"Greek National Pride" blog

Έρχεται απάντηση των ΗΠΑ για τα F-35… τι γίνεται με τα SSI και η τουρκική πίκρα


Θέμα χρόνου είναι πλέον η επίσημη απάντηση των Αμερικανών μέσω LOA (Letter of Acceptance andAvailability) σύμφωνα με τις πληροφορίες που φτάνουν στην Αθήνα καθώς το Ελληνικό αίτημα βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας από τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ, την ώρα που η Τουρκία μένει συνεχώς πίσω στο εξοπλιστικό της πρόγραμμα. Με μια από τις εκκρεμότητες να αποτελεί η απόφαση της Ελλάδας για τα περιβόητα πλέον SSI-πάλαι ποτέ Αντισταθμιστικά Ωφελήματα- η οποία αφορά και την εμπλοκή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στο πρόγραμμα.

Επιθυμία της Αθήνας είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εμπλοκή των Ελληνικών εταιρειών με στόχο την επιστροφή στη χώρα μας ποσοστού από το συνολικό ποσό του προγράμματος με ταυτόχρονη τόνωση της οικονομίας, αύξηση των θέσεων εργασίας και αναβάθμισης της θέσης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας η οποία τα τελευταία χρόνια κάνει μια αξιοζήλευτη προσπάθεια ανάκαμψης με ζητούμενο τις επενδύσεις

Έτσι το πολύ σημαντικό για την εξοπλιστική ενίσχυση πρόγραμμα της Πολεμικής Αεροπορίας και συνολικά των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων να δώσει ώθηση και στις εταιρείες της χώρας που εμπλέκονται στην κατασκευή οπλικών συστημάτων. Στην κατεύθυνση αυτή αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις στην σύσκεψη η οποία έχει προγραμματιστεί για αύριο στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας με συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων. Τόσο της πολιτικής ηγεσίας όσο και της στρατιωτικής ενώ παρουσία θα έχουν και εκπρόσωποι της αμυντικής βιομηχανίας.

Τα SSI(Security, Supply, Information) τα οποία προσφέρουν οι Αμερικανοί της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin αφορούν τόσο τις απαραίτητες υποδομές στη ‘’φωλιά’’ των stealth μαχητικών- με φαβορί την 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα- αλλά και το βιομηχανικό έργο το οποίο αφορά μεταξύ άλλων και την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία η οποία διαθέτει άλλωστε τόσο τις υποδομές όσο και την τεχνογνωσία.

Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας πρόκειται να σταθμίσει όλες τις παραμέτρους και να απαντήσει στους Αμερικανούς της Lockheed Martin αν επιθυμεί και με ποιον τρόπο SSI στην πρόταση που θα κάνουν για το μεγάλο deal το οποίο θα αφορά την πώληση 20 συν 20 μαχητικών F-35 και μάλιστα όπως έχει αναφέρει το Newpost τελευταίας τεχνολογίας block 4. Το ύψος των SSI ανεβάζει το συνολικό κόστος του προγράμματος αρκετά πάνω από τα 500 εκ με το τελικό ποσό να εκτιμάται τουλάχιστον στα 3,5 δις ευρώ.

Το ενδεχόμενο να διαχωριστούν τα SSI για τα έργα υποδομής τα οποία είναι απαραίτητα στην καινούργια Βάση των F-35 από το βιομηχανικό έργο είναι μια από τις επιλογές η οποία αναμένεται να εξεταστεί στην αυριανή σύσκεψη. Ειδικότερα στο ζήτημα των έργων υποδομής τα SSI που προσφέρονται θεωρείται ότι έχουν αυξημένο κόστος όμως κανένας δεν μπορεί να παραγνωρίσει ότι οι κατασκευαστές γνωρίζουν καλύτερα από κάθε άλλο το αντικείμενο και θα παραδόσουν σε ταχύτερους χρόνους όσα συμφωνηθούν.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s