"Greek National Pride" blog

M-346: “Ακτινογραφία” των νέων α/φ – εκκολαπτηρίων άσσων της ΠΑ


Την ερχόμενη Παρασκευή 12 Μαΐου τα δύο πρώτα εκπαιδευτικά αεροσκάφη Ιταλικής κατασκευής M-346 αναμένεται να προσγειωθούν στην 120 Πτέρυγα Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Ισραηλινή εταιρεία Elbit. Τα Aermacchi M-346 θα απογειωθούν από το Τορίνο όπου ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές των δύο εκπαιδευτικών αεροσκαφών από την κατασκευάστρια εταιρεία Leonardo.

ΠΗΓΗ NEWPOST

Θα πετάξουν στην Ελλάδα με Ιταλούς Test Pilot στα κόκπιτ τους προκειμένου να παραδοθούν στην Πολεμική Αεροπορία και να αποτελέσουν τα δύο πρώτα από τα δέκα συνολικά εκπαιδευτικά αεροσκάφη τα οποία προβλέπει η συμφωνία με την Elbit ότι θα χρησιμοποιηθούν για να μυηθούν οι νέοι Ίκαροι στα μυστικά των jet αεροσκαφών πριν περάσουν στα μαχητικά. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό η επίσημη τελετή παραλαβής των αεροσκαφών από την Πολεμική Αεροπορία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 15 Μαίουπαρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ενώ είναι πιθανό να παραστεί και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με την παραλαβή των δύο πρώτων υπερσύγχρονων εκπαιδευτικών M-346 τα «μπλε» φτερά κάνουν το επόμενο μεγάλο βήμα έπειτα από την απόκτηση των Γαλλικών μαχητικών 4,5 γενιάς Rafale, την αναβάθμιση των F-16 σε διαμόρφωση Viper αλλά και εν αναμονή της συμφωνίας για την αγορά των Stealth μαχητικών 5ηςγενιάς F-35.

Σύμφωνα με τους κατασκευαστές αλλά και με την εικόνα που ήδη έχει σχηματίσει η Πολεμική Αεροπορία το M-346 αποτελεί το ιδανικό εκπαιδευτικό αεροσκάφος στο οποίο θα μπορούν να προετοιμαστούν οι νέοι ιπτάμενοι ώστε να περάσουν σε μαχητικά αιχμής και τελευταίας τεχνολογίας όπως τα F-35, τα Rafaleκαι τα Viper. Καθώς το νέο εκπαιδευτικό αεροσκάφος της HAFενσωματώνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά στα ηλεκτρονικά του συστήματα που επιτρέπουν στα επόμενα γεράκια της ΠΑ να εξοικειωθούν απόλυτα στις απαιτήσεις των σύγχρονων μαχητικών.

Εκτός όμως από την άμεση ένταξη στην εκπαίδευση των M-346 η Πολεμική Αεροπορία συνεχίζει να χρησιμοποιεί  τα ελικοφόρα T-6 Texan ΙΙ στο πρώτο στάδιο πτήσεων των νέων Ικάρων. Η συμφωνία με  την Ισραηλινή εταιρεία Elbit  εξασφαλίζει υψηλή διαθεσιμότητα T-6  καθώς η σχετική σύμβαση των 20 ετών  με δυνατότητα επέκτασης περιλαμβάνει τόσο το εκπαιδευτικό έργο όσο και την υποστήριξη των αεροσκαφών M-346 όσο και T-6 Texan II.

Στην υποστήριξη μάλιστα των T-6 περιλαμβάνονται και νέοι εξομοιωτές σύγχρονης τεχνολογίας. Στη διακρατική συμφωνία προβλέπεται επίσης η παροχή 3.500 ωρών πτήσεων  για κάθε ένα από τα αεροσκάφη ώστε οι νέοι ιπτάμενοι να έχουν δυνατότητα συνεχούς και αδιάλειπτης εκπαίδευσης.

Μαζί με  τα πρώτα καινούργια εκπαιδευτικά M-346 στην Καλαμάτα και στην 120 ΠΕΑ επιστρέφουν από την Ιταλία  οι 20 τεχνικοί της Πολεμικής Αεροπορίας οι οποίοι τους τελευταίους οκτώ μήνες μυήθηκαν στα μυστικά του αεροσκάφους. Θα είναι αυτοί που θα αποτελέσουν τον κύριο κορμό υποστήριξης του καινούργιου αποκτήματος της HAF. Επιπλέον στο ‘’λίκνο’’ της αεροπορικής εκπαίδευσης της ΠΑ επιστρέφουν επίσης οι πρώτοι έξι  Έλληνες εκπαιδευτές οι οποίοι τους τελευταίους μήνες πέρασαν εντατικό ‘’φροντιστήριο’’ στο Ισραήλ από την ανάδοχο εταιρεία Elbit η οποία άλλωστε έχει αναλάβει και την εκπαίδευση των νέων ιπτάμενων της IAF με το ίδιο αεροσκάφος Μ-346.

Η έλευση στην Καλαμάτα των πρώτων εκπαιδευτικών αεροσκαφών τα οποία θα αντικαταστήσουν τα γερασμένα  πλέον Τ-2Ε Buckeye σηματοδοτεί στην πράξη την αλλαγή σελίδας και το πέρασμα σε νέα εποχή για το εκπαιδευτικό έργο της Πολεμικής Αεροπορίας. Τα Buckeye άλλωστε ξεπέρασαν κάθε παγκόσμιο προηγούμενο αφού σε αυτά εκπαιδεύτηκαν δεκάδες γενιές ιπτάμενων από το 1976 όταν τα παρέλαβαν τα ‘’μπλε’’ φτερά. Με την HAF να αποτελεί τον τελευταίο χρήστη τους εδώ και πολλά χρόνια καθώς όλες οι υπόλοιπες αεροπορίες τα έχουν ήδη αποσύρει.

Remaining Time-0:00

Fullscreen

Mute

Το Aermacchi M-346 είναι ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό αεροσκάφος υψηλών δυνατοτήτων. Η πρώτη του πτήση πραγματοποιήθηκε το 2004 ενώ από το 2008 άρχισαν οι πρώτες παραδόσεις. Προσφέρει στους ιπτάμενους προχωρημένη εκπαίδευση και αποτελεί το τελευταίο βήμα πριν περάσουν στα μαχητικά

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s