"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ

Μάχη με τα πύρινα μέτωπα σε Χίο, Πήλιο και Πελοπόννησο -Η Πολιτεία παλεύει με όσες δυνάμεις διαθέτει, δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κ. Μουσουρλής. Μεγάλη η οικολογική καταστροφή στο νησί της Χίου.


Εξακολουθεί να μαίνεται, για τρίτη ημέρα, η πυρκαγιά στη Χίο και οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες στις Καρυές, με το κύριο μέτωπο να βρίσκεται κοντά στην περιοχή Αυγώνυμα-Αναβατό, ενώ ένας πυροσβέστης που συμμετείχε στις προσπάθειες κατάσβεσης τραυματίστηκε ελαφρά.

Στην προσπάθεια κατάσβεσης συνεχίζουν να επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 50 οχήματα, 110 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 50 εθελοντές και 79 στρατιώτες και 11 υδροφόρα οχήματα (Ο.Τ.Α. και ιδιωτικά).Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η καταστροφή των μαστιχόδεντρων ανέρχεται στο 40%.

Το πρωί της Δευτέρας δόθηκε στη δημοσιότητα δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου και βουλευτή Χίου, Κωστή Μουσουρούλη, σχετική με την καταστροφική πυρκαγιά στη Χίο:

Στη δήλωση του ο κ. Μουσουρούλης αναφέρει ότι «Εδώ και δύο ημέρες είμαστε μάρτυρες μίας τεράστιας οικολογικής, οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής που προκαλεί οδύνη και θλίψη σε όλους. Από την πρώτη στιγμή η Πολιτεία παλεύει με όσες δυνάμεις διαθέτει: Οχήματα, πυροσβέστες, πεζοπόρα τμήματα, οργανωμένοι εθελοντές και δυνάμεις του στρατού μπήκαν στη μάχη».

Ο κ. Μουσουρούλης, συνεχάρη τους πυροσβέστες «που μάχονται με αυτοθυσία» και τις ένοπλες δυνάμεις «που δίνουν το παρών στα μέτωπα, παρά τις μεγάλες αντιξοότητες που δημιουργούν οι καιρικές συνθήκες». Ο υπουργός ευχαρίστησε τους ομολόγους του Εθνικής Άμυνας, Πάνο Παναγιωτόπουλο, Προστασίας του Πολίτη και Δημόσιας Τάξης, Νίκο Δένδια και τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Παναγιώτη Μπαλτάκο «για την άμεση ανταπόκρισή τους και την αποστολή όλων των διαθέσιμων μέσων για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στη Χίο».

Το επόμενο βήμα, μετά την κατάσβεση, είναι να ανακουφίσουμε τους ανθρώπους που έχουν πληγεί και να αποκαταστήσουμε το περιβάλλον, επισήμανε τονίζοντας: «Αυτή τη στιγμή κρινόμαστε όλοι. Όσοι κάνουν μικροπολιτική πάνω στις στάχτες κρίνονται και αυτοί».

Μέχρι τα Χανιά έφθασαν οι καπνοί από την πυρκαγιά στη Χίο

Μέχρι τα Χανιά έχει φθάσει το νέφος του καπνού από την πυρκαγιά στη Χίο, ενώ πολίτες τηλεφωνούν στην πυροσβεστική υπηρεσία νομίζοντας ότι έχει εκδηλωθεί πυρκαγιά.

Το φαινόμενο είναι περισσότερο έντονο στην περιοχή του Ακρωτηρίου από όπου η πυροσβεστική δέχτηκε κλήσεις πολιτών που μιλούσαν για εκδήλωση πυρκαγιάς, ωστόσο το πυροσβεστικό όχημα που περιπολεί στην περιοχή δεν εντόπισε καμία εστία.

Υπό έλεγχο η φωτιά στα Μαρεθιανά Κισάμου

Στο μεταξύ, υπό έλεγχο τέθηκε πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στα Μαρεθιανά Κισάμου. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχείρησαν στο σημείο έδωσαν μάχη με τις φλόγες, ωστόσο οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή έκαναν δύσκολο το έργο της πυρόσβεσης. Η πυρκαγιά μέχρι στιγμής έχει κάψει δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις χωρίς να έχουν κινδυνεύσει σπίτια.

Σε εξέλιξη για δεύτερη μέρα η φωτιά στο βορειοανατολικό Πήλιο

Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι σε δύσβατη περιοχή στο βορειοανατολικό Πήλιο. Η φωτιά ξεκίνησε σε δασική περιοχή μεταξύ των οικισμών Πουρί και Βενέτου.

Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 9 υδροφόρα οχήματα και πεζοπόρο τμήμα αποτελούμενο από 16 άτομα, ενώ ρίψεις πραγματοποιεί πυροσβεστικό ελικόπτερο. Από την πυρκαγιά δεν κινδυνεύουν οικισμοί.

Πέντε μέτωπα στην Πελοπόννησο

Πέντε πύρινα μέτωπα βρίσκονται σε εξέλιξη στην Πελοπόννησο καίγοντας κυρίως δασικές εκτάσεις με χαμηλή βλάστηση και καλλιέργειες κυρίως με ελιές, ενώ δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Στην Λακωνία, συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο οι φωτιές που εκδηλώθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής, στον Δρύαλο της Μέσα Μάνης και στην περιοχή Παρασυρός στο Σκουτάρι Γυθείου, όπου τραυματίστηκαν ελαφρά και δύο πυροσβέστες. Υπό μερικό έλεγχο κατάφεραν να θέσουν οι πυροσβέστες την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Πύρριχος Αερόπολης.

Στην περιοχή παραμένουν δυνάμεις της πυροσβεστικής για την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Επιπλέον, υπό μερικό έλεγχο κατάφεραν να θέσουν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής τις πυρκαγιές σε Μονόπετρο Μαγνησίας και Πηγάδια Μεσσηνίας.

Στις δυο περιοχές παραμένουν δυνάμεις της πυροσβεστικής για την πλήρη κατάσβεση των πυρκαγιών.

Το μεσημέρι της Δευτέρας σημειώθηκαν άλλες δύο πυρκαγιές στην Δάριζα Τροιζηνίας και στο Σολομό Κορινθίας.

Σε όλα τα πύρινα μέτωπα υπάρχουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας, των δήμων, εθελοντικών οργανώσεων και πολίτες, ενώ συνδράμουν το έργο τους και εναέρια μέσα.

Από δύο Canadair επιχειρούν στις φωτιές στο Σκουτάρι και τον Δρύαλο της Λακωνικής Μάνης, στην Δάριζα Αργολίδας και στο Σολομό Κορινθίας, ενώ ένα Canadair επιχειρεί στην φωτιά στον Πύρριχο Ανατολικής Μάνης.

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων που καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να θέσουν τις φωτιές υπό έλεγχο δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν σε όλη την Πελοπόννησο.

Αποκατάσταση εκτροπής στην παλαιά Εθνική οδό Κορίνθου – Άργους

Αποκαταστάθηκε πλήρως, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, η κυκλοφορία των οχημάτων από το 3ο έως το 16ο χλμ της παλαιάς εθνικής οδού Κορίνθου – Άργους.

Ο δρόμος είχε κλείσει εξαιτίας μίας πυρκαγιάς στο Σολομό Κορινθίας και τα οχήματα εκτρέπονταν στην νέα εθνική οδό Κορίνθου – Τριπόλεως και από άλλους παρακαμπτήριους δρόμους.

Εν τω μεταξύ, η πυρκαγιά στα Πηγάδια Ταϋγέτου στον δήμο Δυτικής Μάνης στη Μεσσηνία, πλέον έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο.

Δύο συλλήψεις για εμπρησμό στην Άνδρο

Υπό μερικό έλεγχο κατάφεραν να θέσουν οι πυροσβέστες την πυρκαγιά στην περιοχή Κοχυλού, στην Άνδρο. Στην περιοχή παραμένουν δυνάμεις της πυροσβεστικής για την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς. Δύο αλλοδαποί, 32 ετών και 29 ετών, συνελήφθησαν από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 19 Αυγούστου, κατά τις απογευματινές ώρες, στην περιοχή Κοχύλου Άνδρου.

Η σύλληψή τους έγινε στο πλαίσιο του αυτοφώρου και γι’ αυτό θα οδηγηθούν αύριο στον εισαγγελέα Σύρου.

Πυρκαγιά στον Πύρριχο Αρεόπολης

Σε εξέλιξκη είναι πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Πύρριχος Αραιόπολης.

Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 18 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα και ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος.

Τρίπολη: Aπαγόρευση κυκλοφορίας στα δασικά συμπλέγματα Αρκαδίας

Την απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και εκδρομέων σε όλα τα δασικά συμπλέγματα της Αρκαδίας, λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων που θα πνέουν σήμερα και αύριο σε όλο τον νομό, αποφάσισε ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Βαγγέλης Γιαννακούρας.

Η απαγόρευση, η οποία άρχισε σήμερα στις 12 το μεσημέρι και θα διαρκέσει ως αύριο στις 6 το απόγευμα, εφαρμόζεται για την πρόληψη πυρκαγιών.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Σχολιάστε