"Greek National Pride" blog

Ενωμένη η αντιπολίτευση «αγκαλιάζει» τους Κούρδους του HDP την ώρα που «πέφτουν» τα εκλογικά κάστρα του Ερντογάν στην Ανατολία


Η εκλογή Κιλιντζάρογλου στην Τουρκία η οποία μοιάζει πλέον πάρα πολύ πιθανή, θα είχε ως αποτέλεσμα την επανέναρξη του διαλόγου με την Ελλάδα καθώς και βελτίωση των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας

Οι εκλογές στην Τουρκία έχουν ιδιαίτερη σημασία αφού δεν θα κριθεί μόνο ποιός θα κυβερνήσει τη χώρα,αλλά και πώς θα  κυβερνηθεί αυτή, προς τα που θα οδηγηθεί η οικονομία της και ποιά θα είναι η στάση  της στην Ουκρανία,την Μέση Ανατολή την ΝΑ Μεσόγειο, το Αιγαίο, αλλά και απέναντι σε ΗΠΑ-ΕΕ  και Ρωσία.

Γιατί ενδιαφέρουν την Ελλάδα οι τουρκικές εκλογές;

Ιδιαίτερα για την Ελλάδα και τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις η εκλογή Ερντογάν ή Κιλιντζάρογλου  είναι κομβικής σημασίας και για τον λόγο αυτό κρίνεται σκόπιμο η εκ του σύνεγγυς παρακολούθηση των πολιτικών εξελίξεων στην γειτονική Τουρκία.

Τυχόν επανεκλογή Ερντογάν  εκτιμούμε ότι θα καταστήσει περισσότερο ζωτικής σημασίας την χώρα μας για τις ΗΠΑ πρωτίστως και την ΕΕ δευτερευόντως, αφού ο Τούρκος Πρόεδρος θα αποστασιοποιηθεί περισσότερο από την Δύση ενεργώντας αυτόνομα και απρόβλεπτα, μεγιστοποιώντας ωστόσο την απειλή και αυξάνοντας την επιθετικότητα σε βάρος της Ελλάδας.

Τουναντίον τυχόν εκλογή του Κιλιντζάρογλου, η οποία μοιάζει πλέον πάρα πολύ πιθανή, θα είχε ως αποτέλεσμα μια περισσότερο δυτικόστροφη πολιτική και την επανέναρξη του διαλόγου μαζί μας,που ο Ερντογάν μονομερώς διέκοψε καθώς και βελτίωση των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας.

Αυτό βέβαια δεν θα σήμαινε σε καμία περίπτωση αλλαγής των τουρκικών επιδιώξεων σε βάρος της Ελλάδας,ωστόσο θα ήταν η νέα τουρκική κυβέρνηση περισσότερο προβλέψιμη και ελεγχόμενη από Συμμαχικές χώρες, παρέχοντας παράλληλα στην χώρα μας περισσότερο χρόνο για  συνέχιση του εξοπλιστικού της προγράμματος, επαυξάνοντας την αποτρεπτική της ισχύ.

Η νίκη γέρνει προς τον Κιλινζάρογλου-Συζητήσεις και με τους Κούρδους HDP

Η απόφαση της ενωμένης αντιπολίτευσης, ακόμη και μετά από καθυστέρηση, να ορίσει υποψήφιο τον Κιλιντζάρογλου και Αντιπροέδρους τους  Δημάρχους Ιμάμογλου και Γιανκάς, οι οποίοι σημειωτέον δημοσκοπικά ακόμη και πρίν τους σεισμούς επικρατουσαν και μάλιστα με διαφορά του Ερντογάν, γέρνει σαφώς την πλάστιγγα της νίκης υπέρ της συμμαχίας των έξι.

Εκτός των ανωτέρω φαίνεται ότι επιχειρείται προσέγγιση και με το Κουρδικό κόμμα του HDP, του οποίου ο ηγέτης Νντεμιρτάς εξακολουθεί να βρίσκεται φυλακισμένος κατόπιν εντολής του Ερντογάν εδώ και χρόνια.

Ερωτηθείσα σχετικά η ηγέτης του Κόμματος İYİ Party Ασκενέρ, είπε:»Το CHP μπορεί να συναντηθεί με το HDP, αλλά δεν μπορεί ποτέ να το φέρει στο τραπέζι (μπλοκ της αντιπολίτευσης)», ενώ  απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθούν στο HDP υπουργικές θέσεις με αντάλλαγμα την υποστήριξη του κόμματος στον Κιλιντζάρογλου.

Πέφτουν τα εκλογικά κάστρα του Ερντογάν στην Ανατολία

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν θα μπορούσε μέχρι πρίν τους σεισμούς να βασιστεί στην ισχυρή υποστήριξη ψηφοφόρων του σε χωριά και πόλεις σε όλη τη νοτιοανατολική Τουρκία.

Ωστόσο η αργή ανταπόκριση διάσωσης σε συνδυασμό με τις χιλιάδες των θυμάτων έχει καταστήσει πολύ αβέβαιη την υποστήριξη αυτή, αφού υπάρχει εντονότατατη δυσαρέσκεια κατά του Ερντογάν και των Υπουργών της κυβέρνησής του.

Το AKP έχει κυβερνήσει την Τουρκία με ελάχιστη σοβαρή εκλογική πρόκληση από το 2002 μέχρι σήμερα, όπως είπαν  εκπρόσωποι του κόμματος στο Reuters, δηλώνοντας  ότι γνωρίζουν τον θυμό  που επικρατεί στην βάση των ψηφοφόρων τους στη νοτιοανατολική Τουρκία, ο οποίος πιστεύουν ότι δεν θα μετουσιωθεί σε αρνητική ψήφο κυρίως λόγω της γρήγορης ανοικοδόμησης της περιοχής που θα γίνει.

Η περιοχή ψήφισε 65% ή περισσότερο για το AKP και τον εθνικιστικό σύμμαχό της το MHP στις τελευταίες εκλογές το 2018, ενώ τώρα οι Τούρκοι πολίτες δηλώνουν ότι θα ψήφιζαν κάποιον από την αντιπολίτευση αν αυτός είχε εθνικιστικές ρίζες, όπως ο Δήμαρχος της Άγκυρας Γιαβάς, ο οποίος σημειωτέον θα είναι ένας από τους Αντιπροέδρους του Κιλιντζάρογλου αν κερδίσει.

Τέλος η πιο πρόσφατη έρευνα της ιδιωτικής εταιρείας δημοσκόπησης ORC Research αποκάλυψε ότι ο Κιλιτσντάρογλου προηγείται έναντι του Ερντογάν, έχοντας λάβει το 56,8% της υποστήριξης από τους συμμετέχοντες στην έρευνα, ενώ ο Ερντογάν έλαβε μόλις το 43,2%

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s