"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ

Δυσεπίλυτη εξίσωση για τρεις το «αντιρατσιστικό» νομοσχέδιο


samvenkouveΣε δυσεπίλυτη εξίσωση για τρεις μετατρέπεται το «αντιρατσιστικό» νομοσχέδιο, που τείνει να λάβει διαστάσεις μείζονος πολιτικής και ιδεολογικής σύγκρουσης εντός της τρικομματικής κυβέρνησης. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ επιδιώκουν να δημιουργήσουν ένα μέτωπο πίεσης για την ταχεία προώθηση του νομοσχεδίου, προσδοκώντας έτσι σε μια ιδεολογική και επικοινωνιακή νίκη επί του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος. Ο κ. Αντώνης Ρουπακιώτης εμφανίζεται αποφασισμένος να επιμείνει στις πρόνοιες του σχεδίου που συνέγραψε και απειλεί ευθέως με παραίτηση από τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης, την ίδια στιγμή που το Μαξίμου επιχειρεί μεν να ρίξει τους τόνους, ωστόσο παραμένει αμετακίνητο στη θέση ότι απαιτούνται μείζονος σημασίας αλλαγές πριν το νομοσχέδιο φθάσει στη Βουλή.

Χθες το πρωί, εν μέσω συσκέψεων για τον απολογισμό της επίσκεψης στην Κίνα, αλλά και για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, αύριο, και της άφιξης του Ιρλανδού πρωθυπουργού Εντα Κένι στην Αθήνα, την Πέμπτη, στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη και για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Σε αυτή συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι κ. Χρ. Λαζαρίδης και Παν. Μπαλτάκος και είχε ως αντικείμενο την εκτίμηση των δεδομένων, καθώς το νομοσχέδιο εξετάζεται σήμερα από την κεντρική νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», και στη νέα σύσκεψη επιβεβαιώθηκε η θέση του Μαξίμου για ουσιαστικές διορθώσεις στο νομοσχέδιο Ρουπακιώτη ώστε αυτό να συνυπολογίζει τις ευαισθησίες ειδικών ακροατηρίων όπως η Εκκλησία (χθες ο μητροπολίτης Καλαβρύτων, σε οξείς τόνους, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο οδηγεί στον “γύψο” και το φίμωτρο την Εκκλησία και προσφέρει ασυδοσία στους αλλοδαπούς) και οι Ενοπλες Δυνάμεις και να λαμβάνει υπ’ όψιν εθνικές θέσεις, όπως η αναγνώριση ως γενοκτονίας των διωγμών που υπέστησαν Πόντιοι, Αρμένιοι και Ελληνες της Μικράς Ασίας.

Συνεργάτες, μάλιστα, του πρωθυπουργού έκαναν, χθες, ακόμη ένα βήμα «απαξίωσης» της πρωτοβουλίας Ρουπακιώτη, σημειώνοντας ότι ουσιαστικά όσα -πλην των «εγκλημάτων γνώμης»- περιγράφονται στο νομοσχέδιο αντιμετωπίζονται ήδη και τιμωρούνται από τον ποινικό κώδικα. Μένει, συνεπώς, να αποδειχθεί αν θα επαληθευθούν όσα δήλωσε χθες, επιχειρώντας να ρίξει τους τόνους, ο κ. Σ. Κεδίκογλου, ότι δηλαδή το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή εντός των προσεχών εβδομάδων, ή αν οι δύο πλευρές οδηγηθούν εντέλει σε ρήξη.

Η κυβερνητική διελκυστίνδα δίνει αφορμή στον ΣΥΡΙΖΑ να εξαπολύσει επίθεση στο Μαξίμου για «προνομιακές» σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή και χθες η Κουμουνδούρου επιχείρησε να εκμεταλλευθεί όσα ανέφερε ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης για τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Ν.Δ. Μάκη Βορίδη. Απαντώντας σε σχόλια στο Διαδίκτυο, ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε για τον «ομόσταυλό» του πολιτικό πως «δεν ήταν ποτέ ναζί, ούτε καν ανεκτικός σε αυτά… ναι ήταν πρόεδρος της νεολαίας ΕΠΕΝ, αλλά άλλο χουντικός, άλλο ναζί».

Στήριξη ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ

Στο ΠΑΣΟΚ, που ναι μεν πρώτο άνοιξε μέτωπο με τη Χρυσή Αυγή, ωστόσο πλέον διαπιστώνει πως το κέντρο βάρους μετατοπίζεται προς τον κ. Ρουπακιώτη της ΔΗΜΑΡ, αναμένεται η επιστροφή του κ. Ευ. Βενιζέλου προκειμένου να επιδιωχθεί συνεννόηση σε ανώτατο επίπεδο με το Μαξίμου για την απεμπλοκή. Χθες, πάντως, αντιπροσωπεία του κόμματος συναντήθηκε με τον υπουργό Δικαιοσύνης και ο γραμματέας της Κ.Ο. Γ. Μανιάτης υπογράμμισε, αμέσως μετά, πως «το ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι το σ/ν πρέπει να προχωρήσει χωρίς συμβιβασμούς. Καμία συντηρητική λογική δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο». Μάλιστα, το ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε επίθεση σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τους πως «στον βωμό της συντήρησης ενός ανιστόρητου διπολισμού με μικροκομματικούς στόχους, αποδυναμώνουν την κοινή προσπάθεια κατά του νεοναζισμού και της Χρυσής Αυγής».

Δήλωση, με αφορμή και τα πρόσφατα περιστατικά υβριστικής – επιθετικής συμπεριφοράς από βουλευτές της Χρυσής Αυγής, εξέδωσε και η ΔΗΜΑΡ: «Είναι πλέον σαφές ότι πρέπει να υψωθεί ένα τείχος απέναντι στη Χρυσή Αυγή. Στην κατεύθυνση αυτή αποτελεί επιτακτική δημοκρατική ανάγκη η προώθηση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου».πηγη

Σχολιάστε