ΔΙΕΘΝΗ / Ε.Ε. / Τουρκία

Ευρωπαϊκές αντιθέσεις για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.


Διχάζει την Ευρώπη και προκαλεί τριγμούς σε κυβερνήσεις ισχυρών κρατών η συζήτηση περί της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας.

Νέο επεισόδιο και πλείστες αντιδράσεις προστέθηκαν, μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Αγκυρα, πως η Γερμανία δεν θα σταθεί εμπόδιο στο δρόμο της Τουρκίας για ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην ιστοσελίδα της, η γερμανική «Deutse welle» σημειώνει πως, μιλώντας στη διάσκεψη των Τούρκων πρέσβεων στην Αγκυρα, ο κ. Βεστερβέλε διαβεβαίωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει προκαταλήψεις ενάντια στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., προσθέτοντας την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία και πως πιστεύει ότι η χώρα δεν είναι έτοιμη να ενταχθεί στην Ένωση.

«Ξέρουμε όλοι ότι η ελευθερία έκφρασης, του Τύπου και της θρησκείας είναι πυλώνες των αξιών της ευρωπαϊκής κοινότητας», είπε και συνέχισε: «Οι μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία, στο δρόμο της για την Ευρώπη, δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Θα ήθελα να σας ενθαρρύνω να συνεχίσετε». Υποσχέθηκε, δε, ότι η Γερμανία θα τιμήσει τις συμφωνίες της για την ένταξη της Τουρκίας. Κι ερωτηθείς εάν μιλά εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης, καθώς στο συμβόλαιο της συμμαχίας της νυν κυβέρνησης της Γερμανίας γίνεται αναφορά σε διαπραγματεύσεις «με ανοικτό αποτέλεσμα», απήντησε ότι μιλάει εκ μέρους όλης της κυβέρνησης. «Δεν είμαι εδώ σαν τουρίστας με κοντό παντελόνι, αλλά ως ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας. Ο,τι λέω μετρά», υποστήριξε.

Και το πρώτο «ρήγμα» στην κυβέρνηση της Γερμανίας δεν άργησε να έρθει, αφού οι δηλώσεις Βεστερβέλε προκάλεσαν αντιδράσεις στον εταίρο της κυβέρνησης, στο Βερολίνο. Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών Αλεξάντερ Ντόμπριντ σχολίασε με νόημα: «Τον συμβουλεύω μόνο να μην έρθει σε μυστικές συμφωνίες με την Τουρκία, όπως έκανε με την Πολωνία, γιατί τότε πρέπει να καθαρίζουμε για εβδομάδες στη συμμαχία».

Με αφορμή τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων Εγκεμέν Μπαγίς εμφανίστηκε πιο προκλητικός. Και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις σχέσεις Τουρκίας-Ε.Ε., ισχυρίστηκε ότι η Ε.Ε. δεν θα είναι σε θέση να συνεχίσει χωρίς την παρουσία της Τουρκίας, όταν η Τουρκία φθάσει σε κάποιο επίπεδο ισχύος. «Δεν υπάρχει ανάγκη για μια χώρα, η οποία προσπάθησε να εξασφαλίσει μια ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων επί 45 χρόνια, να επιμείνει σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία διαπραγματεύσεων ένταξης», ανέφερε.

Την ίδια στιγμή, η Ισπανία ελπίζει να επιταχύνει μέσα στους προσεχείς μήνες τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία προτιμούν να προτείνουν στην Τουρκία μια προνομιακή σύμπραξη, ενώ η Τσεχία ζητεί να είναι η τελευταία που μπήκε στην ευρωπαϊκή οικογένεια…

ΠΗΓΗ

Σχολιάστε