"Greek National Pride" blog / ΙΡΑΝ / Τουρκία

Βαθαίνει η κρίση ανάμεσα σε Άγκυρα και Βαγδάτη


Σε ανταλλαγή πικρών σχολίων προέβησαν ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάνκαι ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νουρί αλ Μαλίκι, μετά τη συνάντηση του τούρκου ηγέτη με τονΜασούντ Μπαρζανί, πρόεδρο της κουρδικής περιοχής του Ιράκ, που έχει καλλιεργήσει στενές σχέσεις με την κυβέρνηση της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν συναντήθηκε επίσης με σουνίτες του Ιράκ κι ανάμεσά τους ο αντιπρόεδρος Τάρεκ αλ Χασεμί, ο οποίος διέφυγε από τη Βαγδάτη, τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά από ένα ένταλμα που εκδόθηκε για τη σύλληψή του, πυροδοτώντας την τρέχουσα πολιτική κρίση στο Ιράκ.

Ο Χασεμί καταζητείται με την κατηγορία ότι δημιούργησε τάγματα θανάτου.

 

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν το Σάββατο απέρριψε τις κατηγορίες ότι προσπάθησε να πυροδοτήσει θρησκευτικές διαιρέσεις στο Ιράκ μετά τις πρόσφατες επικρίσεις που δέχθηκε από τη Βαγδάτη και κατηγόρησε τον Ιρακινό ομόλογό του, ότι προσπαθούν να κερδίσει “κύρος” σε ένα κλιμακούμενο πόλεμο των λέξεων μεταξύ γειτόνων.

Η κρίση ενισχύθηκε την Πέμπτη, όταν ο Ερντογάν κατηγόρησε τον ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ-Μαλίκι ότι δημιουργεί για προσωπικά πολιτικά οφέλη εντάσεις μεταξύ των σιιτών, των σουνιτών και οδηγώντας τη χώρα σε μια σοβαρή συνταγματική κρίση..

Ο Μαλίκι με τη σειρά του κατηγόρησε την Τουρκία ότι είναι ένα «εχθρικό κράτος» και είπε ότι τα σχόλια του Ερντογάν “αντιπροσωπεύουν την επιστροφή στην κατάφωρη ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράκ“, σύμφωνα με δήλωση στην προσωπική ιστοσελίδα του την Παρασκευή.

Εμείς δεν κάνουμε διάκριση μεταξύ σουνιτών και σιιτών. αράβων, κούρδων ή τουρκμένων“, δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους όπως αναφέρθηκε από το κανάλι NTV.

Η Τουρκία, που έχει σουνιτική πλειοψηφία, έχει θεωρηθεί ως ένα βασικός σύμμαχος και ακόμη ένα πρότυπο για το Ιράκ, λόγω του κοσμικού συντάγματος της και των στενών σχέσεών της με τη Δύση, συμπεριλαμβανομένης και της συμμετοχής της στο ΝΑΤΟ.

Το Ιράκ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας μετά τη Γερμανία, με το εμπόριο αυτό να αγγίζει τα 12 δισεκατομμύρια δολάρια το περασμένο έτος, περισσότερο από το ήμισυ των οποίων ήταν με την ημί-αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν.

Η Βαγδάτη έχει κατηγορήσει κατά καιρούς την Άγκυρα ότι αναμειγνύεται στις υποθέσεις της από την υπό αμερικανική ηγεσία εισβολή του 2003.

Η Σαουδική Αραβία, το Ιράν και η Συρία έχουν επίσης κατηγορηθεί για αποσταθεροποίηση από το γείτονά τους.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αναφερόμενο στις διαφορές τους προέβη σε δήλωση η οποία τονίζει «ότι η Τουρκία δεν έχει καμία πρόθεση να αναμιχθεί στο Ιράκ ή στις εσωτερικές υποθέσεις οποιουδήποτε άλλου γείτονα της».

Είναι γεγονός ότι πίσω από τις λανθασμένες αντιλήψεις που οδήγησαν στις κατηγορίες εναντίον της Τουρκίας, βρίσκεται ο πρωθυπουργός κ. Μαλίκι, ο οποίος υποκίνησε την κρίση στο Ιράκ, αυτή η λανθασμένη κατανόηση της πολιτικής πρέπει να εγκαταλειφθεί“, ανέφερε η ίδια ανακοίνωση.

Στην ίδια ανακοίνωση του τουρκικού υπεξ, αναφέρεται επίσης ότι « η Τουρκία επιδιώκει φιλικές σχέσεις με τους γείτονές της».

Ο Τ. Ερντογάν έχει ήδη προειδοποιήσει ότι η Τουρκία δεν θα παραμείνει σιωπηλή αν μια θρησκευτική σύγκρουση ξεσπάσει στο Ιράκ επιδιώκοντας να εμφανιστεί σαν «προστάτης» των σουνιτών.

Είναι επίσης λεκτικά, κριτικός του πρώην συμμάχου του, Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ που προσπαθεί να σταματήσει την εξέγερση σουνιτών.

Η Τουρκία ανησυχεί ότι η βία στη Συρία και αυξανόμενες εντάσεις στο Ιράκ θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια ευρύτερη σύγκρουση μεταξύ σιιτών και σουνιτών μουσουλμάνων στην περιοχή.

Οι σχέσεις της Άγκυρας με το Ιράν, έχουν επίσης κλονιστεί λόγω της ενίσχυσης της αντιπολίτευσης της Συρίας από την Τουρκία καθώς ο Άσαντ είναι στενός σύμμαχος της Τεχεράνης

www.e-dragoumanos.eu

Σχολιάστε