"Greek National Pride" blog

Η Ελλάδα ενισχύει τον εναέριο στόλο της με 40 νέα αεροσκάφη «Rafale».


Μάιος 16, 2024. Ελλάδα.

Η Ελλάδα έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της για την αγορά 40 αεροσκαφών Rafale από τη γαλλική εταιρεία Dassault, στο πλαίσιο ενός φιλόδοξου σχεδίου εκσυγχρονισμού του εναέριου στόλου της και αντικατάστασης παλαιών αεροσκαφών, γράφουν τα αραβικά media.

Την περασμένη Παρασκευή, το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας της Ελλάδας αποκάλυψε την επιθυμία του να αγοράσει τουλάχιστον 10 αεροσκάφη Rafale, επιπλέον των 30 άλλων αεροσκαφών που βρίσκονται επί του παρόντος υπό διαπραγμάτευση με τη Γαλλία

Το βήμα αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της Ελλάδας να εκσυγχρονίσει τον εναέριο στόλο της και να ενισχύσει τις δυνατότητές της στην αντιμετώπιση των αυξανόμενων προκλήσεων στην περιοχή, ιδιαίτερα με την κλιμάκωση της έντασης με τη γειτονική Τουρκία.

Τα αεροσκάφη Rafale F4, τα οποία θα αγοράσει η Ελλάδα, διαθέτουν προηγμένες δυνατότητες ελιγμών και εναέριας μάχης και είναι εξοπλισμένα με τα πιο σύγχρονα συστήματα ραντάρ και ηλεκτρονικού πολέμου, καθιστώντας τα μεταξύ των πιο αποτελεσματικών πολεμικών αεροσκαφών στον κόσμο.

Προϋποθέσεις απόσυρσης αεροσκαφών Mirage 2000

Σύμφωνα με τις πηγές, η αγορά νέων αεροσκαφών Rafale είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την απόσυρση των αεροσκαφών Mirage 2000-5 Mk.2, καθώς η Ελλάδα χρειάζεται επαρκή αριθμό νέων αεροσκαφών για να αντισταθμίσει την απώλεια βετεράνων μαχητικών.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει σήμερα σε λειτουργία 18 αεροσκάφη Rafale, εκ των οποίων τα 12 αγοράστηκαν μεταχειρισμένα από τη Γαλλία, ενώ 6 νέα αεροσκάφη αγοράστηκαν απευθείας από το εργοστάσιο.

Κίνητρα αγορών και περιφερειακές εξελίξεις

Η αγορά νέων αεροσκαφών υποστηρίζεται από δύο βασικούς παράγοντες:

Πώληση παλαιών αεροσκαφών: Η Ινδία έχει δείξει ενδιαφέρον για την αγορά μεταχειρισμένων αεροσκαφών Mirage από την Ελλάδα.

Αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία: η οποία υπογράφηκε τον Σεπτέμβριο του 2021 και περιλαμβάνει ρήτρα αμοιβαίας βοήθειας, με στόχο τη βελτίωση της αλληλεπίδρασης και της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον αμυντικό τομέα.

Η νέα πιθανή αγορά από την Ελλάδα έρχεται σε μια περίοδο που το αεροσκάφος Rafale γνωρίζει αυξανόμενη δημοτικότητα, καθώς η Κροατία παρέλαβε την πρώτη παρτίδα αεροσκαφών Rafale τον περασμένο Απρίλιο, ενώ η Σερβία επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να αγοράσει το γαλλικό μαχητικό.

Το ινδικό ναυτικό επέλεξε επίσης το αεροσκάφος Rafale για να λειτουργεί στο νέο του αεροπλανοφόρο.

Το αεροσκάφος Rafale χρησιμοποιείται επί του παρόντος από τη Γαλλία (αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις), την Αίγυπτο, το Κατάρ, την Ινδία, την Κροατία και την Ελλάδα, ενώ η Ινδονησία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν κάνει παραγγελίες για την αγορά αυτού του προηγμένου μοντέλου.

Σχολιάστε