"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ / Σκόπια

«Μακεδονική», αλλά με αστερίσκο η προεδρία ΠΓΔΜ


«Μακεδονική» έστω και με υποσημείωση θα ονομάζεται, εν τέλει, η θητεία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στην προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης, που ξεκίνησε επισήμως χθες.

Τα Σκόπια έμειναν αμετακίνητα στην αρχική τους θέση να τιτλοφορηθεί επισήμως η προεδρία τους ως «μακεδονική», παρά τις αντιδράσεις της Αθήνας, αλλά και τις αποστάσεις που έλαβαν οι χώρες-μέλη του Συμβουλίου.

Σε δήλωσή του, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημ. Δρούτσας υποστήριξε ότι η στάση της ΠΓΔΜ είναι μία ακόμη απόπειρα να μονοπωλήσει η γειτονική χώρα τον όρο, καθώς και μια προφανής παραβίαση τόσο της απόφασης 95 του Συμβουλίου της Ευρώπης όσο και αντίστοιχων αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που ορίζουν ότι χρησιμοποιείται η προσωρινή ονομασία (ΠΓΔΜ) έως ότου επιλυθεί η διαφορά με την Ελλάδα.

Ο κ. Δρούτσας προειδοποίησε ότι τέτοιου είδους ενέργειες μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες καθώς, όπως επεσήμανε, υπονομεύουν τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής και βιώσιμης λύσης στο ζήτημα του ονόματος. Επανέλαβε, ωστόσο, τη δέσμευση του Ελληνα πρωθυπουργού στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης «χωρίς νικητές και ηττημένους».

Η λύση που, εν τέλει, επελέγη από το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι κάθε έγγραφο της προεδρίας της ΠΓΔΜ να συνοδεύεται με έναν «αστερίσκο», μία υποσημείωση δηλαδή, σύμφωνα με την οποία βάσει του άρθρου 21.Β του εσωτερικού κανονισμού, «η διανομή εγγράφων εκ μέρους ενός εκπροσώπου γίνεται κάτω από την αποκλειστική ευθύνη του εν λόγω εκπροσώπου και δεν προδικάζει τη νομική ή πολιτική θέση του Συμβουλίου των Υπουργών».

O υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, που παρέλαβε από την Ελβετία τη σκυτάλη της προεδρίας του Συμβουλίου, επικαλέστηκε την «εθνική αξιοπρέπεια» της χώρας του. Ο κ. Αντόνιο Μιλόσοσκι προσέθεσε ότι πρόκειται για «μη σημαντικό θέμα», αλλά «αποτέλεσμα πολιτικού ρεαλισμού». Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2011 θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της χώρας του στην Ε.Ε.

Η 120ή Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των 47 χωρών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης πραγματοποιήθηκε, χθες, στο Στρασβούργο. Πέραν του απολογισμού της ελβετικής προεδρίας, στην ατζέντα της συνόδου περιλαμβάνονταν, μεταξύ άλλων οι εξελίξεις σε Βοσνία και Γεωργία.

ΠΗΓΗ

1 thoughts on “«Μακεδονική», αλλά με αστερίσκο η προεδρία ΠΓΔΜ

  1. Τελικά όχι μόνο δεν ξεχάστηκε το θέμα, όπως θα ήθελε ο Μητσοτάκης, αλλά μας επιβάλλεται ενάντια στα συμφέροντά μας. Οι επίγονοι δε του Μητσοτάκη αντί να ζητήσουν δημόσια συγγνώμη, φιλοδοξούν να κυβερνήσουν, αμετανόητοι, τη χώρα.

Σχολιάστε