ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Έμπρακτη υποστήριξη από Ν.Σαρκοζί – DCNS: «Στην Ελλάδα θα ναυπηγηθούν και οι 6 FREMM»


 

Η Γαλλία φαίνεται ότι ρίχνει όλο το βάρος της στην ενίσχυση της Ελλάδας και έχει έρθει σε κάποια «συμφωνία βάσης» και με την γερμανική κυβέρνηση για τον σκοπό αυτό. Αυτό είναι το συμπέρασμα της συνάντησης του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί και του Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου η οποία ολοκληρώθηκε πριν λίγη ώρα.

«Η Γαλλία θα στηρίξει την Ελλάδα έμπρακτα και νομίζω ότι αυτό είναι αυτονόητο. Σε δύσκολες στιγμές υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης. Μίλησα με την κ.Μέρκελ και συμφωνήσαμε ότι αν χρειαστεί θα κάνει το κάτι παραπάνω για να βοηθηθεί η Ελλάδα»!

Που σημαίνει ότι «το παιχνίδι κερδίζεται»… Επί της ουσίας και λόγω ανυπαρξίας συστήματος οικονομικής αλληλεγγύης στην ευρωζώνη στην παρούσα φάση, η γαλλογερμανική συμφωνία αφορά την συμμετοχή των κρατικών τραπεζών των χωρών αυτών στις δημοπρασίες ομολόγων του ερχόμενου μήνα όπου και θα ζητηθούν 20 δις ευρώ από την διεθνή αγορά, προκειμένου να πέσουν τα επιτόκια πολύ κάτω από το 6,3% του τελευταίου δανεισμού. Διότι στην δημοπρασία της περασμένης εβδομάδας απείχαν ολοκληρωτικά. Αυτό συμφωνήθηκε και στην παρούσα φάση δείχνει αρκετό, πέρα βεβαίως από την κάπως «αόριστη» ευρωπαϊκή συμπαράταξη κατά των κερδοσκόπων.

Από εκεί και πέρα σε επίπεδο κλίματος η υποδοχή που επιφύλαξε στον Γιώργο Παπανδρέου και οι δηλώσεις που ακολούθησαν του Νικολά Σαρκοζί, ξεπερνούσαν και το πιό αισιόδοξο μέλος της ακολουθίας Παπανδρέου. Ο Νικολά Σαρκοζί, όπως έγραψε πρώτο το defencenet.gr ήταν αυτός που με … πάθος θα απέτρεπε την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ.

Η γαλλική υποστήριξη δεν είναι φυσικά άσχετη με τα προσδοκώμενα από την Ελλάδα και κυρίως από την κολοσσιαία για τα ελληνικά δεδομένα επικείμενη παραγγελία των 6 φρεγατών FREMM, το κόστος των οποίων θα φτάσει τα 3,5 δις ευρώ.

Η πιστότητα και επιμονή που επιδεικνύει η νέα κυβέρνηση στην απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης της Ν.Δ. για συνέχιση των διακρατικών διαπραγματεύσεων για την προμήθεια των φρεγατών αποδείχθηκε … σοφή κίνηση, βάζοντας «στην άκρη» τις γερμανικές και κυρίως τις αμερικανικές «σειρήνες» που ενεργοποίησαν πολλά εγχώρια λόμπι για την ανατροπή της απόφασης για τις FREMM.

Ανάλογη κίνηση των αμερικανογερμανικών λόμπι, έγινε και για την ακύρωση της προμήθειας των 420 ρωσικών ΤΟΜΑ BMP-3HEL και μάλιστα η κίνηση αυτή έφτασε σε όμορα γραφεία με τα υπουργικά στο υπουργείο Άμυνας, αλλά μέχρι στιγμής φαίνεται ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τι θα συμβεί αν ακυρώσει μία διακρατική συμφωνία με την Ρωσία και εμμένει στην προμήθεια αυτή.

Χαρακτηριστικό του πολέμου που εκτυλίσσεται γύρω από τις FREMM είναι και το δημοσίευμα πριν από δύο εβδομάδες του βρετανικού, αμερικανικής ιδιοκτηρίας, εβδομαδιαίου περιοδικού Jane’s ότι «Η DCNS δεν υπολογίζει πλέον στην προμήθεια των φρεγατών από την Ελλάδα» και παρέθετε και σχετική δήλωση, ανώνυμη φυσικά, κάποιου δήθεν στελέχους της DCNS.

Το άρθρο αυτό διαψεύστηκε έμεσα από την DCNS στις 4 Μαρτίου με μία πολύ ενδιαφέρουσα απάντηση όπου πέρα από τα αυτονόητα («Η Ελλάδα αποτελεί μία ισχυρή προοπτιοκή για την DCNS και έχουμε συμφωνία συνεργασίας με τον τοπικό μας εταιρο, τα Ναυπηγεία Ελευσίνας») λέει για πρώτη φορά και κάτι εξαιρετικά σημαντικό: Το σύνολο των φρεγατών και τα έξι κύτη, θα ναυπηγηθούν στην Ελλάδα! Αυτό είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό, αφού η DCNS αρχικά μιλούσε για τρία ή και τέσσερα σκάφη που θα ναυπηγούντο στη Γαλλία, μετά την ελληνική αντίδραση μείωσε τις απαιτήσεις της στα δύο σκάφη και τώρα δημοσίως αποδέχεται το σύνολο των σκαφών να ναυπηγηθούν στην Ελλάδα!

Αυτό σημαίνει έργο για την εγχώρια ναυπηγική βιομηχανία ύψους 1,5 δις. ευρώ, ανεξάρτητα από το έργο που θα δώσει η Thales σε INTRACOM DEFENSE ELECTRONICS και κατα δεύτερο λόγο σε MILTECH, αλλά και σε δεκάδες άλλες ελληνικές εταιρείες.Στο μεταξύ από τις 2 έως 04 Μαρτίου 2010 διεξήχθη στις εγκαταστάσεις της ΓΔΑΕΕ ένας ακόμα προγραμματισμένος κύκλος διαπραγματεύσεων για τη ναυπήγηση των FREMM μεταξύ των της ελληνικής επιτροπής και της γαλλικής ομάδας διαπραγμάτευσης. Υπολογίζεται ότι εντός του επόμενου δωδεκαμήνου θα καταστεί δυνατή η υπογραφή της σύμβασης ή τουλάχιστον η μονογραφή της.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

5 thoughts on “Έμπρακτη υποστήριξη από Ν.Σαρκοζί – DCNS: «Στην Ελλάδα θα ναυπηγηθούν και οι 6 FREMM»

  1. Αγαπητέ μου Νικολά.
    Εύχομαι να μπορέσεις να πουλήσεις τα σκαφάκια σου. Από προσωπική μου εμπειρία όμως, θα σου πρότεινα να μην το γιορτάσεις, γιατί μέχρι να ναυπηγηθούν τα πλοία, η Ελλαδίτσα που τόσο αγάπησες, μαλλον θα μας έχει αφήσει χρόνους. Στην θέση της θα έχει μείνει ένα τριτοκοσμικό και μίζερο, νοτιοβαλκανικό προτεκτοράτο.

  2. Αγαπητέ φίλε,αφου μιλάς απο «προσωπική σου εμπειρία»πότε άλλοτε η Ελλαδίτσα μας άφισε χρόνους;Η γνώμη μου έίναι ότι για πρώτη φορά φαίνεται να συνειδητοποιούμε τη σοβαρότητα της κάτάστασης,και για πρώτη φορά λαμβάνονται μέτρα(καθυστερημένα μεν,αλλά καλλιο αργα..) χωρίς το περίφημο κομματικό κόστος.Το κυριότερο είναι η διάγνωση μιας ασθένειας και εφ’οσον ακολουθεί η θεραπεία,υπάρχει ελπίδα.Εχουμε περάσει,και εμείς,και άλλα κράτη,μεγάλες κρίσεις σαν αυτές.Να είσαι αισιόδοξος και βέβαιος ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να μας αφίσει χρόνους αλλά εχει θεση και μέλλον στη περιοχή αυτή που βρίσκεται χιλιάδες χρόνια τώρα.Νάσαι καλά.Δημήτρης.

  3. Θα συμφωνούσα και’γώ με τον Δημήτρη , η γενιά των γονέων μου γνώρισε μια ίδια περίοδο μετά τον εμφύλιο και πολλοί Ελληνες μετανάστευσαν για μια καλύτερη ζωή . Μερικές δεκαετίες αργότερα η Ελλάδα είχε φτάσει στο σημείο να μην θέλει κανένας Ελληνας να φύγει από την πατρίδα . Και όχι μόνο , πολλοί μετανάστες 2ης γενιάς ξαναγύρισαν στην πατρίδα !
    Σήμερα ο κίνδυνος είναι η δημογραφική αιμορραγία εάν υπάρξει νέο κύμα μετανάστευσης . Θα αφεθεί η Ελλάδα στο έλεος των «νεοελλήνων» εάν συμβεί κάτι τέτοιο , η κατάσταση δεν μπορεί να σχετίζετε με το 1950 αλλά τίποτα δεν είναι μη αναστρέψιμο .
    Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι να τιμωρηθούν ΌΛΟΙ οι (αν)υπεύθυνοι που κατέστρεψαν και πούλησαν την πατρίδα , άσχετα σε ποιο κόμμα ανήκουν και την θέση τους(και δεν είναι λίγοι) ! Μόνο έτσι θα ξαναβρεί εμπιστοσύνη στους πολιτικούς ο λαός . Θα έχει κάποιος το κουράγιο να το κάνει ? Δεν είμαστε ακόμα σ’αυτή την εξέλιξη και κουκουλώματα θα υπάρχουν για πολύ .
    Όσο για τον Σαρκοζί , μέχρι στιγμή είναι ο μόνος που ενεργεί θετικά για την Ελλάδα και ας έχει τους λόγους του , αντί να ψάχνουμε «συμμάχους» εκεί που δεν υπάρχουν να κρατήσουμε τουλάχιστον αυτούς που ενδιαφέρονται !
    Ακόμα και σε πόσες φρεγάτες θα ναυπηγηθούν στην Ελλάδα άλλαξε γνώμη , αρχικά ήταν για μόνο δυο αν δεν κάνω λάθος !
    Και τα Rafale να αγοράζαμε δεν θα ήταν και άσχημα (ας προτιμώ το Sukhoi), θα είχε κ’αυτό επιπτώσεις για την οικονομία μας . Θα ήταν παράγοντας δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας !
    Αυτό και τα ρώσικα ΒΜΡ θα έφερναν μερικά δις στην ελληνική οικονομία άσχετα με την τεχνολογία στις ελληνικές εταιρίες .
    Γαλλία και Ρωσία είναι η λύση , δεν χρειάζεται να κάνει υπερατλαντικά ταξίδια ο πρωθυπουργός . Μέχρι στιγμή δεν μας έχει φέρει τίποτα καλό αυτή η «συμμαχία» . Και με «εκπλήξεις» να έρθει ο Γιωργάκης δεν θα είναι τιποτ’άλλο από μια νέα εξάρτιση στο Αμερικάνικο κεφάλαιο και τους κρυφούς αφεντικούς του !

  4. Φίλτατε mha yai έχεις απόλυτο τό δίπολο συμμαχίας γιά τήν Ελλάδα είναι αυτό Παρισίου Μόσχας. Δέν επεκτείνομαι στό σχολιασμό τής άποψης σου γιά τά εξοπλιστικά διότι ταυτίζομαι απολύτως μαζί σου. Θά πρόσθετα μόνο αυτό: είναι καιρός οί ελληνικές πολεμικές βιοτεχνίες νά ενεργοποιηθούν στή δημιουργία συστημάτων ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΜΟΡΦΗ ΠΑΤΕΝΤΑΣ.Είναι γνωστή ή περίπτωση τής τουρκικής ηλεκτρονικής εταιρείας aselsan. H ΟΠΟΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕ ΕΝΑ ΑΣΥΡΜΑΤΟ ΣΑΝ ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ.ΠΟΥ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΕΤΑΙ ΓΙΑ ΕΚΠΟΜΠΗ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΕΡΑΙΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΝΤΟΣ ΕΧΘΡΙΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ!!!!

  5. Φίλε Πάνο , βάλε και την αμυντική συμφωνία που υπογράψαμε με τους Σέρβους πριν μερικές μέρες και κάτι γίνετε ! Τα άλλα κράτη μας την έχουν «χώσει» στο πρόσφατο παρελθόν . Σήμερα βλέπουμε κάτι «ειρηνικούς» γείτονες όπως την Βουλγαρία που σιγά σιγά ανοίγει κ’αυτή τα χαρτιά της , ξέχασε τι έπαθε στο παρελθόν η νομίζει πως η Ελλάδα είναι σε αδυναμία και είναι καιρός να «διεκδικήσει» κ’αυτή κάτι . Ποιο πολύ από άλλες εποχές χρειαζόμαστε σίγουρους συμμάχους γιατί οι εχθροί μας περικυκλώνουν , μια απλή ματιά στον χάρτη και καταλάβαμε .
    Αλλά δεν πειράζει , σε τέτοιες περιπτώσεις εμφανίζετε ο Ελληνας ! Μόνο στα δύσκολα ξαναβρίσκουμε τον εαυτό μας . Θα την φάνε και αυτή την φορά !

Σχολιάστε