Εμβλήματα Όπλων Σωμάτων

Τα κλικ στην εικόνα δεν λειτουργούν διότι η εικόνα είναι η μεγαλύτερη δυνατή

1η ΣΤΡΑΤΙΑ

Κάντε κλικ εδώ για να μικρύνετε την εικόνα.


ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Αρχαία μακεδονική ασπίδα, με τον ήλιο της Βεργίνας επί αυτής. Συμβολίζει την αποφασιστικότητα, τη δύναμη και τη θέληση της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ, να μην έλθει ποτέ σε συμβιβασμό με τους εχθρούς της.

ΡΗΤΟ: «ΕΣΤ’ ΑΝ ΤΗΝ ΑΥΤΗΝ ΟΔΟΝ ΙΗ» (Εφόσον πορεύεται τον ίδιο δρόμο)

«Νυν τε απάγελλε Μαρδονίω, ως Αθηναίοι λέγουσι εστ’ αν ο ήλιος την αυτήν οδόν ίη τη περ και νυν έρχεται, μήκοτε ομολογήσειν ημέας ΞέρξηΧ αλλά �»

Ηρόδοτος: VΙΙΙ, 143.

«Και τώρα πες στο Μαρδόνιο ότι η απάντηση των Αθηναίων είναι αυτή: Εφόσον ο ήλιος πορεύεται τον ίδιο δρόμο, τον οποίο ακολουθεί και τώρα, εμείς δεν πρόκειται να έλθουμε σε συμβιβασμό με τον Ξέρξη�».

Προ της μάχης των Πλαταιών «Άνοιξη του 479 π.Χ.» ο Μαρδόνιος, στην προσπάθειά του να διαιρέσει τους Έλληνες πρότεινε στους Αθηναίους ειρήνη και πήρε την παραπάνω απάντηση.

1η ΤΑΞΑΣ

Κάντε κλικ εδώ για να μικρύνετε την εικόνα.


ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Αετός, έλικας και ξίφος. Συμβολίζουν τη δυναμική και αποφασιστική επέμβαση στη μάχη από αέρα της Ταξιαρχίας, την ιστορική διαδρομή της Αεροπορίας Στρατού και το αποφασιστικό πλήγμα που μπορεί να προκαλέσει με τα μέσα που διαθέτει.

ΡΗΤΟ: «ΟΥ ΘΝΑΣΚΕΙ ΖΑΛΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ» (Δεν αποθνήσκει ο ζήλος της ελευθερίας).

Επιτύμβια επιγραφή του Αντιφίλου του Βυζαντίου προς το νεκρό του Λεωνίδα.

3 ΜΚ ΤΑΞ

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ολόκληρη την εικόνα.


ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Κεφαλή θεάς Αθηνάς με δόρυ, Τεθωρακισμένο Όχημα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) και ταινία, που αναγράφεται η λέξη «ΡΙΜΙΝΙ». Συμβολίζει την πολεμική ταυτότητα της Ταξιαρχίας (Αθηνά, θεά του πολέμου και της σοφίας) και τη μηχανοκίνηση αυτής (ΤΟΜΠ). Η λέξη «ΡΙΜΙΝΙ» είναι η πρόσθετη ονομασία στην ταυτότητα της Ταξιαρχίας, την οποία φέρει τιμητικά για την απελευθέρωση της ομώνυμης Ιταλικής πόλης από τους Γερμανούς το Σεπτέμβριο του 1944.

ΡΗΤΟ:»ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟΝ ΟΠΛΟΝ ΑΡΕΤΗ» (Η αρετή είναι όπλο που ποτέ δεν μπορούν να σου το αφαιρέσουν).

4 ΤΑΞ ΠΖ

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ολόκληρη την εικόνα.


ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Κράνος (περικεφαλαία) και ξίφος (γιαταγάνι) με αυτόματο τυφέκιο χιαστί. Στρατιωτικά εξαρτήματα που συμβολίζουν τη διαχρονικότητα του Στρατού.

ΡΗΤΟ: «ΜΗΝ ΑΚΛΕΙΩΣ ΑΠΟΛΛΟΙΜΗΝ» (Να μη χαθώ άδοξα).

«Μην μαν ασπούδι γε και ακλείως απολλοίμην»

Ομήρου Ιλιάδα.

Λόγια του Έκτορα την ώρα που πάνω στη μάχη αντικρίζει τον Αχιλλέα και νιώθει πως δεν μπορεί πια να αποφύγει τον θάνατο.

Ι ΤΑΞΥΠ

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ολόκληρη την εικόνα.


ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Ο Αχιλλέας μαχόμενος, κρατώντας ασπίδα και δόρυ. Συμβολίζει τη Ζώνη Ευθύνης της Ταξιαρχίας, αφού ο Αχιλλέας ήταν ο Βασιλιάς της Θεσσαλίας.

ΡΗΤΟ: «ΑΝΔΡΕΙΑ ΤΙΜΑ ΚΑΙ ΝΙΚΑ» (Να είσαι ανδρείος και θα νικάς).

7 ΜΚ ΤΑΞ

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ολόκληρη την εικόνα.


ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Θράκας πελταστής σε κίνηση και Τεθωρακισμένο Όχημα Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ). Συμβολίζει, την περιοχή που είναι ταγμένη να υπερασπίσει η Ταξιαρχία και τη μηχανοκίνησή της.

ΡΗΤΟ:»ΟΥΚ ΕΛΑΤΤΩ ΠΑΡΑΔΩΣΩ» (Την πατρίδα δεν θα παραδώσω μικρότερη).

«Ου καταισχυνώ όπλα τα ιερά, ουδ’ εγκαταλείψω τον παραστάτην ότω αν στοιχίσω, αμυνώ δε υπέρ ιερών και οσίων, και μόνος και μετά πολλών την πατρίδα δε ουκ ελάττω παραδώσω».

Από τον όρκο των αρχαίων Αθηναίων στη θεά Αθηνά.

«Δεν θα ντροπιάσω τα ιερά όπλα, ούτε θα εγκαταλείψω τον συμπολεμιστή μου με οποιονδήποτε και αν ταχθώ στη γραμμή θα υπερασπίσω, δε, τα ιερά και τα όσια και μόνος και με άλλους, και την πατρίδα, δε θα παραδώσω μικρότερη».

9 ΤΑΞ ΠΖ

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ολόκληρη την εικόνα.


ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Πελαργός. Συμβολίζει την αποφασιστικότητα της Ταξιαρχίας στην εκτέλεση της αποστολής της. Είναι γνωστό ότι το πτηνό αυτό, με την ευγένεια και την υπερηφάνεια του χαρακτήρα του, αντιμετωπίζει με γενναιότητα το θάνατο, όταν χρει-ασθεί.

ΡΗΤΟ: : «Η ΚΑΛΩΣ ΖΗΝ Η ΚΑΛΩΣ ΤΕΘΝΗΚΕΝΑΙ».

«Ουκ αν πριαίμην ουδενός λόγου βροτόν όστις κεναίσιν ελπίσιν θερμαίνεται· αλλ’ ή καλώς ζην ή καλώς τεθνηκέναι τον ευγενή χρή».

Σοφοκλέους, Αίας 477-480

«Δεν θα έδινα ούτε μία πεντάρα για άνθρωπο που βαυκαλίζεται με κενές ελπίδες. Ο ευγενής χαρακτήρας πρέπει ή να ζει καλώς ή να πεθαίνει καλώς (ένδοξα)».

ΙΙΙ ΤΑΞΥΠ

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ολόκληρη την εικόνα.


ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Ο Άγιος Δημήτριος έφιππος και τμήμα των τειχών της Θεσ/νίκης. Συμβολίζει το ισχυρό της έδρας της Ταξιαρχίας (Θεσ/νίκη) έχουσα ως προστάτη τον Άγιο Δημήτριο, που κατά την παράδοση, εμφανίστηκε πάνω από τα τείχη της πόλης και βοήθησε στην απελευθέρωσή της από τους Τούρκους.

ΡΗΤΟ: «ΑΘΛΟΦΟΡΕ ΤΑ ΕΘΝΗ ΤΡΟΠΟΥΜΕΝΟΝ» (Αθλοφόρε, εσύ ο οποίος κατα-τρόπωσες τους βάρβαρους εχθρούς του Έθνους).
Σημ.: Έθνη = Ειδωλολάτρες, βαρβαρικά Φύλα, εχθροί του Έθνους.

«Μέγαν εύρατο εν τοις κινδύνοις Σε υπέρμαχον η Οικουμένη Αθλοφόρε τα Έθνη τρο-πούμενον».

Από το Απολυτίκιο του Αγίου Δημητρίου.

«Σε Σένα (στο πρόσωπό σου) Αθλοφόρε Δημήτριε, η Οικουμένη βρήκε τον υπέρμαχο υπερασπιστή της (όταν) κατά τη διάρκεια των κινδύνων, κατατρόπωσες τους βάρβαρους εχθρούς του Έθνους».

15 ΤΑΞ ΠΖ

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ολόκληρη την εικόνα.


ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Το μυθολογικό τέρας «Γρυψ», με κεφάλι αετού και σώμα λιονταριού, κρατώντας διπλό πέλεκυ. Συμβολίζει την άγρυπνη φρούρηση και ταχύτητα δράσης (αετήσιο βλέμμα – ευέλικτες πτέρυγες) αλλά και τη δύναμη και αποφασιστικότητα (δυνατό σώμα λιονταριού – διπλός πέλεκυς).

ΡΗΤΟ: «ΚΑΙ ΟΥΤΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΙΚΑΝΟΣ» (Και ο αριθμός αυτός είναι αρκετός)

«Ειπόντος δε τίνος «ώ Λεωνίδα, προς πολλούς μετ’ ολίγων διακινδυνεύσων ούτω πάρει»; «ει μεν οιεσθέ με», έφη, «τω πλήθει, ουδέ η πάσα Ελλάς αρκεί· βραχεία γαρ μοίρα του εκείνων πλήθους εστίν· ει δε ταις αρεταίς, και ούτος ο αριθμός ικανός'».

Πλουτάρχου Αποφθέγματα Λακωνικά
Λεωνίδου του Αναξανδρίδου, 8.

«Όταν κάποιος του είπε: »Λεωνίδα, έτσι (με τόσους λίγους) πηγαίνεις να διακινδυνεύσεις εναντίον τόσων πολλών;» (Ο Λεωνίδας) απάντησε »και όλη η Ελλάδα δεν αρκεί, γιατί ολόκληρη δεν είναι παρά ένα μικρό μέρος του πλήθους εκείνων, εάν όμως (πρόκειται να πολεμήσω) με ανδρεία, τότε και ο αριθμός αυτός είναι αρκετός'».

29 ΤΑΞΕΑ

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ολόκληρη την εικόνα.


ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Απεικονίζεται Οπλίτης του Πεζικού, φέρων το τυφέκιο σε θέση φύλαξης. Στο φόντο πίσω από το στρατιώτη, απεικονίζεται η Περιοχή της Θράκης και ειδικότερα ο νομός Ροδόπης και Ξάνθης. Το κόκκινο χρώμα που περιβάλει την παράσταση, συμβολίζει το όπλο του Πεζικού, καθώς και το αίμα των ηρωικών νεκρών του 29 Συντάγματος, συνέχεια του οποίου αποτελεί η 29 ΤΑΞΕΑ. Η όλη παράσταση δείχνει την αποφασιστικότητα του προσωπικού της Ταξιαρχίας, να υπερασπισθεί την ελληνικότητα και την ακεραιότητα της ΖΕ της, εναντίον οποιουδήποτε επιβουλέα.

ΡΗΤΟ: «ΙΣΤΑΜΕΘΑ ΑΓΡΥΠΝΟΙ»

Το απόφθεγμα «ΙΣΤΑΜΕΘΑ ΑΓΡΥΠΝΟΙ», υπογραμίζει την απόφαση της Ταξιαρχίας να εκτελέσει την αποστολή της, κάθε ώρα και στιγμή, χωρίς να φείδεται κόπου και χρόνου και χωρίς να υπολογίζει σωματική ή ψυχική κόπωση.

30 Μ/Κ ΤΑΞ

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ολόκληρη την εικόνα.


ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Το Βυζαντινό κάστρο του Πυθίου και Τεθωρακισμένο Όχημα Μεταφοράς Προσωπικού. Συμβολίζει το χώρο που υπερασπίζεται η Ταξιαρχία και τη μηχανοκίνηση αυτής.

ΡΗΤΟ:»ΑΜΥΝΩ ΔΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟΣ» (Θα αμυνθώ ακόμα και μόνος).

«Ου καταισχυνώ όπλα τα ιερά, ουδ’ εγκαταλείψω τον παραστάτην ότω αν στοιχίσω, αμυνώ δε υπέρ ιερών και οσίων, και μόνος και μετά πολλών…».

Από τον όρκο των αρχαίων Αθηναίων στη θεά Αθηνά.

«Δεν θα ντροπιάσω τα ιερά όπλα, ούτε θα εγκαταλείψω τον συμπολεμιστή μου με οποιονδήποτε και αν ταχθώ στη γραμμή θα υπερασπίσω, δε, τα ιερά και τα όσια και μόνος και με άλλους�».

31 Μ/Κ ΤΑΞ

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ολόκληρη την εικόνα.


ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Μονή Κοσμοσώτηρας Φερών, ο μονοκέφαλος αετός του Βυζαντίου, που είναι εντοιχισμένος στη μονή, κρατώντας ταινία με τη λέξη «ΒΗΡΑ» (ΦΕΡΕΣ) και τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού. Συμβολίζει το χώρο που είναι ταγμένη να υπερασπίσει η Ταξιαρχία και τη μηχανοκίνησή της.

ΡΗΤΟ:»ΤΩΝ ΚΟΠΙΩΝΤΩΝ ΟΙ ΣΤΕΦΑΝΟΙ» (Τα στεφάνια ανήκουν σ’ αυτούς που κοπιάζουν).

«Ουδείς αμελών τρόπλιον ίστησιν, ουδείς υπνωτών των ελύτου πολεμίων ετροπώσατο· των κοπιώντων εισίν οι στέφανοι και τα τρόπαια των υπομενώντων τα εκ των αγώνων πονήματα».

Ισσαάκιου Κομνηνού (σελ. 84) «Τυπικόν Μονής Κοσμοσώτηρας Φερών».

«Κανείς δεν έστησε τρόπαια με την αμέλεια, κανείς, ενώ βρισκόταν σε κατάσταση ύπνου, δεν κατατρόπωσε τον εχθρό του· τα στεφάνια ανήκουν σε αυτούς που κοπιάζουν και τα τρόπαια σε αυτούς που υπομένουν τους κόπους των αγώνων».

33 Μ/Κ ΤΑΞ

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ολόκληρη την εικόνα.


ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Ο Μέγας Αλέξανδρος πάνω στον Βουκεφάλα κατά τη μάχη του Γρανικού Ποταμού. Συμβολίζει το επιθετικό πνεύμα και την ορμή της Ταξιαρχίας.

ΡΗΤΟ:»ΑΝΙΚΗΤΩΝ ΑΠΤΕΤΑΙ ΟΥΔ’ ΑΪΔΗΣ» (Τους ανίκητους δεν τους αγγίζει ο Χάρος).

«Φθίσαι Αλέξανδρον ψευδής φάτις, είπερ αληθές Φοίβος, ανίκητων άπτεται ουδ’ Αϊδης».

Επιτύμβιο Επίγραμμα του Παρμενίωνα του Μακεδόνα, αναφερόμενο στον Μέγα Αλέξανδρο.

«Ψέμα πως πέθανε ο Αλέξανδρος, αν είπε ο Φοίβος αλήθεια, τους ανίκητους δεν τους αγγίζει ο Χάρος»

34 Μ/Κ ΤΑΞ

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ολόκληρη την εικόνα.


ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Σύνθεση μακεδονικής ασπίδας με ξίφος και μακεδονικό δόρυ (σάρισα). Συμβολίζει την επιθετική ορμή και τη σθεναρή άμυνα της μακεδονικής φάλαγγας, χαρακτηριστικά απόλυτα ταυτισμένα στη δομή και τη δράση της Μ/Κ Ταξιαρχίας.

ΡΗΤΟ: «ΑΝΙΚΗΤΟΣ ΕΙ» (Είσαι ανίκητος).

Πλουτάρχου Βίοι Παράλληλοι κεφ. 14

Χρησμός του Μαντείου των Δελφών στον Μέγα Αλέξανδρο, οποίος προκάλεσε αισθήματα αυτοπεποίθησης, αισιοδοξίας και πίστης στο ανίκητο του στρατού του.

37 Μ/Κ ΤΑΞ

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ολόκληρη την εικόνα.


ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Αρχαίοι Έλληνες πολεμιστές σε σχηματισμό επιθέσεως και Τεθωρακισμένο Όχημα μεταφοράς προσωπικού. Συμβολίζει το διαχρονικό επιθετικό πνεύμα, που διέπει τους άνδρες της Ταξιαρχίας.

ΡΗΤΟ: «ΑΜΥΝΩ ΔΕ ΥΠΕΡ ΙΕΡΩΝ ΚΑΙ ΟΣΙΩΝ» (Θα αμυνθώ υπέρ των ιερών και οσίων)

«Ου καταισχυνώ όπλα τα ιερά, ουδ’ εγκαταλείψω τον παραστάτην ότω αν στοιχίσω αμυνώ δε υπέρ ιερών και οσίων…»

Από τον όρκο των αρχαίων Αθηναίων στη θεά Αθηνά.

«Δεν θα ντροπιάσω τα ιερά όπλα, ούτε θα εγκαταλείψω τον συμπολεμιστή μου, με όποιον και αν ταχθώ στη γραμμή και θα υπερασπίσω, τα ιερά και τα όσια…».

50 ΤΑΞ ΠΖ

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ολόκληρη την εικόνα.


ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Το μυθικό ορεσίβιο τέρας της Βοιωτίας Σφίγγα κρατούσα πέλεκυ. Κατά την αρχαιότητα παρίστανε συμβολικά την πάλη και νίκη του φωτός κατά του σκότους. Για την Ταξιαρχία συμβολίζει τη δύναμη και τη θέληση για νίκη κατά του εχθρού.

ΡΗΤΟ: «ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΝΙΚΑΝ ΤΟ ΘΑΡΡΕΙΝ» (Αρχή της νίκης είναι το θάρρος).

Είπε ο ποιητής Πίνδαρος εξυμνώντας τη νίκη του αθηναϊκού στόλου κατά του πολυαριθμότερου περσικού στο Αρτεμίσιο το 480 π.Χ., όπου λίγοι αλλά αποφασιστικοί και τολμηροί άνδρες, κατατρόπωσαν πολυαριθμότερο εχθρό.

71 A/Μ ΤΑΞ

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ολόκληρη την εικόνα.


ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Γεράκι με ανοικτά φτερά έτοιμο να προσγειωθεί και δόρατα χιαστί, πλαισιωμένα από κλάδους δάφνης. Συμβολίζουν τη δυναμική επέμβαση της Ταξιαρχίας από αέρος, σε κάθε μάχη.

ΡΗΤΟ:»ΕΠΙ ΠΤΕΡΥΓΩΝ ΑΝΕΜΩΝΙ» (Επάνω σε αέρινα φτερά).

«Ο τιθείς νέφη την επίβασην αυτού, ο περιπατών επί πτερύγων ανέμων. Ο ποιών τους αγγέλους αυτού πνεύματα και τους λειτουργούς αυτού πυρός φλόγα. Ο θεμελιών την γην επί την ασφάλειαν αυτής ου κλιθήσεται εις τον αιώνα του αιώνος».

Ψαλμός του Δαυίδ ργ’ (103) (περίπου 1000 π.Χ.)ς

«…Αυτός Που περπατά πάνω σε αέρινα φτερά. Αυτός που κάνει τους αγγέλους του πνεύματος και τους λειτουργούς του πύρινη φλόγα. Αυτός που θεμελιώνει τη γη με ασφάλεια…»

79 ΑΔΤΕ

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ολόκληρη την εικόνα.


ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: H νήσος Σάμος, περικεφαλαία, δόρυ και καρυοφύλλι, Ιωνικός κίωνας και τα ονόματα του ΠΥΘΑΓΟΡΑ, φιλόσοφου, μαθηματικού, φυσικού και θεολόγου του 5ου – 6ου αιώνα π.Χ. και του Λυκούργου ΛΟΓΟΘΕΤΗ, αρχηγού της επανάστασης των Σαμίων το 1821. Συμβολίζει την έδρα της 79 ΑΔΤΕ (νήσος Σάμος), τους αγώνες του Έθνους και του Σαμιακού Λαού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα (όπλα) και τη συνέχεια της Ελληνικότητας της Νήσου συνδεόμενη με την Ιωνία (κίωνας).

ΡΗΤΟ: «ΘΕΛΕΙ ΑΡΕΤΗ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗΝ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»

80 ΑΔΤΕ

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ολόκληρη την εικόνα.


ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Η νήσος Κως και επί αυτής θυρεός με χιαστί τυφέκιο και δόρυ. Συμβολίζει την έδρα της 80 ΑΔΤΕ, την ελληνικότητα της νήσου Κω και τους αγώνες του Έθνους και του λαού της.

ΡΗΤΟ: «ΓΑΙΑΝ ΚΑΙ ΥΔΩΡ ΟΥ ΔΙΔΟΜΕΝ» (Χώμα και νερό δεν δίνουμε).

«Και γαρ Δαρείου και Ξέρξου από πατέρων, επιστολάς γραψάντων, γαίων και ύδωρ αιτεόντων, ουκ έδωκεν ο δάμος… Και νυν την αυτήν απόκρισιν διδοί από Κώων. Αναχωρείτε, ότι Ιπποκράτην ου δίδουσιν έκδοτον…».

«Όταν ο Δαρείος και ο Ξέρξης με επιστολές τους ζήτησαν από τους πατέρες μας υποταγή (γαίαν και ύδωρ) ο δήμος δεν την έδωσε. Και τώρα την ίδια απάντηση δίδει (ο δήμος) εκ μέρους των Κώων. Φύγετε, διότι δεν παραδίνουμε τον Ιπποκράτη…».

Αποτελεί την απάντηση των Κώων στον Αρταξέρξη Ά τον Μακρόχειρα, βασιλιά της Περσίας (465 – 424 π.Χ.) ύστερα από απειλητική αξίωσή του (τελεσίγραφο) να του παραδώσουν τον συμπατριώτη τους ιατρό, Ιπποκράτη, για εκτέλεση υπηρεσίας στον περσικό στρατό στα παράλια της Μ. Ασίας.

88 ΣΔΙ

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ολόκληρη την εικόνα.


ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Η νήσος Λήμνος και δύο μυθικά τέρατα (γρύπες), με σώμα λιονταριού και φτερά αετού, που μεταξύ τους υπάρχει ένας κρίνος. Συμβολίζει το χρέος της ΣΔΙ για προάσπιση της Λήμνου, καθώς επίσης και τα αναλλοίωτα χαρακτηριστικά και το μεγαλείο της φυλής μας, που είναι η λεβεντιά, η υπερηφάνεια, η ισχύς, η αγνότητα και η θέληση για παντοτινή ειρήνη.

ΡΗΤΟ: «ΠΟΙΕΙΝ Α ΚΕΛΕΥΕΙ ΠΑΤΡΙΣ» (Να κάνουμε εκείνα τα οποία η πατρίδα προστάζει).

Είναι η απάντηση του Σωκράτη στους φίλους του, όταν του πρότειναν να δραπετεύσει, από τη φυλακή, που εγκλείσθηκε από την Αθηναϊκή πολιτεία για παράβαση των Νόμων, για να αποφύγει τη θανατική καταδίκη

94 ΣΔΙ

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ολόκληρη την εικόνα.


ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Δόρατα χιαστί με αναρτημένα λάβαρα και στο σημείο τομής των δοράτων σταυρός δαφνοστεφής. Στα λάβαρα αναγράφονται τα γράμματα «ΗΕΑ» «ΗΘΣ», που είναι γράμματα των λέξεων «Ή ΕλευθερίΑ» «Ή ΘάνατοΣ». Το έμβλημα αυτό είναι το «γνώρισμα» που χορηγούσε η ηγεσία της Φιλικής Εταιρείας στα μέλη της, το οποίο ονομάζεται «Εφοδιαστικό» και το οποίο αποτελούσε κρυπτογραφημένη βεβαίωση για την ιδιότητά τους αυτή.

ΡΗΤΟ: «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ».

Όρκος των Ελλήνων κατά την Επανάσταση του 1821. Η ιδέα αυτή του όρκου κυριαρχεί σε όλη τη μακραίωνη ιστορία του ελληνικού έθνους. «Ου ποιήσομαι περί πλείονος το ζήν της ελευθερίας» (Δεν θα θέσω σε υψηλότερη μοίρα τη ζωή από την ελευθε-ρία) υπήρξε ο όρκος που είχαν δώσει οι Έλληνες τις παραμονές της μάχης των Πλαταιών, 2400 χρόνια πριν από την ημέρα που οι Έλληνες, στη μονή της Αγίας Λαύρας, έδωσαν τον όρκο «Ελευθερία ή Θάνατος».

95 ΑΔΤΕ

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ολόκληρη την εικόνα.


ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Η νήσος Ρόδος και επί αυτής οι Διαγορίδες, Ακουσίλαος και Δαμάγητος, που μετά τη νίκη τους στους ολυμπιακούς αγώνες κάνουν το γύρο του θριάμβου μεταφέροντας στους ώμους τον πατέρα τους Διαγόρα (ολυμπιονίκη το 464 π.Χ.). Συμβολίζει το χώρο που υπερασπίζεται η ΑΔΤΕ και τη συνέχεια του αγωνιστικού πνεύματος των Ελλήνων.

ΡΗΤΟ: «ΦΥΛΑΞΑΣΘΑΙ ΧΡΕΟΣ» (Να εκτελείτε το καθήκον σας)

96 ΑΔΤΕ

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ολόκληρη την εικόνα.


ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Η νήσος Χίος και αρχαίος πολεμιστής με το ακόντιό του στραμμένο ανατολικά. Συμβολίζει το χώρο ευθύνης της ΑΔΤΕ και την αποφασιστικότητα αυτής να υπερασπίσει με κάθε τρόπο το νησί από εχθρική ενέργεια.

ΡΗΤΟ: «ΚΑΙ ΙΕΡΑ ΤΑ ΠΑΤΡΙΑ ΤΙΜΗΣΩ» (Και θα τιμήσω τα πατροπαράδοτα ιερά).

98 ΑΔΤΕ

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ολόκληρη την εικόνα.


ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Η νήσος Λέσβος προβαλλόμενη στην ελληνική σημαία και λιοντάρι να βλέπει ανατολικά. Συμβολίζει την ελληνικότητα της Λέσβου, καθώς και τη δύναμη και αποφασιστικότητα της 98 ΑΔΤΕ για την εξασφάλιση της ακεραιότητας της νήσου.

ΡΗΤΟ: «ΑΝΔΡΕΣ ΓΑΡ ΠΟΛΙΟΣ ΠΥΡΓΟΣ» (Οι άνδρες είναι τα τείχη της πόλεως)

Αλκαίος «Στασιωτικά».

Δηλώνει ότι η άμυνα και το απόρθητο μιας πόλης διασφαλίζεται από τα αληθινά τείχη, που τα συνιστούν οι γενναίοι άνδρες και όχι τα άψυχα λίθινα κάστρα.

651 ΑΒΥΠ

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ολόκληρη την εικόνα.


ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Περικεφαλαία επί ασπίδας και ακόντια χιαστί και στο πάνω μέρος πυρσός, που συμβολίζει το πυρ το οποίο ο Προμηθέας έκλεψε από τον Όλυμπο και το παρέδωσε στους ανθρώπους. Τα ακόντια και η ασπίδα με την περικεφαλεία, συμβολίζουν τον οπλισμό και την εξάρτυση των αρχαίων Ελλήνων, δηλαδή την επιμελητεία, η οποία και αποτελεί τον πρόδρομο του ΣΥΠ.

ΡΗΤΟ: «ΕΦΕΠΟΜΑΙ ΤΟΙΣ ΕΠΙΤΗΔΙΟΙΣ» (Παρακολουθώ, επιδιώκω, εξευρίσκω τα αναγκαία αγαθά).

Ησίοδος.

Κατά την παράδοση, σύμφωνα με τον Ησίοδο, ο Προμηθέας έκλεψε από τον Όλυμπο και παρέδωσε πάλι στους ανθρώπους τη φωτιά, την οποία είχε αποκρύψει ο Ζευς.

II M/K MΠ

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ολόκληρη την εικόνα.


ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: :Κεφαλή της θεάς Αθηνάς, με το δόρυ. Συμβολίζει τη γνώση και την ισχύ, συνδυασμός με τον οποίο η Μεραρχία φιλοδοξεί να επιτύχει την αποστολή της.

ΡΗΤΟ: «ΕΣΤ’ ΑΝ ΚΑΙ ΕΙΣ ΠΕΡΙΗ» (Έστω και εάν ένας παραμείνει ζωντανός).
«Επίστασθέ τε ούτω ει μη πρότερον ετυγχάνετε επιστάμενοι, εστ’ αν και είς περίη, Αθηναίων, μηδαμά ομολογήσοντας ημέας Ξέρξη».

Ηρόδοτος VIII, 144.

«Μάθετε δε και τούτο, αν τυχόν δεν το γνωρίζετε προηγουμένως, εφ’ όσον και ένας μόνο εκ των Αθηναίων παραμείνει στη ζωή, εμείς δεν πρόκειται να έλθουμε σε συμβιβασμό με τον Ξέρξη».

Την απάντηση αυτή έδωσαν, οι Αθηναίοι στους Σπαρτιάτες, όταν οι τελευταίοι ανησύχησαν, επειδή πληροφορήθηκαν ότι ο Ξέρξης, μετά την ήττα που υπέστη στη Σαλαμίνα το 480 π.Χ., προσπάθησε να διαιρέσει τους Έλληνες, προτείνοντας ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους ειρήνης στους Αθηναίους.

OIKONOMIKO

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ολόκληρη την εικόνα.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Μέλισσα και κλάδοι δάφνης (σύμβολο του Οικονομικού Σώματος), ξίφος και πένα χιαστί, που συμβολίζουν, την υπηρέτηση στο Οικονομικό Σώμα κυρίως Αξιωματικών και τη δημοσιονομική αποστολή του Σώματος, αντίστοιχα.

ΡΗΤΟ: «ΔΑΠΑΝΗ ΟΠΛΑ ΩΦΕΛΕΙ» (Με τη δαπάνη τα όπλα γίνονται χρήσιμα).

«Εισί γαρ και εκείνοις ουκ ελάσσους, χρήματα φέροντες, ξύμμαχοι, και έστιν ο πόλεμος ουχ όπλων το πλέον, αλλά δαπάνης, δι’ ην τα όπλα ωφελεί, άλλως τε και ηπειρώταις προς θα-λασσίους».

Θουκυδίδης (Α΄ Κεφ. 83)

«Γιατί και εκείνοι (οι Αθηναίοι) έχουν συμμάχους όχι λιγότερους και μάλιστα συμμάχους εισφέροντες χρήματα, ώστε ο πόλεμος θα εξαρτηθεί όχι πλέον από τα όπλα, αλλά από τη δαπάνη, με την οποία τα όπλα γίνονται χρήσιμα, εφόσον μάλιστα θα πολεμούν στεριανοί εναντίων θαλασσινών».

Ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου. Από το λόγο του βασιλιά της Σπάρτης Αρχίδαμου, στην εκκλησία των Λακεδαιμονίων, λίγο πριν από την έναρξη του Πελο-ποννησιακού πολέμου.

V ΜΠ

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ολόκληρη την εικόνα.


ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Ταύρος σε κίνηση που προδίδει τη συμμετοχή του σε Μινωικό αγώνισμα με την ονομασία «ΤΑΥΡΟΚΑΘΑΨΙΑ». Σύμβολο δύναμης και γονιμότητας των Μινωικών χρόνων, συμβολίζει τη δύναμη και την ορμή της Μεραρχίας.

ΡΗΤΟ: «ΕΠΙΚΡΑΤΕΕΙΝ Ή ΑΠΟΛΛΥΣΘΑΙ» (Να νικούν ή να πεθαίνουν).
«Ελεύθεροι γαρ εόντες ου πάντα ελεύθεροι εισί· έπεστι γαρ σφι δεσπότης νόμος, τον υποδειμαίνουσι πολλώ έτι μαλλον ή οι σοί σέ. Ποιεύσι γων τα αν εκείνος ανώγη· ανώγει δε τωυτο αιεί, ουκ εών φεύγειν ουδέν πλήθος ανθρώπων εκ μάχης, αλλά μένοντας εν τη τάξι επικρατέειν ή απόλλυσθαι».

Ηρόδοτος: VII 104

Αν και είναι ελεύθεροι (οι Σπαρτιάτες), η ελευθερία τους δεν είναι απόλυτη. Γιατί και σ’ αυτούς προΐσταται ένας δεσπότης, ο Νόμος, τον οποίο φοβούνται πολύ πε-ρισσότερο απ’ ότι φοβούνται εσένα οι δικοί σου υπήκοοι. Εκτελούν οτιδήποτε τους διατάσει εκείνος (ο νόμος), τους διατάσει δε πάντοτε το ίδιο πράγμα: να μη φεύγουν από τη μάχη, οσοδήποτε και αν είναι το πλήθος των εχθρών, αλλά να μένουν στις θέσεις τους και εκεί, να νικούν ή να πεθάνουν».

Τα παραπάνω, αποτελούν απάντηση του έκπτωτου βασιλιά της Σπάρτης Δημά-ρατου στο βασιλιά των Περσών Ξέρξη, όταν κατά την εκστρατεία του εναντίον της Ελ-λάδας το 480 π.Χ. δεν μπορούσε να αντιληφθεί πώς ένας στρατός από ελεύθερους άνδρες, οι οποίοι δεν εξαναγκάζονταν με το μαστίγιο, θα έστεκαν να πολεμήσουν ενα-ντίον ενός τόσο μεγάλου στρατού όπως ο δικός του.

VI ΜΠ

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ολόκληρη την εικόνα.


ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Δύο αμφίστομοι πελέκεις. Για τους αρχαίους Έλληνες είχε θρησκευτική σημασία, είτε ως σύμβολο του κεραυνού και του θεού που τον εκσφενδονίζει, είτε ως αντικείμενο αφιερώματος. Ιδιαίτερα στην Κρήτη, ο διπλός πέλεκυς ή «Λάβρος» είχε σπουδαία θρησκευτική σημασία, φαίνεται δε ότι σχετιζόταν με τον κεραυνό ή τη θυσία του ιερού ταύρου. Για τη Μεραρχία οι πελέκεις συμβολίζουν τα όπλα, «κεραυνούς» της, κατά των εχθρών.

ΡΗΤΟ: «Ο ΕΠΙΜΕΝΩΝ ΝΙΚΑ» (Αυτός που έχει επιμονή στις επιδιώξεις του, επιτυγχάνει).

VΙΙΙ ΜΠ

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ολόκληρη την εικόνα.


ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Ταύρος μέσα σε στεφάνι βελανιδιάς. Η εικόνα αυτή είναι η μία πλευρά αρχαίου νομίσματος των Φυλών που κατοικούσαν στην Ήπειρο τον 3ο π.Χ. αιώνα. Στην άλλη όψη του νομίσματος γράφεται η λέξη «ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ» που σημαίνει «ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ» γιατί η πρώτη ονομασία της Ηπείρου ήταν «ΑΠΕΙΡΟΣ». Ως λογότυπος του εμβλήματος αναγράφεται η λέξη «ΟΧΙ» που θυμίζει το μεγαλείο και τους ηρωικούς αγώνες της VIII ΜΠ στα ηπειρώτικα βουνά κατά τον πόλεμο του 1940-41. Με τα παραπάνω, δίνεται συμβολικά η ιστορική συνέχεια του Ηπειρωτικού χώρου, με τον οποίο συνδέεται άμεσα και η ιστορία της Μεραρχίας.

ΡΗΤΟ: «ΟΧΙ».

Ιστορική απάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Ιωάννη Μεταξά στον Ιταλό πρέσβη Γκράτσι, όταν ο τελευταίος, την 3η πρωινή της 28ης Οκτωβρίου 1940, ζήτησε για λογαριασμό της κυβέρνησής του, την είσοδο του ιταλικού στρατού στην Ελλάδα.

XII M/Κ ΜΠ

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ολόκληρη την εικόνα.


ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: : Δύο αγωνιστές πετεινοί αλληλοσυγκρουόμενοι. Συμβολίζει την αποφασιστικότητα της Μεραρχίας να αγωνισθεί μέχρι τελικής πτώσεως του αντίπαλου, όπως ακριβώς πράττουν οι αγωνιστές πετεινοί.

ΡΗΤΟ: «ΕΩΣ ΑΝ ΤΟΝ ΕΤΕΡΟΝ ΠΡΟΠΕΣΕΙΝ»

«Τα δε πολιτεύματα ήν αμφοτέρων παραπλήσια τοις ψυχομαχούσι των ευγενών ορνίθων. Εκείνοι τε γάρ πολλάκις απολωλεκότες τας πτέρυγας δια την αδυναμίαν, αυτή δε τη ψυχή μένοντες εκβάλλουσι τας πληγάς, έως αν αυτομάτως ποτέ περιπεσόντες αυτοίς και ραδίως αλλήλων διαδράξωνται, κ’ άπειτα τούτου γενομένου συμβή τον έτερον αυτών προπεσείν»

Πολυβίου Ιστορίες, Α, 58, 7-9.

«H όλη δε πολιτεία (συμπεριφορά) και των δύο (Ρωμαίων και Καρχηδονίων) έμοιαζε με τους μέχρις εσχάτων αγωνιζόμενους ευγενείς πετεινούς. Γιατί και εκείνοι πολλές φορές, ενώ έχουν χάσει τα φτερά τους από την αδυναμία (να καταβάλλει ο ένας τον άλλο) επιμένοντας με ψυχικό σθένος, αδιαφορούν για τις πληγές, μέχρις ότου επιπέσουν εναντίον αλλήλων και αρπάξουν ο ένας τον άλλο μέχρι να πέσει πρώ-τος ο ένας από αυτούς».

XVI Μ/Κ ΜΠ

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ολόκληρη την εικόνα.


ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Δικέφαλος αετός πάνω από τα τείχη της Κωνσταντινούπολης. Συμβολίζει την θέληση της Μεραρχίας να διαφυλάξει τα σύνορα της πατρίδας με το ίδιο σθένος που αγωνίστηκαν οι Βυζαντινοί για την υπεράσπιση των τειχών της Κων/λης.

ΡΗΤΟ: «ΠΑΝΤΕΣ ΑΥΤΟΠΡΟΑΙΡΕΤΩΣ ΑΠΟΘΑΝΟΥΜΕΝ» (Όλοι θα πεθάνουμε με τη θέλησή μας).

«Το δε την πόλιν σοι δούναι ουτ’ εμόν εστίν ουτ’ άλλου των κατοικούντων εν αυτή, κοινή γαρ γνώμη πάντες αυτοπροαιρέτως αποθανούμεν και ου φεισόμεθα της ζωής ημών».

«Το να σου παραδώσουμε την πόλη, δεν είναι δικαίωμα ούτε δικό μου ούτε άλλου από τους κατοικούντες σε αυτή. Γιατί απόφαση όλων μας είναι να πέσουμε, αμυνόμενοι, με τη θέλησή μας και δεν θα λυπηθούμε τη ζωή μας».

Τα παραπάνω αποτελούν την απάντηση του Αυτοκράτορα Κων/νου ΙΑ΄ Παλαιο-λόγου στον Μωάμεθ Β΄ που πολιορκούσε την Κων/πολη το 1453, όταν του ζήτησε να παραδώσει την πόλη και να αποχωρήσει σώος.

Α΄ΣΣ , 1η ΤΑΞΥΠ

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ολόκληρη την εικόνα.


ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Περικεφαλαία και δόρυ Λεωνίδα. Συμβολίζουν την αποφασιστικότητα του Α’ΣΣ να αγωνισθεί, όταν απαιτηθεί, μέχρις εσχάτων, όπως ο Λεωνίδας με τους άνδρες του στις Θερμοπύλες.

ΡΗΤΟ: «ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ» (Έλα να τα πάρεις)

«Πάλιν δε Ξέρξου γράψαντος »πέμψον τά όπλα» αντέγραψε «μολών λαβέ».

Πλουτάρχου, Αποφθέγματα Λακωνικά .

«Πάλι δε όταν ο Ξέρξης του έγραψε »στείλε τα όπλα», εκείνος του απάντησε: Έλα να τα πάρεις».

Τα παραπάνω μηνύματα ανταλλάχθηκαν στις παραμονές της μάχης των Θερμοπυλών (Αύγουστος 480 π.Χ.) μεταξύ του βασιλιά των Περσών Ξέρξη, ο οποίος ηγείτο στρατού 300.000 ανδρών και του βασιλιά της Σπάρτης Λεωνίδα, ο οποίος υπεράσπιζε τα στενά των Θερμοπυλών, με δύναμη 7.000 ανδρών περίπου (οι 300 ήταν Σπαρτιάτες, οι οποίοι τελικά παρέμειναν με τον Λεωνίδα και έπεσαν μέχρι ενός).

ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΣΤΡΑΤΟΥ
(ΣΧΟΛΗ)

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ολόκληρη την εικόνα.


ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Το μυθικό αθάνατο φτερωτό άλογο «Πήγασος» που συμβολίζει τις πτήσεις πάνω από στεριά και θάλασσα.

ΡΗΤΟ: «ΤΟΙΣ ΤΟΛΜΩΣΙ Η ΤΥΧΗ» (Η τύχη είναι με τους τολμηρούς).

«Τοις τολμώσιν η τύχη ξύμφορος»

Θουκυδίδης.

«Η τύχη είναι σύντροφος των τολμηρών».

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΕΜΟΥ

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ολόκληρη την εικόνα.


ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Η θεά Αθηνά σε γαλάζιο φόντο και κάτω από αυτή, σύμπλεγμα κουκουβάγιας και ξίφους. Συμβολίζει τη σοφία (γνώση) που πολλαπλασιάζει την πολεμική ισχύ.

ΡΗΤΟ: «ΑΕΙ ΤΑ ΕΠΙΓΙΓΝΟΜΕΝΑ ΚΡΑΤΕΙΝ» {Πάντοτε να επικρατούν (υπερισχύουν), τα νεό-τερα, δηλαδή οι νέες ιδέες, τα νέα όπλα και οι νέες μέθοδοι}.

«Ανάγκη δε ώσπερ τέχνης αει τα επιγιγνόμενα κρατείν».

Θουκυδίδης (455-400 π.Χ.)

«Είναι νόμος της ανάγκης να υπερισχύουν πάντοτε στον πόλεμο όπως και στις τέχνες τα νεότερα, δηλαδή οι νέες ιδέες, τα νέα όπλα και οι νέες μέθοδοι».

ΑΣΔΕΝ

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ολόκληρη την εικόνα.


ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Ανάγλυφο της πύλης των λεόντων των Μυκηνών. Συμβολίζει την περίπου γεωγραφική ταύτιση του κράτους των Μυκηνών με τη ΖΕ της ΑΣΔΕΝ και την ένωση, με την έννοια του συντονισμού και της συνεργασίας, λόγω μεγάλου αριθμού Μονάδων σε συνδυασμό με το γεωγραφικό κατακερματισμό της ΖΕ της.

ΡΗΤΟ: «ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ» (Να υπερασπίζετε τη πατρίδα)

«Ημείς δε μεγάλοιο Διός πειθώμεθα βουλή, ος πάσι θνητοίση και αθανάτοισιν ανάσσει. Είς οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί πάτρης»..

Ομήρου Ιλιάδα, Μ241-243

«Εμείς υπακούομε στη θέληση του μεγάλου Δία, που κυβερνά όλους τους θνητούς και αθάνατους. Ένας είναι ο καλύτερος οιωνός (σημάδι), να υπερασπίζει κανείς την πατρίδα».

ΑΣΔΥΣ

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ολόκληρη την εικόνα.


ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: : Ο Θησέας σε ηλικία 16 ετών σηκώνει τον πελώριο βράχο και παίρνει το ξίφος και τα χρυσά σανδάλια, που είχε τοποθετήσει εκεί ο πατέρας του, επιθυμώντας να τα πάρει ο γιος του, όταν γεννηθεί, μεγαλώσει και μπορέσει να μετακινήσει μόνος του τον βράχο.
Συμβολίζει την ικανότητα της ΣΔΑ να αναλάβει την ευθύνη και με τη χρησιμοποίηση όλων των διαθέσιμων μέσων να εκπληρώσει επιτυχώς την αποστολή της.

ΡΗΤΟ:»ΑΛΚΗ ΚΡΑΤΟΣ ΕΣΤΙ ΜΕΓΙΣΤΟΝ» (Η ανδρεία είναι πολύ μεγάλη δύναμη).

«Ημείς δε μεγάλοιο Διός πειθώμεθα βουλή, ος πάσι θνητοίση και αθανάτοισιν ανάσσει. Είς οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί πάτρης»..

Ομήρου Ιλιάδα Ι , 37- 39

ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ολόκληρη την εικόνα.


ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Δικέφαλος αετός με το εθνόσημο (χωρίς τις δάφνες) να προβάλλεται στο μέσο του κορμού του. Ο δικέφαλος αετός, απεικονίζει τους δύο αετούς του Δία και χρησιμοποιήθηκε διαχρονικά στην Ελλάδα, ως σύμβολο της στρατιωτικής και πνευματικής της δύναμης.
Στην αρχαία Ελλάδα ο δικέφαλος αετός υπήρξε σύμβολο της θεϊκής εξουσίας.
Στα βυζαντινά χρόνια, συμβόλιζε την άγρυπνη επιτήρηση, τη γενναιότητα και την ελευθερία, την επικυριαρχία σε Ανατολή και Δύση και την παγκοσμιότητα του Χριστιανισμού.
Σήμερα, ο δικέφαλος αετός συνεχίζει να συμβολίζει την αδούλωτη ελληνική ψυχή, την επαγρύπνηση και ετοιμότητα του Ελληνικού Στρατού, για τη διαφύλαξη της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας από κάθε εξωτερική επιβουλή.
Επίσης, συμβολίζει τα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη, στοιχεία απαραίτητα για την εξασφάλιση της πολιτιστικής, πολιτισμικής και πνευματικής διάστασης του ελληνισμού.

ΡΗΤΟ: «ΕΛΕΥΘΕΡΟΝ ΤΟ ΕΥΨΥΧΟΝ» (Η ελευθερία στηρίζεται στη γενναιότητα).

«Ους νυν υμείς ζηλώσαντες καί τό εύδαιμον τό ελεύθερον το δέ ελεύθερον το εύψυχον κρίναντες, μή περιοράσθε τούς πολεμικούς κινδύνους».

Θουκιδίδης: Κεφ. Β΄ 43,4.

«Αυτούς λοιπόν (που έπεσαν στον πόλεμο) έχοντες εσείς για παράδειγμα και πιστεύοντας ότι η ευτυχία στηρίζεται στην ελευθερία, η δε ελευθερία στην γενναιότητα, μην αποφεύγετε τους κινδύνους του πολέμου». Από τον επιτάφιο λόγο, τον οποίο εκφώνησε ο Περικλής το χειμώνα του 431 π.Χ., κατά την ταφή των πεσόντων στον Πελοποννησιακό πόλεμο».

Από τον επιτάφιο λόγο, τον οποίο εκφώνησε ο Περικλής το χειμώνα του 431 π.Χ., κατά την ταφή των πεσόντων στον Πελοποννησιακό πόλεμο.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ
(ΓΥΣ – ΤΟΜΣ – ΥΚΣ)

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ολόκληρη την εικόνα.


ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Απεικονίζει το θεοδόλιχο, το τρίγωνο, το μοιρογνωμόνιο και το διαβήτη βασικά όργανα μέτρησης, τη γλαύκα σύμβολο της γνώσης, την Ελλάδα επί μιας γεωγραφικής σφαίρας που συμβολίζει τη χαρτογραφική υπευθυνότητα της Υπηρεσίας.

Οι δύο κλάδοι δάφνης συμβολίζουν τους αγώνες της ΓΥΣ για την Πατρίδα και το Έθνος, καθώς και τους νεκρούς της Υπηρεσίας, σε όλα τα πεδία των μαχών που έδωσε ο Ελληνικός Στρατός. Η χρονολογία 1889 θυμίζει το έτος που συγκροτήθηκε η ΓΥΣ.

Στο άνω μέρος της σύνθεσης, αναγράφεται το ρητό της Υπηρεσίας, η περίφημη φράση του Πλάτωνα «Αεί ο Θεός ο μέγας γεωμετρεί» και καταδεικνύει την σημασία της χαρτογραφίας για τον άνθρωπο.

ΡΗΤΟ: «ΑΕΙ Ο ΘΕΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ ΓΕΩΜΕΤΡΕΙ» (Η Γεωμετρική αντίληψη κυριαρχεί σε όλες τις εκδηλώσεις της δημιουργίας και αποκλείει την ύπαρξη του τυχαίου στο Σύμπαν).

Γ’ΣΣ

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ολόκληρη την εικόνα.


ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Απεικονίζει το Σταυρό, σύμβολο πίστης, υπομονής και μαρτυρίου, που προασπίζεται από ασπίδα, η οποία φέρει και αυτή Σταυρό, σύμβολο της κραταιόητας των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων. Τα τέσσερα «Β» στις γωνίες του Σταυρού σημαίνουν: Βασιλεύς Βασιλέων, Βασιλεύων Βασιλευόντων. Τα παραπάνω στοιχεία λήφθηκαν από το Βυζάντιο, γιατί η Θεσσαλονίκη ήταν η δεύτερη πόλη του Βυζαντίου μετά την Κωνσταντινούπολη.

ΡΗΤΟ: «ΟΥ ΦΕΙΣΟΜΕΘΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ» (Δε θα λυπηθούμε τη ζωή μας).

«Το δε την πόλιν σοι δούναι ούτ εμόν εστί, ούτ’ άλλου των κατοικούντων έν ταύτη· κοινή γάρ γνώμη πάντες αυτοπροαιρέτως αποθανούμεν και ού φεισόμεθα της ζωής υμών».

«Το να σου παραδώσουμε την πόλη, δεν είναι δικαίωμα ούτε δικό μου ούτε άλλου από τους κατοικούντες σε αυτή. Γιατί απόφαση όλων μας είναι να πέσουμε, αμυνόμενοι, με τη θέλησή μας και δε θα λυπηθούμε τη ζωή μας»..

Τα παραπάνω αποτελούν την απάντηση του Αυτοκράτορα Κων/νου ΙΑ Παλαιολόγου στον Μωάμεθ Β που πολιορκούσε την Κων/πολη το 1453, όταν του ζήτησε να παραδώσει την πόλη και να αποχωρήσει σώος.

Δ΄ΣΣ

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ολόκληρη την εικόνα.


ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Στο γαλανό πλαίσιο που συμβολίζει τον ελληνικό ουρανό και τις θάλασσες της χώρας μας, προβάλλονται δύο περικεφαλαίες και ξίφος, που αποτελούν τα αντιπροσωπευτικότερα πολεμικά εξαρτήματα της στολής των πολεμιστών του Μ. Αλεξάνδρου. Η λαβή του ξίφους προβάλλεται στο φωτεινό δίσκο ανατέλλοντος ηλίου, ο οποίος περιβάλλεται με ουράνιο τόξο. Ο συνδυασμός του ουράνιου τόξου (σύμβολο γαλήνης, αισιοδοξίας και ελπίδας) και της λαβής του ξίφους πάνω στον ανατέλλοντα ήλιο, συμβολίζει τον παράλληλο σκοπό της εκστρατείας του Μ. Αλεξάνδρου για τη διάδοση του ελληνικού πνεύματος και του πολιτισμού στις χώρες της Ανατολής που κατέκτησε.

ΡΗΤΟ: «ΤΩ ΞΙΦΕΙ ΤΟΝ ΔΕΣΜΟΝ ΛΕΛΥΣΘΑΙ» (Με το ξίφος έλυσε το δεσμό).

Αρριανού Αλεξάνδρου Ανάβαση (Κεφ. 3 παρ. 7)

Η φράση περιγράφει την τόλμη και την αποφασιστικότητα με την οποία ο Μέγας Αλέξανδρος έκοψε με το ξίφος του το γνωστό Γόρδιο Δεσμό επαληθεύοντας, με τις μετέπειτα επιτυχίες του, το σχετικό μύθο, που ήθελε αυτόν που θα τον έλυνε να ήταν προορισμένος να κυριαρχήσει στην Ασία.

ΔΙΑΒΙΒΑΣΕΙΣ
(ΣΧΟΛΗ – ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ)

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ολόκληρη την εικόνα.


ΡΗΤΟ: «ΕΞΑΠΕΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΑΝ» (Απέστειλε το περιστέρι).

«Και επισχών έτι ημέρας επτά ετέρας πάλιν εξαπέστειλεν την περιστεράν εκ της κιβωτού· και ανέστρεψεν πρός αυτόν η περιστερά το πρός εσπέραν και είχε φύλλον ελαίας κάρφος εν τω στόματι αυτής και έγνω Νωε ότι κεκόπακε το ύδωρ από της γης».

(Γέννεσις 8, 10-11).

«Και αφού ανέμεινε άλλες επτά ημέρες απέστειλε πάλι το περιστέρι από την κι-βωτό. Κατά το βράδυ το περιστέρι επέστρεψε σ’ αυτόν και είχε στο ράμφος φύλλο ελιάς και (από αυτό) αντιλήφθηκε ο Νώε ότι τα νερά έχουν υποχωρήσει από τη γη».

ΔΥΒ
(ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΩΣ ΒΑΣΕΩΣ)

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ολόκληρη την εικόνα.


ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Συμβολισμός των τεσσάρων Δνσεων ( ΔΥΠ, ΔΕΜ, ΔΤΧ και ΔΥΓ ) με τη φαρέτρα, τα φτερά, τα κλειδιά χιαστί και τον όφη αντίστοιχα.

ΡΗΤΟ: ¨ ΤΟΙΣ ΕΠΙΤΗΔΕΙΟΙΣ ΧΡΩ ¨. Θαλής.

Τα κατάλληλα μέσα ας χρησιμοποιείς στο κάθε τι, για να αιχμαλωτίσεις την επιτυχία.

ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ολόκληρη την εικόνα.


ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Ξίφος πλαισιωμένο από πτέρυγες. Το ξίφος συμβολίζει τον ελαφρύ και αθόρυβο οπλισμό των καταδρομικών τμημάτων και οι πτέρυγες συμβολίζουν τη δυνατότητα των αεροκίνητων ενεργειών για την εκτέλεση αποστολών.

ΡΗΤΟ: «Ο ΤΟΛΜΩΝ ΝΙΚΑ» (Η τόλμη είναι ο βασικότερος παράγοντας της νίκης).

ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΕΖΟΝΑΥΤΩΝ

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ολόκληρη την εικόνα.


ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Το μυθικό πλοίο «ΑΡΓΩ» που χρησιμοποίησε ο Ιάσωνας. Συμβολίζει τις αμφίβιες επιχειρήσεις, αφού πρώτο αυτό χρησιμοποιήθηκε στην Αργοναυτική Εκστρατεία.

ΡΗΤΟ: «ΘΑΡΣΕΙΝ ΧΡΗ» (Χρειάζεται θάρρος).

«Θαρσείν χρη τάχ’ αύριον έσετ’ άμεινον».

«Χρειάζεται θάρρος, αύριο όλα θα είναι καλύτερα».

Προτροπή της Θεάς Αθηνάς, που δια στόματος του Οδυσσέα απηύθυνε στους Έλληνες πολιορκητές της Τροίας, όταν σκέπτονταν να εγκαταλείψουν τις προσπά-θειες και να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ – ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
(ΣΧΟΛΗ – ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ)

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ολόκληρη την εικόνα.


ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Σύμπλεγμα τροχού και ζεύγους πτερύγων, που συμβολίζουν τις μεταφορές και το ζωοφόρο κέρας της Αμάλθειας, που συμβολίζει τον εφοδιασμό.

ΡΗΤΟ: «ΧΡΟΝΟΥ ΦΕΙΔΟΥ» (Μη σπαταλάς το χρόνο)

Ι ΜΠ

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ολόκληρη την εικόνα.


ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: : Ευζωνικό τσαρούχι και λόγχη επί όπλου. Η παράσταση αυτή σε συνδυασμό με το λογότυπο «ΑΕΡΑ» που είναι πολεμική ιαχή των Ελλήνων στρατιωτών, συμβολίζουν την ορμή του Έλληνα στρατιώτη. Η παραδοσιακή και συμβολική αξία του τσαρουχιού, ήταν μεγαλύτερη της πρακτικής, δηλαδή, το αδούλωτο πνεύμα των υπό τουρκικό ζυγό Ελλήνων ήθελε το τσαρούχι δυνατό και κατάλληλο για κλωτσιές κατά του κατακτητή. Για το λόγο αυτό η μύτη του τσαρουχιού καταλήγει σε αιχμηρή προεξοχή, η οποία αποκρύπτεται με πονηριά από μια όμορφη μαύρη φούντα, που επικάθεται με χάρη στο πάνω μέρος αυτής.

ΡΗΤΟ:»ΑΕΡΑ».

Πολεμική ιαχή των Ελλήνων στρατιωτών (Ευζώνων), που αναφωνήθηκε από τους στρατιώτες του Πεζικού κατά τις εφόδους, αμέσως μετά το παράγγελμα «Εμπρός δια της λόγχης».

ΜΕΡΥΠ

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ολόκληρη την εικόνα.


ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Ασπίδα, με δύο (2) κεραυνούς να πέφτουν επί αυτής. Συμβολίζει σε συνδυασμό με το ρητό, το αραγές τείχος που σχηματίζεται από την ομοψυχία, το οποίο αποκρούει οποιαδήποτε επίθεση – απειλή.

ΡΗΤΟ: «ΑΛΕΕΣ ΑΡΙΣΤΟΙ ΑΠΑΝΤΩΝ» (Ενωμένοι, γενναιότεροι από όλους).
«Λακεδαιμόνιοι κατά μεν ένα μαχόμενοι ουδαμών εισί κακίονες ανδρών, αλέες δε άριστοι ανδρών άπαντων».

«Οι Λακεδαιμόνιοι όταν μάχονται ένας προς ένα δεν είναι κατώτεροι από κανένα, όταν όμως είναι ενωμένοι τότε είναι γενναιότεροι από όλους τους ανθρώπους».

ΜΗΧΑΝΙΚΟ
(ΣΧΟΛΗ – ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ)

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ολόκληρη την εικόνα.


ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Κεφαλή κριού, που συμβολίζει τις πολιορκητικές μηχανές, οι οποίες σε διάφορες μορφές χρησιμοποιήθηκαν για την εκπόρθηση φρουρίων.

ΡΗΤΟ: «ΑΜ’ ΕΠΟΣ ΑΜ’ ΕΡΓΟΝ» (Συγχρόνως με το λόγο και το έργο).

ΠΕΖΙΚΟ
(ΣΧΟΛΕΣ)

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ολόκληρη την εικόνα.


ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Κόκκινο φόντο, που συμβολίζει το αίμα των ανδρών του Πεζικού που θυσιάστηκαν στους αγώνες του έθνους, τυφέκιο και σπάθη, τα βασικά όπλα του Πεζικού που θεσπίστηκαν με το Β.Δ. της 2ας Μαρ. 1833 και λυχνία, σύμβολο λατρείας του Θεού και εκδήλωσης τιμής στους νεκρούς .

ΡΗΤΟ: «ΔΙΩΚΕ ΔΟΞΑΝ ΚΑΙ ΑΡΕΤΗΝ» (Να επιδιώκεις τη δόξα και την αρετή).

ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟ
(ΣΧΟΛΗ – ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ- 180 ΜΚ/Β ΧΩΚ)

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ολόκληρη την εικόνα.


ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Δύο πυροβόλα χιαστί, αναπαριστούν το Πυροβολικό Μάχης και πύραυλος που συμβολίζει, αφενός το Α/Α Πυροβολικό και αφετέρου τις τεχνολογικές εξελίξεις του Όπλου .

ΡΗΤΟ: «ΙΣΧΥΣ ΔΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΕΩΣ» (Η ισχύς εξαρτάται – αποκτάται με τη γνώση).

ΣΔΑΕΕ, 2α ΤΑΞΥΠ

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ολόκληρη την εικόνα.


ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Ασπίδα και δόρατα χιαστί πολεμιστή της αρχαίας Σπάρτης. Συμβολίζει τη ρώμη, τη μαχητικότητα και την αποφασιστικότητα των αρχαίων.

ΡΗΤΟ: «Ή ΤΑΝ Ή ΕΠΙ ΤΑΣ» (Ή αυτήν ή πάνω σ’ αυτήν).

Προτροπή από τις Σπαρτιάτισσες μητέρες προς τους γιους τους, όταν τους έδιναν την ασπίδα κατά την αναχώρησή τους για πόλεμο. (Ή να φέρεις πίσω την ασπίδα ως νικητής, ή να σε φέρουν νεκρό πάνω σ’ αυτήν).

ΣΔΙΕΠ

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ολόκληρη την εικόνα.


ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Η κεφαλή του Μ. Αλεξάνδρου σε μπλε φόντο πλαισιωμένο από πένα και ξίφος. Συμβολίζει την στρατηγική σύλληψη, τακτική εφαρμογής των σχεδίων και το χειρισμό των συνθηκών της μάχης, τα οποία σε συνδυασμό με την προσωπική γενναιότητα και το εκπολιτιστικό όραμα του έργου του Αλεξάνδρου, τον ανέδειξαν στο μεγάλο στρατηλάτη όλων των εποχών. Η πένα συμβολίζει σπουδή και μελέτη και το ξίφος είναι σύμβολο δυνάμεως.

ΡΗΤΟ: «ΣΤΡΑΤΗΓΗΣΕΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΝΙΚΗΣΑΙ» (Με στρατηγική σκέψη νίκησε).

«Αλεξάνδρω δε τον με τόπο η τύχη παρέσχεν, εστρατήγησεν δε των της τύχης υπαρχόντων προς το νικήσαι βελτίον».

Πλούταρχος

«Ο Αλέξανδρος εκμεταλλεύθηκε την εύνοια της τύχης, που ήταν απόρροια του στρατηγικού σφάλματος του Δαρείου και πέτυχε μεγαλειώδη νίκη».

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ολόκληρη την εικόνα.


ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Σύνθετη απεικόνιση του τίτλου της Σχολής, δύο τυφεκίων, δύο ξιφών, σωλήνα πυροβόλου και οβίδας, που συμβολίζουν τα ιστορικά όπλα πεζικό, Ιππικό και Πυροβολικό. Ακόμη πλαισιώνεται από το έτος ιδρύσεως της Σχολής, από δύο κλάδους δάφνης και επιστέφεται από το εθνόσημο (έμβλημα της Ελληνικής Δημοκρατίας).

ΡΗΤΟ: «ΑΡΧΕΣΘΑΙ ΜΑΘΩΝ ΑΡΧΕΙΝ ΕΠΙΣΤΗΣΕΙ» (Αν μάθεις να διοικείσαι θα γνωρίζεις να διοικείς).

Σόλων (σοφός και κυβερνήτης της αρχαίας Αθήνας, 638-559 π.Χ.

ΣΤΡΑΤΟΝΟΜΙΑ
(ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ)

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ολόκληρη την εικόνα.


ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Ελληνική Σημαία, που υποδηλώνει την επάνδρωση με Στρατονόμους όλων των Σχηματισμών της Ελλάδας. Πάνω σε αυτήν, προβάλλεται περικεφαλαία, που εκφράζει τη σωματική ρώμη και ανδρεία των ανδρών της ΣΝ, ξίφος που συμβολίζει την ισχύ και αποφασιστικότητα κατά την επιβολή της τάξης και ζυγός, που συμβολίζει τη δικαιοσύνη.

ΡΗΤΟ: «ΝΟΜΟΙΣ ΠΕΙΘΟΥ»» (Υπάκουε ενσυνείδητα στους Νόμους).

ΣΧΟΛΗ ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ολόκληρη την εικόνα.


ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Σύμπλεγμα κουκουβάγιας και διπλού πέλεκυ. Συμβολίζει τη μάθηση και τη γνώση (κουκουβάγια, σύμβολο των γραμμάτων και της σοφίας κατά την αρχαιότητα) καθώς και τη δύναμη – ισχύ (πέλεκυς, ως πολεμικό όπλο σύμβολο δύναμης του τιμωρού).

ΡΗΤΟ: «ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΠΑΤΡΙΣ» (Από όλα τα πράγματα πολυτιμότερο είναι η πατρίδα).

«Μητρός τε και πατρός και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερον εστίν η πατρίς και σεμνότερον και αγιώτερον και εν μείζονι μοίρα και παρά θεοίς και παρ’ ανθρώποις τοις νουν έχουσιν».

Πλάτων: Κρίτων, 51β.

«Από τη μητέρα και τον πατέρα και όλους τους άλλους προγόνους, η πατρίδα είναι πράγμα πολυτιμότερο και σεβαστότερο και αγιότερο και ανώτερο και κατά τη γνώμη των θεών και κατά τη γνώμη των ανθρώπων που έχουν φρόνηση».

ΣΩΜΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
(ΣΧΟΛΗ – ΚΕΤΕΣ)

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ολόκληρη την εικόνα.


ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Διπλός κεραυνός και αρχαίο ελληνικό ξίφος χιαστί, περιβαλλόμενα από την τροχιά ηλεκτρονίου. Συμβολίζει, τη σύγχρονη μικροηλεκτρονική ψηφιακή τεχνολογία πληροφορικής (ηλεκτρόνιο), την πληροφορία με την ευρύτερη έννοια (διπλός κεραυνός) και τη μαχητική ισχύ υπέρ της αναβάθμισης, της οποίας, τίθεται η τεχνολογία της πληροφορίας (ξίφος).

ΡΗΤΟ: «ΖΗΤΕΙ ΤΑ ΒΕΛΤΙΩ» (Να αναζητάς τα καλύτερα, υψηλότερους, καλύτερους και αποτελεσματικότερους στόχους).

«Στέργε μέν τά παρόντα, ζήτει δέ τά βελτίω».

Ισοκράτης

«Αυτά που έχεις επιτύχει να προσπαθείς να τα διατηρείς, αλλά συγχρόνως να αναζητάς υψηλότερους, καλύτερους και αποτελεσματικότερους στόχους».

ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ολόκληρη την εικόνα.


ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Γραμμικό σχέδιο που παριστάνει περιστέρι, το οποίο θεωρείται ο πρώτος ταχυδρόμος του κόσμου, κλαδιά ελιάς, σύμβολο ειρήνης και ταχυδρομικό κέρας (σάλπιγγα), σύμβολο του Ταχυδρομικού Σώματος.

ΡΗΤΟ: «ΣΠΕΥΔΕ ΒΡΑΔΕΩΣ»

Χείλων (6ος π.Χ. αιώνας).

Ταυτόσημο με την εκτέλεση του έργου του Ταχυδρομικού, το οποίο με σταθερές και προσεκτικές ενέργειες γρήγορα εκπληρώνει την αποστολή του.

ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΑ
(ΣΧΟΛΗ – ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ)

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ολόκληρη την εικόνα.


ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Σπάθες χιαστί με πέταλο αλόγου, που συμβολίζουν το παλαιό ιππικό, που ελισσόταν έφιππο και πεζή, άρμα μάχης, που συμβολίζει το σύγχρονο Όπλο των Τεθωρακισμένων με την ισχύ πυρός και κρούσης, διάδοχος του ιππικού.

ΡΗΤΟ: «ΟΠΟΥ Η ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ» (Εκεί όπου καλεί η δόξα και το καθήκον)

ΤΕΧΝΙΚΟ
(ΣΧΟΛΗ – ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ)

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ολόκληρη την εικόνα.


ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Κλειδί – κατσαβίδι – λυχνία, που συμβολίζουν «τα τεχνικά μέσα στην υπηρεσία της γνώσης».

ΡΗΤΟ: «ΘΕΛΕΙΝ ΕΣΤΙ ΔΥΝΑΣΘΑΙ» (Εάν θέλεις, μπορείς. Η θέληση είναι δύναμη).

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ
(ΣΧΟΛΗ – ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ)

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ολόκληρη την εικόνα.


ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Βακτηρία με φίδι ελισσόμενο επί αυτής και περικεφαλαία. Η βακτηρία είναι σύμβολο των ιατρών της αρχαιότητας, που περιόδευαν στις πόλεις προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στους ασθενείς. Το φίδι είναι το κατεξοχήν σύμβολο του Θεού της υγείας, Ασκληπιού και η χρησιμοποίησή του από τους αρχαίους Έλληνες είχε την έννοια, ότι, όπως τα φίδια αποβάλλοντας το παλιό τους δέρμα φαίνονται πάντα νέα, έτσι και ο Θεός της υγείας θεραπεύοντας τις νόσους των ανθρώπων διαφυλάσσει τη νεότητά τους. Η περικεφαλαία είναι έμβλημα του Στρατού Ξηράς και η απεικόνισή της δεικνύει ότι το έμβλημα εκφράζει το Υγειονομικό του Στρατού Ξηράς.

ΡΗΤΟ: «ΤΗ ΤΟΥ ΙΗΤΡΟΥ ΕΠΙΕΙΚΕΙΗ ΕΥΔΟΚΕΟΝΤΕΣ» (Έχοντας εμπιστοσύνη στην αγάπη του ιατρού για τον άνθρωπο).

Από κείμενα του έργου της Ιπποκρατικής συλλογής «Παραγγελίαι».

ΥΛΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
(ΣΧΟΛΗ – ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ)

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ολόκληρη την εικόνα.


ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Τόξο και φαρέτρα με βέλη. Η φαρέτρα συμβολίζει τον εκπαιδευόμενο και τα βέλη τις γνώσεις, που παρέχονται σ’ αυτόν από το Κέντρο Εκπαίδευσης.

ΡΗΤΟ: «ΑΡΧΗ ΗΜΙΣΥ ΠΑΝΤΟΣ» (Η καλή αρχή ισοδυναμεί με το μισό του όλου έργο

Χ ΜΠ

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ολόκληρη την εικόνα.


ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Ο Κέρβερος, το τρικέφαλο μυθολογικό τέρας που είχε ορισθεί από τους θεούς του Ολύμπου ως φύλακας των πυλών του Άδη. Συμβολίζει το καθήκον, τη θέληση και τη δυνατότητα της Μεραρχίας να φυλάει, ως άλλος Κέρβερος, τις πύλες που της εμπιστεύθηκε η Πατρίδα.

ΡΗΤΟ: «ΦΥΛΑΚΕΣ ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ».

Είναι σύνθημα προερχόμενο από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, τότε που τη φύ-λαξη των ανατολικών συνόρων της είχαν αναλάβει άγρυπνα σκληροτράχηλοι φρου-ροί, οι «Ακρίτες», και με αυτό το σύνθημα ευρίσκοντο σε διαρκή εγρήγορση και ετοιμότητα.

ΧΙ ΜΠ

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ολόκληρη την εικόνα.


ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Λέοντας, ο βασιλιάς των ζώων. Συμβολίζει το δυναμισμό, την υπερηφάνεια και το δέος τα οποία εμπνέει αυτός και αλληγορικά η Μεραρχία, σε κάθε επίδοξο επιδρομέα ή αντίπαλο.

ΡΗΤΟ: «ΜΟΝΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΟΛΛΩΝ». (Και μόνος και με τη βοήθεια άλλων).

«Ου καταισχυνώ όπλα τα ιερά ουδ’ εγκαταλείψω τον παραστάτην ότω αν στοιχήσω· αμυνώ δε υπέρ ιερών και οσίων και μόνος και μετά πολλών…».

Από τον όρκο των αρχαίων Αθηναίων στη θεά Αθηνά.

«Δεν θα ντροπιάσω τα όπλα τα ιερά και ούτε θα εγκαταλείψω τον συμπολεμι-στή μου με οποιονδήποτε και αν ταχθώ στη γραμμή, θα υπερασπίσω δε τα ιερά και τα όσια και μόνος και με άλλους…»

ΧΧ ΤΘΜ

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ολόκληρη την εικόνα.


ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Κένταυρος έτοιμος να εκτοξεύσει βέλος. Το σώμα αλόγου συμβολίζει τη δύναμη και επιθετικότητα του άρματος, το ανθρώπινο σώμα συμβολίζει τον αρματιστή που ελέγχει και κατευθύνει το άρμα του.

ΡΗΤΟ: «ΥΠΟ ΣΚΙΗ» (Υπό σκιά)

«Λακεδαιμονίων δε και Θεσπιέων τοιούτων γενομένων, όμως λέγεται άριστος ανήρ γε-νέσθαι Σπαρτιήτης Διηνέκης· τον τόδε φασί ειπείν το έπος ή συμμίξαι σφέας τοίσι Μήδοισι, πειθόμενον προς τευ των Τρηχινίων ως επεάν οι βάρβαροι απιέωσι τα τοξεύματα, τον ήλιον υπό του πλήθεος των οϊστών αποκρύπτουσι· τοσούτο πλήθος αυτών είναι· τον δε ουκ εκπλα-γέντος τούτοισι ειπείν, εν αλογίη ποιευόμενον το Μήδων πλήθος, ως πάντα σφι αγαθά ο Τρηχίνιος ξείνος αγγέλοι, ει αποκρυπτόντων των Μήδων τον ήλιον υπό σκιή έσοιτο προς αυτούς η μάχη και ουκ εν ηλίω».

Ηρόδοτος VII, κεφ. 226.

«Τέτοιο ηρωϊσμό έδειξαν οι Λακεδαιμόνιοι και οι Θεσπιείς. Εν τούτοις λέγεται ότι πιο γενναίος απ’ όλους αποδείχθηκε ο Σπαρτιάτης Διηνέκης, ο οποίος, προτού συμπλακούν με τους Μήδους, είπε αυτά τα λόγια. Όταν, δηλαδή, άκουσε από κάποιο Τραχίνιο, ότι όταν οι βάρβαροι τοξεύουν, ο ήλιος κρύπτεται από το πλήθος των βελών – τόσο πολλά είναι – αυτός χωρίς να δώσει σημασία στο πλήθος των Μήδων, απάντησε, ότι ο ξένος Τραχίνιος μόνο καλές ειδήσεις τους έφερε, γιατί εάν οι Μήδοι κρύψουν τον ήλιο, τότε οι Έλληνες θα δώσουν τη μάχη υπό σκιά και όχι υπό τον ήλιο».

ΧΧV ΤΘΤ

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ολόκληρη την εικόνα.


ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Κεφαλή αλόγου και άρμα, μέσα σε κύκλο. Συμβολίζει το επιθετικό πνεύμα του Ιππικού, αλλά και την ευκινησία, την ισχύ πυρός, την ευκαμψία και την ψυχολογική επίδραση, που είναι τα χαρακτηριστικά των αρμάτων.

ΡΗΤΟ: «ΘΝΗΣΚΕ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ» (Να πεθάνεις για χάρη της πατρίδας σου).

Περίανδρος (628-585 π.Χ.)

Σημαίνει ότι, πρέπει ο πολίτης και ο στρατιώτης πρέπει να αγωνίζεται και να πε-θαίνει για τη σωτηρία και την ακεραιότητα της πατρίδας του.

ΧΧΙ ΤΘΤ

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ολόκληρη την εικόνα.


ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Κεφαλή αλόγου με ορθωμένη τη χαίτη, μέσα σε κύκλο με περίγραμμα πράσινο. Συμβολίζει τη δύναμη, την ορμή, την ταχύτητα και την επιθετικότητα, κύρια χαρακτηριστικά των Τεθωρακισμένων. Το πράσινο περίγραμμα, είναι η υπόμνηση του διακριτικού χρώματος του όπλου των Τεθωρακισμένων.

ΡΗΤΟ: «ΟΥ ΠΟΣΟΙ ΑΛΛΑ ΠΟΥ» (Όχι πόσοι, αλλά που).

«Ούκ έφη δε τους Λακεδαιμονίους ερωτάν πόσοι εισίν οι πολέμιοι αλλά που εισίν».

Πλουτάρχου Αποφθέγματα Λακωνικά (Άγιδος του Αρχιδάμου, 3).

«Έλεγε, ότι οι Σπαρτιάτες δεν ερωτούν πόσοι είναι οι εχθροί αλλά πού είναι».

ΧΧΙΙ ΤΘΤ

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ολόκληρη την εικόνα.


ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Το πρώτο άρμα του Ελληνικού Στρατού (Κένταυρος), επί αυτού προβολή αλόγου, στο πάνω μέρος βυζαντινός σταυρός, που πλαισιώνονται με φύλλα δάφνης. Συμβολίζει την παράδοση και το πνεύμα του Ιππικού, το σύνδεσμο μεταξύ Ιππικού και Τεθωρακισμένων, αλλά και τη βυζαντινή παράδοση.

ΡΗΤΟ: «ΕΝ ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ» (Με αυτό νικάς).

Το όραμα που είδε στον ουρανό ο Μέγας Κων/νος (φωτεινός σταυρός με την επιγραφή «ΕΝ ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ») πριν από τη μάχη κατά των στρατευμάτων του Μαξε-ντίου, στη Μουλβία (γέφυρα του Τίβερη ποταμού) το 312 μ.Χ. Η εικόνα αυτή του οράματος αποτέλεσε το βυζαντινό λάβαρο – την πρώτη χριστιανική σημαία – με το οποίο ο στρατός του Βυζαντίου κατανίκησε το στρατό του Μαξεντίου.

ΧΧΙV ΤΘΤ

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ολόκληρη την εικόνα.


ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Αρχαίο κράνος και σύγχρονο άρμα μάχης. Συμβολίζει την εξέλιξη της αμυντικής προστασίας του Έλληνα μαχητή δια μέσου των αιώνων.

ΡΗΤΟ: «ΟΥ ΚΑΤΑΙΣΧΥΝΩ ΟΠΛΑ» (Δεν θα ντροπιάσω τα όπλα).

«Ου καταισχυνώ όπλα τα ιερά, ουδ’ εγκαταλείψω τον παραστάτην ότω αν στοιχίσωΧ αμυνώ δε υπέρ ιερών και οσίων, και μόνος και μετά πολλών…».

Από τον όρκο των αρχαίων Αθηναίων στη θεά Αθηνά.

«Δεν θα ντροπιάσω τα ιερά όπλα, ούτε θα εγκαταλείψω τον συμπολεμιστή μου με οποιονδήποτε και αν ταχθώ στη γραμμήΧ και θα υπερασπίσω, δε, τα ιερά και τα όσια και μόνος και με άλλους�».

ΧΧΙΙΙ ΤΘΤ

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ολόκληρη την εικόνα.


ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Άρμα και πάνω από αυτό, Κένταυρος. Συμβολίζει, το σύγχρονο βασικό στοιχείο της Ταξιαρχίας (άρμα) και την ορμητικότητα, την ταχύτητα, τη δύναμη και κυρίως το δεσμό του ιππέα με το άλογο και κατ΄ επέκταση του τεθωρακισμένου μαχητή με το πολεμικό του όχημα, το άρμα.

ΡΗΤΟ: «ΚΑΙΡΟΝ ΠΡΟΣΜΕΝΕ» (Περίμενε την κατάλληλη ευκαιρία).

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε ολόκληρη την εικόνα.

Στρατολογία….. __________________

6 thoughts on “

  1. Προσοχη: το Στρατολογικό Σώμα άλλαξε πρόσφατα όνομα και καθήκοντα. Έγινε Σώμα Νομικών Συμβούλων,(ήταν παλιότερο αίτημα). Άλλαξε άραγε και έμβλημα;

  2. Συγχαρηττήρια για την δουλειά σας. Παρατήρησα όμως ότι δεν περιλαμβάνεται στα ανωτέρο το σήμα της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής. Θα Μπορούσε να γίνει κάτι για αυτό? Μετα τιμής. Χαράλαμπος

  3. xarika pou vrika auto to side.vrika to emvlima mou stin komotini to «ou posi ala pou»k to 1996 opou iperitousa den tha ksexaso ekino to vradi…..proti fora ida tous ellines poromenous k na min kolonoume,akoma k ego pou ime misos souidos.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s