"Greek National Pride" blog

Εξοπλιστικός «χείμαρρος»! «Πλημμύρα» παραγωγής ΠΕΠ HIMARS από τις ΗΠΑ- Ευκαιρία απόκτησης τους από την Ελλάδα


Ως χώροι τάξεως των HIMARS, δεν θα πρέπει να θεωρούνται αποκλειστικά και μόνο τα  εγγύτερα προς τα μικρασιατικά παράλια νησιά μας , αλλά και οι «νήσοι βατήρες» αναλόγως της γεωγραφικής διαμερισμάτωσης στο Αιγαίο, αφού κάτι τέτοιο είναι υλοποιήσιμο από Σάμο ναι και νοτιότερα

Είναι γνωστό ότι η Ουκρανία έχοντας παραλάβει σημαντικότατη  στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, έχει αποφασίσει-σχεδιάσει την εκτόξευση μείζονος κλίμακας επιθετικής ενέργειας για ανακατάληψη εδαφών της από τους Ρώσους.

Στο πλαίσιο αυτό οι Ουκρανικές ένοπλες Δυνάμεις έχουν ενισχυθεί με υπερσύγχρονα Αμερικανικά, Βρετανικά, Γερμανικά και Γαλλικά άρματα μάχης , ΠΕΠ και  αυτοκινούμενα πυροβόλα.

Εξέχουσα θέση μεταξύ αυτών κατέχουν οι ΠΕΠ HIMARS των ΗΠΑ,  των οποίων η ζήτηση παγκοσμίως αυξήθηκε δραματικά, λόγω της εξαιρετικής τους αποδοσης στο πεδίο της μάχης,  αφού συνετέλεσαν τα μέγιστα στην  ευόδωση της επιθετικής ενέργειας κατά των Ρώσων  και την απελευθέρωση του Νικολάγιεβ από τις Ουκρανικές ένοπλες Δυνάμεις.

Η  νέα σύμβαση παραγωγής HIMARS

Συνέπεια αυτού είναι η υπογραφή  ενός νέο συμβολαίου των ΗΠΑ με τη Lockheed Martin για την παραγωγή της HIMARS.

Ο αμερικανικός στρατός και η αμερικανική εταιρεία αμυντικής βιομηχανίας Lockheed Martin υπέγραψαν σύμβαση 615 εκατομμυρίων δολαρίων για την παραγωγή πυραυλικών συστημάτων HIMARS και συναφούς εξοπλισμού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσε η Lockheed Martin, τα συστήματα που θα παραχθούν στο πλαίσιο της σύμβασης θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των απαιτήσεων του αμερικανικού στρατού και διεθνών πελατών που έχουν εγκριθεί από τις ΗΠΑ.

Ο Jay Price, Αντιπρόεδρος της Lockheed Martin Missiles and Fire Control, δήλωσε σχετικά με τη σύμβαση:

«Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τους πελάτες και τους προμηθευτές μας για να αυξήσουμε την παραγωγική ικανότητα και να ανταποκριθούμε στην επείγουσα ανάγκη για το αποδεδειγμένο άριστο σύστημά μας».

Το συμβόλαιο των 4,79 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Προηγουμένως, η Lockheed έλαβε σύμβαση 4,79 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον στρατό για την παραγωγή δύο παρτίδων Guided Multiple Launch Rocket Systems (GMLRS) και σχετικού εξοπλισμού.

Το GMLRS είναι ένα από τα δύο κύρια πυρομαχικά HIMARS ικανά να πλήξουν στόχους έως και 150 χιλιόμετρα (93 μίλια) μακριά με κεφαλή εκτεταμένου βεληνεκούς.

Η σύμβαση προβλέπει την παραγωγή ενιαίων και εναλλακτικών κεφαλών GMLRS που επιτρέπουν εμβέλεια άνω των 70 μιλίων (113 χιλιομέτρων).

Η κεφαλή 200 λιβρών (91 κιλών) GMLRS Unitary χρησιμοποιείται για χτυπήματα ακριβείας, ενώ η εναλλακτική κεφαλή για στόχους περιοχής.

«Η αυξημένη ζήτηση για τα προϊόντα μας Precision Fires, όπως το HIMARS και το GMLRS, καταδεικνύει τη σημαντική επίδραση που έχουν αυτές οι δυνατότητες αλλαγής παιχνιδιού στους πελάτες μας», δήλωσε η αντιπρόεδρος της Lockheed Martin, Paula Hartley.

M142 HIMARS

Περιγραφή

Το M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) είναι ένας ελαφρύς εκτοξευτής πολλαπλών ρουκετών που αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 για τον Στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών 

Το HIMARS φέρει ένα φορέα εκτόξευσης  είτε έξι πυραύλων GMLRS είτε ενός πυραύλου ATACMS.

Εξυπηρετείται από  φορτηγό πέντε τόνων της οικογένειας μεσαίων τακτικών οχημάτων (FMTV) του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών και είναι ικανό να εκτοξεύει όλους τους πυραύλους που καθορίζονται στην οικογένεια πυρομαχικών συστημάτων πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων (MFOM).

Ο εκτοξευτής μπορεί να μεταφερθεί με αεροσκάφη Lockheed C-130 Hercules.

Σχεδιασμός

Το HIMARS είναι παρόμοιο σε σχεδιασμό με το M270 Multiple Launch Rocket System (MLRS), με κύρια εξαίρεση ότι πρόκειται για τροχοφόρο όχημα  Το HIMARS φέρει έναν φορέα πυρομαχικών, ο οποίος είναι πανομοιότυπος με τους φορείς που χρησιμοποιούνται από το M270, ενώ περιλαμβάνει θωρακισμένη καμπίνα αυξημένης προστασίας πληρώματος. 

Κατά την εκτόξευση ρουκετών ακριβείας GMLRS-Unitary, το HIMARS μπορεί να επιτύχει βεληνεκές 70 και πλέον χιλιομέτρων, να προσβάλλει  στόχο με χαμηλή παράπλευρη ζημιά, επιτρέποντας έτσι την εγγύς υποστήριξη μαχομένων φίλιων τμημάτων, πλήττοντας εχθρικούς στόχους σε απόσταση 200 μέτρα και άνω από αυτά.

Προδιαγραφές

Πλήρωμα 3: πυροβολητής, οδηγός και αρχηγός 
Βάρος 16.200 κιλά (35.800 λίβρες)
Μήκος 7 m (23 πόδια)
Πλάτος 2,4 m (7 πόδια 10 ίντσες)
Ύψος 3,2 m (10 πόδια)
 Μέγιστη Εμβέλεια  480 km (300 mi)
Ταχύτητα δρόμου 85 km/h (53 mph)
Οπλισμός 1 φορέας με 6 ρουκέτες σειράς M30/M31 GMLRS ή 1 βλήμα ATACMS

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι η τυχόν  απόκτησή τους από τη χώρα μας θα είχε πάρα πολύ σημαντικά οφέλη, ισχυροποιώντας  σημαντικά την άμυνά μας σε νησιά και Έβρο, ενώ παράλληλα λόγω του μεγάλου βεληνεκούς του θα υπήρχε δυνατότητα προσβολής στο εχθρικό έδαφος στόχων  υψηλής προτεραιότητας.

Το ευάλωτο σημείο των Τούρκων στο Αιγαίο

Τα τουρκικά λιμάνια στο Αιγαίο και τη ΝΑ Μεσόγειο στο σύνολό τους, παρουσιάζουν ένα πολύ σημαντικό μειονέκτημα, αφού λόγω εγγύτητας με τα νησιά μας, θα έχουμε τη δυνατότητα προσβολής τους με τους HIMARS , είτε με ΑΤΑCMS.

Εξαίρεση παρουσιάζουν  μόνο τα λιμάνι της, από  Αττάλεια ναι και νοτιότερα.

Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία σε περίπτωση αεροναυτικής στρατιωτικής εμπλοκής μας στο Αιγαίο με την Τουρκία, όπως προαναφέραμε αφού εάν βληθούν  από το πυροβολικό μας τα τουρκικά λιμάνια και κυρίως οι εγκαταστάσεις ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης τους και οι εγκαταστάσεις παροχής υποστήριξης Διοικητικής Μέριμνας του στόλου τους, τότε τα αποτελέσματα θα είναι ολέθρια για τον τουρκικό στόλο.

Έτσι οποιοδήποτε τουρκικό πολεμικό πλοίο βληθεί από εμάς και χρειαστεί να μεταβεί προς επισκευή, ή υποστεί βλάβη, ή χρειαστεί ανεφοδιασμό, θα είναι αδύνατο να λάβει την παραμικρή βοήθεια από τα λιμάνια τους στο Αιγαίο, εάν και εφόσον τα έχουμε πλήξει νωρίτερα όπως προανέφερα.

Τα παραπάνω οδηγούν σε πολύ σοβαρές διαπιστώσεις:

Η επιβιωσιμότητα του φίλιου πυροβολικού των νήσων μας έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία, προκειμένου να μπορέσουν να πλήξουν από ενάρξεως των επιχειρήσεων, τις τόσο κρίσιμες και ζωτικές χερσαίες εγκαταστάσεις των τουρκικών λιμένων, για την ασφάλεια και επιβίωση του τουρκικού στόλου.

Χωρίς αυτές ο τουρκικός στόλος αργά ή γρήγορα θα καταστραφεί, στέλνοντας στο βυθό του Αιγαίου μας την «Γαλάζια πατρίδα» του Ερντογάν.

Τέλος τα τουρκικά αντιαεροπορικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς θα έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός από την Ελληνική πολεμική αεροπορία και τους HIMARS , με αποτέλεσμα η θέση τάξεως τους να είναι για λόγους ασφαλείας τους εκτός βεληνεκούς των τελευταίων, με αποτέλεσμα να μειωθεί έτσι το βεληνεκές τους στο Αιγαίο.

Επίσης στη γκάμα των στόχων του HIMARS εννοείται ότι  θα είναι επίσης στόχοι υψηλής προτεραιότητας των Τούρκων σε περίπτωση στρατιωτικής σύρραξης, όπως αριθμός αποθηκών πυρομαχικών – καυσίμων, κόμβοι συγκοινωνιών,  Θέσεις Στρατηγείων, Σταθμών Διοικήσεως, συγκεντρώσεις δυνάμεων και μέσων και άλλοι.

Ως χώροι τάξεως των HIMARS, δεν θα πρέπει να θεωρούνται αποκλειστικά και μόνο τα  εγγύτερα προς τα μικρασιατικά παράλια νησιά μας , αλλά και οι «νήσοι βατήρες», αναλόγως της γεωγραφικής διαμερισμάτωσης στο Αιγαίο, αφού κάτι τέτοιο είναι υλοποιήσιμο από Σάμο ναι και νοτιότερα.

Επισημαίνουμε ότι σε τέτοια περίπτωση, δεν αποκλείεται  λόγω βεληνεκούς και ακρίβειας πυρών του HIMARS, η παροχή πυρών εγγύς υποστήριξης από μια νήσο βατήρα σε μαχόμενα τμήματά μας σε νησί α γραμμής στο Αιγαίο, που βρίσκονται εγγύς με τα μικρασιατικά παράλια

Η δυνατότητα επίσης αερομεταφοράς τους στα νησιά μας  με  μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 που  θα διαθέτει η Πολεμική αεροπορία μας, αποτελεί έναν άλλο σημαντικό παράγοντα που το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικότατο ρόλο στην εξέλιξη στρατιωτικών επιχειρήσεων στα νησιά μας .

Έβρος

Αναφορικά με τους στόχους στον Έβρο, αυτοί θα είναι ανάλογοι με εκείνους του Αιγαίου, με έμφαση στις συγκεντρώσεις δυνάμεων και μέσων του εχθρού, αποσκοπώντας στην αποδιοργάνωση  της επίθεσης του, πριν ακόμη αυτή εκδηλωθεί από τις Μηχανοκίνητες και Τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες τους, αλλά και στις υπάρχουσες γέφυρες  του Έβρου ποταμού και σε εκείνες που θα δημιουργήσουν οι Τούρκοι με τα δύο Συντάγματα Μηχανικού που διαθέτουν, το 2ο και το 5ο ΣΜΧ  προκειμένου να ζεύξουν τον ποταμό.

Κλείνω επισημαίνοντας ότι ως χώροι τάξεως των HIMARS θα πρέπει να υποδειχθούν πολλαπλές θέσεις, έχοντας ως γνώμονα την ασφάλεια τους, καθώς  και την  τακτική χρησιμοποίηση τους από αμυνόμενο, με βάση την οποία χονδρικά θα πρέπει να απέχουν απόσταση περίπου 2/3 του βεληνεκούς τους από το ΠΟΤ(πρόσθιο όριο τοποθεσίας), εν προκειμένω τον Έβρο ποταμό πλην της περιοχής του προγεφυρώματος του Καρααγάτς. 

Με τον τρόπο αυτό της διάταξης των HIMARS, δίνεται αφενός η δυνατότητα προσβολής εχθρικών στόχων στην Ανατολική Θράκη, αφετέρου υπάρχει μεγάλη δυνατότητα παροχής πυρών εγγύς υποστηρίξεως μαχομένων φίλιων τμημάτων εντός της αμυντικής μας διάταξης, καθώς και «στεγανοποίησης της» σε περίπτωση διάρρηξης από τον εχθρό

Τα παραπάνω καταδεικνύουν τα πολλαπλά οφέλη που θα έχει τυχόν απόκτηση των HIMARS από τη χώρα μας, σε σχέση με την ενίσχυση της αμυντικής  θωράκιση της, απέναντι στην άκρως επιθετική Τουρκία

Η χώρα μας  κρίνεται επιτακτικό κατά την άποψη μας, να κινηθεί το ταχύτερο δυνατόν για την απόκτησή τους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s