"Greek National Pride" blog

Τι άλλο ετοιμάζουν οι ΗΠΑ στην Δ.Θράκη; Κέντρο συντήρησης ελικοπτέρων στο αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα στην Καβάλα


Αναβαθμίζεται ολόκληρη η Δυτική Θράκη για αυτό έχουμε και τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στην Ξάνθη μεταξύ των ελληνικών και Αμερικανικών δυνάμεων

Μιλώντας σε συνέντευξη στην Αλεξάνδρα Φωτάκη και στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής», ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος μίλησε για το μεγάλο ενδιαφέρων των ΗΠΑ για την Καβάλα.

Ο ίδιος ανέφερε στην δημοσιογράφο: “Η Καβάλα και το λιμάνι της λειτουργεί όχι ανταγωνιστικά, αλλά συμπληρωματικά ως προς αυτό της Αλεξανδρούπολης. Αν η Αλεξανδρούπολη χρησιμοποιηθεί σαν διαμετακομιστικός κόμβος στρατευμάτων και ενεργειακός, η Καβάλα μπορεί να καλύψει το κενό όσον αφορά το κομμάτι της εμπορικής κίνησης.

Τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθεί στην Καβάλα επίσκεψη στελεχών αμερικανικής εταιρείας, με τον ΥΦΥΠΕΞ Κώστα Φραγκογιάννη και εμένα.

Θα επισκεφθούμε το αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα όπου λειτουργεί ήδη, εταιρεία που παρέχει εκπαιδεύει υποψήφιους πιλότους εμπορικών αερογραμμών και προσελκύει τεράστιο ενδιαφέρον από αλλοδαπούς πιλότους.

Σε εκείνο το αεροδρόμιο έχει εκφράσει ενδιαφέρον να εγκατασταθεί και η αμερικανική εταιρεία, προκειμένου να αναπτύξει εκεί ένα κέντρο συντήρησης, ίσως και συναρμολόγησης πυροσβεστικών ελικοπτέρων, κρίνοντας ότι από εκεί μπορεί να εξυπηρετηθεί η ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και όχι μόνο”.

Πως μεταφράζονται όλα αυτά για την Βόρεια Ελλάδα και την ελληνική πλευρά

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος τόνισε με τις δηλώσεις του το μεγάλο ενδιαφέρον των Αμερικανών για επενδύσεις στη Βόρεια Ελλάδα.

Στεκόμαστε αρχικά στο θέμα του παλαιού αεροδρομίου του Αμυγδαλεώνα στην Καβάλα, το οποίο εφόσον εκσυγχρονισθεί με τις κατάλληλες υποδομές, πιθανότατα να στεγάσει μονάδα ελικοπτέρων των ΗΠΑ, πιθανόν μεταφορικού τύπου στα πλαίσια  αποστολών του ΝΑΤΟ σε Βαλκάνια, ενώ ολόκληρη η Δυτική Θράκη είναι ήδη στο στόχαστρο των Αμερικανών, λιμάνια και αεροδρόμια αφού αποτελούν κύρια πύλη εισόδου  στην Ευρώπη παρακάμπτοντας τα Στενά του Βοσπόρου.  

Δεύτερον, το έτερο ζήτημα αφορά το λιμάνι της Καβάλας τόσο για εμπορικές χρήσεις όσο και για στρατιωτικές αποστολές, συνεπικουρώντας στο λιμένα της Αλεξαδρούπολης.

Αν απαιτηθεί το ΝΑΤΟ λόγω Ουκρανίας, θα χρησιμοποιήσει Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Θεσσαλονίκη ταυτόχρονα με στόχο την προώθηση δυνάμεων του σε Βαλκάνια και σύνορα Ουκρανίας.

Το τρίτο θέμα έχει να κάνει με την μεταφορά υγροποιημένου  φυσικού αερίου και μελλοντικού αγωγού East Med, από την ίδια περιοχή στην Ευρώπη.

Οι ΗΠΑ θέλουν να έχουν παρουσία όπου διέρχονται αγωγοί υδρογονανθράκων και υπάρχουν τεράστιες αποθήκες LNG, για λόγους ασφαλείας. Με δεδομένη την κρίση στις σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ, και λόγω του πολέμου της Ουκρανίας, η Ελλάδα απέκτησε για τους Αμερικανούς μεγαλύτερη γεωπολιτική αξία ακόμα και από την εποχή του ψυχρού πολέμου.  

Η χώρα μας μετατρέπεται αργά και σταθερά σε μια τεράστια στρατιωτική βάση των ΗΠΑ, ενώ αμερικανικές εταιρείες επενδύουν στην χώρα μας.

Το πιο σημαντικό είναι ότι ολόκληρη η Βόρεια Ελλάδα είναι η  πύλη στα όποια σχέδια της δύσης σε ΕΕ και Ρωσία σε αντιδιαστολή του κινεζικού δρόμου του Μεταξιού και των κοινών τουρκορωσικών ενεργειακών σχεδίων στην Ανατολική Θράκη.    

Με προβλέψεις για παγκόσμια οικονομική κρίση και πολλά άλλα σενάρια, η χώρα μας εκτιμάται ότι μόνο να κερδίσει έχει από όλα αυτά, κινούμενη με σύνεση και κυρίως ομοψυχία για το μέλλον.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s