"Greek National Pride" blog

Ποσότητα ρεκόρ παραγγελιών των αντιαρματικών Javelin από τις ΗΠΑ-Ευκαιρίες και οφέλη από την απόκτησή τους για την Ελλάδα (Βίντεο)


Το Javelin δεν αντιμετωπίζεται ούτε από την ενεργό θωράκιση, αλλά ούτε και από τα μέχρι τώρα υπάρχοντα συστήματα αυτοπροστασίας των Ρωσικών και Τουρκικών αρμάτων, γεγονός που το καθιστά εξαιρετικά αποτελεσματικό εναντίον τους καθώς και κατά ΤΟΜΠ-ΤΟΜΑ

Οπόλεμος στην Ουκρανία έχει μεταξύ άλλων αναδείξει την αποτελεσματικότητα ορισμένων οπλικών συστημάτων στο πεδίο της μάχης, με αποτέλεσμα πολλές χώρες στη συνέχεια να επιθυμούν την αγορά και ένταξή του στο δυναμικό των Ενίπλων Δυνάμεων της χώρας τους.

Ένα από τα πλέον αποτελεσματικά οπλικά συστήματα στον πόλεμο στην Ουκρανία, είναι το αντιαρματικό Αμερικανικής κατασκευής και προέλευσης Javelin. 

Ποσότητα ρεκόρ παραγγελίας των Javelin  από τις ΗΠΑ

 Σύμφωνα με έγκριτο σε αμυντικά θέματα τουρκικό ΜΜΕ, «Ο στρατός των ΗΠΑ υπέβαλε παραγγελία ρεκόρ για την προμήθεια του αντιαρματικού πυραύλου Javelin. Η συνολική αξία της παραγγελίας ανέρχεται σε 7,2 δισεκατομμύρια δολάρια», επισημαίνοντας κατά την εκτίμησή μας ως κυριότερα σημεία, τα ακόλουθα: 

«Ο αντιαρματικός πύραυλος Javelin χρησιμοποιείται ενεργά από τον ουκρανικό στρατό εναντίον της Ρωσίας. Οι ΗΠΑ, των οποίων το απόθεμα Javelin κινδύνευε, υπέβαλε αίτημα για παραγγελία ρεκόρ. Ο στρατός των ΗΠΑ υπέβαλε παραγγελία στην Κοινή Επιχείρηση Javelin (JJV) για το  εν λόγω οπλικό σύστημα ,σχετικό εξοπλισμό και υπηρεσίες,ύψους  7,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την περίοδο 2023-2026.

Η πρώτη σύμβαση αξίας 1,02 δισεκατομμυρίων δολαρίων που υπογράφηκε σε αυτό το πλαίσιο περιλαμβάνει υποστήριξη παραγωγής για την αύξηση της παραγωγής Javelin σε 3.960 ετησίως μέχρι το τέλος του 2026.

Η σύμβαση παραγωγής καλύπτει την προμήθεια και υποστήριξη συστημάτων Javelin για τον αμερικανικό στρατό και 20  διεθνείς πελάτες παγκοσμίως.

Αντιαρματικός πύραυλος FGM-148 Javelin

Το Javelin αναπτύσσεται και κατασκευάζεται από την JJV, θυγατρική της Raytheon Technologies και της Lockheed Martin.

Μέχρι σήμερα, η JJV έχει παραγάγει περισσότερους από 50.000 πυραύλους Javelin και περισσότερες από 12.000 επαναχρησιμοποιήσιμες Μονάδες εκτόξευσης. Το Javelin αναμένεται να παραμείνει σε χρήση μέχρι το 2050.

Κάθε πύραυλος Javelin έχει τιμή πώλησης περίπου 200.000 $.

Η χρήση του  εν λόγω αντιαρματικού όπλου είναι απλή και υπηρετείται από 2 οπλίτες , έναν σκοπευτή-πυροβολητή έναν γεμιστή. 

Εκτοξεύεται από τον ώμο και έχει τη δυνατότητα να αχρηστεύσει  ένα  εχθρικό άρμα μάχης  και αμέσως να μεταβεί σε άλλη θέση, αποφεύγοντας τα εχθρικά πυρά αντιποίνων και τον αντίπαλο που πλησιάζει. 

Στη συνέχεια οι υπηρέτες του Javelin επαναλαμβάνουν την ίδια διαδικασία καταστρέφοντας άλλο εχθρικό άρμα.

Ο σκοπευτής του σημαδεύει, ρίχνει και ο πύραυλος κατευθύνεται μόνος του στον στόχο , δηλαδή δεν χρειάζεται  να παραμείνει στη θέση του και να συνεχίσει να τον κατευθύνει μέχρι να χτυπήσει τον στόχο, όπως ίσχυε σε παλαιότερα αντιαρματικά όπως το TOW και το  MILLAN που έχει ο Ελληνικός Στρατός.

Οι Javelin έχουν μέγιστη εμβέλεια περίπου 4 χλμ, και ένα σημαντικό τους πλεονέκτημα είναι πως, όταν χτυπάνε έναν στόχο, παίρνουν ύψος και τον πλήττουν από πάνω.

Η τροχιά που ακολουθεί ο πύραυλος, μοιάζει με εκείνη των βλημάτων όλμου θα λέγαμε και όχι με αυτή των μέχρι σήμερα γνωστών αντιαρματικών όπλων.

Tι επαυξάνει την φονικότητά του;

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αναφορικά με την καταστροφή των εχθρικών τεθωρακισμένων, καθώς η θωράκισή τους  είναι πιο ελαφριά στο πάνω μέρος του άρματος, στη θέση του αρχηγού πληρώματος,  σε σχέση με άλλα σημεία.

Σημειωτέον ότι τα Ρωσικά άρματα είναι «ντυμένα» με πλάκες ενεργού θωράκισης, οι οποίες πολλαπλασιάζουν την επιβιωσιμότητα τους έναντι των αντιαρματικών του εχθρού στο πεδίο της μάχης, βάσει της αρχής δράσης-αντίδρασης και εξηγώ.

Η αρχή του «κοίλου γεμίσματος»

Τα αντιαρματικά βλήματα λειτουργούν με την αρχή του κοίλου γεμίσματος, όπου όλη η ενέργεια τους διχετεύεται σε ένα σημείο προκειμένου να διατρήσουν την θωράκιση του άρματος. Μέσα από την οπή που θα ανοιχθεί στο άρμα διοχετεύεται το ωστικό κύμα της έκρηξης το οποίο σκοτώνει τους υπηρέτες του άρματος και προκαλεί την έκρηξη των πυρομαχικών του άρματος, με αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή του.

Οι πλάκες ενεργού θωράκισης που βλέπει κάποιος ως «πολλά ορθογώνια κουτάκια εξωτερικά» στα ρωσικά άρματα στις εικόνες και τα video από τον Ουκρανικό πόλεμο, δεν είναι τίποτε άλλο από μικρά εκρηκτικά, τα οποία όταν το αντιαρματικό βλήμα τα χτυπήσει, εκρύγνηνται δημιουργώντας ωστικό κύμα αντίθετης φορά με αυτού του αντιαρματικού.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η μη καταστροφή του άρματος από το αντιαρματικό βλήμα, αφού υπάρχει δράση αλλά και αντίδραση που το προστατεύει.

Τα συστήματα αυτοπροστασίας των Ρωσικών και Τουρκικών αρμάτων δεν εξουδετερώνουν τους Javelin

Επιπλέον, πολλά άρματα φέρουν σύστημα αισθητήρων (αυτοπροστασίας) περιμετρικά , οι οποίοι με το που εντοπίσουν αντιαρματικό βλήμα να κατευθύνεται προς το άρμα, ενεργοποιούν και εκτοξεύουν αυτόματα βλήματα αυτοπροστασίας από το άρμα το οποίο καταστρέφει  ή εκτρέπει από την τροχιά του τον ανταρματικό πύραυλο.

Η κεφαλή του Javelin είναι δύο τμημάτων, με το πρώτο να προορίζεται για πυροδότηση της ενεργητικής θωράκισης του εχθρικού τεθωρακισμένου ,η φιλοσοφία της οποίας είναι εξαρχής η αντιμετώπιση φορητών αντιαρματικών και το δεύτερο για τη διάτρηση της βασικής θωράκισης.

Το Javelin δεν αντιμετωπίζεται ούτε από την ενεργό θωράκιση, αλλά ούτε και από τα μέχρι τώρα υπάρχοντα συστήματα αυτοπροστασίας των Ρωσικών και Τουρκικών αρμάτων, γεγονός που το καθιστά εξαιρετικά αποτελεσματικό εναντίον τους καθώς και κατά των ΤΟΜΠ-ΤΟΜΑ.

Ειδικότερα  το τουρκικό  Altay το οποίο θα φέρει το σύστημα ενεργής προστασίας ΑΚΚΟR, δεν θα μπορεί να καταστρέψει τον αντιαρματικό πύραυλο javellin, αφού ο τελευταίος θα πλήτει το τουρκικό άρμα από πάνω προς τα κάτω  στον πύργο του ,όπου το παραπάνω σύστημα αυτοπροστασίας δεν καλύπτει το άρμα και όχι κατευθυνόμενος σε αυτό από μπρός-πίσω-δεξιά-αριστερά που το καλύπτει.

Εκτίμησή μας είναι ότι είναι ευκαιρία η χώρα μας να αποκτήσει ΑΜΕΣΑ το Αμερικανικό αντιαρματικό JAVELIN, θωρακίζοντας την άμυνα των νησιών μας και του Έβρου.

Σε αυτό κατατείνει επίσης και το γεγονός ότι η χώρα μας λόγω του εμπάργκο του ΝΑΤΟ προς την Ρωσία, έχει απόλυτη ανάγκη της αντικατάστασης των Ρωσικών αντιαρματικών KORNET και  FAGOT που διαθέτει, αφού το όριο λειτουργίας των υπαρχόντων βλημάτων για αυτά θα λήξει κάποτε χωρίς την δυνατότητα αναπλήρωσής τους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s