"Greek National Pride" blog

Το ΠΝ στην Γερμανία… Επιτέλους σύγχρονες τορπίλες για τα υποβρύχια


«Εμείς έχουμε υπογράψει με τη συμβαλλόμενη εταιρεία μια συμφωνία η οποία δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Και όσα θέλησαν να μας πουν περί αναπροσαρμογής, μέσα από τις συζητήσεις που έγιναν, τα προβλήματα έχουν λυθεί. Οι υπογραφές αφορούν και τα δυο μέρη και εμείς στο τέλος του χρόνου περιμένουμε τις πρώτες τορπίλες για τα υποβρύχια…».

ΠΗΓΗ HELLAS JOURNAL

Αυτό σχολιάζουν μεταξύ άλλων ανώτατοι κύκλοι προερχόμενοι από το Πολεμικό Ναυτικό σχετικά με τις νέες τορπίλες βαρέως τύπου για τα υποβρύχια τύπου 214 και το αναβαθμισμένο Ωκεανός. Και μάλιστα οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι το πολεμικό ναυτικό περνά τους Γερμανούς από «κόσκινο» σε κάθε νέα συνεργασία που αναπτύσσεται, πράγμα που δεν είναι καθόλου παράλογο αν αναλογιστεί κανείς το παρελθόν

Με τα δεδομένα αυτά η πρώτη παρτίδα των τορπιλών βαρέως τύπου «Sea Hake mod 4», αναμένεται στο τέλος της χρονιάς ή τους πρώτους μήνες του 2024. Παράλληλα, σύμφωνα με κύκλους του πολεμικού ναυτικού, το επιτελείο φροντίζει για την εύρυθμη συνέχεια της σημαντικής προμήθειας των τορπιλών. Όπως και στην περίπτωση των φρεγατών Belh@rra που ήδη το ναυτικό κλιμάκιο στη Λοριάν της Γαλλίας έχει σηκώσει εδώ και καιρό τα μανίκια και εργάζεται για την κατασκευή των νέων φρεγατών FDI, ανάλογη είναι και η κίνηση για τις τορπίλες.

Εξειδικευμένο προσωπικό του πολεμικού ναυτικού βρίσκεται ήδη στην Γερμανία με αποστολή να φροντίσει την πλήρη ενσωμάτωση, σε συνεργασία με την εταιρεία, των νέων όπλων με το τακτικό σύστημα μάχης των υποβρυχίων τύπου 214, κλάσης «Παπανικολής». Αυτό το προσωπικό ενημερώνει το ναυτικό επιτελείο για οποιαδήποτε κίνηση υπάρχει επί Γερμανικού εδάφους ώστε ν’ ανασχεδιάζονται κινήσεις κ.ο.κ.

Επιπλέον τα παραγγελθέντα αντίμετρα για την «αφρόκρεμα» του στόλου, που επί του παρόντος δεν είναι άλλη από τα υποβρύχια 214, όπως υποστηρίζουν από το Ναυτικό, θα φτάσουν στον στόλο μήνες νωρίτερα από τις τορπίλες. Και η αύξηση των δυνατοτήτων τόσο στην αυτοάμυνα, όσο και στις επιθετικές δυνατότητες των «μαύρων πλοίων», τα μετατρέπουν σε κορυφαίο φόβητρο-παρά τα 15 χρόνια τους- για οποιονδήποτε επίβουλο των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της εθνικής κυριαρχίας της χώρας.

Όμως η άφιξη της νέας τορπίλης «Sea Hake mod 4» σημαίνει και ταυτόχρονη αναβάθμιση του συστήματος μάχης ISUS. Η κίνηση αυτή από το πολεμικό ναυτικό είχε αποφασιστεί, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, ώστε να υπάρχει η πλήρη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων του νέου όπλου. Πάντως εδώ και καιρό το Πολεμικό Ναυτικό είχε φροντίσει να συνομιλεί με την εταιρία ώστε με το παραμικρό «παράθυρο ευκαιρίας» να βρεθεί εμβόλιμα μέσα στη γραμμή παραγωγής κι όχι στη γραμμή παραγγελίας. Έτσι, τουλάχιστον ένας ικανός αριθμός από εκείνες που έχουμε παραγγείλει, να τοποθετηθεί πολύ νωρίτερα στους τορπιλοσωλήνες των Γαλανόλευκων 214, κλάσης «Παπανικολής».

Από το 1980 στο 2023…

Με την φονική εμβέλεια που αγγίζει τα 50 χλμ, ταχύτητα περίπου 45 κόμβων, την χρήση οπτικής ίνας για ανταλλαγή δεδομένων με το υποβρύχιο, η τορπίλη βαρέως τύπου που έχει επιλέξει το ναυτικό επιτελείο για να εξοπλίσει τους αόρατους θηρευτές του βυθού, προστίθενται στην φαρέτρα του στόλου. Αυτό δημιουργεί επιπλέον πονοκέφαλο σε εκείνους που επιχειρούν διαρκώς ν’ αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Θεωρούνται τα κατάλληλα όπλα για τις υποβρύχιες πλατφόρμες που επιχειρούν κάτω από την επιφάνεια των νερών του Αιγαίου και της Αν. Μεσογείου και που αν υπήρχαν στην Ελληνοτουρκική κρίση πριν δυο χρόνια, η ανωτερότητα θα ήταν εξόφθαλμη σε περίπτωση που υπήρχε κάποιο θερμό επεισόδιο. Οι τορπίλες αυτές θα έρθουν στην Ελληνική πραγματικότητα 22 χρόνια μετά την αρχική συμφωνία με τη Γερμανία για την αγορά των τεσσάρων υποβρυχίων αναερόβιας πρόωσης τύπου 214.

17 χρόνια μετά την παραλαβή του πρώτου υποβρυχίου «Παπανικολής» και 7 από την άφιξη στο ναύσταθμο των δυο τελευταίων, «Ματρώζος» και «Κατσώνης». Τι σημαίνει αυτό; Ότι όλα αυτά τα χρόνια τα «φαντάσματα» του βυθού, αυτά που αποδόμησαν πυρηνικά υποβρύχια σε συμμαχικές ασκήσεις στο εξωτερικό, αυτά που ακόμη «τα ψάχνουν» τ’ ανθυποβρυχιακά συστήματα αεροπλανοφόρων και προηγμένα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας συμμαχικών δυνάμεων στη Μεσόγειο, αυτά τα τέσσερα «214» και το αναβαθμισμένο Ωκεανός, έχουν όλα αυτά τα χρόνια στους τορπιλοσωλήνες τους, τορπίλες της γενιάς του 1980…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s