"Greek National Pride" blog

Μας δείχνουν το δρόμο για το Αιγαίο! Η Λετονία προμηθεύθηκε το πυραυλικό σύστημα παράκτιας άμυνας NSM- Ποιες θα πρέπει να είναι οι κινήσεις της Ελλάδας


Η Ελλάδα χάρη στην πληθώρα των νησιών της είναι σχετικά εύκολο εφόσον αυτά εξοπλιστούν με αντιπυραυλικά συστήματα παράκτιας άμυνας, να δημιουργήσει συνθήκες άρνησης περιοχής (area denial) ή ακόμη και άρνηση πρόσβασης (anti-access ) σε μεγάλο τμήμα του Αιγαίου για τους Τούρκους

ΗΛετονία είναι χώρα της Βαλτικής, μέλος του ΝΑΤΟ που μοιράζεται σύνορα με Εσθονία και Λιθουανία που ανήκουν στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, αλλά και με Ρωσία-Λευκορωσία με τις οποίες έχει τεταμένες σχέσεις, ιδιαίτερα μετά την έναρξη του πολέμου πέρυσι στην Ουκρανία.

Η κατάσταση στην Βαλτική θάλασσα και η αγορά των NSM από την Λετονία

Η Ρωσία διαθέτει ως γνωστόν έναν πανίσχυρο στόλο στην Βαλτική θάλασσα, καθώς και το υπερεξοπλισμένο Καλλίνιγκραντ, γεγονός που έχει θέσει σε εγρήγορση την Λετονία, η οποία σπεύδει να προμηθευθεί το  αντιπυραυλικό σύστημα παράκτιας άμυνας NSM το οποίο αναπτύχθηκε από κοινού από τις ΗΠΑ (Lockheed Martin) και τη Νορβηγία (Kongsberg)

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν εκείνες τελικά που δημοσίευσαν την ειδοποίηση για την παραγγελία 110 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ωστόσο από τον περασμένο Δεκέμβριο  είχε αποκαλυφθεί ότι η Λετονία ενδιαφερόταν για την αγορά του παράκτιου αμυντικού πυραυλικού συστήματος NSM.

Χάρη στους πυραύλους NSM, η Λετονία θα αυξήσει τις αμυντικές της δυνατότητες στη Βαλτική Θάλασσα, η οποία έχει ήδη μετατραπεί σε λίμνη του ΝΑΤΟ.

Η αγορά συνολικής αξίας 110 εκατομμυρίων δολαρίων θα περιλαμβάνει  βλήματα, εκπαιδευτικά βλήματα, οχήματα με συστοιχία λαι ανταλλακτικά , καθώς και διάφορες εκπαιδεύσεις.

Τα χαρακτηριστικά του πυραύλου

Ο NSM διαθέτει χαμηλή ορατότητα χάρη στον υπερσύγχρονο σχεδιασμό και τα σύνθετα υλικά του.

Ζυγίζοντας λίγο περισσότερο από 400 κιλά (880 λίβρες), ο πύραυλος είναι ικανός να εμπλέξει παράκτιους και υπεράκτιους στόχους σε απόσταση άνω των 185 km (115 mi, 100 nmi).

Είναι εξοπλισμένος με κεφαλή σωματιδίων 125 κιλών. Το NSM έχει τις δυνατότητες να πετάει πάνω και γύρω από τη γη, να ταξιδεύει σε λειτουργία θαλάσσης και να εκτελεί  ελιγμούς στην τερματική φάση. Παρέχοντας καθοδήγηση ενδιάμεσου σταδίου με GPS/INS και αμφίδρομη σύνδεση δεδομένων, το NSM βασίζεται στον ανιχνευτή υπέρυθρης απεικόνισης (IIR) για την καθοδήγηση τερματικού σταδίου.

Μια τυπική συστοιχία παράκτιας άμυνας NSM περιλαμβάνει , 3 εκτοξευτές πυραύλων, 1 όχημα διοίκησης, 3 οχήματα μάχης, 1 κινητό κέντρο επικοινωνίας, 1 όχημα ραντάρ αναζήτησης εξοπλισμένο με ραντάρ TRS-15C, 1 όχημα φόρτωσης πυραύλων και 1 όχημα  επισκευών .

Κάθε όχημα εκτόξευσης πυραύλων μπορεί να μεταφέρει έως και 4 βλήματα, ενώ το πολύ 4 εκτοξευτές πυραύλων συνολικά μπορούν να συνδεθούν έως και 10 χιλιόμετρα μακριά από το όχημα διοίκησης και ελέγχου μέσω καλωδίων οπτικών ινών.

Το 2021, η Ρουμανία είχε επιλέξει την παραλλαγή παράκτιας άμυνας των πυραύλων NSM για να συμπεριληφθεί στο απόθεμά της.

Η Ρουμανία αναμένει την παράδοση του συστήματος, ενώ το σύστημα παράκτιας άμυνας NSM βρίσκεται επί του παρόντος στο πολωνικό οπλοστάσιο.

Αναφέρεται ότι η Πολωνία θα αναλάβει δράση για την αγορά περισσότερων συστοιχιών παράκτιας άμυνας NSM.

Εκτός από τη διαμόρφωση παράκτιας άμυνας, το NSM εξυπηρετεί  διαφορετικούς τύπους πλοίων στα ναυτικά πολλών διαφορετικών χωρών.

Η Τουρκία, από την άλλη πλευρά, αναπτύσσει το σύστημα παράκτιας άμυνας BARBAROS, το οποίο  βασίζεται στον αντιπλοϊκό πύραυλο ATMACA.

Οι κινήσεις της Ελλάδας στο Αιγαίο

Η Ελλάδα χάρη στην πληθώρα των νησιών της  στο Αιγαίο, είναι σχετικά εύκολο εφόσον αυτά εξοπλιστούν αναλόγως, όπως λόγου χάρη με το αντιπυραυλικό σύστημα παράκτιας άμυνας NSM, όπως η Λετονία που αναφέραμε, να δημιουργήσει   συνθήκες άρνηση περιοχης  (area denial)  σε τμήματα του Αιγαίου ή ακόμη και άρνηση  πρόσβασης  (anti-access ) σε μεγάλο τμήμα του Αρχιπελάγους, για το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό.

Ως άρνηση πρόσβασης ή anti-access  ορίζονται « οι δυνατότητες, συνήθως μακράς εμβέλειας, σχεδιασμένες να εμποδίσουν μια αντίθετη δύναμη να εισέλθει σε μια  θαλάσσια περιοχή επιχειρήσεων». 

Ως άρνηση περιοχής ή area denial ορίζονται « οι δυνατότητες, συνήθως μικρότερης εμβέλειας, σχεδιασμένες όχι να εμποδίσουν μια δύναμη να εισέλθει, αλλά να περιορίσουν την ελευθερία δράσεως εντός της  θαλάσσιας περιοχής επιχειρήσεων».

Σε γενικές γραμμές οι πιο σημαντικές δυνατότητες Anti Access περιλαμβάνουν δυνατότητα εξαπόλυσης βλημάτων όλων των εμβελειών από πλοία επιφανείας, Υ/Β, αεροσκάφη και επάκτιες συστοιχίες.

Μεγάλης εμβέλειας συστήματα ISR (Intelligence, Surveillance & Reconnaissance) κατάλληλα αντίμετρα εναντίον δορυφόρων, δυνατότητα κυβερνοπολέμου και εκτεταμένου ηλεκτρονικού πολέμου και ομάδες ειδικών αποστολών για καταστροφή των ναυτικών και αεροπορικών βάσεων της εχθρικής δύναμης, χρησιμοποιούνται επίσης για την επίτευξη anti-access.

Η δυνατότητα Area Denial περιλαμβάνει εκτεταμένο δίκτυο αεράμυνας περιοχής και θεάτρου επιχειρήσεων, μικρής και μεσαίας εμβέλειας πυραύλους εναντίον πλοίων, συμβατικά Υ/Β, όπλα ακριβείας, δυνατότητα χημικού και βιολογικού πολέμου, ναρκοθέτηση, μικρά σκάφη υψηλών ταχυτήτων και εκτεταμένη χρήση UAV.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s