Πολιτισμος

Συνεργασία Ελλάδας – Τουρκίας για τη συντήρηση βυζαντινών έργων


Παρουσίαση βιβλίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κωνσταντινούπολης.

«Συγχαίρουμε τη συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας για τη συντήρηση των βυζαντινών μνημείων. Για εμάς τους χριστιανούς, η Αγία Σοφία είναι η Μεγάλη Εκκλησία», είπε σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κωνσταντινούπολης, μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου «Η ελληνική συμβολή στη συντήρηση της Αγίας Σοφίας» της καθηγήτριας του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Τόνιας Μοροπούλου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξήρε τις προσπάθειες που γίνονται τελευταία για τη συντήρηση της βυζαντινής κληρονομιάς της Πόλης.

«Είναι προς τιμήν της τουρκικής κοινωνίας το ενδιαφέρον που επιδεικνύει για τη συντήρηση των βυζαντινών μνημείων», είπε.

Ο γενικός γραμματέας της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Istanbul 2010, Μεχμέτ Γκιοκχάν, που οργάνωσε την παρουσίαση του βιβλίου τόνισε πως ο οργανισμός τον οποίο διευθύνει συνεισφέρει στο ερευνητικό πρόγραμμα για τη συντήρηση της Αγίας Σοφίας, «ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της πολιτισμικής κληρονομιάς της Πόλης», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Το βιβλίο της κ. Μοροπούλου αφορά τα ερευνητικά προγράμματα που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο κοινής συνεργασίας που υπεγράφη πριν από 16 χρόνια, μεταξύ των Πανεπιστημίων Princeton, Βοσπόρου και του Εθνικoύ Μετσoβίου Πολυτεχνείου για τη συντήρηση και την προστασία στο πέρασμα του χρόνου του κτιρίου της Αγίας Σοφίας.

.www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχολιάστε