"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ / ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ / Τουρκία

Τουρκικές φρεγάτες σε Σαρωνικό, Δωδεκάνησα


ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΟΥΡΛΗΣ

Μία εβδομάδα πριν ανοίξει η περίοδος του θερινού «μορατόριουμ», δύο τουρκικές φρεγάτες διέσχισαν χτες το μισό Αιγαίο σε μία κίνηση που παραπέμπει ευθέως σε σενάριο επιθετικής άσκησης.

Ξεκινώντας από το ναύσταθμο του Ακσάζ, η φρεγάτα «Yildirim» πέρασε μέσα από τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες στο Σαρωνικό. Πέρασε ανάμεσα από το Σούνιο (!) και την Τζια και συνέχισε μεταξύ Άνδρου και Καφηρέα, για να κινηθεί από εκεί νότια της Σαντορίνης και να καταλήξει στο βόρειο Αιγαίο με τελικό προορισμό τα Δαρδανέλια.

Ταυτόχρονα, η δεύτερη τουρκική φρεγάτα, «Barbaras», ξεκινώντας από το Ακσάζ κινήθηκε βόρεια και πέρασε δυτικά από τη Χίο, τη Λέσβο και όλα τα άλλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου για να συναντήσει την «Yildirim» πριν από τα Δαρδανέλια.

Τις δύο φρεγάτες, που εισήλθαν και σε ελληνικά χωρικά ύδατα, παρακολούθησαν κατά πόδας οι ελληνικές «Λήμνος» και «Κρυσταλλίδης». Η διπλή τουρκική παρουσία στο Αιγαίο είναι η πρώτη κίνηση της Άγκυρας που προβληματίζει σοβαρά μετά την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα στα μέσα Μαΐου.

Στο Πεντάγωνο τηρούν στάση αναμονής και επιφυλακής εν όψει της θερινής περιόδου, κατά την οποία -θεωρητικώς- η στρατιωτική δραστηριότητα στο Αιγαίο θα περιοριστεί σημαντικά. Όμως σημειώνουν ότι η Άγκυρα συνηθίζει να προφασίζεται «εκπαιδευτικές ασκήσεις» για να δικαιολογεί κινήσεις σε αέρα και θάλασσα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Εφημερίδα: ΒΗΜΑ ΣΕΛ 32

Σχολιάστε