"Greek National Pride" blog

ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας… εφ’ όλης της ύλης πριν από τις εκλογές της Κυριακής


Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη την παραμονή των εκλογών, παραχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στον γνωστό δημοσιογράφο Λάμπρο Καλαρρύτη, οικοδεσπότη της επιτυχημένης ραδιοφωνικής εκπομπής “Εμείς οι Έλληνες”, στον ραδιοσταθμό “Παραπολιτικά 90,1”. Η συγκεκριμένη συνέντευξη, ωστόσο, δόθηκε αποκλειστικά στο κανάλι του δημοσιογράφου στο YouTube. Ο υπουργός ερωτήθηκε και απάντησε επί όλων των μεγάλων ζητημάτων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι κατάφερε με επιτυχία να ισορροπήσει ανάμεσα στη διατύπωση ουσιαστικών θέσεων και τις ανάγκες μη επιβάρυνσης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής με “λεκτικές εξάρσεις” για προεκλογική κατανάλωση, παρότι παραδέχθηκε αστειευόμενος, ότι ο μεγαλύτερος προσωπικός κίνδυνος προεκλογικά, είναι να θεωρήσουν οι ψηφοφόροι ότι “ο Δένδιας δεν έχει πρόβλημα”, με αποτέλεσμα να μην… τον “σταυρώσουν”!

Σχετικά με την προοπτική των σχέσεων της γείτονος με την Ελλάδα, τονίζει ότι εναπόκειται στον Ερντογάν να επιλέξει τι είδους σχέση επιθυμεί, αυτή της φιλικής συνύπαρξης στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου ή το κλίμα του θέρους του ’20, διαμηνύοντας ότι η χώρα μας είναι έτοιμη “και για το καλύτερο και για το χειρότερο”. Αναφορικά με την ευρασιατική-φιλορωσική στροφή του Ερντογάν που τον οδήγησε σε τριβές και δύσκολο πλαίσιο με τη Δύση και ειδικά με τις ΗΠΑ, σημειώνει ότι η Ελλάδα θα προτιμούσε μια σταθερή, ευημερούσα και φιλοδυτική Τουρκία όπου θα περιορίζονται οι πιθανότητες σοβαρής κρίσης και όχι ένα ριζοσπαστικό ισλαμικό κράτος.

Για τη στρατηγική αναβάθμιση της χώρας μας και το νέο επίπεδο σχέσεων με τις ΗΠΑ θεωρεί ότι αυτό δεν μπορεί πλέον να αναιρεθεί, ανεξαρτήτως της εξέλιξης των αμερικανο-τουρκικών σχέσεων, “εκτός και αν αυτοχειριαστούμε”. Εκτιμά ότι το νέο διεθνοπολιτικό status της χώρας και το άνοιγμα της γεωπολιτικής της εμβέλειας που επετεύχθη κυρίως την τελευταία 4ετία αποτελεί πλέον εθνικό κεκτημένο και ότι δεν θα πρέπει να διακυβευθεί στο μέλλον από τις πολιτικές εναλλαγές, διότι αποτελεί όρο εθνικής επιβίωσης. “Δεν μπορούμε να επανέλθουμε στην πολιτική των στενών οριζοντων”…

Σε ό,τι αφορά στη συνέχιση της οριοθέτησης ΑΟΖ, προσδιορίζει -εφόσον επανεκλεγεί η ΝΔ- ως εκτιμώμενο επόμενο βήμα την παραπομπή της εκκρεμότητας με την Αλβανία στη Χάγη και στη συνέχεια επικέντρωση στη σχετική συζήτηση με την Τουρκία, για την οποία υπογραμμίζει ότι αν επιλέξει την επαναπροσέγγιση με τη Δύση η διαφορά μπορεί να καταστεί επιλύσιμη. Συμπληρώνει ωστόσο ότι μία ρεαλιστική διαπραγμάτευση δεν θεωρείται το πιο πιθανό σενάριο, όχι εξαιτίας της χώρας μας, αλλά διότι υπάρχουν παράγοντες στην Τουρκία που δεν επιθυμούν την επαναπροσέγγιση με την Ελλάδα. “Αλλά αυτό είναι κάτι που θα το διαπιστώσουμε σύντομα”.

Για την προοπτική επέκτασης της οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, επισημαίνει ότι αυτό αντιμετωπίζεται από κοινού με το Κάιρο και ότι “ευχής έργο” θα ήταν να προσέλθει η Τουρκία σε μία τετραμερή συζήτηση και με τη Κύπρο, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε συνολική διευθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην περιοχή. Αποσαφηνίζει ότι ελληνική πρόθεση είναι η ολοκλήρωση της οριοθέτησης ΑΟΖ σε όλες τις περιοχές, σε όλο το εύρος τους

Σαφές είναι το μήνυμα για την επέκταση των χωρικών υδάτων, ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία πρόθεση να αποκλείσει την Τουρκία από τη θάλασσα του Αιγαίου, αλλά το που, πόσο και πως θα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα είναι μονομερές δικαίωμα το οποίο δεν είναι διατεθειμένη ούτε να συζητήσει, ούτε να διαπραγματευθεί με την Άγκυρα. Ξεκαθαρίζει ότι η παραφιλολογία για “Πρέσπες του Αιγαίου” είναι ανυπόστατη.

Ανέφερε, ότι η εθνική θέση είναι γνωστή και δεδομένη για το ποια είναι η μόνη διαφορά με την Τουρκία η οποία έχει πολύ συγκεκριμένη επιλογή για ενδεχόμενη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα: Με το Διεθνές Δίκαιο ή όχι. Στην πρώτη περίπτωση “είναι βέβαιο ότι θα τα βρούμε”, στη δεύτερη “τα πράγματα θα είναι δύσκολα, έως αδύνατα”… Στο πλαίσιο αυτό επαναλαμβάνει ότι αποκλείεται οποιαδήποτε συζήτηση για θέματα κυριαρχίας και εν γένει επί της αναθεωρητικής τουρκικής ατζέντας. “Είναι δυνατόν να συζητήσουμε με την Τουρκία για το πως θα επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα; Το συζητήσαμε με την Ιταλία, την Αλβανία, ή την Αίγυπτο;”

Για την δίωξη και κράτηση του μειονοτικού νεοεκλεγέντος δημάρχου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη προαναγγέλλει ότι θα θέσει το θέμα στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και με διπλωματικό αλλά απολύτως προειδοποιητικό τόνο δηλώνει ότι οι κατηγορίες, η διαδικασία και ειδικά η παρατεταμένη κράτηση δεν αντέχουν σε κριτική. “Ο Μπελέρης εξελέγη δήμαρχος Χειμάρρας για την κοπανήσει από την Αλβανία; Είναι σοβαρά αυτά;..” Συμπληρώνει δε με νόημα ότι δεν θέλει να πιστεύει πως η Αλβανία “έχει αποφασίσει να οδηγήσει τη σχέση με την Ελλάδα στα βράχια”…

Εν όψει των εκλογών την Κυριακή, σχολιάζοντας τα σενάρια της αντιπολίτευσης περί “κυβέρνησης ειδικού σκοπού” δηλώνει ότι είναι αδύνατον να παρακολουθήσει κάποιος αυτή τη συζήτηση η οποία διαρκώς αλλάζει περιεχόμενο και υποτιθέμενο στόχο και ως ένα σημείο εκφεύγει και του δημοκρατικού πλαισίου. Μία συνέντευξη με πολλαπλά μηνύματα η οποία οριοθετεί την εθνική γραμμή και σκιαγραφεί τις προτεραιότητες και τις πρωτοβουλίες στην Εξωτερική Πολιτική την επομένη των εκλογών.

2&

ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας… εφ’ όλης της ύλης πριν από τις εκλογές της Κυριακής

Times: Η Ελλάδα στo κατώφλι επιστροφής στην επενδυτική βαθμίδα

Κύπρος: Ενοχλημένοι οι Τούρκοι από την παρουσία αμερικανικού αντιτορπιλικού

Έπεσε κάτω από τα 30 ευρώ η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Τουρκία: Μερική επιβολή capital control

18/05/2023 09:00

Σε τρεις εκδόσεις το ελληνικό Loitering Munition IRIX των ΕΑΣ, τα στοιχεία

18/05/2023 19:35

Τουρκία: Μερική επιβολή capital control

18/05/2023 13:40

Επίσκεψη Α/ΓΕΣ στο 301 ΕΒ, στο 306 ΕΒΤ και στην ΣΤΕΑΤΧ (ΦΩΤΟ)

18/05/2023 17:00

Κατάπτυστο και άκρως προβοκατόρικο αλβανικό δημοσίευμα γ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s