"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ / Εξοπλισμοί / Κύπρος

Κύπρος: Προχωράει η απόσυρση των AMX-30G;


Ανησυχία προκαλεί δημοσίευμα στην Κύπρο το οποίο αναφέρεται σε νέες κυβερνητικές πρωτοβουλίες αποδυνάμωσης της Εθνικής Φρουράς σε μια δύσκολη συγκυρία…

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», μετά τις περικοπές στα καύσιμα κατά 46% στην Εθνική Φρουρά προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα, το υπουργείο Άμυνας αποφάσισε να προχωρήσει στην αχρήστευση και κοπή αρμάτων μάχης.

Πρόκειται για άρματα ΑΜΧ30 G γαλλικής κατασκευής, τα οποία θεωρούνται ακόμα επιχειρησιακά αξιοποιήσιμα. Σύμφωνα μάλιστα με το δημοσίευμα, «τις τελευταίες ημέρες μάλιστα διανέμονται φωτογραφίες από κινητό σε κινητό ανάμεσα στους εθνοφρουρούς, στις οποίες φαίνονται χαρακτηριστικά οι διεργασίες που γίνονται για τη δοκιμαστική κοπή ενός άρματος μάχης».

Τον Δεκέμβριο του 2009 είχε αποφασιστεί η αντικατάσταση του στόλου των ΑΜΧ 30 G, με άρματα μάχης νεότερης τεχνολογίας στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης της Εθνικής Φρουράς. Πρόκειται για τα 54 άρματα που παραχωρήθηκαν από την Ελλάδα το 1996 για να εξισορροπηθεί η ενίσχυση των δυνάμεων του Αττίλα. Τα εν λόγω άρματα επιχειρούν από τη δεκαετία του 1960, ωστόσο, 42 εξ αυτών παραμένουν αξιοποιήσιμα, αν και υποδεέστερα των δυνάμεων κατοχής.

Το κυπριακό υπουργείο Άμυνας επιμένει ότι δεν έχει ακόμα ληφθεί απόφαση καταστροφής των αρμάτων και τονίζει ότι αυτό θα γίνει για να αντικατασταθούν από σύγχρονα άρματα μάχης. Ενδεχομένως η πρωτοβουλία να σχετίζεται με την προμήθεια επιπλέον αρμάτων μάχης T-80 από τη Ρωσία.

Η ανησυχία που εκφράζεται από στελέχη της Εθνικής Φρουράς, είναι μήπως η απόφαση «αποστρατείας» των αρμάτων θα πρέπει να καθυστερήσει μέχρι την παραλαβή του νέου υλικού. Αν και το άρθρο αφορά τα συγκεκριμένα άρματα μάχης που είναι όντως παλιά, το πνεύμα του άρθρου εστιάζει γενικότερα στο – πράγματι φλέγον – ζήτημα των μαζικών περικοπών που θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στο αξιόμαχο των δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς.

Και όπως έχουμε αναφέρει κατ’ επανάληψη, η Ιστορία λάθη δε συγχωρεί…

ΠΗΓΗ

3 thoughts on “Κύπρος: Προχωράει η απόσυρση των AMX-30G;

  1. 41 «ολοκαίνουρια» άρματα Τ-80 που αγοράστηκαν το 1996 κόστισαν 135 εκατομμύρια ευρώ (174 εκ. δολάρια)

    40 «μεταχειρισμένα» άρματα Τ-80 που αγοράστηκαν εν έτη 2010, κόστισαν 100 εκατομμύρια ευρώ.

    Τα συμπεράσματα δικά σας.

  2. ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΠΡΩΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΣ ΤΑ ΠΕΤΑΞΟΥΝ, ΑΛΛΑ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΓΝΩΜΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑ, ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΙΜΑ. ΟΣΟ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ΤΟΣΟ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΠΑΛΙΑ!!!!

  3. τα παλιά είναι 50ετίας. έχουν κόστος συντήρησης, δεν ειναι αξιόπιστα αφού είναι με πεπαλαιωμένα συστήματα. παρα να τα καταστρέψουν καλύτερα ας τα πουλήσουν σε τιμή ευκαιρίας.
    με την ευκαιρία, οι S300 που είχε αγοράσει η Κύπρος και είχαν καταλήξει στην Κρήτη, πλεον εχουν γίνει δώρο στο Ισραήλ και έχουν γίνει έξω φρενών διάφορες αραβικές χώρες

Σχολιάστε