όχι μόνον).

Η ΕΑΒ
Για την ΕΑΒ, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδης είναι ο εντολολοδόχος υπουργός της κυβέρνησης για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή στην εταιρεία. Το «κυνήγι» έχει ξεκινήσει εδώ και 18 μήνες και φαίνεται να βρίσκεται στο τέλος του. Ο υπουργός δεν αναφέρει το όνομα του επενδυτή, αλλά αυτός δεν μπορεί να είναι άλλος από την Lockheed Martin η οποία σήμερα δίνει πάνω από το 80% του έργου της ΕΑΒ.

«Δεν μπορούμε να πούμε πολλά, αλλά είμαστε σε μια πολύ καλή πορεία συζητήσεων», λέει ο κ. Γεωργιάδης. «Το ελληνικό δημόσιο», συνεχίζει, «θα διατηρήσει την πλειοψηφία των μετοχών στην ΕΑΒ, αλλά θα δώσει την ευκαιρία στον στρατηγικό επενδυτή τεραστίου παγκοσμίου βεληνεκούς να αναλάβει την διαχείριση της εταιρείας». Στόχος όπως εξηγεί ο υπουργός, είναι να δημιουργηθεί στην Τανάγρα, μια μονάδα που θα είναι κυρίαρχη, όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Αν. Ευρώπη και Αν. Μεσόγειο, σε ότι αφορά την συντήρηση πολεμικών αεροσκαφών.

«Είμαι πολύ αισιόδοξος και θεωρώ ότι θα είμαι σε θέση να παρουσιάσουμε το σχέδιο (εκσυγχρονισμού της ΕΑΒ) πριν τις εκλογές του 2023. Τώρα αν θα είναι τέλος 2022 ή αρχές 2023 αυτό δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία», καταλήγει ο υπουργός Ανάπτυξης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s