"Greek National Pride" blog / ΑΓΓΛΙΑ / ΓΕΡΜΑΝΙΑ / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΝΑΤΟ / Τουρκία

«Η Ελλάδα είναι «ρίσκο» για το ΝΑΤΟ. Στηριγμά μας η Τουρκία»! Οι Γερμανοί προκαλούν


Προσφατο δημοσίευμα του Γερμανικου Πρακτορείου ειδήσεων DeutscheWelle έθεσε το ερωτημα  εαν η οικονομικη κατάσταση στην Ελλαδα αποτελεί ρισκο για το ΝΑΤΟ και κατ΄ επεκτασην για την γεωπολιτική σταθερότητα.

Που καταλήγει;

Ότι η Ευρωπη θα επρεπε να «χρησιμοποιήσει τη δύναμη και την αυτοπεποίθηση της Τουρκίας συμπεριφέροντας της ισότιμα και οχι να υποστηρίζει μια χώρα, όπως την Ελλάδα. » Διαβάστε και κρίνεται…

«Σύμφωνα με Γερμανούς εμπειρογνώμονες η παραμονή της Ελλάδας στην ζώνη του ευρώ δεν είναι μόνο ένα οικονομικό ζήτημα.

Είναι επίσης γεωπολιτική ανησυχία.

Ισχυρίζονται ότι μια ελληνική έξοδος θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις για το ΝΑΤΟ.

Οι ατελείωτες συζητήσεις σχετικά με το μέλλον της Ελλάδα πήρε μια αναπάντεχη τροπή στη Γερμανία πρόσφατα, και δεν είχε να κάνει με το αν η χώρα θα φύγει από την ευρωζώνη ή όχι.

Αντ ‘αυτού, οι πολιτικοί επικεντρώθηκαν στον ενδεχόμενο κίνδυνο της ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν η Ελλάδα εγκαταλείψει το νόμισμα.

Παρουσίασαν ένα εφιαλτικό σενάριο στο οποίο η οικονομική αστάθεια οδηγεί σε πολιτική αστάθεια και περιφερειακή αναταραχή.

Σε συνδυασμό με την αυξανόμενη εισροή προσφύγων από τη Συρία, μια πιθανή επίθεση από το Ισραήλ στο Ιράν, ή την αύξηση των συγκρούσεων στο Αφγανιστάν, ο κίνδυνος δύσκολα θα σταματήσει στα ελληνικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης ειπε οτι «αν δεν συνειδητοποιήσουμε ότι η Ελλάδα λειτουργεί ως «κυματοθραύστης» για όλα τα είδη των προβλημάτων που απειλούν την Ευρώπη, δεν θα είμαστε σε θέση να ελέγξουμε την κατάσταση».

«Ως εκ τούτου, η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει οικονομικά και πολιτικά σταθερή.

Διαφορετικά, τόνισε, φοβάμαι ότι θα χρειαστεί να ασχοληθούμε με τους προπαγανδιστές του ισλαμικού φονταμενταλισμού, το οργανωμένο έγκλημα και ακόμη και την τρομοκρατία.»

Την άποψη αυτή συμμερίζονται και ορισμένοι Γερμανοί πολιτικοί, που σύμφωνα με το Γερμανικό πρακτορείο θέλουν να υποστηρίξουν την Μέρκελ στην προσπάθεια της να κρατησει την Ελλάδα στην ζώνη του ευρω.

Ωστόσο η πλειοψηφία του πληθυσμού της Γερμανίας, δεν είναι τόσο πεπεισμένοι από την εν λόγω έννοια. Και ρωταει το δημοσίευμα, μήπως οι Γερμανοί θα μπορούσαν να αλλάξουν γνώμη εαν βλέπανε το θέμα απο μια άλλη οπτική γωνία, εκεινη δηλαδή της ασφάλειας;

Η Ελλάδα δεν πρέπει να αφεθεί στους Ρώσους

Το επιχείρημα της ασφάλειας δεν έμεινε μόνο στο ζήτημα των προσφύγων, ωστόσο, ορισμένοι πολιτικοί έσκαψαν βαθιά στα απομεινάρια της ιδεολογίας του Ψυχρού πολέμου.

Κατά την άποψή τους, μια υπερβολικά χρεωμένη Ελλάδα, απογοητευμένη από την Ευρώπη, θα μπορούσε να βρεθεί πιο κοντά στη Ρωσία.

Πιθανοτατα η Ελλάδα να μην εμπλεκόταν μονο οικονομικά.

Τώρα που το λιμάνι της Ρωσίας στη Συρία έχει αποσταθεροποιηθεί η Ρωσία ψάχνει επειγόντως για μια νέα στρατηγική ναυτική βάση στην Μεσόγειο. Μια αποδυναμωμένη Ελλάδα θα ήταν ιδανική.


Ωστόσο, η Constanze Stelzenmüller, Security Expert και διευθυντης του Γερμανικου ταμείου Μαρσαλ, βρήκε το ολο γεωπολιτικό επιχείρημα «γελοίο».

Φυσικά, λεει, μπορεί να υπάρξει πρόβλημα με κύματα προσφύγων απο τη Συρία να φτάνουν στην Ελλάδα και ως εκ τούτου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αλλά ισχυρίζεται ότι αυτό δεν είναι ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να επιλυθεί!

Στο θέμα του φυσικού αερίου και των κοιτασμάτων πετρελαίου στην ανατολική Μεσόγειο η Stelzenmüller σημειώνει ότι προφανώς αυτό θα κεντρίσει το ενδιαφέρον της Ρωσίας και της Κίνας και να μεταβάλλει τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδα, αλλά τόνισε οτι αυτός δεν είναι λόγος ανησυχίας.

Αντ ‘αυτού, «θα πρέπει να θεωρηθεί ως ευκαιρία» για την Ελλάδα, δήλωσε και πρόσθεσε, οτι η Γερμανία, η οποία παίρνει ένα σημαντικό μέρος του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία, δεν είναι εξαρτημένη από την Μόσχα.

Αλλά τι θα συμβεί αν η Ελλάδα βγεί από την ευρωζώνη;

Θα μπορούσε η Αθήνα, αισθανόμενη οτι έχει παραμεληθεί να αφησει και το ΝΑΤΟ;

«Όχι», λέει ο Stelzenmüller, ακόμα κι αν η έξοδος κάνει το Οικονομική κρίση στην Ελλάδα, ακόμη χειρότερη, που θα έχει επιπτώσεις για το ΝΑΤΟ.

«Μεταξύ άλλων, αυτό θα σήμαινε ότι η Ελλάδα θα έχει δυσκολία στο να καλύψει τις αμυντικές της υποχρεώσεις στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.

Δεν μιλάμε για νέες αγορές όπλων, αλλά ακόμα και αυτά που έχει κανείς κάτω από αυτές τις συνθήκες θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να διατηρηθούν ή να εκσυγχρονιστούν, όπου είναι απαραίτητο, «προειδοποιεί η Stelzenmüller.

Ωστόσο, θεωρεί οτι αυτά τα προβλήματα μπορούν να τεθούν υπό έλεγχο και όπως λεει «δεν είναι και το τέλος του κόσμου!»

Η Τουρκια ειναι ενας σημαντικός στρατηγικός παράγοντας.

Ένας άλλος εμπειρογνώμονας Ασφάλειας, ο Christian Mölling από το Γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων και Ασφάλειας, συμφωνεί, και θεωρεί ότι μια ελληνική έξοδος από την ευρωζώνη, θα ηταν κυρίως οικονομικό πρόβλημα και οχι γεωπολιτικο.

Οι οικονομικές συνέπειες για το σύνολο της ΕΕ θα ήταν πολύ άσχημες από ό, τι πιθανές γεωπολιτικές αλλαγές, υποστηρίζει, προσθέτοντας ότι η χώρα της περιοχής που είναι το κλειδί για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ είναι η Τουρκία.

«Η Τουρκία το απέδειξε αυτό κατά τη διάρκεια της αραβικής άνοιξης και το αποδεικνύει και τώρα με τη Συρία. Στρατιωτικά, η Τουρκία είναι μια πάρα πολύ ισχυρή δύναμη στην περιοχή.

Όμως, δεν είναι ένας εύκολος εταίρος, διότι γίνεται ολοένα και ισχυρότερη και αποκτα κατ’ επέκτασην μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση»

Θα ήταν καλό να χρησιμοποιήσουμε την δύναμη και την αυτοπεποίθηση της Τουρκίας συμπεριφέροντας της ισότιμα τουλάχιστον στρατιωτικά, τονισε ο Mölling.

«Γιατί θα πρέπει να υποστηρίζουμε μια χώρα, όπως την Ελλάδα, όταν, προς το παρόν, δεν μπορούμε να περιμένουμε και πάρα πολλά από αυτήν;»

www.onalert.gr

3 thoughts on “«Η Ελλάδα είναι «ρίσκο» για το ΝΑΤΟ. Στηριγμά μας η Τουρκία»! Οι Γερμανοί προκαλούν

  1. Auto then einai oute paraxeno oute kainourgio…oloi mas gnorizoun kalos pos ston proto pagosmio polemo H TOURKIA HTAN ME TOUS GERMANOUS opou kai exase edafi ston the deutero paremeine udeteri sxedon mexri to telos pou omos ofelise tous GERMANOUS sto na min avoixoun allo metopo kai na mi po tipote perisotera gia tis merarxies tis BOSNIAS pou polemisan sto pleuro ton GERMANON sto anatoliko metopo enooooo0000…musulmanikes kai malista me poli iroismo san kai o polemos HTAN dikos tous kai me tosi entiposi kai thaumasmo… auto ta leei ola.-

  2. ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΟΥ Β ΠΑΓΚ. ΠΟΛΕΜΟΥ ΜΕ 200.000
    ΘΑΝΑΤΟΥΣ ,ΜΑΖΙ ΜΕ ΗΠΑ ΚΑΙ ΑΓΓΛΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΝΙΚΗΜΕΝΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΟΙ ΔΗΘΕΝ ΟΥΔΕΤΕΡΟΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΛΟΓΟ ΣΗΜΕΡΑ.

  3. Ean diavasoume istoria blepoume …pos oles oi simaxies arga / grigora me ton ena tropo H ton allo …oles dialiontai einai loipon thema simferonton kai tipote allo.-

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s