ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών: Υπέρ «ενιαίου και δοκιμασμένου» υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας«Εμείς τόνισε ο κ. Βενιάμης, περιμένουμε και προσβλέπουμε πάντα, στο ενιαίο και δοκιμασμένο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας». Επιχειρηματολόγησε υπέρ του ενιαίου ΥΕΝ λέγοντας ότι «η ύπαρξη αυτόνομου διοικητικού φορέα επανδρωμένου με την επιστημονική γνώση και εμπειρία των 90 ετών του Λιμενικού Σώματος δεν αφορά μόνο τον εφοπλιστή και το ναυτικό.
Αφορά πρωτίστως το ίδιο το συμφέρον της χώρας. Η κρατική διοίκηση στην ιδιάζουσα περίπτωση της ναυτιλίας, είναι ο ισχυρός κρίκος που συνδέει το πλοίο με την οικονομία, το νηολόγιο, το ναυτικό και ενισχύει το κύρος της πατρίδας μας διεθνώς».
Στη συνέχεια εξόρκισε ένα μοντέλο «υπαλληλοποίησης» του τμήματος ναυτιλίας του ΥΠΟΙΑΝ, σημειώνοντας με νόημα «το μοντέλο της γραφειοκρατίας της στεριάς, θεωρούμε ότι είναι τελείως ακατάλληλο και αντιπαραγωγικό για τα έργα της θάλασσας».
Ο κ. Βενιάμης καταφέρθηκε και κατά όσων εισηγήθηκαν το σημερινό μοντέλο «διακυβέρνησης» της ναυτιλίας και το υπερασπίζονται ακόμη, προσθέτοντας ότι «θέλω να ελπίζω, ότι η πεποίθησή μας αυτή, θα γίνει σύντομα και πεποίθηση της πολιτείας στο πλαίσιο συστηματικού, χωρίς προκαταλήψεις, διαλόγου και στη βάση πραγματικών δεδομένων και όχι θεωρητικών πειραματισμών καλοπροαίρετων ή μη, εισηγητών».
Ο πρόεδρος της ΕΕΕ τάχθηκε υπέρ του διαλόγου για το συγκεκριμένο θέμα με την κυβέρνηση «με επιχειρήματα, που στην περίπτωση αυτή είναι και πολλά και σοβαρά» καυτηριάζοντας άλλες πολιτικές όπως «εν θερμώ αντιδράσεις υπό το βάρος πολλές φορές, συναισθηματικού φόρτου».
Η Ένωση -πρόσθεσε- ξεκίνησε αμέσως το διάλογο και νομίζουμε ότι βρήκε »πόρτες ανοιχτές». Πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα θα έχουμε βιώσιμη καταρχήν λύση».
Το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, πέραν από τις υπηρεσίες που πρόσφερε με ασυνήθιστη για τα ελληνικά δεδομένα, επάρκεια γνώσεων και εμπειρίας, έχει δημιουργήσει και ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς με τους ανθρώπους της ευρύτερης ναυτιλιακής και ναυτικής κοινότητας, ενώ έγινε και σύμβολο εθνικής ισχύος στα έργα της θάλασσας.
Επομένως, πέρα από την πρακτική σημασία της αυτόνομης λειτουργίας του, υπάρχει και η ψυχολογική.
Και όλοι γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό η ψυχολογία, αυτό που λέμε κλίμα, επηρεάζει τους δεσμούς ναυτιλίας και πατρίδας, είπε ο κ. Βενιάμης.

Αιχμές για μη χρήσιμες παρεμβάσεις
Στην αρχή της ομιλίας του ο πρόεδρος της ΕΕΕ ανέφερε τη βασική εκτίμηση του για τη δράση της ΕΕΕ τον προηγούμενο χρόνο (πρώτο χρόνο της προεδρίας του) την οποία χαρακτήρισε ως θετική και φρόντισε να τονίσει τη σημασία της ενιαίας έκφρασης του ελληνικού εφοπλισμού μέσω της Ένωσης, ενώ άφησε αιχμές για παρεμβάσεις που έγιναν στη διάρκεια της χρονιάς εν ονόματι της ελληνικής ναυτιλίας οι οποίες δεν ήταν χρήσιμες.
Θέλω να είμαι σαφής είπε, οι παρεκκλίσεις από τη γραμμή που χαράσσει η Ένωσή μας, μπορούν να βλάψουν και τη ναυτιλία και τον τόπο. Γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι και η ευθύνη του καθενός μας, προέχει.
Σύμφωνα με τον κ. Βενιάμη οι δύσκολες συνθήκες της προηγούμενης χρονιάς «ανέδειξαν όχι μόνο την ανάγκη της συλλογικότητας, αλλά και της μιας, ενιαίας φωνής του συνόλου της εφοπλιστικής κοινότητας.
Ποτέ άλλωστε, δεν ήταν και δεν είναι χρήσιμες οι εσπευσμένες δημόσιες τοποθετήσεις. Δηλαδή, να μιλά κανείς για να μιλά. Πολύ περισσότερο σήμερα -σ’ αυτή την συγκυρία- όποιος το πράττει δυσκολεύει τον κοινό στόχο».
ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s