"Greek National Pride" blog / Ε.Ε. / Κύπρος

Στο χείλος του γκρεμού η Κύπρος


GREMOS

Δραματικές ώρες περνά η Κύπρος. Σε εξέλιξη βρίσκεται έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.Επεισόδια σημειώθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης έξω από τη Βουλή μεταξύ αστυνομικών και εργαζομένων της Λαϊκής Τράπεζας, αλλά και πολιτών, που πληροφορήθηκαν την πρόθεση της κυβέρνησης να κλείσει την τράπεζα, σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΡΙΚ.

Eκτακτη σύσκεψη πραγματοποιείται αυτή την ώρα μεταξύ του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και των αρχηγών των κομμάτων. Το αντικείμενο της σύσκεψης δεν έχει ανακοινωθεί, αλλά κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί να σχετίζεται με το θέμα της εξυγίανσης των τραπεζών ή με την έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.

Προσερχόμενος στη σύσκεψη, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔHΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου απηύθυνε έκκληση για ψυχραιμια και ερωτηθείς εάν υπάρχουν νέα δεδομένα απάντησε καταφατικά, τονίζοντας «τα προβλήματα θα τα διαχειρίστουμε. Αυτόν τον τόπο θα τον σώσουμε».

Μετά την έγκρισή του νομοσχεδίου για τη σύσταση του Επενδυτικού Ταμείου Αλληλεγγύης, που πρόκριναν ως λύση οι πολιτικοί αρχηγοί στη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο το πρωί, με στόχο να καλυφθεί το ποσό των 5,8 δισ. ευρώ, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί απόψε, με τη μορφή του κατεπείγοντος, στη Βουλή.

Για πρόγραμμα στήριξης μέχρι τη Δευτέρα έκανε λόγο ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

Την Τετάρτη, στην τηλεδιάσκεψη που είχαν αξιωματούχοι των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης (Euro Working Group), φέρεται να συζητήθηκε ακόμα και το ενδεχόμενο εξόδου της Κύπρου από το ευρώ, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής δήλωσε, από τη Μόσχα, ότι ενδέχεται στο Ταμείο να συνεισφέρει και η Ρωσία.

Συνεδρίαση υπό τον Στουρνάρα στην Αθήνα

Εν τω μεταξύ, συνεδριάσε αργά το απόγευμα της Πέμπτης στο υπουργείο Οικονομικών το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας προκειμένου να αξιολογήσει τα δεδομένα που δημιουργούνται μετά τη διαφαινόμενη πρόθεση της Κυπριακής Κυβέρνησης να οδηγήσει σε ειδική εκκαθάριση τη Λαϊκή Τράπεζα.

Στο συμβούλιο μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, ο διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κώστας Μποτόπουλος και ανώτερα υπηρεσιακά στελέχη.

Δημητριάδης: Χωρίς άμεση έγκριση της εξυγιάνσης των τραπεζών, «η Λαϊκή χρεοκοπεί»

Κατεπείγουσα κατάθεση και άμεση ψήφιση του νομοθετικού πλαισίου για την εξυγίανση και ανάκαμψη του κυπριακού τραπεζικού συστήματος εισηγήθηκε ο κεντρικός τραπεζίτης της Κύπρου Πανίκος Δημητριάδης στους πολιτικούς αρχηγούς, τονίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η Λαϊκή Τράπεζα οδηγείται σε άμεση χρεοκοπία και τερματισμό λειτουργίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους και τους καταθέτες της.

Το νομοσχέδιο που εισηγείται η κεντρική τράπεζα προβλέπει προστασία των ασφαλισμένων καταθέσεων (δηλ. μέχρι 100.000 ευρώ), ενώ πληροί τις προϋποθέσεις για παροχή βοήθειας από την τρόικα και ρευστότητας από την ΕΚΤ.

Οπως εξήγησε, με τη διαδικασία της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος και μέτρων εξυγίανσης της Λαϊκής, θα προστατευθούν οι ασφαλισμένες τραπεζικές καταθέσεις μέχρι ποσού 100.000 ευρώ -κάτι βέβαια που σημαίνει βαρύτατες απώλειες για τους καταθέτες με υψηλότερα ποσά.

Η κίνηση αυτή αποτελεί, όπως ανέφερε, σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της συμφωνίας για στήριξη από ΔΝΤ και ΕΕ και αποτελεί προϋπόθεση για την παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ.

Οπως είπε με τα μέτρα εξυγίανσης της Λαικής τράπεζας η τελευταία θα είναι σε θέση από την Τρίτη, οπότε θα ανοίξουν οι τράπεζες, να συνεχίσει να προσφέρει υπηρεσίες στους πελάτες της.

Σε διαφορετική περίπτωση θα οδηγηθεί σε άμεση διακοπή λειτουργίας με καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία.

Το θρίλερ με τη Λαϊκή

Οπως μετέδωσε το ΡΙΚ, η απόφαση για κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας έχει ήδη ανακοινωθεί στους εργαζόμενους. Στο ρεπορτάζ γίνεται λόγος για 500 απολύσεις.

Σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να μεταφέρει τα «καλά» στοιχεία ενεργητικού της Λαϊκής στην Τράπεζα Κύπρου και τα «κακά» της τελευταίας στη Λαϊκή, χωρίζοντας ουσιαστικά τις δύο τράπεζες σε «καλή» και «κακή» και οδηγώντας τελικά τη Λαϊκή στο κλείσιμο.

Στην πρώτη θα μεταφερθούν οι καταθέσεις έως και το επίπεδο των 100.000 ευρώ, και τα υγιή στοιχεία του ενεργητικού της, ενώ η παλαιά τράπεζα θα τεθεί σε εκκαθάριση.

Το προϊόν της εκκαθάρισης θα χρησιμοποιηθεί για την αποζημίωση κατά προτεραιότητα των καταθετών με υπόλοιπα άνω των 100.000 ευρώ.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ΡΙΚ, εκτός της νέας τράπεζας που δημιουργείται θα τεθούν περίπου 500 εργαζόμενοι.

Πάντως, η εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας Αλίκη Στυλιανού δήλωσε ότι «είναι υποχρεωμένη να διαψεύσει το κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας». «Αναδιάρθρωση δεν σημαίνει κλείσιμο» δήλωσε η Αλίκη Στυλιανού.

«Αυτό που γίνεται με τη Λαϊκή Τράπεζα, είναι επειδή η Λαϊκή έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής.

Αντιπροσωπεία υπαλλήλων της Λαϊκής Τράπεζας κλήθηκε στη Βουλή προκειμένου να ενημερωθεί για το ζήτημα.

Οριο αναλήψεων τα 260 ευρώ

Η Λαϊκή Τράπεζα ανακοίνωσε ότι επιβάλλει όριο 260 ευρώ ημερησίως στις αναλήψεις από τα αυτόματα τραπεζικά μηχανήματά της (ATM) ανά πελάτη, για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στη ζήτηση.

Χιλιάδες πελάτες της τράπεζας σχημάτισαν ουρές στα ATM την Πέμπτη για να αποσύρουν χρήματα από τους λογαριασμούς τους λόγω της εκτεταμένης φημολογίας περί του ότι το πιστωτικό αυτό ίδρυμα επρόκειτο να κλείσει – κάτι το οποίο διέψευσε η κεντρική τράπεζα της Κύπρου.

Τα επεισόδια

Παρά τη διάψευση, υπάλληλοι της Λαϊκής Τράπεζας, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, μετέβησαν στο χώρο έξω από τη Βουλή.

Οι υπάλληλοι, αφού πρώτα συσκέφθηκαν μετά τη γνωστοποίηση της φημολογίας για απολύσεις, αποφάσισαν να πάνε στη Βουλή. Εσπασαν μάλιστα τον αστυνομικό κλοιό και σημειώθηκαν επεισόδια.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ) Λοΐζος Χατζηκωστής, ο οποίος ήταν επικεφαλής της εκδήλωσης διαμαρτυρίας των εργαζομένων, επέκρινε την κυβέρνηση και τη Βουλή για το ότι μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι δεν είχαν τύχει οποιασδήποτε ενημέρωσης, παρά τις έντονες φήμες και πληροφορίες για το μέλλον της τράπεζας. πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s