ΔΙΕΘΝΗ / Τουρκία

Νίκη Ερντογάν στη μάχη με το στρατιωτικό κατεστημένο.


Οι ένστολοι σε καιρό ειρήνης θα δικάζονται από τα πολιτικά δικαστήρια.

Image1

Τέλος στην επιρροή που ασκεί ο Στρατός στην πολιτική ζωή της χώρας επιχειρεί να βάλει ο νέος νόμος που ενέκρινε εν μέσω έντασης η τουρκική εθνοσυνέλευση.

«Αυτός ο νόμος σκοπεύει να βάλει τέλος σε πραξικοπήματα και συνωμότες. Οποιος στρατιωτικός σχεδιάσει πραξικόπημα κατά της κυβέρνησης, θα κάτσει στο σκαμνί», τόνισε χθες ο Ερντογάν σε συγκέντρωση του ΑΚΡ στην πόλη Κοτσαέλι. Παρά την άκρως ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα μεταξύ της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Στρατού, η τουρκική εθνοσυνέλευση υπερψήφισε χθες τον νέο νόμο που αποσκοπεί να ικανοποιήσει τα κριτήρια ένταξης στην ΕΕ και προβλέπει ότι σε καιρό ειρήνης οι στρατιωτικοί θα δικάζονται από πολιτικά δικαστήρια και όχι από στρατοδικεία.

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος για τον περιορισμό των στρατοδικείων έρχεται εν μέσω κρίσης ανάμεσα στους στρατηγούς και στην κυβέρνηση, έπειτα από τη δημοσίευση ενός εγγράφου που περιγράφει ένα στρατιωτικό σχέδιο για την ανατροπή του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Τώρα, παρά το γεγονός ότι ο στρατιωτικός εισαγγελέας που ανέλαβε την υπόθεση έκρινε ότι δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για τη διεξαγωγή πλήρους έρευνας, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι ο φάκελος θα ανατεθεί σε πολιτικό εισαγγελέα.

Όπως επισημαίνουν τα ΜΜΕ, ο νέος νόμος ανοίγει την πόρτα και σε άλλες «σκοτεινές υποθέσεις», όπως αυτήν της «Εργκένεκον» (το φερόμενο δίκτυο ακροδεξιών που σχεδίαζε την ανατροπή της κυβέρνησης), να ακολουθήσουν τον δρόμο προς το πολιτικό δικαστήριο.

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, από εδώ και στο εξής θα δικάζονται από πολιτικά δικαστήρια τα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων που κατηγορούνται για διάφορα ποινικά αδικήματα όπως «απειλές για την ασφάλεια, παραβιάσεις του Συντάγματος, συμμετοχή σε οργανωμένες ένοπλες οργανώσεις και προσπάθειες ανατροπής της κυβέρνησης». Εξίσου σημαντική είναι η αλλαγή στον ποινικό κώδικα που αναφέρει ότι οι πολίτες δεν θα δικάζονται από στρατοδικεία, εκτός εάν η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο.

ΠΗΓΗ

Σχολιάστε