"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / Εξοπλισμοί

Ο πόλεμος ΗΠΑ και Γερμανίας στο ΓΕΣ για τα άρματα μάχης


Mία σύγκρουση η οποία θα καθορίσει το μέλλον της σύνθεσης των ελληνικών τεθωρακισμένων μονάδων βρίσκεται σε εξέλιξη στο παρασκήνιο του Γενικού Επιτελείου Στρατού, μετά την απόφαση του Αρχηγού Φραγκούλη Φράγκου να σταλεί LoR στις ΗΠΑ για τα 400 άρματα μάχης Μ1Α1 Abrams (σχετικό άρθρο και σύγκριση με τα τουρκικά LEO2A4 στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί).

Πρόκειται για μία κίνηση που απειλεί όχι απλώς την μονοκρατορία των γερμανικών οίκων σε ότι αφορά το αρματικό δυναμικό του Ελληνικού Στρατού, αλλά αν υλοποιηθεί αλλάζει τελείως τους συσχετισμούς σε ένα άλλο μεγάλο πρόγραμμα του ΓΕΣ, αυτό των πυρομαχικών των αρμάτων μάχης των 120 χλστ. όπου πλέον η αμερικανική ΑΤΚ θα εμφανιστεί αν όχι ως φαβορί, εν τούτοις ως «ίσος προς ίσον» έναντι της γερμανικής Rheinmetall, η οποία σήμερα ελέγχει το πρόγραμμα λόγω μοναδικής πιστοποίησης του πυρομαχικού της DM63 στο πυροβόλο των 120 χλστ. των LEO2HEL.

 

H LoR προς τις ΗΠΑ για τα 400 Abrams, όσο και να φαίνεται μια «απλή LoR» μεταχειρισμένου υλικού δεν είναι καθόλου τέτοια. Κατ’αρχήν αλλάζει τις ισορροπίες, όπως προείπαμε. Η  γερμανική κυριαρχία παύει να υφίσταται και όχι μόνο αυτό: Ο ηττημένος του ελληνικού διαγωνισμού νέου άρματος μάχης του 2001-2002 «μπαίνει από το παράθυρο» και αλλάζει όλα τα δεδομένα.

Η υπόθεση του αγώνα επικράτησης των εταιρειών  στην ελληνική αγορά αρμάτων ξεκινά ουσιαστικά το 1971.

Η τότε κυβέρνηση για να απαντήσει εμπράκτως στο αμερικανικό εμπάργκο όπλων (λόγω του κινήματος-πραξικοπήματος του 1967)  που απειλούσε να αφήσει την χώρα χωρίς ικανές Ένοπλες Δυνάμεις, προχώρησε σε μαζικές παραγγελίες πολεμικού υλικού από ευρωπαϊκές χώρες (σημειώνουμε κάτι για την ιστορία: Ούτε σε μία περίπτωση δεν ακούστηκε μεταδικτατορικά, έστω και απλή φήμη για διασπάθιση δημοσίου χρήματος, μίζες κλπ από τις κυβερνήσεις και τις ηγεσίες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας 1967-1974, παρά τις τεράστιες αγορές όπλων των ετών 1970-1974).

Υποβρύχια από την Γερμανία, πυραυλακάτους, άρματα μάχης και ΤΟΜΑ από την Γαλλία, αντιπλοϊκά βλήματα από την Γαλλία κλπ. Έτσι για πρώτη φορά εντάχθηκε στον Ελληνικό Στρατό νέα άρματα μάχης και πραγματικά ΤΟΜΑ: ΑΜΧ-30 και ΑΜΧ-10Ρ. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι εν έτει 1972-1973 εντάχθηκαν για πρώτη φορά πραγματικά ΤΟΜΑ στο Ε.Σ.

Η Ελλάδα πρέπει να ήταν ίσως το πρώτο δυτικό κράτος μετά την Γαλλία που απέκτησε πραγματικά ΤΟΜΑ, ακολουθώντας την πλέον σύγχρονη τάση που είχε κάνει μερικά χρόνια πριν την εμφάνισή τους στο ανατολικό μπλοκ και είχαν αλλάξει δόγματα και φιλοσοφία δράσης των χερσαίων δυνάμεων. Μέχρι τότε μόνο μεταχειρισμένα άρματα μάχης Μ47 αρχικά και Μ48 εν συνεχεία (ούτε καν Μ60!) δίνονταν από τις ΗΠΑ στον Ελληνικό Στρατό. Το 1980 ελήφθη η απόφαση προμήθειας των πρώτων 110 LEO1GR μιας ενδιάμεσης έκδοσης του Α3 και του Α4. Κάποτε θα γραφεί η ιστορία αυτής της προμήθειας, αλλά δεν είναι του παρόντος.

Εν πάση περιπτώσει οι Γερμανοί έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους στον Ελληνικό Στρατό και φαίνεται ότι είχαν έρθει για να μείνουν: Καλό προϊόν και πάνω απ’’ολα καλό σέρβις και κρατική βοήθεια με ανάλογες των αμερικανικών FMS χρηματοδοτήσεις: Εκεί που τους Γάλλους δεν τους έβρισκες ή έκαναν μήνες να στείλουν τα ανταλλακτικά που χρειαζόντουσαν οι Γερμανοί που αντιπροσωπεύονταν εγχωρίως από μία νέα εταιρεία με στελέχη υψηλής ευφυίας και ικανοτήτων «σάρωναν» τα πάντα και πάνω απ’όλα διείσδυαν στις διευθύνσεις Τεθωρακισμένων, Τεχνικού και σε ολες τις κρίσιμες υπηρεσίες του ΓΕΣ.

Μία προμήθεια αρμάτων μάχης Μ48Α5 από τα αμερικανικά αποθέματα περί το 1985 δεν έγινε ποτέ πράξη, ενώ ένας διαγωνισμός για νέο άρμα μάχης, ακουγόταν, αλλά ούτε αυτός υλοποιήθηκε. Και έτσι φτάνουμε στο 1990 και στην απελευθέρωση τεράστιων ποσοτήτων αρμάτων μάχης λόγω της συνθήκκης CFE από την Κεντρική Ευρώπη. Κάπου 650 άρματα μάχης Μ60Α1/Α3 εντάχθηκαν χωρίς κόστος στον Ελληνικό Στρατό, ο οποίος θεώρησε ότι είχε λύσει το άμεσο πρόβλημα και μπορούσε πλέον να αποσύρει όλα τα παλαιά Μ48Α3 και Μ47 με το πυροβόλο των 90 χλστ.

Στο ενδιάμεσο, άλλη μια παρτίδα LEO1 (κάπου 100 άρματα εντάχθηκαν στον Ε.Σ. ως αντισταθμιστικό της προμήθειας των φρεγατών ΜΕΚΟ-200ΗΝ).

H προμήθεια των Μ60 είχε μία παρενέργεια: Εν μία νυκτί με αιφνιδιαστική απόφαση του ΓΕΣ τα γαλλικά άρματα μάχης και ΤΟΜΑ αποσύρθηκαν στις αποθήκες! Οι Γάλλοι πλήρωσαν την κακή υποστήριξη και την κακή αντιπροσώπευση. Χαρακτηριστικό είναι ότι παρά τα 18 χρόνια ένταξή τους στον Ε.Σ., ουδέποτε αναπτύχθηκε νέο δόγμα δράσης για τα ΤΟΜΑ ΑΜΧ-10Ρ, τα οποία εξακολουθούσαν να επιχειρούν μέχρι τέλους, όπως τα … ΤΟΜΠ Μ113!

Από την «κοσμογονία» της ένταξης Μ60 (ουδέποτε μέχρι τότε είχαν ενταχθεί μαζικά στον Ε.Σ. τόσο μεγάλοι αριθμοί αρμάτων μάχης) φτάσαμε στη νέα αγορά αρμάτων μάχης LEO2HEL το 2002, αφού είχαν προηγηθεί διαδοχικές παραχωρήσεις ολλανδικών LEO1V, κια γερμανικών LEO1A5.

Η απόφαση για προμήθεια των LEO2HEL και η ενδιάμεση λύση των LEO2A4, κατά πολλούς σφράγισε οριστικά την γερμανική κυριαρχία στα τεθωρακισμένα του Ε.Σ., ειδικά μετά την (ορθή) απόφαση απόσυρσης των Μ60. Διαδοχικές προτάσεις προμήθειας επιπλέον LEO2A4 δεν ευοδώθηκαν, τα αποθέματα LEO2A4 στην Γερμανία τελείωναν (καλό και αξιόπιστο άρμα με δεδομένα καλή υποστήριξη που έγινε ανάρπαστο σε διάφορα μέρη του κόσμου) και φαινόταν ότι το κεφάλαιο «άρματα μάχης» είχε κλείσει για τον Ε.Σ. μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Διεύθυνση Τεθωρακισμένων του ΓΕΣ μέχρι πρότινος ασχολούντο με τα προγράμματα εκσυγχρονισμού των LEO2A4, μόνο.

Και ξαφνικά ήρθε η LoR για τα Μ1Α1 να αμφισβητήσει την γερμανική κυριαρχία και να μετατρέψει τον ηττημένο του διαγωνισμού του 2001-2002 στο πιο πολυάριθμο άρμα του Ε.Σ. χάρη στα τεράστια αποθέματα του αμερικανικού Στρατού: Οι Έλληνες επιτελείς θα διαλέξουν μετξύ 1000 (κατ’άλλες πηγές 600) αρμάτων τα 400 Μ1Α1 που είναι στην καλύτερη κατάσταση και θα δώσουν ένα τεράστιο άμεσο πλεονέκτημα στις ελληνικές τεθωρακισμένες μονάδες έναντι των τουρκικών.

Τολμάμε να πούμε ότι πριν έρθουν σε αυτό το κακό επίπεδο οι αμερικανο-τουρκικές σχέσεις, οι ΗΠΑ αποκλείεται να έδιναν στην Ελλάδα τέτοιο πλεονέκτημα. Σημειώνεται ότι με αυτά τα 400 άρματα κλείνει για αρκετά χρόνια η αγορά μεταχειρισμένων αρμάτων των ΗΠΑ, όπως έπρεπε να πράξει η ελληνική πλευρά με τα γερμανικά άρματα το 2002-2004, όταν βλακωδώς επέτρεψε στην Τουρκία να προμηθευτεί LEO2A4, αντί να «κλειδώσει» με σχετική διακρατική δέσμευση στην προμήθεια των LEO2HEL, το σύνολο των ικανών LEΟ2Α4 έναντι συμβολικού τιμήματος,όπως μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση το 2002 και δεν έκανε..

Το Μ1Α1 αντιπροσώπευσε την πρώτη μεγάλη παρτίδα παραγωγής όπου υιοθετήθηκαν σημαντικές βελτιώσεις: εκτός του πυροβόλου των 120 χλστ. –που αντικατέστησε το προηγούμενο των 105 χλστ. L7 της Royal Ordnance− φτιάχτηκε νέο σύστημα ελέγχου πυρός, σύστημα προστασίας NBC, ενισχυμένη θωράκιση και βελτιωμένο σύστημα ανάρτησης.

Οι βελτιώσεις αυτές προσέφεραν στο άρμα βελτιωμένες ικανότητες πυρός κατά την κίνηση, ανταπόκριση σε μικρότερο χρόνο εναντίον απειλών, αλλά και προστασία από τα εχθρικά πλήγματα. Επιπρόσθετα, στο άρμα τοποθετήθηκαν σύστημα εντοπισμού θέσης (PLRS), ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης κινητήρα –μέσω του οποίου επιτεύχθηκε σημαντική βελτίωση στην κατανάλωση καυσίμων− και συλλογή διαπέρασης υδάτινων κωλυμάτων μεγάλου βάθους.

Το μήκος του σκάφους (χωρίς το πυροβόλο) φθάνει τα 5,63μ. −9,77 μ., με το πυροβόλο ανεπτυγμένο−, έχει πλάτος 3,66 μ., μέγιστο ύψος 2,89 μ. και το βάρος μάχης φτάνει τους 57 τόνους.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου πόλεμου του Κόλπου, το πυροβόλο των 120 χλστ. κατάφερε επιτυχή πλήγματα σε αποστάσεις 4.000 μέτρων, χρησιμοποιώντας βλήμα APFSDS-T.  Το τελευταίο είναι το M829 APFSDS-T, με πυρήνα απεμπλουτισμένου ουρανίου και M830 HEAT-MP-T. Η ταχύτητα εξόδου για τα βλήματα APFSDS-T φθάνει τα 1.650 m/s. Το M-1A1 μεταφέρει απόθεμα 40 οβίδων έναντι 42 του LEO-2A4 και Leo 2HEL.

Θεωρείται ότι σε ελληνική υπηρεσία δεν θα χρησιμοποιηθοπύν βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου, αφού άλλωστε η προσφορά της ΑΤΚ για βλήματα APFSDS-T είναι εξελιγμένα βλήματα βολφραμίου που βασίζονται τεχνολογικά στο γερμανικό DM63 (η συνεργασία με την Rheinmetall είναι και μετοχική), αλλά λόγω των τεράστιων ποσοτήτων που κατασκευάζονται για τον αμερικανικό Στρατό, είναι πολύ φθηνότερα από το γερμανικό.

To άρμα διαθέτει επίσης συζυγές πολυβόλο Μ240 των 7,62 χλστ. και ένα ιδίου τύπου για τον γεμιστή, ενώ ο αρχηγός χειρίζεται το Α/A M-2ΗΒ των 12,7 χλστ.

Η θωράκιση του M-1A1 στηρίζεται στην κλασική τύπου Chobham και στα μη κρίσιμα σημεία χρησιμοποιείται θωράκιση χυτού χάλυβα RHA (Rolled Homogenous Armour). Από το 1988, υιοθετείται η ενισχυμένη θωράκιση απεμπλουτισμένου ουρανίου (DU), που παρέχει μεγαλύτερη προστασία χάρη στην υψηλή πυκνότητα του υλικού σε σχέση με τον χάλυβα (2,5 φορές πυκνότερη) και είναι βαρύτερο και σκληρότερο υλικό σε σχέση με τον χάλυβα. Η νέα θωράκιση έχει ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση του άρματος κατά πέντε τόνους περίπου.

Η έκδοση που φέρει τη βελτιωμένη θωράκιση ονομάζεται M-1A1 (HA- Heavy Armour) και είναι άγνωστο αν περιλαμβάνεται στα υπό παραχώρηση άρματα.

Εκτιμούμε ότι θα ήταν ευχής έργο να υπάρχει τέτοια θωράκιση, αφού είναι η κορυφαία θωράκιση που τοποθετήθηκε ποτέ σε άρμα με ένα «ακραίας μορφής» μειονέκτημα: Σε απ’ευθείας βολή εχθρικού βλήματος στον πύργο μπορεί να υπάρξουν σωματίδια μη ραδιενεργού ουρανίου στο εσωτερικό του άρματος που θα τα εισπνεύσει το προσωπικό. Βέβαια, το θέμα είναι ότι το τελευταίο που θα απασχολήσει το τετραμελές προσωπικό του Abrams σε μια τέτοια περίπτωση (πλήγμα στον πύργο), είναι τα σωματίδια…

Ίσως το μοναδικό πραγματικό μειονέκτημα του Μ1Α1 Abrams έναντι του LEO2A4 είναι το σύστημα κίνησης που όντως δίνει απίστευτη δύναμη στο άρμα, αλλά έχει μεγάλες απαιτήσεις συντήρησης.

Η μέγιστη ταχύτητα που αναπτύσσει το άρμα φθάνει τα 72 χ.α.ω. (!) και η εμβέλεια τα 465 χλμ. Αντί για κινητήρα ντίζελ το Μ-1, διαθέτει στροβιλοκινητήρα τύπου AGT-1500 και σύστημα μετάδοσης X-1100-3B, που παρέχει μέγιστη ισχύ 1500 hp στις 2600 rpm. Η επιτάχυνση από τα 0 στα 32 χ.α.ω. επιτυγχάνεται σε χρόνο έξι δεύτερων! Το κιβώτιο ταχυτήτων περιλαμβάνει τέσσερις ταχύτητες για έμπροσθεν κίνηση και δύο ταχύτητες για όπισθεν.

Ο λόγος ισχύος-βάρους φθάνει τα 26,4 (hp/τόνο) και, παρά το γεγονός ότι θεωρείται ένα βαρύ άρμα, η ευελιξία που παρέχεται είναι εκπληκτική. Οι κινητήρες αυτού του τύπου είναι χαμηλότερου θορύβου σε σχέση με τους κινητήρες ντίζελ και παρέχουν μεγαλύτερη αξιοπιστία αλλά με υψηλότερη κατανάλωση καυσίμου.

Ο κινητήρας σχεδιάστηκε ώστε σε χρόνο τριάντα λεπτών να μπορεί να αφαιρεθεί από το άρμα για ευνόητους λόγους. Για τη γενική επισκευή του κινητήρα, θα προηγηθεί η χρήση του για την κίνηση του άρματος σε απόσταση 28.966 χλμ. Εδώ, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κινητήρας μπορεί να χρησιμοποιήσει διαφορετικούς τύπους καυσίμου (βενζίνη, πετρέλαιο, κηροζίνη).

Στροβιλοκινητήρας, σημαίνει μεγάλη δύναμη, μεγάλη κατανάλωση, χαμηλό ηχητικό ίχνος και μεγάλες απαιτήσεις συντήρησης. Και σε ότι αφορά τον Ε.Σ., μεγάλες απαιτήσεις εκπαίδευσης…

Πάντως αυτά τα 400 άρματα, θα βάλουν σε μια νέα εποχή τον Ε.Σ.. Ο σχεδιασμός προβλέπει ανάπτυξη στον Έβρο με παράλληλη μετακίνηση των LEO1A5 στα νησιά. Φαντασθείτε μια αρματική δύναμη με 750, περίπου, Μ1Α1 και LEOHEL/A4 στον Έβρο! Η ισχυρότερη αρματική δύναμη στην Ευρώπη για την δεκαετία που διανύουμε, πλην Ρωσίας…

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

19 thoughts on “Ο πόλεμος ΗΠΑ και Γερμανίας στο ΓΕΣ για τα άρματα μάχης

  1. Δεν καταλαβαίνω γιατί όλοι όσοι ασχολούνται με το θέμα ξεχνάνε τους 2 βασικότερους παράγοντες οι οποίοι είναι και το κλειδί στην όλη υπόθεση. Σαν να πρόκειται για υπνοβασία.
    1. Με το που η Ελλάδα θα πάρει 400 Μ1 οι Τούρκοι την άλλη ημέρα θα εμφανιστούν με 600 Μ1 οπότε κάθε πλεονέκτημα εξαφανίζεται (βλέπε περίπτωση Λεοπαρντ 2).
    2. Το κόστος του να θέσουμε σε λειτουργία τα νέα άρματα, περνάει τον καινούργιο προυπολογισμό του ΓΕΣ! Δεν θα υπάρχουν χρήματα ούτε για να πληρώσουν το ρεύμα των στρατοπέδων ούτε να φάνε οι στρατιώτες. Οι εποχές που οι προυπολογισμοί ήταν λάστιχα και άλλα μας έδιναν και άλλα χαλάγαμε έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.
    Η εμπειρία από τετοιου είδους δωρεές μας έχει δείξει οτι με το που θα έρθουν στο λιμάνι του Πειραιά (με δικά μας έξοδα περί τα 20.000.000) θα χρειάζονται για να κινηθούν, γενική ανακατασκευή. Οπερ σημαίνει κόστος το λιγότερο 500.000€ για κάθε όχημα =200.000.000€. Τα οχήματα έρχονται χωρίς οπλισμό πλην πυροβόλου, χωρίς παρελκόμενα, χωρίς συλλογές ανταλλακτικών κλπ κλπ. άλλα 100.000.000€ Τα περισσότερα από αυτά ήδη θα έχουν φθαρμενο τον σωλήνα του πυροβόλου οπότε πάμε για άλλα τόσα εκατομμύρια και φτάνουμε στα πυρομαχικά. Με κόστος 25.000 το βλήμα και ένα απόθεμα 100 βλημάτων ανα άρμα πάμε στο ένα δις! Με λίγα λόγια η δωρεάν προμήθεια σαν πρώτη δόση και μόνο για να στείλουμε τα άρματα στις μονάδες θα μας στοιχήσει περί το 1,5 δις μαζί με τα έξοδα εκπαίδευσης, κλπ. Αν τώρα υπολογίσουμε τα έξοδα συντήρησης και λειτουργίας, θα χρειαστούμε 5 προυπολογισμούς ΓΕΕΘΑ μόνο για να λειτουργούμε τα Μ-1.
    Μα εδώ δεν έχουμε λεφτά να αγοράσουμε ανταλλακτικά για τα F-16!
    Απορώ πώς μπορεί να περνάει απαρατήρητο αυτό το γεγονός.

  2. bc59 καποιες πηγες εχεις για τα νουμερα που παρουσιαζεις ή απλα τα βγαζεις απο την κοιλια σου?
    Απο που και ως που 400 δωρεαν αρματα επιπεδου Λεο2 Α4 (με καλυτερα σκοπευτικα+θωρακιση αν εχουν την DU) θα κοστισουν 500,000 για σερβις?
    Εχει βγει καποιο προγραμμα απο το ΓΕΣ που αγνοουν οι παντες εκτος απο εσενα?
    Το οτι θα παρουν οι Τουρκοι 600 σε τι πληροφοριες το βασιζεις?
    Ασε με να μαντεψω, μυρισες τα νυχια σου!
    Το κοστος μεταφορας απο τις ΗΠΑ εδω πως το εβγαλες?
    Και κατα τη γνωμη σου θα επρεπε να το πληρωσουν οι Αμερικανοι?
    Μηπως να μας εβαζαν και 2 κασες Jack Daniels σε καθε αρμα και 3-4 Καλιφορνεζες με μεγαλα βυζια για να θεωρησουμε συμφερουσα την προσφορα τους?

    Κουνα λιγο το κεφαλακι σου αγορακι μου μπας και παρει μπρος…

  3. Κάνει πολύ μεγάλο μπαμ ο bc59 από τις τερατολογίες που γράφει πως είτε μεσάζων είναι είτε πονεμένος Τούρκος από τους πολλούς που συχνάζουν στα μπλογκ μας τελευταία και κλαίγεται για την πανταχούσα που τους ήρθε…

  4. και εμενα η λογική μου αυτό λέει,δηλαδή πως είναι τόσο σίγουρος(οbg65) για την τουρκια ότι θα παραγγείλει 600 από την στιγμή που προσπαθεί να κατασκευάσει δικό της άρμα.όσο για το κόστος έχει γνώση από ναυτιλιακά ναύλα;προφανώς αυτοί που θα πάνε να δούνε τα άρματα σίγουρα είναι γνωστες και λογικα αυτά που λέει ο bc59 να τα γνωρίζουν,δεν είναι απαραίτητο να πάρουμε τα άρματα αν δεν έχουν λογικά κάποιες ελάχιστες απαιτήσεις στις προδιαγραφές,αφού ουσιαστικά είναι εν ενέργεια και όχι παλιό σίδερα.κατά την γνώμη μου είναι πολύ καλό άρμα και το θεωρώ δεδομένο και ας μην ξέρω από άρματα γιατί η λογική μου λέει ότι δεν είναι μαλάκας ο αμερικανος να έχει δεύτερης ποιότητος άρμα,με αυτό μπήκε στο ιράκ,όμως η ουσία είναι στις πολιτικές παραμέτρους της επιλογής για το άρμα αυτό και κατά την γνώμη μου και έχει ως εξής.πρώτα κόβουμε τις μίζες από τους γερμανούς και κάνουμε δουλειές με τους αμερικανους και δεύτερον παιρνάμε στην φάση των στενών σχέσεων με τους αμερικανούς σε όλα ποια τα επίπεδα.πολιτικά και στρατιωτικά.ξέρει ο jefry mineiko.

  5. Ελπίζω αυτοί που απάντησαν με ορυμαγδό ειρωνειών και ηλιθιοτήτων να είναι άσχετοι με το θέμα γιατί αν είναι σχετικοί πάμε για φούντο. Προφανώς αγαπημένα μου παιδάκια εκτός από το να παίζετε το παιχνιδάκι σας μπροστά στο κομπιούτερ αγνοείτε μερικά βασικά, όπως πχ οτι ο καθένας έχει γνώμη και την σεβόμαστε γιατί αλλιώς γινόμαστε πίθηκοι όπως είναι οι πατεράδες πχ.
    Αυτά λοιπόν τα στοιχεία τα έδωσα διότι ήμουν παρών στην παραλαβή των 300 Μ-48Α5 που πήραμε από την Αμερική πριν αρκετά χρόνια. Οπότε αναλογικά με τα έξοδα που κάναμε εκείνη την εποχή υπολογίζω οτι το κόστος θα είναι παραπλήσιο. Αν έχετε εσείς αρτιότερες μελέτες υπόψιν παρακαλώ να τις υποβάλετε. Δυστυχώς όμως στο καφενείο που κάθεστε δεν έχετε τα απαραίτητα στοιχεία για να κάνετε υπολογισμούς.
    Παρόλα αυτά έχετε κατευθείαν γραμμή με το Τουρκικό ΓΕΕΘΑ που σας υποσχέθηκε πως αν οι γκιαούρηδες βρεθούν με 400 Μ-1 αυτοί θα κάνουν τα στραβά μάτια και θα σας αφήσουν να έχετε το πάνω χέρι στα Βαλκάνια.
    Επίσης εξασφαλίσατε από τους Αμερικάνους οτι λόγω ηλιθιότητος δεν θα θελήσουν να μπουν στην Τουρκική αγορά αρμάτων, αλλά θα αρκεστούν να μας χαρίσουν 400 ολοκαίνουργια άρματα, τα οποία κατα την γνώμη σας δεν θα χρειασθούν άμεση ανακατασκευή διότι κράτησαν τα σαράβαλλα για την πάρτη τους να πολεμάνε σε Ιράκ και Αφγανιστάν.
    Πιέστε ένα φραπέ στην υγεία των ηλιθίων Τούρκων και Αμερικάνων αλλά με προσοχή μην χυθεί πάνω σας την ώρα που παίζετε ρυθμικά το άλλο το χεράκι.

  6. OI GERMANOI NA MIN FONAZOUN GIATI AYTOI ODIGISAN TIN KATASTASI EKEI.

    AS MIN EDINAN PESKESI STOUS TOURKOUS TA LEOPARD 2 TI STIGMI POU EMEIS EXAME AGORASEI APO AYTOUS KAINOURIA.

    GEMISAN TIS TSEPES TOUS ME LEYTA APO TIN ANAGKI MAS GIA POIOTIKI YPEROXI KAI META TIN EKSAFANISAN ME AYTO POU EKANAN.

    AYTES EINAI OI SINEPEIES TOU LATHOUS TOUS NA ANATREPSOUN TIN DIMIOURGITHISA YPEROXI MAS.

    KAI KALA THA KANOUME NA PAROUME TA ABRAMS PRIN TA EKSAFANISOUN KAI AYTA OI YPOLIPOI.

    KATI GIA POLITYPIES KAI ALLA TETEIA MOU AKOUGONTE SAN PORDES OTAN EXOUME AKOMA SE YPIRESIA M-48 KAI M-60.

  7. καλά τα λες όμως στο γεγονός ότι η τουρκια θέλει να κατασκευάσει το δικό της άρμα σε συνεργασία με τους κορεάτες το βρίσκεις λογικό να δώσει τόσα λεφτά σαν εμάς τους βλάκες αντί να αναπτύξει και φυσικά να επενδύσει αυτά τα λεφτά στο άρμα της,η μήπως φοβάται επιθετικό πόλεμο από εμάς ειδικά τώρα με τον παπανδρέου και θα τρέξει να πάρει δεν λέω 600 αλλα τα 400.και τέλος αφού γνωρίζεις δεν μας λες την τιμή πάνω κάτω ,πόσο πέφτει σε τιμή μονάδος το μεταχειρισμένο αλλα ανακατασκευασμένο και πόσο το καινούργιο για να δούμε και τις τιμές εν τελει.πάντως η απόφαση αυτή έχει καθαρά πολιτικά κριτήρια,οι στρατιωτικοί τι λένε για αυτό;

  8. bc59 Με βάση το τι έγινε ΠΡΙΝ 30 χρόνια έβγαλες αριθμούς κοστολογήσεις των M1A1?
    Αχαχαχαχαχαχαχαχα, νόμιζα πως ήσουν λιγότερο νούμερο αλλά είσαι αστρονομικό!
    Αλήθεια τι ρόλο βαρούσες εσύ στην παραλαβή των M48?
    Εκ δεξιών του Χαραλαμποπουλου ήσουν η απλά καθάριζες τις ερπύστριες?
    Το ότι οι Τούρκοι ασχολούνται με την σχεδίαση δικού τους άρματος το ήξερες?
    Αλήθεια με την λογική σου δεν θα πρέπει να κάνουμε κανέναν απολύτως εξοπλισμό μιας και θα κάνουν μετά και οι Τούρκοι!

    Ρε τράβα σε κάνα χαμάμ να κάνεις το γιουσουφακι και όπως θα σε ταχταρίζουν οι Μεμετηδες στα πόδια τους πάρε και καμία δραμαμινη μην ξεράσεις από το πολύ κούνημα…

  9. Α και που είσαι νούμερο,
    για τα νούμερα που παρουσίασες ακόμα περιμένω τα στοιχεία σου
    Να δούμε από που προέρχονται ρε παιδί μου!
    Αλήθεια το ΓΕΣ γνωρίζει αυτούς τους αριθμούς ή είσαι ο μονός και σήμερα σε παγκόσμια αποκλειστικότητα τους δημοσιεύεις εδώ πέρα?

  10. @Εξω οι Τουρκοι απο το blog.
    Από το πλούσιο λεξιλόγιο σου συμπεραίνω πως είσαι ανθρωπος της κουλτούρας και της μόρφωσης. Επίσης από τις γνώσεις σου στις ξένες γλώσσες (Είσαι βαθύς γνώστης της Τουρκικής) βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα, πως η γιαγιά σου ήταν λάτρισα του Οθωμανικού. Απορώ μόνο πώς ένας πιθηκάκος του επιπέδου σου έφτασε να έχει επαφή με την τεχνολογία και να γράφει αντί σε τοίχο της γειτονιάς του με σβουνιές, σε πληκτρολόγιο κομπιούτερ. Πιστεύω πως πρέπει να γίνεις στόχος ιατρικής και επιστημονικής έρευνας. Μπράβο αγόρι μου, εγώ είμαι περήφανος που η πατρίδα μου δίνει στους λαθρομετανάστες τέτοια μόρφωση. Ενα απογαμίδι Τούρκικο να μάθει τέτοια Ελληνικά είναι ένα θαύμα για την Ελληνική Παιδεία.

  11. bc59 Πιστευω οτι πρεπει να σηκωσεις το γαντι. Και εγω θελω να μαθω για τα νουμερα για να εχουμε μια σφαιρικη αποψη! Ευχαριστω

  12. bc59
    Άρες μάρες κουκουνάρες γράφεις!
    Πέρα από το ότι φαντασιώνεσαι να σε πηδάνε οθωμανικά τα μεμετια όπως και όλα τα άλλα αρσενικά μέλη του σογιού σου έχεις κάτι ουσιαστικό να πεις?
    Οι τερατολογικές σου προβλέψεις από που προέρχονται για το κόστος εισόδου στην υπηρεσία των 400 Μ1Α1?
    ‘Η ας πούμε ότι τα 400 καλύτερα από τα 1000 διαθέσιμα θα θέλουν μισό χαρτί για να έλθουν σε μάχιμη κατάσταση?
    Ή ότι το κόστος των βλημάτων είναι 25,000(!!!)?
    Ή το ότι το πυροβόλο τους θέλει αλλαγή?
    Αλήθεια ξέρεις στο περίπου πόσες βολές έχουν ρίξει ώστε να χρειάζονται καινούργια?
    Γιατί στο ΙΡΑΚ έριξαν ελάχιστες…
    Το μόνο πράγμα για το οποίο βλέπω να καίγεσαι είναι ότι ο ΕΣ θα αποκτήσει το πάνω χέρι σε ενδεχόμενο σύρραξης στη Θράκη και φαίνεσαι πολύ χαλασμένος ρε παιδί μου…
    Θέλω να πιστεύω πως δεν είσαι ένα πονεμένο μεμετι άλλα απλά ένας ΠΑΠΑΡΑΣ!
    Από ότι καταλαβαίνω η σχέση σου με το αντικείμενο πρέπει να είναι παρόμοια με την επαφή σου με τις γυναίκες.
    ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ!

  13. Τιποτα σε αυτη τη ζωη δεν ειναι δωρεαν.Θα χρειαστουν μεγαλα κονδυλια για την επιχειρησιακη ενταξη των Μ1Α1 οπως και για καθε νεο οπλο που εντασεται στις ΕΔ.Εαν θελουμε ισχυρες ΕΔ ικανες να προστατευουν την πατριδα μας πρεπει δυστυχως να κανουμε και θυσιες,αλλα χρειαζεται ορθολογικη χρηση των ελαχιστων κονδυλιων που διαθετουμε.
    Δυστυχως το Μ1Α1 ειναι το μονο συγχρονο αρμα που που μπορουμε να ενταξουμε στον ΕΣ μετα την απωλειας επιπλεον LEO 2A4.Το κοστος θα εξαρτηθει απο την κατασταση στην οποια βρισκονται τα αρματα.Τον περασμενο χρονο οι Αμερικανοι μας ειχαν προτεινει 230 τομα Μ2Α2 ανακατασκευασμενα και αναβαθμισμενα στο επιπεδo ODS με κοστος 270 εκ ευρω περιπου,ειχε αναφερθει οτι το κοστος σε βαθος 15ετιας θα ηταν 510 εκ .

  14. Kαλά τα leopard καλά και τα αλλα πως τα είπαμε abrhams;
    xaxaxa.
    Λοιπόν μάγκες εδώ είμαστε

    Σε αυτό το άρμα χτυπάνε ΟΛΑ προσοχή.

  15. platon_21 φαινονται πολυ μπουρι τα μηχανακια αυτα. Λενε οσο καλα ειναι τελικα?

  16. Το Τ-95 ειχε ακυρωθει σαν ξεπερασμενο.Οι Ρωσοι θα βασιστουν σε αναβαθμισμενες εκδοσεις του Τ-90.Το Τ-95 και το BLACK EAGLE ειναι διαφορετικα πρωτοτυπα διαφορετικων Ρωσικων εταιρειων.

  17. Αγαπητέ μου φιλε δεν είναι μηχανάκια.

    Ας μην ξεγελιόμαστε η ρωσία είναι έτη φωτός μπροστά σε οπλικά συστήματα.

    Απλά η δυτική έχουν τα ΜΜΕ σε όλη την δύση να προωθούν τα δικά τους προϊόντα.

    Συν το ότι εμείς είμαστε εξ ολοκληρου εξαρτημένη από της δυτικες τραπεζες.Με αποτέλεσμα να χορεύουμε στον σκοπό τους.
    μια ματια έριξε ο μπούλης προς την αρκούδα και τον έφαγε το μαύρο φίδι.Ασε που όταν πήραμε τους s-300
    κλάσανε μεντες. Και ξέρετε γιατι.

    Απλά επειδή ότι f αμερικανικο κινείται στο αέρα δεν έχει καμια τύχη.
    Η ρώσοι το κατασκεύασαν ειδικά για τα αμερικανάκια.

Σχολιάστε