"Greek National Pride" blog

Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Έγινε η ταφή στο Τατόι


Χιλιάδες πολίτες έσπευσαν στην Μητρόπολη Αθηνών για το τελευταίο αντίο στον τέως βασιλιά – Έφτασαν Χουάν Κάρλος και Σοφία, το βασιλικό ζεύγος της Ολλανδίας, ο Αλβέρτος του Μονακό, το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου, ο Φίλιππος και η Λετίθια της Ισπανίας. Έφτασε και η Άννα Μαρία συνοδευόμενη από την Μαρί Σαντάλ, σύζυγο του Παύλου

Νέα ενημέρωση

Το τελευταίο «αντίο» στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο απηύθυνε η οικογένειά του αλλά και μέλη βασιλικών οικογενειών, σε τελετή που τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος μετά τις 15:30 στο Τατόι.  Η τελετή μετά από αίτημα της οικογένειας έγινε μακριά από τις κάμερες. 

Οι γιοι, Παύλος, Νικόλαος, Φίλιππος και τα εγγόνια του μετέφεραν το φέρετρο με τη σορό του στους ώμους, τόσο στη διαδρομή από τη νεκροφόρα προς το  παρεκκλήσι της Αναστάσεως, όσο και από το παρεκκλήσι στο σημείο που βρίσκονται οι βασιλικοί τάφοι

Νέα ενημέρωση

Οι τρεις γιοι του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Παύλος, Νικόλαος και Φίλιππος, καθώς και τα εγγόνια του, κουβαλούν το φέρετρό του από τον χώρο που σταμάτησε η αυτοκινητοπομπή στο Τατόι μέχρι και τον ναό της Αναστάσεως. 

Μέσα στο παρεκκλήσι, τελέστηκε τρισάγιο. Λίγο νωρίτερα, το τελευταίο «αντίο» απηύθυναν η αδερφή του, Ειρήνη, ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε και η σύζυγός του Λετίσια, ο επίτιμος βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος που έφτασε υποβασταζόμενος και οι κόρες του.  

Η ταφή του τέως βασιλιά θα γίνει στα βασιλικά κοιμητήρια, δίπλα στους τάφους των γονέων του, , Παύλο και Φρειδερίκη, κάτι που ήταν και επιθυμία του. 

Στο Τατόι έφτασε κονβόι τουλάχιστον 40 αυτοκινήτων, που κατευθύνεται στον ναό της Αναστάσεως, όπου θα τελεστεί τρισάγιο. Μπροστά και πίσω, η αυτοκινητοπομπή συνοδεύεται από αυτοκίνητα της αστυνομίας. Πέραν της οικογένειας, στο σημείο βρίσκονται επίσημοι προσκεκλημένοι αλλά και στενοί φίλοι του εκλιπόντος. 

Νεότερη ενημέρωση

Ολοκληρώθηκε η εξόδιος ακολουθία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και αυτή την ώρα ξεκινά η αυτοκινητοπομπή προς την τελευταία του κατοικία, στο Τατόι.

Τον επικήδειο εκφώνισε, στην αρχή στα ελληνικά και στη συνέχεια στα αγγλικά, ο πρωτότοκος γιος του, Παύλος.

Ο επικήδειος του Παύλου, με αναφορές στα ιστορικά γεγονότα της δεκαετίας του 1960, από την ημέρα που ο Κωνσταντίνος ανέβηκε στο θρόνο, ξεκινούσε με την φράση «Κωνσταντίνε, μεγαλειότατε, βασιλιά, πατέρα μου».

Αρχικό κείμενο

Ολοκληρώθηκε στις 11 το πρωί ο αποχαιρετισμός στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο.

Η σορός μεταφέρθηκε εντός της Μητρόπολης.

Το φέρετρο ακολουθούσαν οι τρεις γιοι του, Παύλος, Νικόλαος και Φίλιππος.

Πάνω στο φέρετρο τοποθετήθηκε το στεφάνι της συζύγου του, Άννας Μαρίας. Είναι φτιαγμένο από λουλούδια μιγκέ, ίδια με αυτά που είχε στην νυφική της ανθοδέσμη.

Στην Μητρόπολη έφτασε ο επίτιμος βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος και η βασιλομήτωρ Σοφία, αδερφή του εκλιπόντος Κωνσταντίνου. Παρούσα και η πριγκίπισα Άννα, εκπρόσωπος του βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας. 

Στη συνέχεια αφίχθη το βασιλικό ζεύγος της Ολλανδίας, ο βασιλιάς Γουλιέλμος Αλέξανδρος και η βασίλισσα Μάξιμα.

Ακολούθησε ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό, ο βασιλιάς Φίλιππος του Βελγίου και η βασίλισσα Ματθίλδη και ακολούθησε το βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας, Φίλιππος και Λετίθια.

Στη συνέχεια προσήλθε ο πρίγκιπας διάδοχος της Νορβηγίας Χάακον και η σύζυγός του Μέτε-Μάριτ.

Η σύζυγος του εκλιπόντος, Άννα Μαρία, έφτασε στην Μητρόπολη συνοδευόμενη από τη νύφη της Μαρί Σαντάλ.

Στις 11:20 προσήλθαν στην Μητρόπολη και οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Το «παρών» στην νεκρώσιμο ακολουθία δίνει και ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.

Πλήθος πολιτών -η αστυνομία υπολογίζει ότι ο κόσμος ξεπέρασε τις 5.000- έφτασε στην Μητρόπολη Αθηνών για να πει το τελευτραίο «αντίο» στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο.

Η προσέλευση του κόσμου ξεπέρασε το αναμενόμενο.

Η ουρά ξεκινούσε από την Μητρόπολη και έφτανε μέχρι την πλατεία Μοναστηρακίου. 

Η σορός έφτασε στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης από το Α’ Νεκροταφείο λίγο πριν από τις 6 το πρωί και αναμένεται να παραμείνει εκεί μέχρι τις 11, για όποιον επιθυμεί να αποτίσει φόρο τιμής

Η ουρά ξεκινούσε από την Μητρόπολη και έφτανε μέχρι την πλατεία Μοναστηρακίου. 

Η σορός έφτασε στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης από το Α’ Νεκροταφείο λίγο πριν από τις 6 το πρωί και αναμένεται να παραμείνει εκεί μέχρι τις 11, για όποιον επιθυμεί να αποτίσει φόρο τιμής.

 Η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου προσέρχεται στην Μητρόπολη

Ο Αντώνης Σαμαράς στη Μητρόπολη 

Πλήθος κόσμου όλων των ηλικιών βρέθηκε στην Μητρόπολη από τα ξημερώματα για να πει το τελευταίο «αντίο» στον τέως βασιλιά, περιμένοντας για ώρες στην ουρά.

Η ουρά που ξεκίνησε να σχηματίζεται πριν ακόμη ξημερώσει και διέτρεχε όλη την οδό Μητροπόλεως φτάνοντας σχεδόν μέχρι την πλατεία Μοναστηρακίου.

Η Ελληνική Αστυνομία εκτιμά ότι ο κόσμος που προσήλθε έφτασε τις 5.000.

Η αναμονή για να φτάσει κανείς στη σορό ξεπερνούσε τη μία ώρα. 

Μεταξύ όσων περιμένουν δεν έλειψαν και κάποιοι νοσταλγοί του θεσμού της βασιλείας. Ενδεικτική η δήλωση νεαρού, ο οποίος λέει στην κάμερα ότι «τώρα περιμένουμε τον Παύλο» και «δεν δεχόμαστε το δημοψήφισμα του 1973».

Το γεγονός της κηδείας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στην Μητρόπολη Αθηνών καλύπτουν πολλά ξένα δημοσιογραφικά δίκτυα.

Kάποιοι από τους παριστάμενους πέταξαν και τρικάκια, τα οποία έγραφαν «αθάνατος βασιλεύς Κωνσταντίνος».

Οι καφετέριες πέριξ του Μητροπολιτiκού Ναού είναι ανοιχτές από τα ξημερώματα και ήταν γεμάτες από κόσμο.

Στις 12 το μεσημέρι θα ξεκινήσει η Εξόδιος Ακολουθία στη Μητρόπολη Αθηνών, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου, ενώ θα συμμετάσχουν και οι συνοδικοί αρχιερείς-μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Κατόπιν επιθυμίας της οικογένειας, πρόσβαση στον Μητροπολιτικό Ναό θα έχουν αυστηρά οι προσκεκλημένοι της. Στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου η κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί από τον αντιπρόεδρό της, Παναγιώτη Πικραμμένο, και την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

Η διάταξη των θέσεων θα γίνει βάσει πρωτοκόλλου. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος που θα προεξάρχει της Εξοδίου Ακολουθίας θα βρίσκεται στην Ωραία Πύλη και δίπλα του, δεξιά και αριστερά, θα βρίσκονται οι 12 συνοδικοί μητροπολίτες, 6 και 6.

Ακολούθως, αμέσως μετά, η χορωδία του ναού και μπροστά από τον Δεσποτικό Θρόνο θα βρίσκεται η οικογένεια: η σύζυγος του εκλιπόντος Άννα Μαρία, τα παιδιά του, οι αδερφές του, η επίτιμη βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία και η Ειρήνη.

Αριστερά από την οικογένεια θα βρίσκονται οι εν ενεργεία αρχηγοί κρατών.

Δηλαδή, τα βασιλικά ζεύγη της Ισπανίας, της Ολλανδίας, της Σουηδίας, η βασίλισσα της Δανίας Μαργαρίτα, ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό και ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου Ερρίκος. Πίσω τους, οι πρώην βασιλείς και θα ακολουθούν οι διάδοχοι των θρόνων.

Στη λίστα με τους υψηλούς προσκεκλημένους που θα παρακολουθήσουν την Εξόδιο Ακολουθία βρίσκονται περίπου και 60 Έλληνες, οι οποίοι υπήρξαν στενοί φίλοι, πρώην συμμαθητές του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, επιχειρηματίες και πολιτικοί.

Επίσης, το παρών θα δώσουν ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Μητροπολίτης Λαοδικείας Θεοδώρητος και εκπρόσωποι Αυτοκέφαλων Ορθόδοξων Εκκλησιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωτότοκος γιος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, Παύλος, αναμένεται να εκφωνήσει επικήδειο, ενώ το φέρετρό του θα κουβαλήσουν ο Παύλος, ο Νικόλαος (δεύτερος γιος του) και οι δύο μεγαλύτεροι γιοι του Παύλου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s