"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Α/ΓΕΕΘΑ: Στόχος η διατήρηση της μαχητικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων


O Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος σε έγγραφό του με κατευθυντήριες οδηγίες του προς το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων αναφέρεται στα νέα δεδομένα που διαγράφονται για την πορεία των Ενόπλων Δυνάμεων σε μια εποχή προκλήσεων.

Απώτερος στρατηγικός στόχος των Ενόπλων Δυνάμεων είναι σύμφωνα με τον Α/ΓΕΕΘΑ «η διατήρηση της μαχητικής ισχύος, μέσα από την ποιοτική βελτίωση, ώστε να αποτραπεί ή να αντιμετωπιστεί, κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας» ενώ σε άλλο σημείο τονίζεται ότι «επιδιώκουμε να αποκτήσουμε τις επιχειρησιακές δυνατότητες που θα μας επιτρέψουν να ενεργούμε επιτυχώς σε όλο το φάσμα της σύγκρουσης, έχοντας συνεχώς υπόψη ότι οι σχέσεις της χώρας μας έχουν σε ορισμένες περιπτώσεις τα χαρακτηριστικά της “ασταθούς ειρήνης” και ότι μπορούν να κινηθούν στο δεξιό άκρο του φάσματος, δηλαδή τη γενικευμένη πολεμική σύρραξη, πιθανότατα αφού προηγηθεί το στάδιο της κρίσης».

 

Ο Α/ΓΕΕΘΑ θέτει ως προτεραιότητα την αύξηση της στρατιωτικής θητείας κατά 3 μήνες καθώς και ζητήματα οργάνωσης, μέριμνας και εκπαίδευσης του στρατιωτικού προσωπικού, όπως η ολοκλήρωση της Νέας Δομής Δυνάμεων, τη Συγκρότηση Διοίκησης Δόγματος, Εκπαίδευσης και Αξιολογήσεων Στρατού Ξηράς, τον εκσυγχρονισμό των Νόμων περί ιεραρχίας και προαγωγών των Αξιωματικών και Υπαξιωματικών και τη βελτίωση της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης των στελεχών με αύξηση των μεταπτυχιακών σπουδών.

Ένα σημείο ωστόσο που χρήζει διευκρίνησης είναι η κάλυψη των πρόσθετων λειτουργικών δαπανών που θα προκύψουν για τον ΕΣ από την αύξηση της θητείας όταν οι προωθούμενες καταργήσεις/συγχωνεύσεις Μονάδων, που θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν το κόστος, υλοποιούνται με τεράστια καθυστέρηση.

Ο Στρατηγός κάνει ειδική αναφορά στην οικονομική κρίση, τονίζοντας ότι «η παρούσα οικονομική κατάσταση σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποτελέσει δικαιολογία ή άλλοθι για μειωμένη προσπάθεια ή συμβιβασμούς ως προς το αναγκαίο επίπεδο μαχητικής ισχύος.

Βέβαια, θα αποτελούσε έλλειψη ρεαλισμού και αδυναμία αντίληψης της πραγματικότητας εάν κάποιος υποστήριζε ότι οι ΕΔ θα παραμείνουν εντελώς ανεπηρέαστες μέσα στο ευρύτερο κοινωνικό-οικονομικό πλαίσιο της χώρας μας. Παρ΄όλα αυτά, έχοντας κατά νου ότι η πραγματική αξία ενός οργανισμού και των ανθρώπων του φαίνεται στις δύσκολες καταστάσεις, θα πρέπει να δούμε την παρούσα κρίση ως ευκαιρία ανάδειξης και εκμετάλλευσης των μη υλικών παραγόντων της μαχητικής ισχύος, όπως τα ψυχικά χαρακτηριστικά του προσωπικού, η εκπαίδευση, η δομή και η οργάνωση, το δόγμα, η ηγεσία, η ιστορική παράδοση».

Στο ζήτημα της υλοποίησης εξοπλιστικών προγραμμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Α/ΓΕΕΘΑ θέτει ως προτεραιότητες την προμήθεια των πυρομαχικών 120mm των αρμάτων μάχης του Ελληνικού Στρατού, τη συντήρηση των μέσων του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, τη βελτίωση των δυνατοτήτων των Δυνάμεων Άμεσης Αντίδρασης, την επαύξηση των δυνατοτήτων επιτήρησης του Πολεμικού Ναυτικού και τη βελτίωση του Συστήματος Διοικήσεως και Ελέγχου.

«Επιθυμώ να καταστήσω σαφές ότι το κύριο βάρος πέφτει πλέον στην συντήρηση του υπάρχοντος υλικού, το οποίο είναι και επαρκές και πολύ καλής ποιότητας.

Γίνεται αντιληπτό ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για άμεσες προμήθειες νέων οπλικών συστημάτων. Ωστόσο, η αμυντική σχεδίαση θα πρέπει να συνυπολογίσει την αναγκαιότητα παρακολούθησης των τεχνολογικών προόδων στον τομέα των στρατιωτικών εφαρμογών, μέσω ενός στοχευμένου σχεδιασμού προμηθειών αμυντικού υλικού σε βάθος χρόνου», επισημαίνει ο Α/ΓΕΕΘΑ.

Με άλλα λόγια, επιβεβαιώνεται επίσημα και για πολλοστή φορά η οριστική ματαίωση συμφωνιών που σχετίζονται με τη προμήθεια νέων οπλικών συστημάτων (ενδεικτικά Νέο Μαχητικό Αεροσκάφος, Φρεγάτες, Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης) με χαμηλές έως ανύπαρκτες πιθανότητες υλοποίησής τους πριν την εκπνοή της δεκαετίας.

H εξασφάλιση του μέγιστου δυνατού βαθμού επιχειρησιακής διαθεσιμότητας του υπάρχοντος υλικού θα επιτευχθεί μέσω της βελτίωσης της εφοδιαστικής υποστήριξης (ομαλή ροή προμήθειας ανταλλακτικών, πυρομαχικών, καυσίμων) και της αναβάθμισης/εκσυγχρονισμού των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων.

Τέλος, θα υπάρξουν στοχευμένες προμήθειες αμυντικού υλικού, πρωτίστως μεταχειρισμένoυ από το εξωτερικό, για την ενίσχυση των Δυνάμεων Ταχείας Αντίδρασης (βλέπε Ειδικές Δυνάμεις) και τη βελτίωση του Συστήματος Διοίκησης και Ελέγχου (ΣΔΕ), με χαρακτηριστικό παράδειγμα την προ ημερών έγκριση της προμήθειας 12 τεθωρακισμένων οχημάτων-σταθμών διοίκησης M577A1 από τα γερμανικά αποθέματα, τα οποία θα επιτρέψουν την ολοκλήρωση του ΣΔΕ «ΗΝΙΟΧΟΣ» στις δύο Τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες (XXIII και XXV ΤΘΤ) που επιχειρούν με άρματα μάχης Leopard 2HEL και τη δημιουργία των πρώτων «ψηφιακών» μονάδων ελιγμού του ΕΣ, με κόστος μόλις 108.000 ευρώ.

Σημείωνεται ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις αναμένουν την παράδοση 17 μεταφορικών ελικοπτέρων ΝΗ-90GR, 6 υποβρυχίων (5 νεότευκτα Τύπου 214 και 1 εκσυγχρονισμένο Τύπου 209AIP), 3 πυραυλακάτων τύπου Super Vita καθώς και 4 μεταγωγικών αεροσκαφών C-27J ενώ καταβάλλονται προσπάθειες για την παραλαβή του μέγιστου δυνατού μεταχειρισμένου υλικού που παραχωρούν δωρεάν οι ΗΠΑ στον ΕΣ (400 άρματα μάχης M1A1 Abrams και δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, φορείς αντιαρματικών βλημάτων, ερπυστριοφόρα μεταφοράς φορτίου, φορτηγά εφοδιασμού καυσίμων και πυρομαχικών κ.ά.).

strategyreports.wordpress.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s