ΕΛΛΑΔΑ / OIKONOMIA

Βρυξέλλες: Χαώδεις και αλληλοσυγκρουόμενες θέσεις για το θέμα της βοήθειας προς την Ελλάδα από μια Ευρώπη-Βαβέλ που υποκύπτει στον ισχυρότερο


Την ανάγκη να συζητηθεί το θέμα της ελληνικής οικονομίας στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες, υπογράμμισε σήμερα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Ο Ζ. Μπαρόζο τόνισε ότι δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι το θέμα της Ελλάδας δεν θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής, παρόλο που το θέμα δεν συμπεριλαμβάνεται επισήμως στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για την ευρωζώνη να δημιουργήσει ένα συντονισμένο μηχανισμό δράσης, ο οποίος θα βοηθούσε την Ελλάδα, αν χρειαστεί. Ο Ζ. Μπαρόζο επανέλαβε ότι ο μηχανισμός αυτός δεν θα ενεργοποιηθεί αυτόματα, αλλά θα λειτουργούσε ως «δίχτυ ασφαλείας», μόνο στην περίπτωση που δεν υπάρχει άλλη λύση για την Ελλάδα.

« Είναι θέμα υπευθυνότητας και αλληλεγγύης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Επιτροπής και συμπλήρωσε ότι εφόσον η Ελλάδα κάνει μια μεγάλη οικονομική προσπάθεια, οι χώρες του ευρώ πρέπει να την βοηθήσουν, όχι μόνο για το καλό της ίδιας της χώρας, αλλά και για τη σταθερότητα της ευρωζώνης.

Λαμβάνοντας το λόγο, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ζοζέφ Ντολ, κάλεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επιδείξει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, η οποία αποτελεί το Α και το Ω του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. «Δεν θα στερήσουμε την αλληλεγγύη από τους Έλληνες φίλους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζ. Ντολ, τονίζοντας ότι η λύση που θα δοθεί θα πρέπει να είναι κοινοτική και ο μηχανισμός χρηματοδότησης εντός των κοινοτικών πλαισίων. Τόνισε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα από την πλευρά της θα πρέπει να προχωρήσει στις αναγκαίες βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις.

Ο Πρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Μάρτιν Σιουλτς συμφώνησε με τον Πρόεδρο της Επιτροπής ότι θα πρέπει να φτιαχτεί ένα «δίχτυ ασφαλείας» για την Ελλάδα. Ο Μ. Σιούλτς τόνισε ότι οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να επαναφέρει τη σταθερότητα στην ευρωζώνη είναι σωστές και δεν συμπεριλαμβάνουν εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο των Σοσιαλιστών, το πρόβλημα της Ελλάδας πρέπει να αντιμετωπιστεί στο εσωτερικό της ευρωζώνης. «Μου προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η κ. Μέρκελ θέλει την εμπλοκή του ΔΝΤ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μ. Σιουλτς σημειώνοντας ότι η ΕΕ πρέπει να στείλει το κατάλληλο μήνυμα στις αγορές. «Θέλουμε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ή θέλουμε να αφήσουμε τα πράγματα στην τύχη τους;», κατέληξε ο Μ. Σιουλτς.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει τώρα να πάρει μια ξεκάθαρη θέση», ανέφερε ο Πρόεδρος των Φιλελευθέρων και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, Γκι Βερχόφστατ, τονίζοντας ότι η λύση θα πρέπει να είναι ευρωπαϊκή. Ο Γκι Βερχόφστατ σημείωσε ότι βρισκόμαστε σε μία κατάσταση δίχως προηγούμενο, λέγοντας ότι η ΕΕ συζητά το θέμα της Ελλάδας δύο εβδομάδες και δεν έχει ακόμα καταφέρει να λάβει αποφάσεις. «Αν δεν βρεθεί μία ευρωπαϊκή λύση, όλες οι προσπάθειες θα πέσουν στο κενό, θα κερδίσουν οι κεφαλαιαγορές και οι κερδοσκόποι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος των Φιλελευθέρων.

Τέλος, ιδιαίτερα επικριτική για τη στάση της Γερμανίας εμφανίστηκε η Ρεμπέκα Χαρμς από τους Οικολόγους (Πράσινους). «Ως Γερμανίδα ντρέπομαι για την κυβέρνησή μου», δήλωσε χαρακτηριστικά η Ρ. Χαρμς, κατηγορώντας την Γερμανίδα Καγκελάριο ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να επιστρέψει στο Βερολίνο ως νικήτρια. «Αυτό είναι όνειδος» , «Απαράδεκτος λαϊκισμός», ανέφερε η Πρόεδρος των Πρασίνων. «Στην πρώτη μάχη να μας διαλύσουν οι φυλάδες; Ο κίτρινος τύπος;», αναρωτήθηκε η Ρ. Χαρμς , συμπληρώνοντας πως η Καγκελάριος Μέρκελ κάνει μεγάλο λάθος. «Δεν θα αφήσουμε την εφημερίδα Μπιλντ να τα εξηγήσει όλα».

ΠΗΓΗ

2 thoughts on “Βρυξέλλες: Χαώδεις και αλληλοσυγκρουόμενες θέσεις για το θέμα της βοήθειας προς την Ελλάδα από μια Ευρώπη-Βαβέλ που υποκύπτει στον ισχυρότερο

  1. καλα κανει η μερκελ. βεβαιως και καλα κανει. εσεις τι κανατε μεχρι τωρα?? Μονο την προσωπικη δυστυχως δική σας τσεπη προσεχατε και τωρα θελετε να λετε οτι φατινε και οι αλλοι??
    ΟΧΙ καλά κανει. εχω πολλα αλλα να αναλύσω αλλά θα ειναι εις ματην.

  2. Η Μέρκελ, φίλε ανώνυμε έχει τόσο δίκιο, όσο έχει και άδικο.
    Η Ελλάδα (οι πολιτικοί ταγοί) μπορεί να είναι μια μεγάλη μερίδα απ’ αυτούς, μεγάλοι καραγκιόζιδες.
    Όμως η Γερμανία έχει τεράστια συμφέροντα στην Ελλάδα.
    Και μόνο γι’ αυτόν τον λόγο, δεν θα έπρεπε να φερθεί έτσι στον Ευρωπαϊκό Ελληνικό λαό.
    Υποβρύχια: made in Germany
    ΟΤΕ : made in Germany
    ΔΕΗ: made in Germany
    Τανκ LEOPARD : made in Germany.
    Θέλεις κι άλλα;
    Έχει κι άλλα πολλά.

Σχολιάστε