ΔΙΕΘΝΗ

O Μπαρζανί φαβορί για την προεδρία του ιρακινού Κουρδιστάν


 

Ο νυν πρόεδρος του ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί είναι το αδιαμφισβήτητο φαβορί για την προεδρία της ημι-αυτόνομης περιοχής, στις εκλογές που έγιναν το Σάββατο.

Ο πρόεδρος της περιοχής εκλέγεται για πρώτη φορά μέσω καθολικής ψηφοφορίας. Παράλληλα, οι Κούρδοι επέλεξαν και τα 111 μέλη του κοινοβουλίου (Εθνοσυνέλευση). Το 2005 είχαν γίνει μόνο βουλευτικές εκλογές.

Οι κάλπες έκλεισαν στις 19:00 τοπική ώρα, όπως ανακοίνωσε η Εκλογική Επιτροπή. Η ψηφοφορία είχε αρχίσει στις 08:00 το πρωί στις τρεις επαρχίες της περιοχής, Αρμπίλ, Ντοχούκ και Σουλεϊμανίγιε, ενώ η ολοκλήρωσή της είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 18:00, αλλά παρατάθηκε κατά μία ώρα, διότι αρκετοί ψηφοφόροι δεν έβρισκαν το όνομά τους στους εκλογικούς καταλόγους.

Στις εκλογές είχαν δικαίωμα συμμετοχής περίπου 2,5 εκατ. άτομα. Σύμφωνα με ανεξάρτητους από την κυβέρνηση παρατηρητές, έως νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου το ποσοστό συμμετοχής στις τρεις επαρχίες ήταν 30%-35%.

Κατεβαίνοντας με κοινό ψηφοδέλτιο, το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιατάν, του Μασούντ Μπαρζανί και η Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν, του Ιρακινού προέδρου Τζαλάλ Ταλαμπανί, εκτιμάται ότι θα κερδίσουν τις περισσότερες έδρες στην Εθνοσυνέλευση.

Οι οπαδοί της αντιπολιτευόμενης «Λίστα για την Αλλαγή» εκτιμούν ότι μπορούν να κερδίσουν το 1/3 των εδρών.

Τα αποτελέσματα των εκλογών αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα σε μία εβδομάδα περίπου.

πηγή

Σχολιάστε