"Greek National Pride" blog

Το πρόγραμμα αναβάθμισης της προστασίας των τουρκικών αρμάτων-Τα τρία μέτρα αντιμετώπισής του από την Ελλάδα σε Έβρο και νησιά


Η Τουρκία επιχειρεί καθολική αναβάθμιση της προστασίας των αρμάτων της , προσθέτοντας σε αυτά επιπλέον θωράκιση, πλέγματα προστασίας περιμετρικά για προστασία από ελαφρά ανταρματικά βλήματα , ενεργή θωράκιση προσθαφαιρούμενη, καθώς και σύστημα αυτοπροστασίας  PULAT, 360ο πέριξ αυτών.

Μετά τις επιχειρήσεις που πραγματοποίησαν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στη βόρεια Συρία, αποφασίστηκε ο εκσυγχρονισμός των κύριων αρμάτων μάχης  ως μέρος επείγουσας ανάγκης για  την διεξαγωγή επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο των Έργων Προσθήκης Πρόσθετων Δυνατοτήτων σε Άρματα μάχης (TİYK) που ξεκίνησε η Προεδρία των Αμυντικών Βιομηχανιών, έχουν εκσυγχρονιστεί περίπου 170 άρματα  M60TΜ μέχρι στιγμής , έχουν εκσυγχρονιστεί και παραδοθεί  στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις  40  άρματα Leopard 2A4, ενώ θα συνεχιστεί ο εκσυγχρονισμός των υπολοίπων  Leopard 2A4 και των  M60A3 Tanks 

Στα παραπάνω, άρθρο Διεθνούς ΜΜΕ έγκριτου σε αμυντικά θέματα, παρέχει πολύ λεπτομερειακά στοιχεία, τα οποία εμπεριστατώνονται όπως παρακάτω:

«Η Τουρκία αναβαθμίζει το Leopard 2A4 με πάνω από 6 τόνους επιπλέον θωράκιση. Η τουρκική αμυντική βιομηχανία θα χρειαστεί συνολικά 4 χρόνια για να εκσυγχρονίσει 280 άρματα μάχης σύμφωνα με τα δικά της πρότυπα

Η Τουρκία ξεκινά ένα έργο μεγάλης κλίμακας με στόχο την αναβάθμιση και των 280 αρμάτων μάχης Leopard 2A4 στο πρότυπο TİYK Leopard 2A4. Ως μέρος αυτού του έργου, η τουρκική βιομηχανία αναμένει να αναβαθμίσει το σύστημα ελέγχου πυρός και το σύστημα Διοίκησης του άρματος, το σύστημα κατάσβεσης πυρκαγιάς και το βοηθητικό σύστημα ισχύος του Leopard 2A4.

Επίσης, αρθρωτά συστήματα θωράκισης και ενεργητικής προστασίας θα είναι επίσης τουρκικής παραγωγής.

Ωστόσο, δεν αποκαλύπτεται σε ποιο βαθμό αυτή η αναβάθμιση θα βελτιώσει τις προδιαγραφές της τουρκικής τροποποίησης Leopard 2A4.

Το μόνο που αναφέρεται είναι ο χρόνος, ότι 80 άρματα μάχης θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν το 2023 και άλλα 160 ως το 2026.

Τα  συστήματα προστασίας T1 Armor System της Roketsan θα εγκατασταθούν σε αυτά.

Το τουρκικό σύστημα τεθωρακισμένων T1 περιλαμβάνει μπλοκ σύνθετης θωράκισης, μπλοκ ενεργητικής προστασίας και αντισωρευτικά πλέγματα για την προστασία των αρμάτων .

Συνολικά, μια τέτοια πρόσθετη θωράκιση ζυγίζει 6,33 τόνους, γεγονός που αυξάνει το βάρος του άρματος σε 61,3 τόνους, αυξάνοντας την επιβιωσιμότητα του άρματος.

 Σύστημα θωράκισης T1 και σύστημα αυτοπροστασίας PULAT

Με τις παθητικές σύνθετες θωρακίσεις και  την ενεργή θωράκιση που προστίθενται στα άρματα μάχης Leopard 2A4, η προστασία των ευαίσθητων σημείων του άρματος έχει αυξηθεί.

Χάρη στο χαμηλό βάρος του πακέτου θωράκισης T1, υπήρξε ελάχιστη απώλεια κινητικότητας του άρματος και τα εκσυγχρονισμένα άρματα μάχης πέρασαν με επιτυχία τις δοκιμές κινητικότητας.

Στο πλαίσιο του έργου TİYK-LEO2A4, η Roketsan προτείνει επίσης την ενσωμάτωση συστημάτων ενεργητικής προστασίας μαζί με τη λύση θωράκισης που ανέπτυξε για τα άρματα μάχης Leopard 2A4. Το πακέτο που ονομάζεται Leopard 2A4 Hybrid Protection Solution περιλαμβάνει το σύστημα πρόσθετης θωράκισης T1 που χρησιμοποιείται στο έργο TİYK-LEO2A4, καθώς και το σύστημα ενεργής προστασίας PULAT που παράγεται από την ASELSAN.

Με την ενσωμάτωση του PULAT, τα ευαίσθητα σημεία του άρματος θα ελαχιστοποιηθούν και η δεξαμενή θα προστατεύεται από όλες τις γωνίες.

Τόσο το PULAT όσο και το T1 Additional Armor System είναι συστήματα που χρησιμοποιούνται ενεργά από τις χερσαίες δυνάμεις στο πεδίο.

Η Ελληνική αντίδραση

Από τα παραπάνω διαπιστώνεται ότι η Τουρκία στη βάση του «lessons learned» από την πολεμική αναμέτρηση των αρμάτων τους στις επιχειρήσεις στη Συρία με τους Κούρδους του YPG, επιχειρούν μια καθολική αναβάθμιση της προστασίας τους , προσθέτοντας σε αυτά επιπλέον θωράκιση, πλέγματα προστασίας περιμετρικά για προστασία από ελαφρά ανταρματικά βλήματα , ενεργή θωράκιση προσθαφαιρούμενη, καθώς και σύστημα αυτοπροστασίας  PULAT, 360ο πέριξ αυτών.

Έτσι επιχειρούν να αυξήσουν κατακόρυφα την επιβιωσιμότητά τους.

H  Ελλάδα θα πρέπει να αντιδράσει κινούμενη σε τρεις άξονες:

Ο πρώτος είναι  η νέα Αμυντική οργάνωση Εβρου ποταμού, που θα αποτελεί συνδυασμό της  υπάρχουσας τάφρου με διάνοιξη  μεγάλων κρατήρων στο έδαφος όπισθεν αυτής και τοποθέτηση διαφορετικού ύψους οδόντων δράκοντος μετά από τους κρατήρες.

Ένα τέτοιο «πλέγμα» οχύρωσης δεν θα μπορεί να ξεπεραστεί από τις μεγάλου μήκους γέφυρες ζεύξης του ποταμού που διαθέτουν τα 2-5 ΣΜΧ των Τούρκων στην περιοχή .

Ο δεύτερος είναι η να προβεί σε ανάλογες κινήσεις στα εργοστάσια της, αναβάθμισης της προστασίας των υπαρχόντων αρμάτων της, με επιπλέον θωράκιση, κατασκευή πλεγμάτων περιμετρικά , ντύσιμο με πλάκες ενεργού θωράκισης και συστήματος αυτοπροστασίας.

Ο τρίτος  είναι η ενίσχυση των αντιαρματικών της με την προσθήκη σε μεγάλους αριθμούς του δοκιμασμένου με εξαιρετικά αποτελέσματα στην Ουκρανία Javelin.

Η χρήση του Javelin

Η χρήση του  εν λόγω αντιαρματικού όπλου είναι απλή και υπηρετείται από 2 οπλίτες, έναν σκοπευτή-πυροβολητή έναν γεμιστή. 

Εκτοξεύεται από τον ώμο και έχει τη δυνατότητα να αχρηστεύσει  ένα  εχθρικό άρμα μάχης  και αμέσως να μεταβεί σε άλλη θέση, αποφεύγοντας τα εχθρικά πυρά αντιποίνων και τον αντίπαλο που πλησιάζει. 

Ο σκοπευτής του σημαδεύει, ρίχνει και ο πύραυλος κατευθύνεται μόνος του στον στόχο , δηλαδή δεν χρειάζεται  να παραμείνει στη θέση του και να συνεχίσει να τον κατευθύνει μέχρι να χτυπήσει τον στόχο, όπως ίσχυε σε παλαιότερα αντιαρματικά όπως το TOW το  MILLAN που έχει ο Ελληνικός Στρατός.

Στη συνέχεια οι υπηρέτες του Javelin επαναλαμβάνουν την ίδια διαδικασία καταστρέφοντας άλλο εχθρικό άρμα.

Οι Javelin έχουν μέγιστη εμβέλεια περίπου 4 χλμ, και ένα σημαντικό τους πλεονέκτημα είναι πως, όταν χτυπάνε έναν στόχο, παίρνουν ύψος και τον πλήττουν από πάνω.

Η τροχιά που ακολουθεί ο πύραυλος, μοιάζει με εκείνη των βλημάτων όλμου θα λέγαμε και όχι με αυτή των μέχρι σήμερα γνωστών αντιαρματικών όπλων.

Tι επαυξάνει την φονικότητά του;

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αναφορικά με την καταστροφή των εχθρικών τεθωρακισμένων, καθώς η θωράκισή τους  είναι πιο ελαφριά στο πάνω μέρος του άρματος, στη θέση του αρχηγού πληρώματος,  σε σχέση με άλλα σημεία.

Σημειωτέον ότι τα Τουρκικά  άρματα θα  είναι «ντυμένα» με πλάκες ενεργού θωράκισης, οι οποίες πολλαπλασιάζουν την επιβιωσιμότητα τους έναντι των αντιαρματικών του εχθρού στο πεδίο της μάχης, βάσει της αρχής δράσης-αντίδρασης και εξηγώ.

Τα αντιαρματικά βλήματα λειτουργούν με την αρχή του κοίλου γεμίσματος, όπου όλη η ενέργεια τους διοχετεύεται σε ένα σημείο προκειμένου να διατηρήσουν την θωράκιση του άρματος. Μέσα από την οπή που θα ανοιχθεί στο άρμα διοχετεύεται το ωστικό κύμα της έκρηξης το οποίο σκοτώνει τους υπηρέτες του άρματος και προκαλεί την έκρηξη των πυρομαχικών του άρματος, με αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή του.

Οι πλάκες ενεργού θωράκισης που βλέπει κάποιος ως «πολλά ορθογώνια κουτάκια εξωτερικά» στα άρματα στις εικόνες , δεν είναι τίποτε άλλο από μικρά εκρηκτικά, τα οποία όταν το αντιαρματικό βλήμα τα χτυπήσει, εκρήγνυνται δημιουργώντας ωστικό κύμα αντίθετης φορά με αυτού του αντιαρματικού

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η μη καταστροφή του άρματος από το αντιαρματικό βλήμα, αφού υπάρχει δράση αλλά και αντίδραση που το προστατεύει.

Τέλος το σύστημα αυτοπροστασίας PULAT που θα φέρουν τα τουρκικά άρματα δεν τα προφυλάσσουν από  βλήμα που θα δεχθούν με τροχιά  πάνω προς τα κάτω, όπως αυτό του JAVELIN που περιγράψαμε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s