"Greek National Pride" blog

Θανάσιμος κίνδυνος για τα Ελληνικά άρματα σε Θράκη και Αιγαίο από τον τουρκικό αντιαρματικό πύραυλο KARAOK


Τρία είναι τα άκρως επικίνδυνα χαρακτηριστικά που παρουσιάζει ο εν λόγω αντιαρματικός πύραυλος για τα Ελληνικά άρματα-ΤΟΜΠ-ΤΟΜΑ

Είναι γεγονός ότι η Τουρκική αμυντική βιομηχανία έχει αναπτυχθεί σε σημαντικό βαθμό τα τελαυταία χρόνια, παράγοντας πολλά οπλικά συστήματα-μέσα αλλά και πυρομαχικά.

Ιδιαίτερα η σημαντική δυνατότητα παραγωγής  σύγχρονων πυρομαχικών, σε συγκερασμό με την μεγάλη έκταση της χώρας, παρέχουν στην Τουρκία ένα σημαντικό πλεονέκτημα σε περίπτωση Ελληνοτουρκικής στρατιωτικής σύρραξης.

Αξιοσημείωτη και άκρως απειλητική για τα Ελληνικά άρματα-ΤΟΜΠ-ΤΟΜΑ,  αποτελεί η ανάπτυξη από τους Τούρκους του δικού τους αντιαρματικού πύραυλου μικρού βεληνεκούς KARAOK (ATGM), το οποίο μάλιστα το συγκρίνουν με το Αμερικανικό JAVELIN!

Το KARAOK είναι ένας αντιαρματικός πύραυλος μικρής εμβέλειαςνέας γενιάς, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί από έναν μόνο στρατιώτη,  έχει βεληνεκές 2,5 km,  με λειτουργία fire-forget και  μπορεί να καταστρέψει βαριά τεθωρακισμένα οχήματα απευθείας ή χτυπώντας τα από την κορυφή,

«Τέτοιου είδους πύραυλοι παράγονται και χρησιμοποιούνται από λίγες χώρες στον κόσμο επισημαίνουν οι Τούρκοι 

Ο πύραυλος KARAOK είναι η έκδοση ενός πυραύλου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από έναν μόνο στρατιώτη προσαρτώντας την κεφαλή του αντιαρματικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς (OMTAS) σε ένα μικρότερο και ελαφρύτερο βλήμα. 

Το KARAOK ATGM είναι ένα φορητό πυραυλικό σύστημα που μπορεί να λειτουργεί μέρα και νύχτα χάρη στην κεφαλή υπέρυθρης απεικόνισης. 

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Βάρος: <16 kg (βλήματα + σωλήνας)
Εμβέλεια: 2500μ
Μήκος: 110 cm
Διάμετρος βλήματος: 125 χλστ
Κεφαλή: Armor Piercing Tandem
Αναζήτηση: Μονάδα Αδρανειακής Μέτρησης (IMU) / Αναζητητής υπέρυθρων (IIR)
Λειτουργία χτυπήματος: Άμεσο χτύπημα / Κορυφαίο χτύπημα
Τρόπος χρήσης: Fire and Forget
 

Τα τρία άκρως επικίνδυνα χαρακτηριστικά για τα ελληνικά άρματα 

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι η Τουρκία επαυξάνει τις αντιαρματικές της δυνατότητες με την προσθήκη του πυραύλου KARAOK στο πολοστάσιό της.

Τρία είναι τα άκρως επικίνδυνα χαρακτηριστικά που παρουσιάζει ο εν λόγω αντιαρματικός πύραυλος για τα Ελληνικά άρματα-ΤΟΜΠ-ΤΟΜΑ.

Αυτά συνίστανται στην  δυνατότητα χρήσης από ένα μόνο στρατιώτη, στο ότι η βολή του εκτελείται στην φιλοσοφία fire and forget και τέλος στην δυνατότητα προσβολής των τεθωρακισμένων στόχων του στο πάνω μέρος τους, όπου η θωράκιση τους είναι πολύ μικρή.

Αναλύοντας τα τρία αυτά χαρακτηριστικά αντιλαμβανόμαστε ότι:

1. Το δόγμα διεξαγωγής επιχειρήσεων από Μηχανοκίνητους και Τεθωρακισμένους Σχηματισμούς, επιτάσσει όπως άρματα και μηχανοκίνητο πεζικό ενεργούν ταυτόχρονα και συνδυαστικά, οπότε και υπάρχει η βέλτιστη απόδοσή τους.

Αυτό σημαίνει ότι τα Ελληνικά τεθωρακισμένα θα έχουν να αμτιμετωπίσουν εκτός από τα Τουρκικά άρματα-ΤΟΜΠ-ΤΟΜΑ και την αντιαρματική  ισχυρή τουρκική άμυνα, μέρος της οποίας αποτελεί το  KARAOK, το οποίο λόγω των τεχνικών του χαρακτηριστικών σε αστικές και ημιαστικές περιοχές θα είναι εξόχως απειλητικό.

2. Η δυνατότητα λειτουργίας του KARAOK, στην βάση του Fire and Forget δίνει την δυνατότητα στον Τούρκο πεζικάριο να βάλλει κατά αρματικού στόχου-συγκέντρωσης εχθρικού πεζικού-εχθρικής οχυρωμένης θέσης  και να αλλάζει θέση άμεσα, προσβάλλοντας τον αμέσως επόμενο στόχο.

Με αυτόν τον τρόπο ελαχιστοποιείται η τρωτότητά του, ενώ αυξάνεται η φονικότητά του.

3. Τέλος η δυνατότηατ προσβολής εχθρικών στόχων από πάνω πρός τα κάτω που έχει, δίκην βλήματος όλμου, αποτελεί σοβαρότατη απειλή για τα φίλα τεθωρακισμένα, αφού δεν θα μπρορεί να αναχαιτίσει την πορεία τους σύστημα ενεργής προστασίας που τυχόν θα φέρουν.

Σημειωτέον μέχρι τώρα η φιλοσοσφία ανάπτυξης και λειτουργίας τους, είναι η παροχή προστασίας πέριξ του άρματος  κατά 360 μοίρες και όχι άνωθεν αυτού.

Αυτό είναι που έχει καταστήσει το αμερικανικό  αντιαρματικό JAVELIN, με το οποίο το οποίο το KARAOK έχει παρόμοιο τρόπο χρήσης, εξαιρετικά φονικό στον πόλεμο στην Ουκρανία εξολοθρεύοντας κυριολεκτικά τα Ρωσικά τεθωρακισμένα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s