ΕΛΛΑΔΑ

Στο στόχαστρο της Διεθνούς Αμνηστίας η ΕΛ.ΑΣ.


Για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλει την Ελληνική Αστυνομία η Διεθνής Αμνηστία.

Σε μια έκθεση-καταπέλτη κατά της Ελληνικής Αστυνομίας, η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε την Ελληνική Αστυνομία για «παράλειψη των αρχών στην Ελλάδα να διασφαλίσουν ότι η αστυνομία σέβεται και προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας απευθύνεται έκκληση προς τις ελληνικές αρχές να αναλάβουν δράση προκειμένου να διασφαλίσουν τη σωστή συμπεριφορά της αστυνομίας.

Όπως ανέφερε η Νίκολα Ντάκουορθ, υπεύθυνη προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία: «επανειλημμένα αστυνομικοί στην Ελλάδα έχουν κατηγορηθεί για τη χρήση αδικαιολόγητης βίας εναντίον διαδηλωτών ή για στέρηση των δικαιωμάτων τους ενώ βρίσκονται υπό κράτηση».

Αφορμή για την έκθεση ήταν το περιστατικό που οδήγησε στο θάνατο του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκεμβρίου 2008, που αποτέλεσε το λόγο πίσω από τις γενικευμένες διαδηλώσεις και τα επεισόδια που ακολούθησαν.

«Τα περιστατικά αυτά θα έπρεπε να αποτελέσουν τον καταλύτη για κυβερνητική έρευνα που δε θα ασχοληθεί μόνο με τα πρόσφατα γεγονότα, αλλά γενικότερα με θέματα συστήματος, όπως για παράδειγμα η εκπαίδευση των αστυνομικών στη χρήση βίας και όπλων», συμπλήρωσε η Ντάκουορθ.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση: «η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει ανησυχία για τη σωρεία ισχυρισμών για υπερβολική χρήση βίας από αστυνομικούς εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών και για κακομεταχείριση αυτών, που επιβεβαιώνονται από εικόνες που έχουν εμφανιστεί στα διεθνή και εθνικά μέσα ενημέρωσης. Το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, περιλαμβανομένων διατάξεων στις ICCPR και ΕΣΔΑ, καθώς και στη Σύμβαση κατά των Βασανιστηρίων και Άλλων Τρόπων Σκληρής, Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας, απαγορεύει τον βασανισμό ή άλλης μορφής κακομεταχείριση και απαιτεί από τα κράτη να διασφαλίζουν ότι θα διερευνώνται με αποτελεσματικό και ανεξάρτητο τρόπο οι τυχόν ισχυρισμοί για τέτοια μεταχείριση».

Επίσης, αναφέρεται πως στις 7 Δεκεμβρίου δύο μέλη της Διεθνούς Αμνηστίας, που διαδήλωναν στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας στην Αθήνα, δέχτηκαν χτυπήματα με κλομπ όταν διμοιρία των ΜΑΤ αποτελούμενη από περίπου 20-25 αστυνομικούς επιτέθηκε στο πλήθος. Γίνεται επίσης αναφορά σε ισχυρισμούς διαδηλωτών ότι αστυνομικοί απείλησαν φραστικά σωματική ακεραιότητα των διαδηλωτών κάνοντας και αναφορές στον θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Η έκθεση καταλήγει με ένα «σύνολο συστάσεων προς τις ελληνικές αρχές, οι οποίες, εάν εφαρμοστούν, θα αποτελέσουν μείζονα βήματα προόδου ώστε να διασφαλιστεί ότι η χώρα στέκεται στο ύψος των υποχρεώσεών της να σέβεται και να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά την επιβολή του νόμου».

http://www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Διεθνή Αμνηστία, AFP.

Τα σχόλια…δικά σας.                                                           Αναρτήθηκε από τον Λουκά

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s