"Greek National Pride" blog

Μόνο αυτό κατανοούν οι εχθροί του Αιγαίου-Το ελληνικό περιπλανώμενο πυρομαχικό IRIX με εμβέλεια έως 100 χλμ και φορτίο 13 κιλά


Τα περιπλανώμενα πυρομαχικά IRIX βασίζονται στην υπάρχουσα τεχνολογία μη επανδρωμένων οχημάτων N-Raven της Paramount

Το νέο περιπλανώμενο IRIX που θα κατασκευαστεί από την κοινοπραξία των ελληνικών αμυντικών συστημάτων και νοτιοαφρικανικής εταιρείας με έδρα τα ΗΑΕ, αλλάζει τα πάντα στο Αιγαίο.

Η ελληνική κρατική εταιρεία Hellenic Defense Systems προετοιμάζεται για την τοπική παραγωγή πυρομαχικών μεγάλης εμβέλειας σε συνεργασία με την Paramount Group της Νότιας Αφρικής, μια κίνηση που στοχεύει στην ενίσχυση των εγχώριων κατασκευαστικών ικανοτήτων της χώρας.

Με το όνομα IRIX, το σύστημα θα είναι το πρώτο του είδους του που θα παραχθεί στην Ελλάδα, η οποία ιστορικά δεν είχε αξιόλογη εγχώρια αγορά για εξοπλισμένα drones ή περιπλανώμενα πυρομαχικά.

Η Ελλάδα ανακοίνωσε το πρώτο τοπικά κατασκευασμένο μαχητικό drone μόλις τον Ιανουάριο.

Τα ΕΑΣ ανακοίνωσαν την υπογραφή στρατηγικής συνεργασίας με την παγκόσμια αεροδιαστημική εταιρεία Paramount για το νέο όπλο σε έκθεση αμυντικής βιομηχανίας στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα.

Τα περιπλανώμενα πυρομαχικά IRIX βασίζονται στην υπάρχουσα τεχνολογία μη επανδρωμένων οχημάτων N-Raven της Paramount.

Το N-Raven, που κατασκευάζεται από τη θυγατρική Paramount Aerospace Systems (PAS) με έδρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ξεκίνησε την παραγωγή τον περασμένο μήνα στο Άμπου Ντάμπι με τις πρώτες παραδόσεις να έχουν προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο.

Μιλώντας στο Defense News στη Διεθνή Έκθεση & Διάσκεψη Άμυνας στο Άμπου Ντάμπι των ΗΑΕ, τον Φεβρουάριο, ένας εκπρόσωπος της Paramount είπε ότι το σύστημα σχεδιάστηκε ειδικά για γρήγορες μεταφορές τεχνολογίας προκειμένου να διευκολυνθεί η τοπική προσαρμογή για τους πελάτες.

Αυτό το σενάριο αναμένεται να διαδραματιστεί στην Ελλάδα με το IRIX.

Η ελληνική εταιρεία θα συμμετάσχει επίσης σε συνεχή έρευνα και ανάπτυξη μελλοντικών αναβαθμίσεων που θα γίνουν στην πλατφόρμα.

Οι συγκεκριμένες δυνατότητες του νέου περιπλανόμενου πυρομαχικού δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί επίσημα, αλλά υπάρχουν πληροφορίες.

Η Paramount το έχει περιγράψει ως ένα οικονομικά αποδοτικό σύστημα ικανό να χτυπά στόχους υψηλής αξίας βαθιά μέσα στο εχθρικό έδαφος καθώς και να παρέχει εναέρια αναγνώριση.

Δεδομένου ότι η σχεδίασή του βασίζεται στο N-Raven, το IRIX θα μπορούσε να βρίσκεται στον αέρα μεταξύ 2 και 4,5 ωρών, έχοντας εμβέλεια έως 100 χιλιόμετρα, ενώ θα μπορεί να μεταφέρει περισσότερα από 13 κιλά ωφέλιμου φορτίου.

Η PAS έχει επίσης δηλώσει προηγουμένως ότι μια swarming έκδοση του N-Raven βρίσκεται σε προχωρημένα στάδια ανάπτυξης και αναμένεται να βιομηχανοποιηθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2024.
Παραμένει ασαφές εάν η Ελλάδα σχεδιάζει να αποκτήσει αυτή τη δυνατότητα.

Η Ελλάδα και τα αιωρούμενα πυρομαχικά που αλλάζουν τα πάντα στο μελλοντικό πεδίο μάχης
Τα αιωρούμενα πυρομαχικά μοιάζουν με μη επανδρωμένο όχημα, εκτοξεύονται από το έδαφος με όλες τις συνθήκες με τον χειριστή να τα κατευθύνει στον στόχο .
Ανάλογα με τον τύπου τους επιχειρούν σε ακτίνα 200χλμ, και έχουν αυτονομια έως και 9 ώρες πετώντας στο 15.000 πόδια.
Νέες τεχνικές, και νέες μέθοδοι αναδύονται από έναν σκληρό και ανελέητο πόλεμο ανάμεσα στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με τον “οργασμό” στην τουρκική αμυντική βιομηχανία αλλά και τις ωμές απειλές που δεχόμαστε από την Άγκυρα, τουλάχιστον εδώ και Δύο χρόνια.

Τα πρώιμα διδάγματα του πολέμου αυτού φέρνουν ξανά στο προσκήνιο το “ξεχασμένο” και παραμελημένο ελληνικό πεζικό, το οποίο όπως όλα δείχνουν, θα αναβαθμιστεί  ως προς τις δυνατότητες του άμεσα.

Το νέο δόγμα θέλει τους μελλοντικούς Έλληνες «πεζικάριους», να λειτουργούν σε μικρές ομάδες στα πρότυπα εξολοθρευτών αρμάτων μάχης, σταθμών διοικήσεως, φαλαγγών εφοδιασμού και συστοιχιών πυραύλων.

Εφοδιασμένοι με αιωρούμενα πυρομαχικά, οι άνδρες μας θα μπορούν να εξουδετερώνουν μια ολόκληρη γκάμα στόχων, από αρχηγεία και συγκεντρώσεις οπλικών συστημάτων, μέχρι αποθήκες πυρομαχικών και αντιαεροπορικά συστήματα μεγάλου  μάλιστα βεληνεκούς σαν τους πυραύλους TAYFUN.

Προσαρμοσμένα όλα αυτά στα νησιά μας, θα φέρουν σχεδόν σίγουρα αλλαγές, σε συνδυασμό με τα νέα οπλικά συστήματα ( αιωρούμενα πυρομαχικά-drones-συστήματα επικοινωνιών και ΤΟΜΑ).

Έτσι θα δημιουργήσουμε ένα νέο είδος ( ας μας επιτραπεί η έκφραση) “πεζικάριου-”εξολοθρευτή”, ο οποίος δρώντας σε μικρές ομάδες εφοδιασμένος με σύγχρονα όπλα, θα μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές, για παράδειγμα σε απόβαση εχθρικών ( τουρκικών) δυνάμεων στα νησιά μας, τα οποία έχουν ξεκάθαρα στο στόχαστρο τους οι Τούρκοι( δηλώσεις Ακάρ και άλλων Τούρκων αξιωματούχων).  

Πρόκειται για την δημιουργία μικρών ομάδων πεζικάριων, ( 4-6 άτομα) τα οποία εφοδιασμένα με αιωρούμενα πυρομαχικά-drones-συστήματα επικοινωνιών-φορητά αντιαεροπορικά συστήματα, και ενισχυμένα τυφέκια, όχι μόνο θα μπορούν να προκαλέσουν πλήγματα σε κάθε προσπάθεια απόβασης εχθρικών δυνάμεων, αλλά θα καθοδηγούν και επιθέσεις ελικοπτέρων-αεροσκαφών προς τον στόχο, έγκαιρα και κυρίως θανατηφόρα αποτελεσματικά.

Η επίλεκτη αυτή δύναμη στα νησιά μας, θα περιπολεί σε δύσβατα σημεία σημεία κοντά σε αποβάσιμες ακτές, πιθανά σημεία αεραπόβασης, ευρισκόμενη σε πλήρη ετοιμότητα να καταρρίψει, και να εξουδετερώσει κάθε πιθανή εχθρική προσπάθεια στην αρχή της.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s